اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور كلی، مقدار طبیعی PSA را كمتر از ٤ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ٥٠ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ٦٠سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ٧٠ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (175 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر دیاکو دوشنبه ۱۰ مهر ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 501 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر کرمی گرامی، بنده مدتی است که روی کلاهک آلتم یک سری لکه های برجسته میبینم که احساس میکنم هر روز هم به تهداد اونها اضافه میشه اما یکی 2 روز است یکی از این لکه ها تبدیل به چیزی شبیه زخم یا پوست پوست شده، اینجا هم در شهرستان امکاناتی وجود نداره که من مرجعه کنم، لطفا راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۰ مهر ۹۶( 8 سال پیش)
  • تصویر کاربر missroni1362 دوشنبه ۱۰ مهر ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 398 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض خسته نباشید
    جناب دکتر من 8 سال پیش ازدواج کردم و 5 سال هست که جدا شدم بدلیل روابط جنسی متعدد همسرم من مبتلا به زیگیل تناسلی شدم و قابل توجه اینکه ایشون خودشون هیچ آثاری از زیگیل نداشتند حتی یک خال تو این مدت 5 سال من مشغول درمانهای مختلف هستم از جمله کرایو اما زیگیلها هیچ فرقی نکرده نه از بین رفته نه زیاد شده
    ممکنه راهنمایی کنید
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۰ مهر ۹۶( 8 سال پیش)
  • تصویر کاربر بهار دوشنبه ۱۰ مهر ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 446 مشاهده پرسش
    آيا اگر دست به قسمتي از آلت كه زيگيل داره برخورد كند امكان انتقال وجود دارد؟
    1. تصویر کاربر بهار چهارشنبه ۵ مهر ۹۶( 8 سال پیش)
      جواب سوال رو چه طور باید دید
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۰ مهر ۹۶( 8 سال پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر سمانه جمعه ۷ مهر ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 422 مشاهده پرسش
    با سلام. متاسفانه از پارسال hpv 16 و 42 دارم. به دلیل مجرد بودن دکترم کولپوسکوپی انجام نداد و امروز تست اچ پی وی مجدد دادم. در دهانه واژن تعدادی زگیل دادم. پریود نامنظم و گاهی لکه بینی بدون پریود دارم. درد در ناحیه واژن و لگن دارم. در دهان هم دو زایده دارم که در ان محل گلو گاهی سوزش دارم. غدد لنفاوی بدنم متورم هستند.
    قصد ازدواج دارم. سن شخص مورد نظر 31.5 هست. آیا واکسن می تواند ایشان را ایمن کند؟ برای این آقا خطری ممکن است باشد؟
    آیا مشکل من درمان قطعی دارد؟
    لطفا راهنمایی بفرمایید
    با تشکر و سپاس فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۷ مهر ۹۶( 8 سال پیش)
      عكس واضح نيست بايد زير دستگاه ديده شود
  • تصویر کاربر جاوید جمعه ۷ مهر ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 378 مشاهده پرسش
    سلام....یه خال گوشتی در قسمت کشاله رانم هست که الان حدود یه سالی میشه که متوجه ش شدم و از اون وقت تا حالا از لحاظ ظاهری و اندازه هیچ تغیری نکرده و فقط همین یه دونه هست و هیچ جای دیگه از ناحیه تناسلی خال مشکوکی وجود نداره حالا خواستم ببینم با توجه به این مشخصات که همین یه دونه هست و هیچ تغییری هم نکرده آیا زگیل تناسلیه یا نه؟؟؟و اینکه ویروس زگیل تناسلی چقد در محیط مقاومه و اگه دست با زگیل برخورد کنه تا چن وثت بعد میتونه در صورت تناس با بقیه باعث بیماری بشه؟
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۷ مهر ۹۶( 8 سال پیش)
      عكسش را بفرستيد ببينم
  • تصویر کاربر جلیل پنجشنبه ۶ مهر ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 398 مشاهده پرسش
    سلام
    چندتا زگیل دراومده روی الت تناسلیم و موقع ادرارم یکم درد داره انگار تنگ شده
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۶ مهر ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام فيلم كرايو منرا ببينيد ويزيت خارج ا نوبت٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤ تماس
  • تصویر کاربر محمد جمعه ۱۴ مهر ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 6579 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشید
    من 20 سالم هستش از حدود 15 سالگی دور کلاهک آلتم و همچنین زیر آن حالت دانه های ریز سفید زده شده است مانند عکس زیر که برای شما میفرستم نه دردی و نه سوزش و خارش دارم می خواستم بدونم اینها چیه و درمانش چیست ؟؟؟
    خیلی متشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۱ مهر ۹۶( 8 سال پیش)
    2. تصویر کاربر محمد چهارشنبه ۱۲ مهر ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام آقای دکتر در ضمن باید بگم که حدود 4سال است که تعداد این دانه های ریز سفید تغییر نکرده است
      با تشکر
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۴ مهر ۹۶( 8 سال پیش)
      مهم نيستند
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر راضیه پنجشنبه ۶ مهر ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 398 مشاهده پرسش
    با سلام و تشکر از شما اقای دکتر کرمی . یکی از اقوام نزدیکم همسرش مبتلا به اعتیاده دیشب به خونهی ما اومدند و من متوجه شدم که داخل دهان وزیر لبهای دوستم به گفته ی خوش دچار تبخال شده. ایشون به کرات فرزند سه ساله ی منو بوسیدند من نگرانم که ممکنه اون تبخال ها زگیل تناسلی بوده که در دهانشون وجود داشته ایا خطری فرزندم رو تهدید میکنه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۶ مهر ۹۶( 8 سال پیش)
  • تصویر کاربر علی یکشنبه ۲ مهر ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 403 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید . خواهشا راهنماییم کنید .
    دکتر مدتی است که با ترس و استرس زندگی میکنم . چند ماه پیش موهای زاید ناحیه تناسلی بدنم را با تیغ اصلاح کردم و علایمی مثل جوش های قرمز بزرگ به وجود امد و بعد از چند وقت خود به خود از بین رفت .
    اما الان دوباره یکی از اون علایم به وجود اومده . تیغی که استفاده کردم قبلا توسط کس دیگه ای استفاده نشده بود .
    و بنده تا به حال هیچ نوع رابطه ی جنسی نداشته ام .
    دکتر چه کار کنم ؟ عکس های مربوطه رو نیز براتون میفرستم .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱ مهر ۹۶( 8 سال پیش)
      اگر رابطه نداشته ايد ترسي ندارد
    2. تصویر کاربر علی شنبه ۱ مهر ۹۶( 8 سال پیش)
      خیر دکتر هیچ گونه رابطه ای و در هیچ زمانی نداشته ام . فقط همونطور که گفتم یه بار موهای ناحیه رو با تیغ اصلاح کردم
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲ مهر ۹۶( 8 سال پیش)
      پس زگيل نيست
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر امیر شنبه ۱ مهر ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 357 مشاهده پرسش
    سلام جدیدا روی الت تناسلی من شبیه جوش به رنگ پوست و بسیار ریز زده نمی دونم زیگیل هست یا نه چیکار باید کنم متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱ مهر ۹۶( 8 سال پیش)
      زگيلند جهت كرايو تماس بگيريد٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 611 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر .دکتر من چندروزی تکرر ادرار داشتم .و امرو صبح جای پروستات درد گرفت و کمی ادرار دیر می آمد. پس از سورو گرافی دکتر گفت ک روی پروستات کیست هست به اندازه ۶میلی متر .نظر شما چیست آیا با دارو خوب میشود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر یوسف جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 537 مشاهده پرسش
    با سلام برای جراحی واریکوسل لاپاراسکوپی را پیشنهاد میکنید یا میکروسرجری؟
    چرا؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بسته به مهارت جراح است من لاباروسکوپی
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 569 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1074 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 741 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 689 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب