رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.7/5 - (154 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر كامبيز پنجشنبه ۱۱ تیر ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 331 مشاهده پرسش
    سلام دكتر عزيز
    من 46 سال سن دارم 13 سال پيش صاحب فرزند دختر شدم والان يك دختر شكر خدا دارم براي بار دوم اقدام كرديم، همسرم سه مرتبه سقط شد در سه وچهار ماهگي حاملگي، آزمايش دادم واريكوسل عمل كردم هنوز نطفه ام ضعيف است همسرم 42 سال دارد آيا راهي وجود دارد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۱ تیر ۹۴( 9 سال پیش)
      سقط مطلبی جدا است
  • تصویر کاربر رضا یکشنبه ۷ تیر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 439 مشاهده پرسش
    با سلام.بعد از عمل وازووازوسنومی آیا درمان دارویی برای افزایش تعداد اسپرم و تحرک آن وجو دارد.من بعد از 11 سال از وازکتومی عمل برگشت را انجام دادم.38 سال سن دارم .تعداد اسپرم در آزمایش 10 میلیون که فقط 30 درصد تحرک دارند.40 درصد هم نرمال نیستند.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      خیلی خوب است اگر درست باشد
  • تصویر کاربر مسعود یکشنبه ۷ تیر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 379 مشاهده پرسش
    با سلام
    آقاي دکتر حدود يک سال هست که هنگام انزال مني بدون جهش به بيرون مي‌آيد
    البته جهش دارد اما خيلي خيلي کم
    چکار بايد بکنم
    آيا مانع باروري مي‌شود
    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      شاید تنگی مجرا دارید
  • تصویر کاربر محمدجوادمعصومی یکشنبه ۷ تیر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 399 مشاهده پرسش
    با سلام بنده آقای 30 ساله هستم که حدود 2 سال هست که ازدواج کردم و بعد از حدود 4 ماه جلوگیری نکردند شک بردیم که مشکلی داریم خانمم مراجعه کرد به دکتر وگفتند که مشکلی ندارد و وقتی من مراجعه کردم و آزمایش گرفتم دکتر به من گفت که اسپرتان کم و تحرک ان کم می باشد و مقدار جزئی واریکوسل دارید و همینطور بیضه هایتان کوچک است و بعد از دادن قرص و امپول به مدت چند ماه و دادن آزمایش مجدد تغییر خاصی نکرده بود و دکتر گفت فقط راه حل بچه دار شدند کاشتن است بعد از به طب سنتی در قم مراجعه کردم وچند ماهی از داروهای این طب استفاده کردم ولی بچه دار نشدیم و چند روز پیش آزمایشی گرفتم که بپیوست برای شما ارسال می کنم لطفا من را برای درمان راهنمایی کنید و همینطور دعایم فرمائید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      باید جای معتبر بدهید
  • تصویر کاربر مرتضي یکشنبه ۷ تیر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 414 مشاهده پرسش
    در صورت امكان بفرماييد آيا وضعيت اسپرم بنده براي باروري مناسب مي باشد؟
    نمونه آزمایش اسپرم بنده بشرح ذیل می باشد لطفا راهنمایی نمایید آیا وضعیت اسپرم من برای باروری خوب هست یا خیر. خیلی خیلی استرس دارم
    semen volum : 3.30
    Semen PH: 7.20
    Sperm Count ( Mil/ml ): 167.
    Motile Sperms (%): 59
    Progressive Sperms (%): 51.75
    Round Cell ( Mil/ml): 0.45
    WBC: 4-5
    Normal Morphology (%): 55.00
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      خوب است
  • تصویر کاربر مریم یکشنبه ۷ تیر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 261 مشاهده پرسش
    سلام.این ج ازمایش شوهرمه.میخواستم بدونم بااین شرایطش باتوجه به اینکه داره دارومیخوره احتمال بارداریم هست یااحتیاج ب ای یو ای دارم برای بارداری؟الان 3ماهه اقدام ب بارداری کردیم و40روزه شوهرم دارومیخوره؟همه مواردش نرماله بجز=motile sperm=56/10 نرمال بالاتراز60.normal merphology38/00 وabnormal62وagglutination=noneوaggregation=non active sperm .class=a/rapid=35/77.b/slow=19/51.c/non=0/81.d//immotile/=43/90 داروهایی ک استفاده میکنه=سولفات روی.اسیدفولیک.ویتامین ای و سی.روزی نصف کلومیفن.ال کارنیتین250.روزی2عددپنتوکسی فیلین.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      بد نیست دارو 5 در صد موثر است
  • تصویر کاربر پریسا یکشنبه ۳۱ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 362 مشاهده پرسش
    نظر شما راجب ایت تست را بفرمایید
    sperm count / ml 76
    total sperm 228
    sperm motility total 47
    rapid progresiv clas a 1.9
    progreisiv clas b 37.4
    total a+b 39.3
    normal morphology 5
    ab normal 95
    amorph 75
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۳۱ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      حرکت کم است
  • تصویر کاربر رمضانی یکشنبه ۳۱ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 401 مشاهده پرسش
    باسلام
    اقای دکتراسپرم من خیلی کم شده توش چرک مانند دیده میشود که حالت چسبندگی ندارد وبه صورت اب روان بدون غلظت میباشد
    ازین که همشهری مثل تودارم باعث افتخارماست خلخال
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۳۱ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      ازمایش و کشت بدهید
  • تصویر کاربر مينا یکشنبه ۲۴ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 337 مشاهده پرسش
    سلام آقاي دكتر براي درمان ناباروري آقايان كه بيضه هاشون كوچك هست و اسپرمشون صفر تو سايتتون از هورموني صحبت كردين كه در عرض 6ماه تا 3سال بيضه هارو بزرگ ميكنه و توليد اسپرم ميكنه ميشه اسم هورمونو بگيد تا تهيه كنيم و استفاده كنيم ممنون ميشم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۴ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      باید نمونه برداری شود
  • تصویر کاربر محسن شنبه ۲۳ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 346 مشاهده پرسش
    با سلام
    بنده ۶ سال است که با خانمم ازدواج کرده ام و مدت یک سال و نه ماه است که که برای فرزند اقدام کرده ایم. ولی تا به حال موفق نبوده ایم . چندین بار آزمایش اسپرم انجام دادم که در اکثر آنها شکل نرمال اسپرم کمتر از ۱ درصد بوده است .به اورولوژیست مراجعه کردم ایشان معاینه کردند و گفتند ظاهرا مشکلی نداری .همسرم هم در مرکز رویان تمامی آزمایشهای مربوطه را داده و ایشان هم مشکلی ندارند.فقط خودم یک مورد دارم و آن این که بیضه سمت راستم از بیضه سمت چپم بالاتر بوده و نزدیک حفره شکمی میباشد و گاهی اوقات داخل حفره شکمی میرود در حالی که بیضه چپم پایین و خیلی خیلی به ندرت به حفره شکمی میرود .ایا قرار گرفتن بیضه راست در حفره شکمی میتواند عامل ناباروری و شکل نامناسب اسپرم باشد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۳ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      باید ببینم
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر یوسف جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 373 مشاهده پرسش
    با سلام برای جراحی واریکوسل لاپاراسکوپی را پیشنهاد میکنید یا میکروسرجری؟
    چرا؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بسته به مهارت جراح است من لاباروسکوپی
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 404 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 855 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 456 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 488 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب