رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.7/5 - (152 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر مرتضی پنجشنبه ۱۴ بهمن ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 327 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر ، بنده جوانی 19 ساله هستم و متاسفانه مدت طولانی هستش که به استمنا مبتلا هستم . من با اینکه هیچگونه علائم ادراری نداشتم و کاملا سالم بودم و صرفاً برای چکاب بدن در تاریخ 1400/3/12 برای سونوگرافی مراجعه کردم و ابعاد‌ پروستات من 29*35*35 میلی متر بود با حجم 19 سانتی متر مکعب تشخیص داده شد ، حدوداً ۷ ماه بعد یعنی 1400/10/26 من دچار عفونت مثانه و درد شدید شکم شدم و روز بعد سونوگرافی کامل شکم و لگن انجام دادم و در این سونوگرافی ابعاد پروستات من 25*37*46 میلی متر و حجم 24-23 سی سی داشت ، الان من به خاطر این افزایش ابعاد و حجم در این هفت ماه به شدت نگرانم ، می خواستم بدونم که این افزایش ابعاد به خاطر سنم ، یا هر چیز دیگه ای طبیعی هستش یا میتونه ادامه دار باشه و خیلی بزرگ بشه و نیاز به عمل جراحی داشته باشه ؟ در ضمن من در حین انجام سونوگرافی دوم درد شکم و عفونت داشتم و حدودا ۱۰ ساعت قبل شیاف مقعدی مصرف کرده بودم (عکس سونوگرافی ها هم ضمیمه شده اند)
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۴ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      سونوگرافق نرمال هست
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۴ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      علایمتون با ترک خودارضایی رفع میشه
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر صمصام پنجشنبه ۱۴ بهمن ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 299 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    پدر من 70 سال سن داره که مدتی هست تکرر ادرار و سوزش ادرار داشتن که آزمایش و سنوگرافی که خدمتتون ارسال میکنم و انجام دادن و مشخص شده که تست psa بیشتر از حد نرمال بوده 17.22 چکار باید انجام بدیم.
    با تشکر.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۴ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      باید حتما نمونه برداری از پروستات انجام بدید
  • تصویر کاربر محمد شنبه ۹ بهمن ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 346 مشاهده پرسش
    سلام
    آقای دکتر پدرم ۷۰ سال سن دارد و سال ۹۲ جراحی پروستات انجام دادند.امپول دفرلین استفاده می‌کردند ولی یال۹۸ متاستاز کرد که پرتو شدند ولی مدتی به استخوان سرایت کرده و ستون فقرات و کتف درگیر شده درد زیادی دارند.psa۱۲۰الان میخواستم بدونم میشه با خارج کردن بیضه سرطان را کنترل کرد؟
    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۹ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      بلی تا چند سال کنترل میشه
  • تصویر کاربر ابوالفضل شنبه ۹ بهمن ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 340 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب
    از عمل آندوسکپی پروستات بنده ۶۰ روز می‌گذرد ولی هنوز دچار ریزش ادرار به صورت قطره ای هستم. لطفاً برای درمان راهنمایی می‌فرمایید.
    سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۹ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      به تدریج و طی ۶ ماه رفع میشه
  • تصویر کاربر سالار شنبه ۹ بهمن ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 355 مشاهده پرسش
    باسلام. من بخاطر شکم درد به متخصص داخلی مراجه کردم ایشون برای من سونو وآزمایش نوشتن. که برای من کید چرب گرید 2 بود. که دارو دادن.. ولی مشکل من تکرر ادرار و همچنین درد در بالای مثانه هس. وهمچنین موقع ادرار احساس میکنم مثانه ام باد کرده. رفتم ارولوژیست که برام داروی یوریناسین 10 دادن برای تکرر ادرارم. وقتی اونا را مصرف میکنم دیگه نمیتونم ادرار کنم و درد دارم وهمچنین psaرا تو سونو گرافی2هس.سوال من اینه که من اصلن فشارادرار ندارم. وتکرر ادرار دارم. واب هم زیاد میخورم. لطفا بگید مشکل من چیه.31 سالمه. آیا psaمن زیاد هس مشکل دارم. من در ناحیه لکن هم درد دارم. تشگر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۹ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      باید نمونه برداری از پروستات بشه
  • تصویر کاربر نادرخانی شنبه ۹ بهمن ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 268 مشاهده پرسش
    درد شدید در ناحیه شکم و پهلو
    تکرر و سوزش ادرار
    بزرگی پروستات و مشکوک به سنگ کلیه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۹ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      تامسولوسین هر شب مصرف کنید
  • تصویر کاربر رشید شنبه ۹ بهمن ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 313 مشاهده پرسش
    پنجاه وهفت ساله
    P.s.a. .........=0.5
    Free p.s.a.......=0.2
    کبد،طحال،کلیه‌ها پانکراسنرمال بدون توده فضاگیر
    اتساع یا سنگ درکلیه‌ها و مجاری صفراوی مشاهده نشد،پورت عروق کبدی دیامتر نرمال
    کیسه صفرا ضخامت جداری نرمال بدون ضایعه،مایع آزاد درشکم نبود،نثانه با ضخامت جداری طبیعی فاقدسنگ و ضایعه وژتاتیحجم پروستات 25سی سی
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۹ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      آزمایشات و سونوگرافی ذکر شده نرمال هست
  • تصویر کاربر حمیدالله شنبه ۹ بهمن ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 422 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر پدر من ۶۹ سالشونه سال ۹۸ برج ۴ عمل سرطان پروستات انجام دادن بعد از اون تحت نظر دکتر با توجه به آزمایش PSA دوبار آمپول دیفرلین ۱۱/۲۵ تزریق کردم سری اول فرانسوی گرفتم سری دوم هندی که تأثیری نداشت بعد اون با توجه بالا رفتن PSA و اسکن استخوان دکتر تشخیص دادن که گفتن ۳۶ جلسه برق رفتم و از سرم سدیم کلراید ۰/۹ و zoladex با زولدرونیک اسید ماهی یکبارمصرف کردم یکماه بعد آزمایش PSA دادم جواب شد 0.078 شد دو ماه بعد جواب شد ۰.۰۵۷ دیگه آزمایش ندادم برای عدم کنترل ادرار از قرص ایمی پرامین ۲۵ و astellas مصرف کردم عوارض داشت دهنم خشک می شد و سرفه شدید حساسیت دارم به این دوتا قرص یکماه هم مصرف کردم نمیتوانم این قرص رو مصرف کنم حساسیت دارم شما پیشنهاد قرص یا عمل دارید بعد از عمل پروستات عطش و گاهی تب و لرز دارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۹ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      بیماریشون کنترل هست و نیاز به دارو نیست
  • تصویر کاربر سلام شنبه ۹ بهمن ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 310 مشاهده پرسش
    سلام علیکم ۵۸ سال سن دارم پروستات بنده ۹۰ ccاست در حال حاضریعضی وقت ها در اثر سرما یا تنش‌هایی حبس آلبوم پیش آمده و مجبور به سوندزدن می شوم که بعد از سه روز سوند را بازکرده و تا چندین ماه مشکلی ندارم ضمن اینکه شب ها هم یکبار دستشویی می روم دکترم بیان کرده که عمل باز است آیا عمل باز به معنی برداشتن خود پروستات می شود یا ضایعات برداشته می شود؟ عوارض بعد از عمل چه عوارضی می باشد؟ آیا با بالا رفتن سن امکان تشدید عوارض وجود دارد؟ ضمنا با آزمایشات بعمل آمده بزرگ شدن پروستات از نوع خوش خیم می باشدآیا امکان بدخیم شدن وجود دارد.؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۹ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      خیر احتمال بدخیم شدن کمه
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۹ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      از عوارض عمل بی اختیاری ادراری هست
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۹ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      نگران نباشید،عملش سخت نیست
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر شادمهری شنبه ۹ بهمن ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 297 مشاهده پرسش
    دارو ها به مدت یک ماه مصرف شده و بعد از یک هفته آزمایش تکرار شدولی psa افزايش يافته است
    .
    هیچ گونه درد و علائمی ندارند شب یک بار دستشویی می روند
    و داروی فشار خون فقط مصرف میکنن و سابقه بیماریقبلا نداشته اند
    1. تصویر کاربر شادمهری سه شنبه ۵ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      پاسخ سوال رو ندادین
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۹ بهمن ۰( 3 سال پیش)
      باید نمونه برداری از پروستات انجام بدید
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 470 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب