اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور كلی، مقدار طبیعی PSA را كمتر از ٤ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ٥٠ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ٦٠سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ٧٠ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (175 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر یونس چهارشنبه ۲۴ شهریور ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 467 مشاهده پرسش
    سلام همزمان بامصرف داروی تقویتی اسپرم ومتخصص مجاری ادراری تحت درمان متخصص اعصاب ومصرف قرص پروپرانول۲۰٫کلرودیازپوکساید۵وسرترالین۵۰ هستم مصرف این دارو با داروی تقویتی اسپرم تداخل ایجاد نمی کند؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۴ شهریور ۹۵( 9 سال پیش)
      نه
  • تصویر کاربر naseh چهارشنبه ۱۷ شهریور ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 810 مشاهده پرسش
    سلام علیک. خسته نباشید دکتر
    من یک جوان 24ساله هستم وهنوز ازدواج نکردم. تقریبا سه سال میشه که نعوظ صبحگاهی ندارم. البته دارم ولی خیلی کم مثلا هفته ای یک یا دوبار!
    و وقتی هم که به حالت نعوظ میرسم خیلی زود نعوظ از بین میرود.در دوران نوجوانی خود ارضایی هم داشتم میانگین هفته ای دو یا سه بار.در مناطق ما دکتری با این تخصص وجود ندارد. اگر درمانی قطعی یا راهی برای مشکلم وجود دارد لطفا جوابم را بدهید ممنون میشم.
    اجرتون با الله...
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۷ شهریور ۹۵( 9 سال پیش)
      بيشتر عصبي است
  • تصویر کاربر ابوالفضل چهارشنبه ۱۷ شهریور ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 446 مشاهده پرسش
    سلام عرض میکنم حضور مبارک حضرتعالی
    تقریبا یکسالی میشود که در آمیزش جنسی مشکل نعوذ دارم که با مراجعه به همکارانتون تشخیص واریکوسل دادند خواستم بپرسم آیا وار یکوسل دلیل عدم نعوذ هست
    ممکن هست دلیل دیگه ای داشته باشه
    واقعیتش درشرف ازدواج هستم و این موضوع شدیدا فکرمو مشغول کرده
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۷ شهریور ۹۵( 9 سال پیش)
      ارتباطي به واريكوسل ندارد
  • تصویر کاربر عباس شنبه ۱۳ شهریور ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 442 مشاهده پرسش
    سلام خواستم بدونم ازمایش پیوستی روی عدم نعود تاثیر داره یا خود ارصایی زیاد
    Vitd23
    Ldl30
    Creatinine1
    Triglcerides121
    Hdl41
    Ldlcholestrol3.2
    Prolactin9
    Testostron6.7
    Progestron.o.8
    SGOT22
    SGPT33
    ALKALINPHOSPHATE341
    T4 114
    T3 1.5

    Tsh1.7
    Plt216
    Pdw13.9
    Mpv10
    Plcr26.8
    HGB5.12
    HCT43
    Mcv83
    Mch30
    Mchc35.7
    Rdw12.7
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۱ شهریور ۹۵( 9 سال پیش)
      بايد بررسي شويد
    2. تصویر کاربر عباس پنجشنبه ۱۱ شهریور ۹۵( 9 سال پیش)
      سلام دفعه قبلی فرمودید با توجه به سنتون که مشکل شما عصبی هستش و نیاز به قرص نداری
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۳ شهریور ۹۵( 9 سال پیش)
      ازمايشت خوب است علت عدم نعوظ به ازمايش ارتباطي ندارد وبايد بررسي شويد
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر عباس پنجشنبه ۱۱ شهریور ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 456 مشاهده پرسش
    با سلام
    ضمن تشکر چن وقت پیش تماس گرفتم گفتید که مشکل عدم نعود شما با توجه به سن عصبی هیتش و نیازی به مصرف قرص نیست خوایتپ بدونم این عدم نعود و زود انزالی ایا خود ارضایی توش تاثیر داره یا چربی و کلسیم پایین ؟ ضمنا ازمایشهام پیوست می باشد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۱ شهریور ۹۵( 9 سال پیش)
      قطع كنيد كمك كننده است
  • تصویر کاربر رامین شنبه ۱۳ شهریور ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 479 مشاهده پرسش
    باعرض سلام وخسته نباشید.ببخشید اقای دکتر من پسری 24ساله ومتاهل هستم بنده هنگام نزدیکی باهمسرم گاهی اوقات التم خوب به حالت نعوذ میرسد و به اندازه ی واقعی خود میرسداما گاهی اوقات نعوذ ضعیفی داردوبنظر کوچک می اید وکامل سفت نمیشود ایا مشکل بنده چیه باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۳ شهریور ۹۵( 9 سال پیش)
      عصبي است
  • تصویر کاربر yousef پنجشنبه ۱۱ شهریور ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 457 مشاهده پرسش
    با سلام
    من دو هفته است که ازدواج کردم. مشکلی که دارم اینه که با وجود اینکه شهوت دارم اما آلتم شق نمی شود و نمیتوانم با همسرم آمیزش کنم که فشار روانی زیادی برام ایجاد کرده. البته در روزهای اول این مشکل نداشتم و بعدا اینجوری شد. الانم بعد از دو سه روز شق میشه ولی هر روز نمی تونم و از اونجا که همسرم نیاز پیدا میکنه دوست دارم آمیزش کنم
    لطفا راهنمایی بفرمایید
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۱ شهریور ۹۵( 9 سال پیش)
      بايد از نظر نشت وريدي بررسي شويد
  • تصویر کاربر مجید چهارشنبه ۱۰ شهریور ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 440 مشاهده پرسش
    سلام، مایع منی من زرد رنگو ژلاتینیه، موقع خروج هم جهشش خیلی کمه، ایا من مشکلی دارم؟ باید به پزشک مراجعه کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ شهریور ۹۵( 9 سال پیش)
      ازمايش بدهيد
    2. تصویر کاربر مجید دوشنبه ۸ شهریور ۹۵( 9 سال پیش)
      میشه لطف کنید بگید احتمالش چقده که اسپرم هام قابلیت باردار کردن نداشته باشن؟
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ شهریور ۹۵( 9 سال پیش)
      با ازمايش مشخص ميشود
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر علا یکشنبه ۷ شهریور ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 514 مشاهده پرسش
    جناب آقای دکتر کرمی
    با سلام , مردی 55 ساله هستم که مدت 5 سال بطور کلی میل جنسیم را از دست دادم و مشکل نعوظ دارم و همچنین زود انزال هستم . به پزشکان مختلفی از جمله متخصصان ارولوژی , غدد و ... مراجعه نمودم ولی متاسفانه هیچ کدام نتوانستند مشکل اصلی را تشخیص و برطرف نمایند . این موضوع بسیار مرا ناراحت و غمگین کرده است . برای من قرص تادالفیل 10 تجویز نمودند که با مصرف آن دچار سردرد شدید و تپش قلب می شوم .
    خواهشمندم به اینجانب کمک کنید تا بتوانم به زندگی عادی و طبیعی خودم برگردم.
    ارادتمند - آخرتی
    09122941581
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ شهریور ۹۵( 9 سال پیش)
      بيشتر اين مسايل مشكل روحي ورواني است
  • تصویر کاربر حامد یکشنبه ۷ شهریور ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 443 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشد بنده چند وقتیه ازدواج کردم اما آلتم شق نمیشود و قبل از اینکه بخواد به شقی برسد انزال میشم قرص ویاگرا هم دوز۵۰ یکبار خوردم اما بازم جوابی نگرفتم مشکل چیه وراه درمانش چیه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ شهریور ۹۵( 9 سال پیش)
      مطلب زود انزالي من را بخوانيد
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 607 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر .دکتر من چندروزی تکرر ادرار داشتم .و امرو صبح جای پروستات درد گرفت و کمی ادرار دیر می آمد. پس از سورو گرافی دکتر گفت ک روی پروستات کیست هست به اندازه ۶میلی متر .نظر شما چیست آیا با دارو خوب میشود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر یوسف جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 530 مشاهده پرسش
    با سلام برای جراحی واریکوسل لاپاراسکوپی را پیشنهاد میکنید یا میکروسرجری؟
    چرا؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بسته به مهارت جراح است من لاباروسکوپی
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 561 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1070 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 735 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 683 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

احساس ناگهانی و غیرقابل کنترل برای ادرار کردن — که نمی‌توانید آن را به تأخیر بیندازید —…
رنگ ادرار یکی از ساده‌ترین اما مهم‌ترین نشانگرهای سلامت بدن است. ادرار طبیعی معمولاً رنگی در طیف…
تبخال تناسلی یکی از شایع‌ترین بیماری‌های مقاربتی در جهان است و زنان بیش از مردان در معرض…

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب