اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور كلی، مقدار طبیعی PSA را كمتر از ٤ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ٥٠ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ٦٠سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ٧٠ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (175 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر سیاوش سه شنبه ۱۸ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 753 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض تبریک به مناسبت فرا رسیدن سال 94 خدمت شما و خانواده محترمتان
    اینجانب 30 ساله هستم و حدود 12 سال است که مبتلا به زگیل تناسلی در ناحیه بیضه هستم که با تعداد زیاد زگیل و خارش فراوان همراه است طی پیگیریهای انجام شده دکتر پماد کلوبتازول و کروتامیتون را برای من ویزیت کردند ولی هنوزم که هنوزه دچار مشکل خارش و زگیلهای متعدد در ناحیه فوق هستم .
    آقای دکتر به نظر شما چه باید بکنم تا از شر این زگیل و خارش راحت بشم مراحل درمان به چه صورت باید طی شود از راهنمایی و نظرات شما کمال تشکر را دارم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۸ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش)
      باید ببینم
  • تصویر کاربر عظیمی سه شنبه ۱۸ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 603 مشاهده پرسش
    سلام جناب اقای دکتر
    ضمن تبریک به مناسبت سال جدید به استحضار میرساند حدود یکسالی هست که یه دون قرمز رنگ در ناحیه مقعد اینجانب تشکیل شده که قبلا دارای چرک بود ولیکن بعد از مدتی چرک ان برطرف شده ودردی نیز احساس نمیگردد ولی وجود ان باعث نگرانی است خواهشمنداست درصورت امکان راهنمایی فرمایید باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۸ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش)
      دکتر گوارش
  • تصویر کاربر نوید سه شنبه ۱۸ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 441 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید
    آقای دکتر من چند روزی است که زائده های پوستی در ناحیه ی ختنه گاهم زده که مانند پوست اضافه نرم است میخواستم بدونم آیا با توجه به اینکه تا به حال به هیچ وجه رابطه ی جنسی نداشتم یا حتی تابه حال از تیغ آلوده استفاده نکردم آیا ممکن است زگیل تناسلی باشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۸ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش)
      ممکنه
  • تصویر کاربر امیر سه شنبه ۱۸ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 487 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید خدمت شما.
    دکتر من 6 ماه پیش نمیدونم چطوری به زگیل تناسلی مبتلا شدم که یک عدد زگیل زیر ناف و بالای آلت تناسلی زدم بعد سعی کردم با تیغ ببرمش که باعث شد چندتا دیگ اضافه بشه بعد رفتم دکتر پوست که با لیزر سوزاندشون حالا 3 ماه و خورده ای میگذره دیگخ در نیامده.
    من در شرف ازدواجم آیا خانمم با زدن واکسن ایمن میشن؟
    چقدر احتمال داره کلا ویروس از بین بره و عود مجدد نکنه؟
    راههای انتقال چطوره؟.
    ممنون میشم اگه به تمام سوالات جواب بدید و من رو از نگرانی رها کنید.
    با تشکر وبژه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش)
      کرایو بکنید فیلم سایت من را ببینید
    2. تصویر کاربر امیر سه شنبه ۱۸ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش)
      ولی با عرض پوزش شما خیلی کم سواد هستید.
      یسر به سایت جناب دکتر جباری بزنید.
      وبا ایشون صحبت های متعدد بکنید راجع به این موضوع یا کلا نظری در این رابطه ندهید.
      ممنون
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر سبا دوشنبه ۱۷ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 507 مشاهده پرسش
    سلام
    من نمیدونم چطوری مبتلا شدم همسرم هم شده هر دو سوزوندیم حالا بعد 3 ماه من باز دچار زیگیل شدم ممکنه همسرم ایدز داشته و نمیدونسته و من هم مبتلا شده باشم؟آیا زیگیل تناسلی به تنهایی نشانه ابتلا به ایذز هست؟البته من اکثر مواقع بی انرژی هم هستم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش)
      نه
  • تصویر کاربر مجيد دوشنبه ۱۷ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 573 مشاهده پرسش
    سلام اقاي دکتر خسته نباشين بنده در زير الت تناسلي خود زگيل گوشتي خيلي کوچکي دارم .به نظر خودم که زگيل تناسلي هستش مي خواستم ازتون بپرسم اين بيماري فقط از طريق تماس جنسي به وجود مياد من يه پسر22ساله هستم وهيچ وقت ارتباط جنسي نداشتم پس چرا به اين بيماري مبتلا شدم همين طور يه زگيل گوشتي ديگه هم کنار پاي چپم درست بالاي پا نزديک به الت تناسلي دارم البته اين زگيل روي پا هستش و با الت تناسلي ارتباطي نداره ...براي درمان اين زگيل بايد پيش متخصص پوست بايد برم يا ارولوژي ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش)
      باید ببینم
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 603 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید
    من و همسرم 1ساله که ازدواج کردیم.هر دو زگیل تیپ 16 داریم و در حال درمانیم.فعلا از راه سوراخ لباس زیر و کاندوم برای جلوگیری از تماس پوستی رابطه داریم که نارضایتی زیادی به همراه داره برامون
    آیا میتونیم این روشو کنار بزاریم و بدون کاندوم رابطه داشته باشیم؟
    متشکر از وقتتون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش)
      بله
  • تصویر کاربر احسان دوشنبه ۱۷ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 500 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و احترام خدمت جناب دکتر کرمی عزیز
    جناب دکتر سال گذشته در ناحیه تناسلی خانم بنده زگیل های نمایان شدند که به شدت افزایش یافتند اما بعد از چند ماه از بین رفتند ودیگر اثری از زگیل ها وجود ندارد اما خود من شروع به در اوردن زگیل تناسلی کردم و الان چندین ماه است که دچار آن شده ام .
    آیا زگیل از خانم من برطرف شده است؟
    ما قصد دارم برای اولین بار بچه دار شویم ایا اقدام بکنیم؟
    لطفا چاره ای برای ما بگویید مدت هاست افکارم پریشان شده است و نمی دانم چکار کنم.
    بسیار متشکر و ممنونم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش)
      مطلب سایت من گویا است
  • تصویر کاربر بهنام دوشنبه ۱۷ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 529 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشید
    یه چند وقته شک دارم که زگیل تناسلی دارم
    از وسط الت تا قسمت تهتانیه ان به خصوص زیر الت دانه های بدون برامدگی و زبری ایجاد شده یا من تازه فهمیدم چطور میتونم تشخیص بدم...چون خجالت میکشم برم دکتر
    عکس ها به صورت فایل zip هست با نرم افزار winrar باز کنین
    در ضمن ای دونه ها شبیه دانه های موجود روی کیسه ی بیضه ها هستند بدون هیچ ترش و زخم و زبری
    همچنین هیچ نوع سکسی نداشتم.
    در ضمن راه های پشگیری چیه؟
    من ورزش کارم و هر روز ورزش میکنم و عرق میکنم ایا عرق باعث بیماری میشه و چند وقت یه بار باید لباس زیرو عوض کنم؟ایا هر زود باید الت و کیسه رو شستشو بدم؟

    معذرت که سوالام زیاد شد ممنونم که زود جواب میدین
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش)
      باید حضوری ببینم
  • تصویر کاربر باقر دوشنبه ۱۷ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 482 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشین.
    من یه سوال داشتم اینکه رو آلت تناسلی من جوش هایی در اومده عینا شبیه عکس
    آیا درمان لازمه؟چیکار کنم؟ممنون میشم کمکم کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش)
      باید ببینم
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 607 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر .دکتر من چندروزی تکرر ادرار داشتم .و امرو صبح جای پروستات درد گرفت و کمی ادرار دیر می آمد. پس از سورو گرافی دکتر گفت ک روی پروستات کیست هست به اندازه ۶میلی متر .نظر شما چیست آیا با دارو خوب میشود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر یوسف جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 531 مشاهده پرسش
    با سلام برای جراحی واریکوسل لاپاراسکوپی را پیشنهاد میکنید یا میکروسرجری؟
    چرا؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بسته به مهارت جراح است من لاباروسکوپی
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 562 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1070 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 736 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 685 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب