اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور كلی، مقدار طبیعی PSA را كمتر از ٤ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ٥٠ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ٦٠سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ٧٠ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (175 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر اسماعیلی دوشنبه ۱۰ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 419 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید خدمت جناب آقای دکتر کرمی.
    در ادرار پسر 2 و نیم ساله ام یک مقدار خیلی کم خون مشاهده کردم که خیلی مرا نگران کرده است.علت چه چیزی میتواند باشد؟
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      سونوگرافي از كليه و مثانه توصيه ميكنم با ازمايش ادرار
    2. تصویر کاربر اسماعیلی یکشنبه ۹ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      ممنون از راهنماییتون
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۰ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      منتظر جواب خدمتگزارم
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر hamid شنبه ۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 7773 مشاهده پرسش
    با سلام و وقت بخیر خدمت جناب دکتر. بنده یک سوال داشتم و اینکه : آیا مکیدن آلت تناسلی توسط شریک جنسی نا مطمئن یعنی زن ما را دچار بیماری عفونتی و جنسیتی مینماید ؟ با تشکر.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      اگر دهان طرف مقابل الوده باشد بله
  • تصویر کاربر پژمان شنبه ۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 498 مشاهده پرسش
    با سلام خواهشمند است بفرمایید که وجود خون در منی نشانه چیست نگران کننده است .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      وجود خون در مني نشانه ورم حاد پروستات است و اصلا جاي نگراني نيست
    2. تصویر کاربر پژمان شنبه ۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      با تشکر فراوان از شما
    3. تصویر کاربر پژمان شنبه ۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      آقای دکتر نباید آزمایش یا به شمامراجعه کنیم که دارویی تجویز کنید
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      با استراحت و مايع فراوان خوب خواهد شد
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر علی شنبه ۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 5877 مشاهده پرسش
    با سلام
    آقای دکتر من 21 ساله هستم و چند سالی هست که خود ارضایی میکنم ولی از چند وقت پیش متوجه شدم که سر آلتم کمی کوچکتر شده و در حالت نعوظ هم افزایش حجمی نداره . اگر ممکن راهنمایی بفرمایید چونکه واقعا این مدت ذهن منو درگیر کرده .
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      سعي كن تركش كنيد خوب ميشود
  • تصویر کاربر فرزادخاکپور شنبه ۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 495 مشاهده پرسش
    سلام و ممنون از اینکه جواب سوال را دادید من بابت سوزش ادرار آزمایشات مختلفی دادم مانند cbcآزمایش باکتری سونو گرافی هم رفتم ولی چیزی معلوم نشد الان یک هفته است آب فراوان میخورم کم شده است بعد سوزش ادرارم در انتهای ادرار میباشد نگران هستم راهنمای کنید ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      بهتر خواهي شد
  • تصویر کاربر amir شنبه ۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 548 مشاهده پرسش
    با سلام وجود موکوس در ادرار نشانه چیست
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      اگر عفونت همراه نداشته باشي مهم نيست
  • تصویر کاربر مانیا شنبه ۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 993 مشاهده پرسش
    من دختری 20 ساله هستم . بعد فوت مادر بزرگم مشکلات بیمارنگری بهم دست داد و بی خوابی . آزمایش خون + پلاکت خون + سونو گرافی شکم و لگن و کلیه و مثانه در ماه های اردیبهشت و خرداد و تیرسال 93 دادم که خداروشکر سالم بود .... بعد از آن در مهرماه تحت درمان روانپزشک بودم . و دکتر قرص فلوکسین 10 و کلونارپام 1 اونم نصفی هرشب داد اوایل مشکلی نداشتم اما بعد که دوز فلوکسن شد 20 و خوابم طولانی شد دو وعده غذا نمیخوردم و فقط میرسیدم شام بخورم الان کم اشتهام جوری که احساس میکنم معده ام بهم چسبیده از غذا حالم بهم میخوره خیلی کم اشتها شدم علت چیه ؟ خودمو مجبور میکنم غذا بخورم اما بعدش خیلی حالت تهوح بهم دست میده ...... سوزش معده و سر معده و مری دارم و شدیدا نگرانم نکنه دوچاره سرطان مری یا سرطان معده شده باشم :(
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      صد در صد مشكلتان روحي است وكانلا سالم هستيد
  • تصویر کاربر مهدی شنبه ۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 469 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید خدمت آقای دکتر کرمی عزیز :آزمایش ادرار داده ام تو جوابش همه چی خوب بود الا یه چی RBC1-2 میخواستم بدونم این حالت از نظر پزشکی خطرناکه یا نه؟ و بعد چه راهی هست که دوباره برم آزمایش این تو جواب نباشه> اگه دارویی یا راهی هست خواهش میکنم بگین تو آزمایش بعدی نشون نده.خواهش میکنم حیاتیه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      نرمال است
  • تصویر کاربر مسعود شنبه ۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 529 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام
    فردی 35 ساله هستم، مدتی است که به علت سرماخوردگی و آنفولانزا درگیر دارو درمانی هستم از امروز دچار تکرر ادرار شدم که البته بیشتر احساس ادرار بود حالا در ادرار خود خون دیدم که بسیار شدید بود و دچار نگرانی شدم لطفا در این مورد راهنمایی ام کنید. آیا خطرناک است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      ازمايش و كشت ادرار وسونوگرافي بكنيد
  • تصویر کاربر هادی شنبه ۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 487 مشاهده پرسش
    باسلام خدمت استاد ارجمند
    جسارت اینجانب را ببخشید میدانم که وقت گرانبهایی دارین درصورت امکان اینجانب را راهنمایی کنید
    نوزاد پسری 23روزه (ساکن مشهد) دارم....در 3و4 روز گی دارای زردی با بیلی تست عدد12 ...در 17 روزگی
    تشخیص عفونت ادرای داده شد ...دوبار نمونه کشت ادرار داده شد همراه با سونوگرافی که به پیوست ارسال میگرد. تشخیص دکتر عفونت ادراری...همراه با اتساع کلیتین
    تجویز ..هر12 ساعت یک سی سی لوپراکس100(سفیکسیم) استفاده میکنیم که امروز 5روز از ان میگذره خواهشن اینجانب راهنمایی کنید چه اقداماتی باید انجام بدم
    مدارک پزشکی شامل نمونه ادرا بار اول و دوم همراه با سونو گرافی به حضورتان ارسال میگرد
    قلبا وصمیمانه ازشما استاد گرامی تشگر میکنم ((((درضمن در سونو حاملگی هیدرونفروز مشاهده نشد مثانه دارای ادرار می باشد نوشته شده))))
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۸ آذر ۹۳( 1 دهه پیش)
      هيدرو شديد است از نظر تنگي حالب ويا ريفلاكس بايد بررسي شود حتما انتي بيوتيك فراموش نشود
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 611 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر .دکتر من چندروزی تکرر ادرار داشتم .و امرو صبح جای پروستات درد گرفت و کمی ادرار دیر می آمد. پس از سورو گرافی دکتر گفت ک روی پروستات کیست هست به اندازه ۶میلی متر .نظر شما چیست آیا با دارو خوب میشود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر یوسف جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 537 مشاهده پرسش
    با سلام برای جراحی واریکوسل لاپاراسکوپی را پیشنهاد میکنید یا میکروسرجری؟
    چرا؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بسته به مهارت جراح است من لاباروسکوپی
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 569 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1074 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 740 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 689 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب