رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.7/5 - (152 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر محسن یکشنبه ۱۶ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 307 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر
    29سالمه و متاسفانه استمنا انجام میدم از 11سالگی. در یکی دوسال اخیر بعد از استمنا بلافاصله قسمت راست الت تتاسلی بنده یک مقدار ورم میکنه و بالا میاد. البته معدود دفعاتی هم غیر از استمنا کردن اینطوری میشم. بعد استمنا تا کمتر از یک روز مشکل تکرر ادرار دارم ولی بعدش مشکلی ندارم. متاسفانه نمیتونم استمنارو ترک کنم. من نگران ورمش هستم. اگه استمنارو ترک نکنم پیشرفت میکنه؟ ممکنه پروستات باشه؟ و آیا حتنا دکتر برم؟؟ دکتر اورولوژی؟ هیچ دردی هم ندارم اینجا ورمش زیاد نیست البته.
    بیضه هامو برای واریکوسل فرستادم
    یه پزشک عمومی گفتند تو تلگرام
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۶ آبان ۰( 3 سال پیش)
      باید بیاید از نزدیک معاینه کنم
  • تصویر کاربر حامد شنبه ۱۵ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 338 مشاهده پرسش
    سلام.من ۲۰سالمه و۵سال ک خودارضایی میکنم.علائمم روب یک دکترعمومی گفتم دکترگفت التهاب پروستاته .دکترگفت بایدبایدبرم پیش متخصص من متاسفانه ب این زودی هانمیتونم مراجعه کنم.شمابرای التهاب پروستات چه دارویی تجویزمیکنید؟؟علایمم سوزش وتکرارادرار،بعضی وقتادردآلت
    گاهی اوقات کمردردودل درد.ممنون میشم کمکم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۵ آبان ۰( 3 سال پیش)
      بله تشخیص درسته
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۵ آبان ۰( 3 سال پیش)
      کپسول تامسولوسین هر شب یک عدد
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۵ آبان ۰( 3 سال پیش)
      قرص ملوکسیکام هر ۱۲ ساعت یک عدد
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۵ آبان ۰( 3 سال پیش)
      قرص سیپروفلوکساسین ۵۰۰ هر ۱۲ ساعت یک عدد
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر ناصر پنجشنبه ۶ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 303 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید من ۵۱ سال دارم در گذشته خودارضایی زیاد داشتم اما مدتی است درد شدید در پایین شکم سمت راست دقیقا جای آپانتیسیت دارم درد به طرف بیضه سمت راست هم کشیده میشه اما خود بیضه درد زیادی نداره درد خفیفی داره هر چند روز یکبار اتفاق میافته بعضی مواقع نوشابه که میخورم درد شروع میشه در ضمن ادراربا کمی تاخیر میاد و کمی قطع ووصل میشه چند ماه پیش چند مورد درد در ناحیه مثانه اتفاق می افتاد ولی درد زیاد نبود جوری که دوست داشتی بری دستشویی البته این درد رو خیلی وفته ندارم ممنون میشم راهنماییکنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۶ آبان ۰( 3 سال پیش)
      بهتره سونوگرافی جهت بررسی واریکوسل انجام بدید
  • تصویر کاربر ها پنجشنبه ۶ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 296 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر . من ۴۷ ساله هستم . بعلت بزرگی پروستات که سایز آن در سونوگرافی اوایل ۴۲ سی سی بود با تجویز پزشک به مدت حدودا ۸ ماه اقدام به مصرف فیناستراید ۵ کرده و به تناوب جهت رفع علائم مدتی از تولترودین ۴ و سپس پرازوسین ۱ و بعد از مدتی ترازوسین ۵ استفاده کردم که اندازه پروستات به ۳۰ سی سی کاهش پیدا کرد ولی چون علائم رفع نگردید حدود ۳ ماه پیش با مشاوره و توصیه شما فیناستراید ۵ رو به همراه تامسولوسین استفاده کردم که علائم یک مقدار تخفیف پیدا کرد و کم شد و نسبت به فیناستراید عوارضی نداشتم . ولی از زمان مصرف تامسولوسین هنگام فعالیت جنسی منی از من خارج نمی گردد و احتمالا وارد مثانه میگردد . آیا این مسئله خطرناک است ؟ آیا دارویی مشابه تامسولوسین وجود دارد که این عارضه را نداشته باشد ؟ ضمنا در مشاوره ۳ ماه پیش خدمتتون عرض کرده بودم که در سونوگرافی یکسال پیش من در کلیه سمت چپ من یک مقدار فولنس وجود داشت و یکسال پیش psa در زمان مصرف فیناستراید ۱/۹ بود . ممنون .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۶ آبان ۰( 3 سال پیش)
      از عوارض تامسولوسین عدم خروج منی هست
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۶ آبان ۰( 3 سال پیش)
      این عدد PSA نرمال هست و سالانه آزمایشتون رو تکرار کنید
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر علی پنجشنبه ۶ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 260 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر
    میخواسام بدونم آیا خودارضایی و یا رابطه جنسی به تعداد زیاد و یا بیش از حد میتونن باعث سرطان پروستات بشن یا ارتباطی ندارن؟
    ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۶ آبان ۰( 3 سال پیش)
      خیر
  • تصویر کاربر سجاد پنجشنبه ۶ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 365 مشاهده پرسش
    سلام، پدرم ۶٣ سالشونه، یک ماه قبل آزمایش خون دادن و psa=6.49 و free psa= 0.62 بود، دکتر واسشون تاوانکس و امنیک برای یک ماه تجویز کردن و آزمایش رو بعد از یک ماه تجدید کردیم، اینبار psa=6.78 و free psa= 0,45 بود همچنین سونوگرافی داد و حجم پروستات ٣۴میلی لیتر بود، با توجه به سن، حجم پروستات، جواب آزمایشات جای نگرانی هست؟ ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر سجاد پنجشنبه ۶ آبان ۰( 3 سال پیش)
      آقای دکتر اگر ممکنه پاسخ سوال بنده رو هم بفرمایید. ضمن اینکه f/t psa زیر ٠/١٠ قطعا نشانه سرطانه؟
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۶ آبان ۰( 3 سال پیش)
      باید نمونه برداری از پروستات انجام بدید
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر آریا پنجشنبه ۶ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 329 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من حدود یکماه قبل عمل سنگ مثانه وپروستات انجام داده‌ام حال با گذشت یکماه بعد از عمل مقدار خروجی ادرارم خوب شده ولی زمان دفع ادرار با درد شدیدی در مجرای آلتم بوجود می‌آید که واقعا تحمل ناپدیر است دارو هایم که پزشک داده تمام شده در مورد درد آیا طبیعیه با پزشکم مشورت کردم گفت خوب میشه وطبیعی از حضورتون راهنمایی میخواستم ممنون میشم سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۶ آبان ۰( 3 سال پیش)
      احتمالا عفونت ادراری دارید و باید درمان بشید
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۶ آبان ۰( 3 سال پیش)
      آزمایش آنالیز و کشت ادراری انجام بدید
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر یلدا پنجشنبه ۶ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 347 مشاهده پرسش
    سلام عکس سونگرافی پروستات پدرم رابرتسون میفرستم نظرتان چیست عمل میخواهد یانه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۶ آبان ۰( 3 سال پیش)
      اگر علایم در ادرار کردن دارن بهتره کپسول تامسولوسین هر شب یک عدد مصرف کنند
  • تصویر کاربر علی پنجشنبه ۶ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 370 مشاهده پرسش
    سلام دکتر جان خسته نباشی بنده یه چند ماهی دچار درد زیر شکم و سوزش نوک الت بعد از ادرار شدم حس میکنم زیره دلم بادی جمع میشه و یه فشاری میاره در ضمن 42 سال هستم و بدنسازی کار میکنم در سونوگرافی حجم پروستات 34.8 بود خواستم بدونم که این یعنی پروستات من بزرگ شده یا ملتهب و ایا امکان بازگشت به سایز نرمال هست وقتی از دسشویی میام و میشینم احساس دستشویی نوک الت و فشاری از بیخ الت دارم داروهایی همچون تامسو لین تاوانکس و فینا ستراید مصرف کردم ولی بهبودی کامل نشد ممنوع میشم راهنمایی کنیم زندگیم بهم ریخته ایا من به جراحی نیاز دارم مرسی ممنون سوال کرده بودم قبلن اما کامل جواب نداد احساس سفتی و گرفتی دارم اطراف الت با تشکر دوستدار شما ازمایش کشت ادرارم هم منفی بود دکتر جان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۶ آبان ۰( 3 سال پیش)
      باید نوبت جهت سیستوسکوپی بگیرید
    2. تصویر کاربر علی پنجشنبه ۶ آبان ۰( 3 سال پیش)
      یعنی مشکل دکتر جان التهاب پروستات نیست چون اینو تشخیص دادن
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۶ آبان ۰( 3 سال پیش)
      اگر بود با درمان دارویی ابید بهبود پیدا میکرد
    4. تصویر کاربر علی پنجشنبه ۶ آبان ۰( 3 سال پیش)
      دکتر جان من مشکل ادرار یا سوزش هنگام ادرار ندارم فقط احساس یه گرفتگی بالای الت یا زبره شکم دارم
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۶ آبان ۰( 3 سال پیش)
      بله برای همین مورد نیاز هست بررسی بشید
    6. تصویر کاربر علی پنجشنبه ۶ آبان ۰( 3 سال پیش)
      ببخشید سیستوکوپی چه تشخیصی میده ایا درد و عوارصی داره
    7. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۶ آبان ۰( 3 سال پیش)
      بررسی مجرای ادراری و پروستات انجام میشه و معمولا با بیهوشی هست و دردی حس نمیکنید
    8. نمایش سایر 6 پاسخ
  • تصویر کاربر ها پنجشنبه ۶ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 341 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر . من ۴۷ ساله هستم . بعلت بزرگی پروستات که سایز آن در سونوگرافی اوایل ۴۲ سی سی بود با تجویز پزشک به مدت حدودا ۸ ماه اقدام به مصرف فیناستراید ۵ کرده و به تناوب جهت رفع علائم مدتی از تولترودین ۴ و سپس پرازوسین ۱ و بعد از مدتی ترازوسین ۵ استفاده کردم که اندازه پروستات به ۳۰ سی سی کاهش پیدا کرد ولی چون علائم رفع نگردید حدود ۳ ماه پیش با مشاوره و توصیه شما فیناستراید ۵ رو به همراه تامسولوسین استفاده کردم که علائم یک مقدار تخفیف پیدا کرد و کم شد و نسبت به فیناستراید عوارضی نداشتم . ولی از زمان مصرف تامسولوسین هنگام فعالیت جنسی منی از من خارج نمی گردد و احتمالا وارد مثانه میگردد . آیا این مسئله خطرناک است ؟ آیا دارویی مشابه تامسولوسین وجود دارد که این عارضه را نداشته باشد ؟ ضمنا در مشاوره ۳ ماه پیش خدمتتون عرض کرده بودم که در سونوگرافی یکسال پیش من در کلیه سمت چپ من یک مقدار فولنس وجود داشت و یکسال پیش psa در زمان مصرف فیناستراید ۱/۹ بود . ممنون .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۶ آبان ۰( 3 سال پیش)
      از عوارض تامسولوسین هست
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۶ آبان ۰( 3 سال پیش)
      میتونید به جای تامسولوسین از قرص omnic استفاده کنید
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 472 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب