رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.7/5 - (154 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر جلیلی یکشنبه ۲۱ دی ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 345 مشاهده پرسش
    سالهاست.سختی.وتکررور.شدید.دارم.ومقدار.زیادی.ازادرار.باقی.میماند.آزمایش.وسونوگرافی.انجام.شده.پزشکان.مگویندpsa.طبیعی.وفقط.التهاب.مثانه.و کمی.بزرگی.پرستات.وجوددارد.وسرتان.پروستات.ارثی.درخانواده.وجودداشته.وجدیدن.اسپاسم.ودرد.شدید.به.اطراف.تناسلی.واستخوانم.زده.وچندین.سال.است.دارو.هم.مصرف.دارم.واصلا.بهبودی.نداشتم.ورفته.رفته.شدیدتر.میشود.تمنا.دارم.بفرمائید.راه.علاجم.چیست.و۵۹سال.دارم.وساکن.ارومیه.متشکرم.راهنمائی.کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۱ دی ۹۹( 4 سال پیش)
      سونوگرافی جهت تعیین حجم پروستات انجام شود ، psa جدید چک شود. شبی یک عدد کپسول تامسولوسین استفاده کنید. با مدارکتون مراجعه کنید
  • تصویر کاربر مرتضی یکشنبه ۲۱ دی ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 372 مشاهده پرسش
    سلام دکتر. سال 95 به خاطر سرطان پروستات پدرم توسط شما عمل شد و پروستات برداشته شد. دلوکسی کپ 20 و یوریناسین 5 براش تجویز کردید ابتدا روزی 1 عدد و پس از مدتی یک روز درمیان. الان که دیگه مشکل خاصی نداره باید خوردن قرصها رو به همون منوال یک روز درمیان ادامه بده؟ مرسی.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۱ دی ۹۹( 4 سال پیش)
      فعلا ادامه دهند
  • تصویر کاربر تحسین شنبه ۲۰ دی ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 313 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر
    بنده هر دوماه آزمایش psa انجام دادم مقدار آن متفاوت بوده بین ۴.۶۰ الی ۷ بوده لطفا راهنمایی لازم را بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۰ دی ۹۹( 4 سال پیش)
      سلام وقتی psa بین عدد ۴ تا ۱۰ باشد بهتر است یک ماه داروی تاوانکس ۵۰۰ میلیگرم روزانه مصرف شود. بعد از یک ماه مجدد psa چک شود. اگر باز هم بالای ۴ بود باید نمونه برداری شود. اگر بالای ۴ بود باز هم جهت نمونه برداری با تلفن ۰۲۱۲۲۶۴۲۷۴۴ تماس بگیرید جهت نوبت
  • تصویر کاربر زرکشان شنبه ۲۰ دی ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 357 مشاهده پرسش
    عرض سلام خدمت پروفسور کرمی عزیز:
    جناب من پدرم پروستاتشون بزرگ است و بخاطر بزرگی آن فشار آورده شده به مثانه و مقداری آنرا قُر کرده،به همین خاطر مقداری از ادرار در آن میماند و باعث تشکیل سنگ مثانه میشود و به مرور زمان به گفته دکتری که پدر پیششان میروند،باعث عفونت ادرار میشود و باید آنتی بیوتیک مصرف کند،به همین خاطر پدر ضعیف شده است و پدر شب تا صبح که میخوابد خیلی ادرار میکند،راه حل مشکل گشای شما بزرگوار چیست؟؟؟
    من خیلی دوست دارم که پدر رو شما حتما معاینه نمایید و از این به بعد پدر زیر نظر شما باشن و اگر هر کاری لازم است که انجام شود شما زحمتش رو بکشید.
    شب و روز شما بخیر خدا نگهدار شما و خانواده تان باشد.
    منتظر جواب شما بی صبرانه هستم.
    با تشکر شایان زرکشان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۰ دی ۹۹( 4 سال پیش)
      با توجه به اینکه پروستاتشون بزرگ شده و باعث تشکیل سنگ شده ، باید عمل شود. قبلش psa و سونوگرافی انجام شود و با مدارکتون مراجعه کنید ۰۲۱۲۲۶۴۲۷۴۴
  • تصویر کاربر محمد شنبه ۲۰ دی ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 322 مشاهده پرسش
    اينجانب محمدناصر محمدپور با تجويز پزشك به دليل بزرگي پروستات قرص پروترال مصرف ميكنم البته سنم ٤٣ ساله و شما فرمودين زير ٥٠ سال استفاده نكنن.ممنون ميشم راهنمايي بفرمايين
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۰ دی ۹۹( 4 سال پیش)
      اگر علایم ادراری ندارید نیاز نیست. اگر علایم دارید مصرف کنید
  • تصویر کاربر آس.ع جمعه ۱۹ دی ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 1554 مشاهده پرسش
    با سلام
    بنده ۲۸ سالم هست و چند سال پیش دچار سوزش ادرار شدم و متاسفانه به دکتر مراجعه نکردم و زیاد ازار دهنده نبود, یک سال پیش بعد از ارضا شدن درد بین کیسه بیضه و مقعدم شروع شد و به متخصص ارولوژی مراجعه کردم بعد از سیستوسکوپی تشخیص عفونت اشریا ایکلی داده شد و انتی بیوتیک های تاوانکس , ازیترومایسین, جیمی فلوکساسین ، پودر اسکاچ و افلوکساسین و یک سری داروی تزریقی مانند امیکاسین و سفازولین در دوره های ۱ ماهه و ۲ ماه تجویز شد. در مجموع ۸ ماه انتی بیوتیک مصرف کردم و برام و تاثیر چندان زیادی نداشت ، بعد متوجه شدم به دلیل اینکه جلوی ارضا شدن رو می گیرم این مشکل تشدید می شه ، دیگه اینکار رو نکردم و دوباره سیستوسکوپی شدم و تشخیص کمی عفونت داده شد , همچنین لوله اپیدیدم در هر ۲ طرف کاملا ورم داره و حالت دانه های تسبیح شده ولی بدون درد هست، واریکوسل چپ هم دارم ، دکتر داروی سرم لووفلوکساسین تزریقی به مدت ۱۰ روز تجویز کردن همراه شاک ویو ۶ جلسه ، و قرص پروترال ، این درمان در کاهش درد خیلی موثر بوده ولی با گذشت ۲ ماه همچنان صبح ها کمر درد شدید دارم و احساس ورم در پروستات و ناحیه پرینه، بعد از ادرار و مدفوع این ورم از بین میره و به مرور زمان در کشاله چپ و باسن چپ تا پشت پا درد حالت تحت فشار بودن عصب رخ میده و منو ازار میده. چه توصیه درمانی دارید واقعا عذاب اور هست . کشت ادرار بنده منفی و نرمال هست و تکرر ادرار ندارم فقط سوزش خفیف و فشار کم ادرار. به طور کل صبح ها با کمر درد شدید و ورم پروستات از خواب پا میشم که با ادرار و مدفوع رفع می شه و در طول روز احساس درد به سمت کشاله چپ و باسن و پشت لگن چپ می رود.) این علائم ثابت هست.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۹ دی ۹۹( 4 سال پیش)
      علایم شما به التهاب پروستات شباهت دارد ، از داروهای افلوکساسین ۲۰۰ میلیگرم هر ۱۲ ساعت و کپسول تامسولوسین ۰.۴ میلیگرم شبی یک عدد و قرص ملوکسیکام ۷.۵ میلیگرم هر ۱۲ ساعت برای یک ماه استفاده کنین و از قهوه و نوشابه و ادویه جات و پیاز و سیر پرهیز کنین
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۹ دی ۹۹( 4 سال پیش)
      ظاهرا التهاب پروستات شما شدید بوده و سخت به درمان پاسخ میدهد
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر عرفان جمعه ۱۹ دی ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 312 مشاهده پرسش
    با سلام من 25 سالمه سه ماه پیش دچار سوزش ادرار تکرر ادرار تخلیه ناقص و حالت بی حسی تو الت تناسلی شدم 6 روز سیپروفلوکساسین 500 خوردم خوب شدم تا یک ماه دوباره علائم ادراری با درد ناحیه پرینه پا کمر و مقعد برگشت رفتم دکتر بعد از ازمایش و سونو پروستات 22 سی سی پروستاتیت تشخیص داده شد دکتر 10 روز تاوانکس داد دوماه پرازوسین تا 20 روز خوب بودم دوباره عود کرد رفتم یه متخصص دیگه گفتن تاوانکس تا یک ماه بخور اگر عود کرد باید از نظر تنگی مجرا برسی بشی با سیستوسکوپی چند روز خوردم اینبار زیاد تاثیر نداشت بجاش سیپروفلوکساسین 500 هر 12 ساعت خوردم تمام علایم به جز یه درد خفیف زیر شکم کاملا برطرف شد فشار و قطر ادرارم هم یه حالت کاملا نرمال و طبیعی برگشت میل جنسی هم به حالت طبیعی برگشت حالا با توجه به اینکه انتی بیوتیک باعث از بین رفتن علائم ادراری میشه باز احتمال تنگی وجود داره؟چون فشار ادرارم کاملا طبیعی شده و اینکه تا چه مدت سیپروفلوکساسین ادامه بدم؟
    جناب دکتر اگه باز عود کرد چیکار کنم انگار این بیماری درمان قطعی نداره!
    شما تو کرمان هیچ دکتری مورد تاییدتون هست معرفی کنید؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۹ دی ۹۹( 4 سال پیش)
      تشخیص شما التهاب پروستات بوده ، اگر علایم عود کرد این کارها را انجام دهید :
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۹ دی ۹۹( 4 سال پیش)
      از داروهای افلوکساسین ۲۰۰ میلیگرم هر ۱۲ ساعت و کپسول تامسولوسین ۰.۴ میلیگرم شبی یک عدد و قرص ملوکسیکام ۷.۵ میلیگرم هر ۱۲ ساعت برای یک ماه استفاده کنین و از قهوه و نوشابه و ادویه جات و پیاز و سیر پرهیز کنین
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر امید جمعه ۱۹ دی ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 420 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر اقای دکتر
    بنده ۲۳ سال سن دارم

    دو سال پیش به خاطر تکرر ادرار ، ترشح سفید رنگ از الت و سوزش مثانه به دکتر عمومی رفتم و گفتن عفونت ادراریه و سفکسیم دادن خوب شدم

    اما حالا اقای دکتر من مدتیه ک بعد از ادرار کردن دچار سوزش پایین مثانه بعد ادرار میشم و اول الت ینی جای اتصال الت به بدن دچار سوزش میشه
    به دکتر ارولوژی مراجعه کردم و ایشان باتوجه به سابقه تشخیص عفونت پروستات دادن و سونوگرافی ازمایش psa هم نوشتن
    جواب ازمایش :
    Psa : 0.9 (به حروف : نُه دهم) بود
    جواب سونوگرافی سالم و حجم پروستات 21 سی سی
    گفتن این مقدار psa در این سن مقداری زیاده و به خاطر عفونت پروستات بالاست
    به من سیپروفلوکساسین 500 یک ماهه هر ۱۲ ساعت دادن + قرص پروستا باریج
    و گفتن ازمایش رو باید بعد ۳ ماه تکرار کنم و اینبار Psa و Free psa دادن
    اقای دکتر خاله من کنسر سینه داره و باتوجه به این موضوع من خیلی از بیماری سرطان میترسم
    به نظرتون تشخیص دکتر درست بوده و بیماری مهم تری نیستش؟
    1. تصویر کاربر امید پنجشنبه ۱۸ دی ۹۹( 4 سال پیش)
      در ضمن اقای دکتر
      من معمولا هفته ای ۳-۴ بار خود ارضایی انجام میدم
      و اینکه حدود ۱۴-۱۵ ساعت قبل ازمایش psa دوبار خود ارضایی داشتو
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۹ دی ۹۹( 4 سال پیش)
      ازمایش شما خوبه جای نگرانی نیست ، سرطان ندارید. از قرص تاوانکس روزی یک عدد برای ۱۰ روز استفاده کنید
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر محمد جمعه ۱۹ دی ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 679 مشاهده پرسش
    جوانی هستم 38ساله مدت دوسال است سوزش ادرار دارم سه چهار بار به پزشک مراجعه کردم جوابی نگرفتم اخیرا به پزشکی مراجعه نمودم سیستو سکوپی را انجام دادم نتیجه شد ضخامت جداره مثانه و التهاب پروستات به نظر شما چه دارویی تجویز می کنید با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۹ دی ۹۹( 4 سال پیش)
      از داروهای افلوکساسین ۲۰۰ میلیگرم هر ۱۲ ساعت و کپسول تامسولوسین ۰.۴ میلیگرم شبی یک عدد و قرص ملوکسیکام ۷.۵ میلیگرم هر ۱۲ ساعت برای یک ماه استفاده کنین و از قهوه و نوشابه و ادویه جات و پیاز و سیر پرهیز کنین
  • تصویر کاربر حمید جمعه ۱۹ دی ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 375 مشاهده پرسش
    سلام دکتر پدرم مشکل سرطان پروستات داشتن عمل رادیکال پروستات شده الان سه روزی میشه ولی خیلی بیضه هاش ورم کرده با الت هم همینطور و البته سوند اداری بهش وصله حالا باید چیکار کرد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۹ دی ۹۹( 4 سال پیش)
      بیضه ها بالا باشند. زیرش پارچه ای بگذارید تا بالا باشد. اگر تورم ادامه یافت سونوگرافی شود
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 474 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب