اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور كلی، مقدار طبیعی PSA را كمتر از ٤ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ٥٠ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ٦٠سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ٧٠ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (175 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر رضا یکشنبه ۲۶ فروردین ۹۷( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 368 مشاهده پرسش
    باعرض سلام وخسته نباشیداینجانب پسری 24 ساله هستم والتم بی حس واصلانعوظ ندارد میخواستم ببینم در اینده مشکل ساز خواهد بود یانه؟باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۶ فروردین ۹۷( 8 سال پیش)
      از نظر من بايد چكاب كنيد اگر سالم باشد معم نيست
    2. تصویر کاربر رضا یکشنبه ۲۶ فروردین ۹۷( 8 سال پیش)
      سلام ببخشیدبرای چکاب چه باید کرد؟
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۶ فروردین ۹۷( 8 سال پیش)
      هورمونهاي جنسي بايد بررسب شود
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر عليرضا یکشنبه ۲۶ فروردین ۹۷( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 9564 مشاهده پرسش
    مدتيست زير بيضه هايم چيزي شبيه رگ كه برآمدگي دارد و با دست كاملاً حس ميشود و از نظر رواني استرس ميدهد و متاسفانه نميدونم فيستول است يا چيزي ديگري ترشح يا چيزي ندارد شايد حس گرم شدن بعضي اوقات
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۶ فروردین ۹۷( 8 سال پیش)
      بايد معاينه كنم٠٢١٧١٠٦٢٣٠٠
  • تصویر کاربر 09163655377 یکشنبه ۲۶ فروردین ۹۷( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 4714 مشاهده پرسش
    با عرض سلام خدمت جناب پرفسور حسین کرمی
    بیماری 51 ساله هستم که حدودا مدت 5 ماه است که دارای عارضه پیرونی (پلاک)هستم 4 ماه پیش به یه پزشک مراجعه نمودم که داروی کلشیسین و ویتامین ای وهیدرو کلرتیازید50 برایم تجویز نمود مصرف آنها تاثیری نداشت واخیرا حدود 10 روزی هست که موقع نعوظ درد شدیدی احساس میکنم مجددا به پزشک دیگر مراجعه نمودم که برایم داروهای پوتابا(پابا -کا) و سلکوسیب را تجویز نمود البته درحال حاضر خم یا کجی شدید آلت ندارم وفقط مختصر انحنایی دارد آیا داروی جدید را استفاده کنم؟درمان بیماری چه مدت زمان میبرد ؟آیا احتیاج به جراحی پیدا میکنم ؟ البته در شهرستان بروجرد زندگی میکنم آیا لازم است حضورا خدمت برسم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۶ فروردین ۹۷( 8 سال پیش)
      بيماري پيروني علتش نا مسخص ودرمان دارويي ندارد اگر زياد كج شود درستش ميكنيم
  • تصویر کاربر داود یکشنبه ۲۶ فروردین ۹۷( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 358 مشاهده پرسش
    با سلام و تشکر
    من شش ماه پیش تکرر ادرار داشتم به متخصص رجوع کردم ازمایش نوشت به همراه سونوگرافی ولی مورد خاصی مشاهده نشد .بعد یک هفته کامل خوب شدم مجددا چند روزی هست احساس دستشویی از هر دو ساعت دارم البته شب که میخوابم تا صبح بیدار نمیشم و مشکلی هم وجود ندار د در روزها کنترل دارم و دچار بی اختیاری نیستم و سوزش هم ندارم و همچنین بعد دستشویی تا یک ساعت کامل خوبم بعد یک ساعت به تدریج احساس دستشوییم زیاد میشه لطفا راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۶ فروردین ۹۷( 8 سال پیش)
      از نظر من اهميت ندهيد
  • تصویر کاربر پریسا یکشنبه ۲۶ فروردین ۹۷( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 585 مشاهده پرسش
    سلام و عرض خسته نباشید آقای دکتر من تقریبا حدود 3،4 سال پیش هنگام دفع مدفوع خون مشاهده میکردم و با لمس کردن متوجه شدن زخم شده و از داخل نیست و یه مدت کوتاه شیاف آنتی همروئید استفاده کردم بعد از اون دو سه بار خون مشاهده کردم ولی خوب شد به جاش قسمت زخم یه تیکه ی اضافی آورده و بعد از اون به دلیل اینکه در اون زمان با فشار آب مدفوع و تخلیه میکردم که فشار باعث خونریزی نشه حالا نمیدونم بر حسب عادت شده یا مشکلی پیش اومده که اصلا با زور زدن نمیتونم مدفوع و کامل تخلیه کنم و فقط باید با آب این کارو کنم ممنون میشم نظرتون و بدونم خیلی میترسم که یه وقت نیاز به جراحی باشه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۶ فروردین ۹۷( 8 سال پیش)
      شما حتما براي كولونوسكوپي به دكتر گوارش برويد
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۲۱ فروردین ۹۷( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 394 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشید من 18 سالمه و خیلی وقته استمناء می کنم می خواستم بدونم عوارضی به همراه داره یا میشه کنترلش کرد ممنون میشم پاسخ دهید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۱ فروردین ۹۷( 8 سال پیش)
      تنها را قطع ان است
  • تصویر کاربر مهدی سه شنبه ۲۱ فروردین ۹۷( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 590 مشاهده پرسش
    بر آمدگی های ریز(مانند جوش ،بعضی سر سفید و به مانند جوش آبدار) اطراف آلت و بیضه و جدیدأ اطراف مقعد دیده میشه
    ممنون میشم کمک و راهنمایی بفرمایید"
    ضمنأ متاهل هستم


    سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۱ فروردین ۹۷( 8 سال پیش)
      از اينها ازمايش دهيد
  • تصویر کاربر مهدی سه شنبه ۲۱ فروردین ۹۷( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 870 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض ادب
    جسارتا اقای دکتر چند روزی است چند عدد زخم کوچک که پوست ان رفته و لایه زیری ان پیدا و همه انها گرد کوچک هستند بر روی مجاری ادراری ایجاد شده لطفا بفرمایید چه کار باید کرد البته یک بار از پماد الفا استفاده کردم ولی نتیجه بخش نبوده
    ممنون از شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۱ فروردین ۹۷( 8 سال پیش)
      تب خال است
  • تصویر کاربر احسان دوشنبه ۲۰ فروردین ۹۷( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 388 مشاهده پرسش
    سلام
    آقاي دكتر بنده قبلا بصورت تلگرامي و حضوري مزاحم شدم بابت مشاهده يك نوبت خون واضح در ادرارم كه با توجه به طبيعي بود سونو گرافي شما پيشنهاد سيستوسكوپي داديد كه در مطب انجام شد و مشكل را تورم و التهاب مثانه تشخيص داديد و دارو نوشتيد تقريبا ده روز پيش ميخاستم ببينم آيا نياز به مراجعه مجدد به شما دارم يا همان مصرف داروها كافي است با توجه به اينكه از 4 ماه قبل كه خون مشاهده كردم ديگر در ادرارم و در آزمايش هم خوني مشاهده نشده است و همه چيز طبيعي است ضمنا من ٣٣ سال دارم با تشكر.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۰ فروردین ۹۷( 8 سال پیش)
      سلام نیاز به دارو دیگر نیست
  • تصویر کاربر مژگان جمعه ۱۷ فروردین ۹۷( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 368 مشاهده پرسش
    من يك پسر ١٠ ساله دارم كه شب ادراري داره
    قبلا نزد پزشك بردم اما بهتر نشده
    ميترسم مشكل فيزيولوژيك داشته باشه
    لطفا مرا راهنمايي كنيد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۷ فروردین ۹۷( 8 سال پیش)
      سلام راید تست ارودینامیک یا نوار مثانه انجام دهید تا علت مشخص شود تماس۰۲۱۲۲۶۴۲۷۴۴ در خدمتم
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 611 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر .دکتر من چندروزی تکرر ادرار داشتم .و امرو صبح جای پروستات درد گرفت و کمی ادرار دیر می آمد. پس از سورو گرافی دکتر گفت ک روی پروستات کیست هست به اندازه ۶میلی متر .نظر شما چیست آیا با دارو خوب میشود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر یوسف جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 537 مشاهده پرسش
    با سلام برای جراحی واریکوسل لاپاراسکوپی را پیشنهاد میکنید یا میکروسرجری؟
    چرا؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بسته به مهارت جراح است من لاباروسکوپی
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 569 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1073 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 740 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 689 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب