رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.7/5 - (152 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر پدر چهارشنبه ۸ دی ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 771 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    خواهش می کنم راهنماییم کنید
    پدر من حدودا سه سال پیش عمل کنسر پروستات داشتن که کامل برداشتن. بعدش کمی به قسمت لگن متاستاز داده بود.پرتو درمانی کردن. بعدش تا مدتها بی اختیاری ادرار داشتن. یکسال پیش دچار احتباس ادراری میشدن. که میرفتن سوند میزدن. حدودا یکسال هیچ مشکل نداشتن.الان باز یک هفته هست دچار احتباس ادراری میشن که درد زیاد دارن. دکتر خودش گفته که اصلا سوند نزن.بذار تا ادرار خودش بیاد.
    آقای دکتر پدر من مشهد هستن
    من میخوام کمکش کنم. خواهش می کنم بمن کمک کنید. من تهرانم برای همین اطلاعات دقیق از جزئیات ندارم.فقط همینا که گفتم. دارم داغون میشم پدرمو اینجوری میبینم. لطفا کمکم کنید.چکار میشه کرد؟
    1. تصویر کاربر پدر شنبه ۲۷ آذر ۰( 3 سال پیش)
      آقای دکتر در واقع لخته خون راه ادرارو میبنده
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۸ دی ۰( 3 سال پیش)
      باید زیر نظر دکتر انکولوژی ادامه درمان رو انجام بدهند
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر سعید چهارشنبه ۸ دی ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 435 مشاهده پرسش
    سلام ، بنده 56سالمه ، از سالها قبل مشکل اضطرار در ادرار و از سال قبل مشکل انسداد صبگاهی داشتم که با اومنیک رفع شده است ، PSA خون از سال 95از 2به تدریج تا مهر 1400به 3.1افزایش یافته و نسبت آزاد به کل 0.08 گردیده است . ( قبلا نیز همیشه این نسبت زیر 1بوده) به پزشک جدیدی مراجعه نمودم برایم ام ار ای با تزریق درخواست نمود که ضمیمه است . در داخل پروستات توده به حجم 1.2MM دیده شده با PIRAD4، آیا نیاز به بیوبسی ضروری است ضمنا ممکن است توده خوش خیم باشد یا با توجه به نتایج عکس حتما بدخیم است . لگن وسایر نقاط مشکلی نداشته است
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۸ دی ۰( 3 سال پیش)
      حتما نیاز به جراحی هست
  • تصویر کاربر علی دوشنبه ۶ دی ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 425 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر یک سالی میشه عفونت ادراری گرفتم وهرچی هم دارو استفاده کردم بهترنشدم وب تازگی سنوگرافی هم انجام دادم ک پروستات دارم وخیلی هم ازتکرر ادرار رنج میبرم ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۶ دی ۰( 3 سال پیش)
      عکس سونوگرافی و آزمایش ادرارتون رو بفرسنید
  • تصویر کاربر جعفر چهارشنبه ۸ دی ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 348 مشاهده پرسش
    سلام سونوگرافی گرفتم آقای دکتر تو پروستات این رو نوشته
    تکرر ادار دارم شب ها به دلیل احساس داشتن ادار خوابم نمیبره و باید 5 ،6 بار برم دستشویی بیام تا بلکه کمی ادار کنم
    1. تصویر کاربر جعفر یکشنبه ۲۸ آذر ۰( 3 سال پیش)
      تماما دروغ پول نریزین حساب کسی جواب سوال نمیده
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۶ دی ۰( 3 سال پیش)
      قرص vsol ۵ هر روز یک عدد
    3. تصویر کاربر جعفر دوشنبه ۶ دی ۰( 3 سال پیش)
      سلام دکتر مممنون دیگه نا امید شده بودم جواب بدین دستتون درد نکنه
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۸ دی ۰( 3 سال پیش)
      خواهش میکنم
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر محمد دوشنبه ۶ دی ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 420 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر .پدرم سرطان بدخیم معده داره .۶۸ سال .معده ش برداشتیم.متاساز نشده توده.الان اولین جلسه شیمی رو انجام دادیم .تامسولوسین مصرف میکنه شبی یک عدد .ایا قرص دیگه ای هست مفرفی کنید در این ایام شیمی هز تامسولوسین بهتر باشه .چون تکرر ادرار داره و شبی ۵ بار میره سرویس .و این بیخوابی برا شیمی ش بده.به خود پدر جریان بیماریش نگفتیم امیدوارم موهاش نریزه که نفهمه.ایا میتونیم فینستراید هم براش مصرف کنیم علاوه بر ی کپسول پروستات.از پرستار پرسیدم گفت دهروهای شیمی ش ممکنه مو نریزونه.فعلا که ی هفته بعد شیمی موش نریخته
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۶ دی ۰( 3 سال پیش)
      این قرص ها باعث ریزش مو نمیشه ولی شیمی درمانی میشه
  • تصویر کاربر حسین دوشنبه ۶ دی ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 423 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشی تشکر از شما
    ۴۰ سالمه بعد از ادرار دو باره احساس ادرار دارم ولی فقط احساس دارم ودرد یاسوزش یا بیداری شبانه ویاخالی نشدن مثانه راندارم ازمایش دادم دکتر گفت پروستات ندارید ولی پروستات خوش خیم دارید
    ایا این مشکل پروستات است
    قرص پروستاتان روزی یک عدد تجویز درستی هست
    بعد از ۵روز مصرف تغییری مشاهده نکردم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۶ دی ۰( 3 سال پیش)
      کپسول تامسولوسین هر شب یک عدد مصرف کنید
  • تصویر کاربر امنه یکشنبه ۵ دی ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 276 مشاهده پرسش
    با سلام . پدرم حدود سه ماه میشه که تکرر ادرار دارن . البته سونو انجام دادن و کمی عفونت مثانه دارن که الان دارو مصرف میکنن . دو سال پیش هم عمل پروستات انجام دادن . حجم ادرارشون خیلی زیاده و از بابت هم خودشون هم مادرم اذیت میشن .چون مدام خودشون رو خیس میکنن . باید چکار کنیم ؟ دیابت هم دارن و دارو مصرف میکنن
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۵ دی ۰( 3 سال پیش)
      جواب سونوگرافی رو بفرستید
  • تصویر کاربر ولی یکشنبه ۵ دی ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 312 مشاهده پرسش
    فقط یک ماه پیش یبوست شده بودم هنگام دفع مدفوع یک ماه سفید رنگ چسب ناک بود وهیچ گونه ترشح ندارم فقط یکی دو روز پیش خارش کوچیک در قسمت آلاتم داشتم فقط بعد از اتمام ادرارم هنگام بلند شدن چند قطر ادرار باز میاد و هنگام خوابیدن به شکم آلاتم درد می‌گیرد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۵ دی ۰( 3 سال پیش)
      1-سلام، بهتر است سونوگرافي كنيد.
  • تصویر کاربر مصطفی دوشنبه ۶ دی ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 397 مشاهده پرسش
    با سلام
    در تاریخ ابان 99 پروستات توسط شما تخلیه شده اما در حال حاضر مشکلات قبلی پابرجاست و همچنین psa 6.83 میباشد ، بنده ساکن مشهد هستم .
    1. تصویر کاربر مصطفی شنبه ۲۷ آذر ۰( 3 سال پیش)
      لطفا جواب بدهید
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۵ دی ۰( 3 سال پیش)
      عکس باز نمیشه مجدد بفرستید
    3. تصویر کاربر مصطفی یکشنبه ۵ دی ۰( 3 سال پیش)
      عرض سلام و احترام اقای دکتر من مصطفی زاده ۷۲ ساله در تاریخ ابان ۹۹ خدمت شما برای تخلیه پروستات امدم دکتر های مشهد میگویند تنها ۱۰ گرم تخلیه شده است و مشکلات قبلی ، تکرر ادرار درشب ، سوزش دارم و psa در قبل عمل پایین بوده و الان به عدد ۶.۸۳ رسیده پزشکان مشهد جوابگو نیستند.
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۶ دی ۰( 3 سال پیش)
      باید سیستوسکوپی بشن
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر برهم یکشنبه ۵ دی ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 365 مشاهده پرسش
    با سلام، احترام و ادب
    من 41 سال دارم. یک ماه و نیم قبل اتفاقی ازمایش PSA دادم که خیلی بالا بود. حدود 11 و چهار دهم. دکتر تاوانکس تجویز کرد. دو هفته خوردم و عدد آمد روی 2 که تشخیص التهاب پروستات داد. بلافاصله سونوی مثانه پر و خالی دادم. حجم پروستات 30 سی‌سی و باقیمانده ادرار 80 سی‌سی. دکتر امنیک تجویز کرد و پروستاتان که باید تا سه ماه مصرف کنم. الان یکماه مصرف کردم و هیچ مشکلی ندارم فقط شروع ادرار من 5 تا 15 ثانیه طول می‌کشد. قدری نگرانم کرده است.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۵ دی ۰( 3 سال پیش)
      باید نمونه برداری از پروستات بکنید
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 472 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب