اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور كلی، مقدار طبیعی PSA را كمتر از ٤ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ٥٠ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ٦٠سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ٧٠ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (175 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر محمد جمعه ۵ بهمن ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 474 مشاهده پرسش
    جای عمل واریکوسلم ورم کرده ، 3 الی 4 سال که عمل کردم ، علتش چیه و باید چی کار کنم ، سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۵ بهمن ۹۷( 7 سال پیش)
      ابن شیثبیه فتق ایت سونو کنید وبیایید معاینه
  • تصویر کاربر محمد یکشنبه ۷ بهمن ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 458 مشاهده پرسش
    سلام دکترجان
    بنده واریکوسل گرید 3داشتم که جراحی باز کردم
    الان بعد 1سال دوباره عود کرده و همون گرید 3هستش
    میخاسم بدونم ایا ورزش بدنسازی باعث میشه واریکوسل بد تر بشه؟
    ضمنا التهاب پروستات دارم
    الان حدود 5ماهه دارم تانسولوسین و افلوکساسین استفاده میکنم اما به محض قطع دارو دوباره ادرارم بد میاد
    چه مدت طول میکشه تا التهاب برطرف بشه؟
    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۵ بهمن ۹۷( 7 سال پیش)
      یک بار عمل کافی است عمل دوم بد تر میکند
    2. تصویر کاربر محمد شنبه ۶ بهمن ۹۷( 7 سال پیش)
      ممنون دکتر جان
      بدنسازی کار کنم مشکلی نداره؟
      الهتاپ پروستاتم چه مدت طول میکشه خوب بشه؟
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ بهمن ۹۷( 7 سال پیش)
      امپول استفاده نکنید
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر حمیدرضا جمعه ۵ بهمن ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 579 مشاهده پرسش
    درد در بیضه ها. ابتدا بیضه چپ در 8سال پیش و در 4سال پیش راست هم شروع شده... بیضه چپ درد زیاد و راست کمتر. بعضی اوقات شدید و بعضی اوقات قطع میشه . در 6سال پیش جوری بوده ک سخت راه میرفتم. الان درد کمتر شده. متأهلم..دردش ک حدود 2سال بود خیلی کم شده بود.دکتر رفتم آون زمان ک دوسال میگذرد میگفت بیضه چپ گریدر راست گرید1.. الان جفت درد دارن یعنی تیر میکشد.. الان با چشمم چین خوردگی دیده میشه.برا بارداری چ کنم.. چ عملی بهتره..؟؟؟. جواب میده... یا کلا نابارور شدم الانم درد دارم. ارتباط جنسی دارم در طول هفته. انزال دارم. آیا منی و اسپرم بی کیفیته؟بارور هست یا ن؟؟؟. احتمالش هست ک جفت گرید3 باشن..؟؟ میکروسرجری جواب میده؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۵ بهمن ۹۷( 7 سال پیش)
      باید سونوگرافی رنگی از بیض وازمایش اسپرم دهید ببینم
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۵ بهمن ۹۷( 7 سال پیش)
      بیضه
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر سرکار دوشنبه ۱ بهمن ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 429 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشید اینجانب قبل از یک ماه برام عمل میکروسرجری انجام دادید ولی هنوز در ناحیه بیضه درد دارم آیا طبیعیست؟چکار کنم؟با تشکر از لطف بی کران شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱ بهمن ۹۷( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر رحیم دوشنبه ۱ بهمن ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 399 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشیدمشکل واریکوسل دارم رفتم پیش دکترجباری فرستادبراآزمایش رویان.نتیجه بدشکلی اسپرم بودگفت بایدعمل میکروسرجری بشم.بچه شهرستانم تبریز.شغلم سوپرمارکتیه براعمل مرددم چن نمیدونم میتونم استراحت کنم یانه.واینکه بعدازعمل احتمال بهبودچقدره؟راهنماییم کنیدمتشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱ بهمن ۹۷( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر امیر شنبه ۲۹ دی ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 412 مشاهده پرسش
    سلام مدت 18 سال است عمل واریکوسل دو طرفه انجام دادم و 10 با هم ای وی اف کردیم که نا موفق بود حرکت اسپرم من صفر است از اهدا جنین هم استفاده کردیم باز هم ناموفق بود آیا شما راهی میدانید که راهنمایی کنید ممنون آقای دکتر ضمنا تمام آزمایشات خانم خوب بوده الان هم میگن سنش رفته بالا
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۹ دی ۹۷( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۲ بهمن ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 483 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت جناب دکتر بنده 30 سال سن دارم و 2 سال و نیم ازدواج کردم حدود 6 سال پیش ازمایش اسپرم و سنوگرافی گرفتم واریکوسل گرید 2 در بیضه چپ داشتم که ازمایش رو براتون ارسال کردم چند مدتی هست که در بیضه راست هم احساس این بیماری رو دارم . واینکه یک سال هست که به صورت طبیعی جلوگیری میکنم. ایا امکان ناباروری در من هست یا خیر با تشکر از لطف شما.
    1. تصویر کاربر محمد پنجشنبه ۲۷ دی ۹۷( 7 سال پیش)
      سلام خسته نباشید جواب سوال بنده هنوز داده نشده ممنون میشم جواب بدید.
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲ بهمن ۹۷( 7 سال پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر محسن1 شنبه ۲۹ دی ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 498 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر وقت شما بخیر با تشکر از زحمات شما . من حدود شش ماهه داخل کیسه بیضه بالای بیضه چپ وقتی می ایستم یک توده لمس می شه تقریبا به صورت عرضی و روی بیضه چپ اما وقتی در حالت دراز کشیده روی تخت بیضه رو لمس می کنم توده وجود نداره ضمنا دردی حس نمی کنم و بنده35ساله هستم .آیا به واریکوسل مبتلا شدم?
    با سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۹ دی ۹۷( 7 سال پیش)
      سونو کنید بفرستید ببینم
  • تصویر کاربر Ali جمعه ۲۱ دی ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 454 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر . من حدود بیست روز میشه که عمل کردم . بعد از عمل درد بیضه نداشتم اما الان 4 روز میشه بیضه سمت چپم درد میکنه . ضمنا سر پا که دست میزنم به بیضه سمت چپم قسمت بالایی بیضم دیگه حالت مهره مهره نیست چون من واریکوسل دو طرفه داشتم و سمت راستم یک و سمت چپم 2 بود ولی زیر بیضه چپم که دست میزنم یخورده انگار هنوز مهره مهره ایه . لطفا میشه راهنمایی کنید که بدونم طبیعیه یا خیر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۱ دی ۹۷( 7 سال پیش)
      سلام بعد از عمل طبیعی است
  • تصویر کاربر حمید چهارشنبه ۱۹ دی ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 527 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید دکتر...
    دکتر من دو ماه عقد کردم ولی هنوز ازدواج نکردم و حدود دو سال پیش درد بیضه داشتم دکتر تشخیص واریکوسل درجه یک سمت چپ داد ولی گفت ازمایش اسپرمت تقریبا نرماله منم دیگه عمل نکردم و تا قبل عقد هم حس جنسی خوبی داشتم و هم نعوذ خوبی به حدی که چون مجرد بود خودم کنترل میکردم ولی حالا که عقد کردم گاهی در حد معاشقه و... به همسرم نزدیک میشم میل جنسیم اومده پایین نعوذ هم سخت انجام میشه ...حالا بنظر شما مشکل به واریکوسل مربوط میشه یا مورد دیگه؟؟؟ تشکر
    1. تصویر کاربر حمید سه شنبه ۱۸ دی ۹۷( 7 سال پیش)
      لطفا جواب منو بدید متشکرم
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۹ دی ۹۷( 7 سال پیش)
      باید چکاب کنید
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 611 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر .دکتر من چندروزی تکرر ادرار داشتم .و امرو صبح جای پروستات درد گرفت و کمی ادرار دیر می آمد. پس از سورو گرافی دکتر گفت ک روی پروستات کیست هست به اندازه ۶میلی متر .نظر شما چیست آیا با دارو خوب میشود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر یوسف جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 536 مشاهده پرسش
    با سلام برای جراحی واریکوسل لاپاراسکوپی را پیشنهاد میکنید یا میکروسرجری؟
    چرا؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بسته به مهارت جراح است من لاباروسکوپی
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 569 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1073 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 740 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 689 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب