رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.7/5 - (154 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۲۹ فروردین ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 340 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    بنده از حدود 4 ماه پیش متوجه شدم که واریکوسل دارم. ضمنا پرشک معالج آزمایش اسپرم هم نوشت. نتیجه آزمایش به شرح زیر هست:
    volum:5.5 - Liquefaction 20 - WBC ; 01- Agglutination :NO - Immature germcell : 01 - sperm coun fresh: 32 milion - slow (b) 30 - quick(a):0 - None(c):12- Immotile (d):58 - normal Morphology:15 می باشد.
    پزشک معالجم گفت سرعت حرکت اسپرمت کمه و الان نزدیک سه ماه هست دارو (ویتامین E و فولیک اسید و کارنیمکس 250 ) تجویز کرده . ضمنا پیشگیری هم انجام نمیدیم. ولی فعلا خبری از حاملگی همسرم نیست. همسرم هم آزمایشهای مخصوص به خودش رو انجام داده و مشکل خاصی نداره. لطفا بنده رو در این خصوص راهنمایی فرمایید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۹ فروردین ۹۵( 9 سال پیش)
      بايد معاينه شويد
  • تصویر کاربر مجتبی یکشنبه ۲۹ فروردین ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 569 مشاهده پرسش
    سلام
    30 سال دارم شش ماهه تصمیم به فرزند دار شدن کردیم اما وقتی از سر کار میام احساس کوفی دارم و در هنگام نزدیکی التم اولش سفت میشه اما بعدش شل میشه و قادر به ادامه نیستم اما روزهایی که سرکار نمیدم حوبم این اختلاله؟راه حلش چیه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۹ فروردین ۹۵( 9 سال پیش)
      شايد مال خسته گي است
  • تصویر کاربر احمد یکشنبه ۲۹ فروردین ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 338 مشاهده پرسش
    لطفا آزمایش اسپرم رو ملاحضه کنید-در سونوگرافی واریکوسل و هیدروسل رد شده است
    سابقه 12 سال خودارضایی دارم-27 سالمه

    میخواستم ببینم چند درصد احتمال بارداری ممکنه؟با قرص احتمال بارداری هست؟ببخشید در استانه ازدواجم-امکان بارداری هست یا نه؟


    duration:3
    volume:4.2
    color white-grey
    ph:7.8
    viscosity:normal
    sperm count/ml:61 milion
    sperm count/total:256 milion
    motility/total:34.9
    rapid progressive /class a:5.6
    class b 16.9
    class a+b:22.5
    class c:12.4
    class d:34.9
    a+b+c:34.9
    morphology:8
    abnormal morphology:92
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۹ فروردین ۹۵( 9 سال پیش)
      خوب است
  • تصویر کاربر محمد یکشنبه ۲۹ فروردین ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 396 مشاهده پرسش
    باسلام. بنده ۳۴ سال سن دارم و شش ساله ازدواج کردم و متاسفانه یک ساله اقدام به بارداری بی نتیجه بوده که پس از ازمایش اسپرم متوجه شدم حرکت اسپرم نزدیک به صفره و تعدادش هم حدود ۱۴ میلیونه ولی از لحاظ مورفولوژی ۹۶ درصد سالمه. ضمنا حدود ده سال قبل عمل واریکوسل گرید سه انجام دادم و در سونوگرافی جدید در هر دو طرف گرید یک مشاهده شده. لطفا دارویی جهت افزایش سرعت و تعداد اسپرم معرفی فرمایید. از لطف شما سپاسگزارم
    گزارش سونوگرافی و نتیجه ازمایش هم برای شما ارسال میکنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۹ فروردین ۹۵( 9 سال پیش)
      بايد معاينه شويد
  • تصویر کاربر فرشیدخسروی پنجشنبه ۱۹ فروردین ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 353 مشاهده پرسش
    باعرض سلام وخسته نباشیدخدمت دکترکرمی عزیز.پارسال قبل ازازدواج اسپرماتوگرام دادم وموتیلم52.9 وپروگرسیواسپرم48.13بودوبعدازازدواج خانومم یک سقط زیریکماهه داشت که مشخص نشدچرا.سه ماه نزدیکی بدون محافظت داشتیم ولی خبری ازبارداری نشدچندروزپیش ازمایش دادم وحالانرمال مورفولوژی6شده وپاتولوژی94وموتیلیتی کلاسa 12.6شده.لطفاراهنمایی کنیدراجع به باروری
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۹ فروردین ۹۵( 9 سال پیش)
      باید معاینه کنم
  • تصویر کاربر امیر پنجشنبه ۱۲ فروردین ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 315 مشاهده پرسش
    ضمن عرض سلام اینجانب مردی 42 ساله هستم که 2 بار در سالهای 88 و 91 جراحی واریکوسل داشتم که بعد از جراحی تعداد اسپرم بین 30 تا 60 میلیون و حرکت اسپرم 15 درصد و تعداد اسپرمهای نرمال 20 درصد می باشد. لطفا به اینجانب توضیح کامل دهید که با توجه به اینکه خانم (40 ساله) اینجانب 4 بار آی وی اف نا موفق داشته (به صورت طبیعی باردار نمی شود) من می بایست جراحی دیگری برای بار سوم داشته باشم . اگر جواب منفی است چه راهکاری برای فرزند دار شدنمان پیشنهاد می کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۲ فروردین ۹۵( 9 سال پیش)
      ای وی اف
  • تصویر کاربر مجید1 یکشنبه ۲۵ بهمن ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 444 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام خدمت جناب آقای دکتر
    بنده 27 سالمه و 4 ساله ازدواج کردم و یه فرزند دختر 3 ساله دارم والان برای فرزند دوم تلاش میکنیم و بعد از گذشت 6 ماه موفق نشدیم تا اینکه متخصص اورولوژ واسه م آزمایش اسپرموگرامی نوشت و نتیجه آن کم تحرکی و تعداد کم حجم اسپرم بود و در ادامه با معاینه بیضه هام برام کپسول پنتوکسی فیلین و آمپول کوریونیک گونادوتروفین تجویز و قرار بر این شد بعد از 3 ماه مجدد مراجعه کنم حالا سوالم اینه ایا با دارو مشکلم حل میشه یا باید جراحی انجام بشه و ترسم اینه ک بیماری واریکسول نباشه لطفا راهنمایی با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۵ بهمن ۹۴( 9 سال پیش)
      باید ببینم
  • تصویر کاربر ایمان پنجشنبه ۱۲ فروردین ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 696 مشاهده پرسش
    سلام . بیزحمت آزمایش بنده رو هم تفسیر کنین . ممنون
    Volume : 4
    Milky
    white-Gray
    Viscosity Normal
    Liquification 20
    Sperm count 45
    Cons Abnormalform 96%
    Motility Before Cap
    Slug 5
    Low 40
    IMM 55

    راستی من یه جا خوندم آز اسپرم 2 نوع قدیم و جدید داره . بنظر شما آز بنده فرم جدیده یا قدیم؟ تفسیرش چگونه هست ممنون.
    1. تصویر کاربر ایمان پنجشنبه ۱۵ بهمن ۹۴( 9 سال پیش)
      جنابآقای دکتر شرمنده،نحوه جمع آوری نمونه و اینکه با جهش باشه یا نباشه روی کیفیت یا حرکت یا شکل اسپرم تاثیر داره؟(بنده موقع جماع با همسرم حس میکنم نمونه اسپرم بهتری دارم تا موقعی که بر اثر فیلم دیدن یا استمنا به زور نمونه میگیرم)
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۲ فروردین ۹۵( 9 سال پیش)
      باید معاینه شوید
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر تاجیک یکشنبه ۲۵ بهمن ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 312 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب خدمت شما آقای دکتر .
    این جواب آزمایش اسپرم همسرم هست . ممنون میشم تفسیر بفرمایید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۵ بهمن ۹۴( 9 سال پیش)
      باز نشد
  • تصویر کاربر رها یکشنبه ۲۵ بهمن ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 317 مشاهده پرسش
    سلام ببخشید من شوهرم تعداد اسپرم هاش صفره آیا میشه از بیضه هاش برداشت یا نه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۵ بهمن ۹۴( 9 سال پیش)
      اگر باشد
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 453 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر .دکتر من چندروزی تکرر ادرار داشتم .و امرو صبح جای پروستات درد گرفت و کمی ادرار دیر می آمد. پس از سورو گرافی دکتر گفت ک روی پروستات کیست هست به اندازه ۶میلی متر .نظر شما چیست آیا با دارو خوب میشود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر یوسف جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 375 مشاهده پرسش
    با سلام برای جراحی واریکوسل لاپاراسکوپی را پیشنهاد میکنید یا میکروسرجری؟
    چرا؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بسته به مهارت جراح است من لاباروسکوپی
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 407 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 858 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 459 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 492 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

آیا برجستگی‌های مشکوکی در ناحیه تناسلی‌تان ظاهر شده و نمی‌دانید زگیل هستند یا فقط یک جوش بی‌خطر؟…
بی اختیاری ادرار وضعیتی است که در آن، فرد نمی تواند جلوی نشت ناخواسته ادرار خود را…
سنگ‌های کلیه توده‌های جامدی هستند که در داخل کلیه تشکیل می‌شوند و ممکن است حاوی موادی مانند…

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب