اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور كلی، مقدار طبیعی PSA را كمتر از ٤ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ٥٠ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ٦٠سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ٧٠ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (175 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر ترابی دوشنبه ۸ مرداد ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 511 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر
    من 4 سال پیش رابطه داشتم، ولی 4،5 سالی هست که متوجه یک لکه قهوه ایی شبیه به خال زیر پوست در ناحیه تناسلیم شدم نمیدونم قبلا هم بوده یا نه از اون زمان تا حالا نه تغییری کرده نه زیاد شده فقط همین یک دونه هست، میخواستم بدونم این میتونه زگیل تناسلی باشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ مرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      اين زگيل نيست
  • تصویر کاربر محمد دوشنبه ۸ مرداد ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 332 مشاهده پرسش
    سلام دکتر‌
    من 3هفته پیش امدم پیشتون 2تا زگیل داشتم که کرایو کردین. الان یک زگیل کوچک به وجود امده، باید کرایو‌کنم‌دوباره یا چون ‌کوچیک با روش دیگه ای از بین‌ می‌ره؟
    ایا این زگیل ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ مرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      بياييد در خدمتم
  • تصویر کاربر سیده دوشنبه ۸ مرداد ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 430 مشاهده پرسش
    سلام دکتر.من پنج سال ازدواج کردم.همسر بنده از کودکی زگیل داشتند ک از بین رفته.همینطور خانواده اش .مادرش روی پلکش دارد.خواهرانش نیز دارند.اما تعداد زگیلهایش کم است.الان پنج سال رابطه دارم.و عذرمیخام سکس دهانی نیز بوده.اما نگرفتم.میگویند هر زگیل یعنی حتما قبلا رابطه نامشروع داشته ولی همسرم چنین مردی نبوده.پابند به اصول اخلاقیست شناخت کامل داشتم قبل ازدواج.روی التش دو یا سه عدد زگیل است چندساله.اول روی گردنو دستش بوده.و نزدیک زیر بغل.چند تا ازانها ریخته .کنار لب نزدیک مخاط دهان یک عدد بود ک ریخت.چندستل پیش.دیگر در نیامد.همش مدام میگویم نکند سرطان بگیریم.میترسم.زندگی ام خوب است.دکتر پدو فیلین داد زد ریخت اما ادامه نداد.الان میگوید بگیر بزنم.من وازینیسموس دارم و نمیتوانم معاینه زنان شوم.تحت درمان روانشناسم.با این حال زندگی زناشویی خوبی دارم.شده کابوس موضوع زگیل از سه جهت ک هرزگیل نشانه سکس قبل ازدواج بوده 2نشانه سرطان است.3قالبا زنها سرطان میگیرند نه مردها.مرت راهنمایی کنید.عکس زیر نمونه زگیل کنار بازو.همسرم نیز مقداری چاق هستند.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ مرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      اين مهم نيست
  • تصویر کاربر سیده دوشنبه ۸ مرداد ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 431 مشاهده پرسش
    در تصاویر سوال مطرح شده
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ مرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      بله متخصص زنان بايد شما را ويزيت كند
  • تصویر کاربر فریبا دوشنبه ۸ مرداد ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 421 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر ضایعه ای در قسمت خارجی تناسلی داشتم که تست اسید استیک انجام دادم و حتی یک شبانه روز روی قسمت مربوطه قراردادم و ضایعه سفید نشد ولی متخصص پوست آنرا زگیل تشخیص دادند و کرایو کردند. به پیوست عکس آنرا برایتان ارسال کردم میخواستم نظر شما را بدانم چون واقعا از این موضوع نگرانم. آیا همه انواع زگیل تناسلی با تست اسید استیک سفید میشوند یا خیر؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ مرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      بايد دولاره كرايو شود
  • تصویر کاربر امیر دوشنبه ۸ مرداد ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 409 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من Low Risk 11 و یکی از High rish ها به غیر از 16 و 18 رو دارم با روش لیزر علائم ظاهری رو تقریبن 1 ماه پیش از بین بردم , با کسی آشنا شدم که ایشون Type 16 و چندین High risk دیگر رو مثبت هستند .میخواستم بدونم ما میتونیم رابطه داشته باشیم , اگر رابطه داشته باشیم نوع های مختلف رو به هم انتقال میدیم و آیا با زدن واکسن من میتونم جلوگیری کنم از گرفتن نوع های ایشون ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ مرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      نه فايده ندارد
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ مرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      جديد منقل نميشود
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر محمد یکشنبه ۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 411 مشاهده پرسش
    سلام دکتر
    من ۲روزه این لکه قرمز مایل به سیاه داخل دهانم به وجود امده . می خواستم ببینم این چی هست؟
    چگونه از بین‌ میره؟
    من زگیل تناسلی داشتم که پیش خودتون کرایو کردم و از بین رفت، می خاستم ببینم این زگیل نیست؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      اینها زگیل نیستند
  • تصویر کاربر iiiiii یکشنبه ۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 382 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر.عذر میخوام منبا آقایی عقد بودم که به خانواده پایبند نبودن و من آخرین بار حدود شش ماه
    پیش با ایشون رابطه دهانی داشتم.دیروز متوجه خال مانندی در دهانم شدم نمیدونم این مربوط به اینه که دندونام فشار آوردن یا اینکه سرطان هست و چون شکاک شدم کل دهنم رو بررسی کردم و به دوتا جای دیگه مشکوک شدم آیا اینها زگیل هستن یا مربوط به لـثه من هست.خواهش میکنم ج.ابم بدین چون من شهرستان هستم و دارم دق میکنم از نگرانی
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      این زگیل نیست
  • تصویر کاربر رضا یکشنبه ۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 419 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید من چند هفته پیش اومدم و کرایو تراپی کردم ویه هفته بعد شمامعاینه کردید و گفتید که مشکلم کامل حل شده و نه ویروس تو بدنم میمونه و نه دوباره زگیل میزنه.
    ولی الان چند تازگیل کوچیک دیدم که عکسشو واستون فرستادم
    لطفا راهنمایی کنید که دوباره بیام واسه کرایو یا با پندوفین مشکلم حل میشه و اگه این مرحله حل شدامکان داره دوباره هم زگیل بزنه؟
    ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      بیایید کرایو کنم
  • تصویر کاربر عسل یکشنبه ۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 425 مشاهده پرسش
    باسلام خدمت دكتر
    همسر بنده روي قسمت بالاي الت تنسليشون ٢ تا زايده گوشتي مانند به وجود امده ايشون ميگن يك سالي هست كه به وجود امده من و همسرم هم قبل از ازدواج هيچ شريك جنسي نداشتيم الان هم فقط رابطه ما محدود به خودمونه نه با كسي ديگر. خواستم ببينم با توجه به عكسي كه فرستادم احتمال زگيل وجود داره؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ مرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      زگیل ایت بیایید کرایو۰۲۱۷۱۰۶۲۳۰۰
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 611 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر .دکتر من چندروزی تکرر ادرار داشتم .و امرو صبح جای پروستات درد گرفت و کمی ادرار دیر می آمد. پس از سورو گرافی دکتر گفت ک روی پروستات کیست هست به اندازه ۶میلی متر .نظر شما چیست آیا با دارو خوب میشود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر یوسف جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 538 مشاهده پرسش
    با سلام برای جراحی واریکوسل لاپاراسکوپی را پیشنهاد میکنید یا میکروسرجری؟
    چرا؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بسته به مهارت جراح است من لاباروسکوپی
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 569 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1076 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 741 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 690 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب