اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور كلی، مقدار طبیعی PSA را كمتر از ٤ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ٥٠ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ٦٠سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ٧٠ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (175 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر ابوذر شنبه ۱۳ خرداد ۹۶( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 386 مشاهده پرسش
    با سلام ٢٩ ساله هستم حدودا 1 ماه ميشه يك لكه روشن روي آلت تناسلي بنده پديد اومده كه اولش كوچيك بود ولي الان برزگتر شده هيچ گونه دردي ندارم ، رنگش سفيد نيست ولي نسبت به رنگ آلت روشنتره ميخواستم راهنمايي كنيد . با تشكر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۳ خرداد ۹۶( 9 سال پیش)
      سلام اگر بزرگتر شد ازمايش پوستي دهيد
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۳ خرداد ۹۶( 9 سال پیش)
      9-شما می توانید از طریق صفحه اینستاگرام یا کانال تلگرام سلسله مباحث پزشکی اینجانب را دنبال کنید.
      🆔 https://www.instagram.com/drkarami/
      🆔 http://t.me/irdarman
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر محمدحسن جمعه ۱۲ خرداد ۹۶( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 350 مشاهده پرسش
    مشاهده شدن خون در ادرار به همراه سوزش
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۲ خرداد ۹۶( 9 سال پیش)
      سلام بايد ازمايش ادرار وسونو دهيد ببينم
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۲ خرداد ۹۶( 9 سال پیش)
      9-شما می توانید از طریق صفحه اینستاگرام یا کانال تلگرام سلسله مباحث پزشکی اینجانب را دنبال کنید.
      🆔 https://www.instagram.com/drkarami/
      🆔 http://t.me/irdarman
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر آذردرخشان جمعه ۱۲ خرداد ۹۶( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 466 مشاهده پرسش
    http:چکارکنم.پسرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۲ خرداد ۹۶( 9 سال پیش)
      بايد معاينه كنم
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۲ خرداد ۹۶( 9 سال پیش)
      9-شما می توانید از طریق صفحه اینستاگرام یا کانال تلگرام سلسله مباحث پزشکی اینجانب را دنبال کنید.
      🆔 https://www.instagram.com/drkarami/
      🆔 http://t.me/irdarman
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر معصومه جمعه ۱۲ خرداد ۹۶( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 395 مشاهده پرسش
    سلام جناب آقای دکتر کرمی
    من32 ساله متاهل وداری یک فرزند پسرهستم .پسرم متولد ابان ماه سال 91 هست دوسال بعد از تولد پسرم درگیر عفونت ادراری شدم با مصرف انتی بیوتک بهتر شدم ولی بعد از اون به طور مکرر دچار عفونت ادراری میشدم تقریبا هرماهی یا دو ماهی یک بار .هربار انتی بیوتیک مصرف کردم بعد از این دکتر کلیه رفتم سونو وکلیه آزمایشات مربوط به کلیه رو دادم همه موارد خوب بود هیچ مشکلی نداشتم بعد از این دکتر برای من قرص نیتروفوراتویین رو تجویز کرد الان 2 ساله دارم شبی نصف این قرص رو مصرف میکنم بعضی مواقع اگه یک هفته نخورم دوباره سوزش وعفونت میاد سراغم .الان نمیدونم باید چه کار کنم از طرفی دوباره قصد باردار شدن دارم ایا باید این قرص رو در زمان بارداری مصرف کنم ؟عوارض این دارو چی؟ممنون میشم راهنماییم کنید چه کار کنم ؟ایا راهی هست دیگه این قرص رو استفاده نکنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۲ خرداد ۹۶( 9 سال پیش)
      نه واي بايد از نظر علت ان بررسي كامل شود
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۲ خرداد ۹۶( 9 سال پیش)
      ولي درست است
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر علیرضا سه شنبه ۹ خرداد ۹۶( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 409 مشاهده پرسش
    باسلام من متوجه وجود یه جوش هم رنگ پوستم روی التم شدم که هیچ علامتی نداره (اگر دست نکشم متوجه وجودش نمیشم) میخواستم بدونم این چیز مهمی هست یا نه ؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۹ خرداد ۹۶( 9 سال پیش)
      سلام دكتر پوست نشان دهيد
  • تصویر کاربر محمد جمعه ۱۲ خرداد ۹۶( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 432 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر سال گذشته عمل سیستوسکوپی انجام دادم بعدازعمل به تشخیص دکتر 1هفته سوندازمن جدانشد بعداز2هفته علاعم زخم روی الت مشاهده شد وخیلی سریع زیادشد با مراجعه به دکترهای مختلف بعد از3ماه زخمها خوب شد والان کمی ناسور است ولی همراه این مشکل مجرا بدون داشتن پلاک انگار خشک باشه درحالت نعوذ کشیده میشه همراه بادرد 1سال بااین مشکل سر میکنم خواهشا اگر راهی برای این مشکل هست لطفا بفرمایید باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۲ خرداد ۹۶( 9 سال پیش)
      سلام بايد ببينم تا نظردهم
  • تصویر کاربر زیرار سه شنبه ۹ خرداد ۹۶( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 1143 مشاهده پرسش
    سلام بعد از ادرار و منی که خارج می شود. احساس میکنم هنوز داخل مجرای تناسلیم چیزی جریان داره... حس همیشگیه. یعنی اکثر اوقات دارم. گاهی با درد و سوزش هم همراه است. لطفا راهنمایی کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۹ خرداد ۹۶( 9 سال پیش)
  • تصویر کاربر بهزاد سه شنبه ۹ خرداد ۹۶( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 411 مشاهده پرسش
    براى افزايش حجم و قطر آلت تناسلى چه بايد کرد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۹ خرداد ۹۶( 9 سال پیش)
      خيلي پر عارضه هستند توصيه نميكنم تبليغات دروغند
  • تصویر کاربر میرزایی سه شنبه ۹ خرداد ۹۶( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 371 مشاهده پرسش
    با سلام.یک ماه پیش به دلیل درد در ناحیه سمت چپ پایین تر از ناف سونو انجام دادم.اینگوئینال با دیفکت های کوچک در هر دو قسمت مشاهده شد و یافته ای ازcollection یا لنفادپاتی مشاهده نشد.این موضوع رو خدمت شما عرض کردم شما فرمودید اگه بیرون نزده نیاز به عمل نیست..اما اقای دکتر در هر دوقسمت البته بیشتر در سمت چپ کشاله درد خفیفی دارم و ول کن هم نیست..همچنان چیزی بیرون نزده..حالت تهوع و ...هم ندارم...الانم ایام امتحانات هست داره اذیت میکنه .نمیدونم شایدم حساس شدم..اما وقتی میشینم درد دارم خیلی خفیف ...فقط کلافم کرده..خواستم از خدمتتون بپرسم دارویی برای تسکین وجود داره؟؟یا باید کار دیگه ای انجام بدم...بصورت اورژانسی نظر به ایام امتحاناتم پیشنهادی دارید؟البته بنده واریکوسل گرید 1 هم دارم..
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۹ خرداد ۹۶( 9 سال پیش)
      اگر درد اذيت ميكند حرف اخر عمل است
  • تصویر کاربر آریا یکشنبه ۷ خرداد ۹۶( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 429 مشاهده پرسش
    با سلام
    از حدود یک ماه پیش در ادرارم خون هست گاهی اوقات ابتدا ادرار عادی هست در اخر چند قطره خونی بعضی وقتها هم برعکس
    این اتفاق هر چند روز یک بار اتفاق می افته
    به دلیل کارم روزانه حدود 13 تا 14 ساعت روی صندلی میشینم که از حدود سه ماه پیش زمانی که روی صندلی مینشستم بیضه و ران سمت چپ درد میگرفت
    امکان داره ادرار خونی به دلیل نشستن زیاد باشه و الان که کارم تغییر کرده ادرار خونی قطع بشه
    اگر امکانش هست یه مرجعی رو برای مطالعه در این مورد معرفی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ خرداد ۹۶( 9 سال پیش)
      سلام بايد بررسي شويد
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 611 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر .دکتر من چندروزی تکرر ادرار داشتم .و امرو صبح جای پروستات درد گرفت و کمی ادرار دیر می آمد. پس از سورو گرافی دکتر گفت ک روی پروستات کیست هست به اندازه ۶میلی متر .نظر شما چیست آیا با دارو خوب میشود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر یوسف جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 537 مشاهده پرسش
    با سلام برای جراحی واریکوسل لاپاراسکوپی را پیشنهاد میکنید یا میکروسرجری؟
    چرا؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بسته به مهارت جراح است من لاباروسکوپی
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 569 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1076 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 741 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 689 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب