اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (172 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر قاسم جمعه ۲۴ بهمن ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 418 مشاهده پرسش
    پروستات به ابعاد(۳۴*۳۸*۴۱)و وزن تقریبی (۳۱gr) با اکوی هتروژن رویت شد.(ممنون میشم تفسیر کنید جواب سونوگرافی رو)
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۴ بهمن ۹۹( 5 سال پیش)
      خوب است psa چک شود
  • تصویر کاربر احمد پنجشنبه ۲۳ بهمن ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 479 مشاهده پرسش
    سلام
    در سونوگرافی حجم پروستات من ۵۲ تشخیص داده شد بعداز آن تست PSA دادم عدد آن 55. شد الان فقط تکرر ادار دارم و شبها سه بار از خواب بیدار می شوم برای ادار و هروقت هم مقداری کمی ادار دارم از شما خواهشمندم راهنمایی کنید چه قرصی مصرف کنم با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۳ بهمن ۹۹( 5 سال پیش)
      شبی یک عدد کپسول تامسولوسین نصرف شود
  • تصویر کاربر علی پنجشنبه ۲۳ بهمن ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 498 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    بنده مشکل التهاب پروستات دارم دکتر مراجعه کردم و از شما هم سوال پرسیدم فرمودین قرص تامسولین چهاردهم به مدت یک ماه استفاده کنم ولی این قرص رو که میخورم مشکل انزال معکوس پیدا کردم قرص دیگه ایی هست که انزال معکوس نده ؟نظرتون در مورد کپسول شرکت باریج اسانس چیه؟بنام نرم پروستا باریج چی هست ؟مشکل انزال معکوس اذیتم میکنه.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۳ بهمن ۹۹( 5 سال پیش)
      از عوارضش هست ، بعد یک ماه دارو رو قطع کنین عوارض هم برطرف میشه
  • تصویر کاربر مهدی پنجشنبه ۲۳ بهمن ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 526 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر
    من چند روزیه خون تو ادرار میبینم و رنگ ادرار عوض شده . شبها تکرر ادرار دارم ولی در طول روز کمتره . اخر ادرار برام سخت میشه و به سختی قطع میشه . ایا سرطان پروستات دارم . من ۴۰ سالمه و پدرم هم پروستات داشتن
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۳ بهمن ۹۹( 5 سال پیش)
      ازمایش ادرار و سونوگرافی انجام شود
  • تصویر کاربر حسین یکشنبه ۲۶ بهمن ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 489 مشاهده پرسش
    آقای دکتر سلام نتیجه آزمایشات را در رابطه با سوالی که قبلا پرسیده بودم شما فرموده بودید که باید آزمایش PSA انجام گیرد جواب آزمایش به شرح عکس خدمتتان ارسال میگردد لطفا بنده را راهنمایی بفرمایید و وضعیت سلامتی بنده در چه حد است؟بانشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۶ بهمن ۹۹( 5 سال پیش)
      سلام عکسش را بفرستید ببینم
  • تصویر کاربر ذوالفقاری چهارشنبه ۲۲ بهمن ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 406 مشاهده پرسش
    مشکل فشار ادرار وعدم تخلیه کامل دارم
    آزمایش دادم
    Psa 0/96
    Free psa 0/1
    Total 10/42
    راهنمایی فرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۲ بهمن ۹۹( 5 سال پیش)
      شبی یک عدد کپسول تامسولوسین مصرف شود
  • تصویر کاربر نکوفر چهارشنبه ۲۲ بهمن ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 471 مشاهده پرسش
    با سلام استاد عملturpانجام دادم تخلیه اداربازورزدن خالی میشه آنهم به دفعات سوزن وکم فشار وهمراه باکمی درد. چی دستور می‌فرماید. ارادتمند
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۲ بهمن ۹۹( 5 سال پیش)
      باید توسط دکتدتون سیستوسکوپی شوید و مسیر مجرای ادراری مجدد مشاهده گردد
  • تصویر کاربر baha سه شنبه ۲۱ بهمن ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 637 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض ادب
    اقاي دكتر
    بنده ٨٢ سال سن دارم
    مشكل پروستات دارم ولي خيلي شديد نبود، و يك روز در ميان ترازوسين كنترل شده بود، و البته مدام هم استخر ميرفتم، ولي در سال ٩٩ ك استخر نرفتم تكرر م شديد شده و غير از تكرر امسال ٤ بار هم احتباس داشتم و مجبور شددم سند بزنم، و البته ترازوسين رو هم روزي ٢ تا مصرف ميكنم، اما بازهم مشكل دارم، و اخرين سونو گرافي بازگشتي ادرارم ١١٧ سي سي است.
    الان پزشكان گفتن بايد عمل كنم، ولي چون تنگي كانال عصبي شديد دارم. هم در كمر و هم گردن
    نگرانم ك با عمل پروستات دچار بي اختياري ادرار شوم، ايا همچين امكان يا خطري هست ؟؟؟
    خييلي خيلي ممنون ميشم زودتر جواب سوالم رو بدين ، چون باز هم احتباس دارم و مجبورم زودتر عمل كنم ، اما از نتيجه نگرانم، psa زير ٢ دارم و گفتن كه تراش ميدن.
    اخرين سونو، و ازمايش و
    نتيجه ام آر اي كمر رو براتون پيوست كردم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۱ بهمن ۹۹( 5 سال پیش)
      ممکنه کمی بی اختیاری پیدا کنین ، ولی در کل نیاز به عمل هست چون با دارو دچار احتباس ادراری شدین
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۲ بهمن ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 851 مشاهده پرسش
    سلام پدرم حدودا سه هفته پیش جراحی باز پروستات انجام دادن ولی هنوز بعد از ادرار دچار درد و سوزش و خونریزی میشود اگر شرایط عادی نیست لطفا راهنمایی کنید چه باید کرد به دکتر جراح دسترسی نداریم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۲ بهمن ۹۹( 5 سال پیش)
      مصرف مایعاتشون خیلی بیشتر بشه ، به مرور بهتر میشه
  • تصویر کاربر فرهاد چهارشنبه ۲۲ بهمن ۹۹( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 471 مشاهده پرسش
    با سلام
    بعلت کندی خروج ادرار با قطر و فشار کم دکتر داروهای پروترال ۴/.پیوسته رهش و پروزسین تجویز کرده اند قرصهای پروزسین تمام شده اما کپسول پروترال همچنان وجود دارد ۱-خواستم بدانم مصرف این دو دارو بهمراه هم الزامیست یا باید بهمین صورت باشد و من میبایست کپسولها را به تنهایی تا اتمام دارو مصزف کنم ۲-ضمنا خروج انزال در رابطه جنسی بسیار سخت و کند و کم شده است و مصرف دارو در این زمینه هیچ تاثیری نداشته فقط کمی خروج ادرار راحت تر شده خواستم بدانم این طبیعیست و باید تا پایان مصرف دارو صبر کنم یا مجددا دارو تهیه و مصرف کنم .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۲ بهمن ۹۹( 5 سال پیش)
      هر دو را نباید با هم استفاده کرد ، فقط پروترال استفاده شود شبی یک عدد ، مشکل انزال از عوارض قرص ها است
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 598 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر .دکتر من چندروزی تکرر ادرار داشتم .و امرو صبح جای پروستات درد گرفت و کمی ادرار دیر می آمد. پس از سورو گرافی دکتر گفت ک روی پروستات کیست هست به اندازه ۶میلی متر .نظر شما چیست آیا با دارو خوب میشود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر یوسف جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 519 مشاهده پرسش
    با سلام برای جراحی واریکوسل لاپاراسکوپی را پیشنهاد میکنید یا میکروسرجری؟
    چرا؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بسته به مهارت جراح است من لاباروسکوپی
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 546 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1057 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 713 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 672 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

شن ریزه کلیه (Kidney Gravel) در واقع سنگ های بسیار ریزی هستند که هنوز به ابعاد بزرگ…
از کجا بفهمیم اسپرم سالم است؟ بسیاری از مردان تصور می کنند که قدرت باروری آن ها تنها…
چاقی فقط یک مسئله ظاهری یا مربوط به افزایش وزن نیست؛ این وضعیت می‌ تواند به‌ صورت…

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب