اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور كلی، مقدار طبیعی PSA را كمتر از ٤ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ٥٠ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ٦٠سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ٧٠ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (175 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر سحر شنبه ۲۴ فروردین ۹۸( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 554 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید خدمت شما دکتر عزیز. اقای دکتز من در حال حاضر ۶ ماه باردارم در ماه ۴ بارداری احساس کردم چنتایی جوش در اطراف ناحیه تناسلیم وجود دارد زیاد پیگیرش نشدم بلد از هر بار اصلاح با ژیلت خون میامد از جوش ها تا این ک این مدت فهمیدم خیلی تعدادشان زیاد شده و تا مقعد و کنار واژنم امده اند در اویل جوش ها قرمز ملتهب بودند و خارش داشتند اما بعد مدتی مثل گوشت اضافه شده اند بنظر شما زگیل هستند؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۴ فروردین ۹۸( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر حسین شنبه ۲۴ فروردین ۹۸( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 475 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر
    من زیگل تناسلی را کرایو کردم و تمام زیگل هام کنده شد. دکتر گفت تا سه ماه رابطه جنسی نداشته باش. من رعایت کردم بعد از چهار ماه که رابطه داشتم. بعد از یک هفته (که از رابطم گذشت) دیدم دوباره زیگل درآوردم
    حالا سوالم اینه که یعنی من درمان شده بودم و دوباره از این خانم گرفتم ؟ یا اینکه بیماری در من پنهان بوده است ؟ و بعد از ربطه دوباره ظهور کرده است. و اگر این چنین بوده است بیماری به اون خانم انتقال پیدا کرده است یا خیر؟
    ببخشید 3 تا سوال شد. ممنون میشم اگه جواب بدین
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۴ فروردین ۹۸( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر l شنبه ۲۴ فروردین ۹۸( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 455 مشاهده پرسش
    سلام
    من باکره هستم ولی تقریبا یکسال پیش تجربه رابطه جنسی دهانی را داشته ام.
    حالا فوبیای زگیل تناسلی دارم و دایما این فکر با من است
    شاید یک هفته هست که دهانم را با دقت نگاه کردم و متوجه آن دانه های ریز گوشه لبم شدم و امروز هم آن دانه روی لب پایینم
    از شما خواهش میکنم بخاطر خدا به این سه سوال پاسخ دهید
    با توجه اینکه من باکره هستم و امکان دادن پاپ اسمیر ندارم آیا راهی یا آزمایشی برای تشخیص وجود اچ پی وی در بدن من هست یا نه؟
    این ضایعات درون دهانم نه سوزش دارند و نه خارش اینها زگیل هستند؟
    اگر بخواهم به دکتری مراجعه کنم در شهر خودم باید به متخصص پوست یا زنان یا متخصص زبان و دهان مراجعه کنم؟
    1. تصویر کاربر l سه شنبه ۲۰ فروردین ۹۸( 7 سال پیش)
      o
    2. تصویر کاربر l پنجشنبه ۲۲ فروردین ۹۸( 7 سال پیش)
      چرا جواب من و نمیدید
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۴ فروردین ۹۸( 7 سال پیش)
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر محمد شنبه ۲۴ فروردین ۹۸( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 437 مشاهده پرسش
    اقای دکتر سلام خسته نباشید
    بنده 24سالمه تا حالا هم سکسی با هیچ کسی نداشتم
    شب در خواب ارضاع شدم ولی با توجه ب مشکلات روز مره و مشغله کاری یادم رفت لباس زیر خودم عوض کنم

    چند عدد دانه روی تنه التم در اومده خیلی ریزه نه دردی داره نه خارشی و نه چیزی میخواستم بدونم ایا اینها زگیل هستند؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۴ فروردین ۹۸( 7 سال پیش)
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۴ فروردین ۹۸( 7 سال پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر مصطفی شنبه ۲۴ فروردین ۹۸( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 437 مشاهده پرسش
    سلام . من سه روز است که از عمق فاجعه ای که برام افتاده با خبر شده ام من مجرد هستم و این مسئله که دیگه نمیتونم ازدواج کنم داره دیوانم میکنه سه شبه که نخابیدم لطفن کمکم کنید . ایا من به اهالی منزل باید اطلاع بدم از مریضیم . وسواسم گرفتم نگران دیگرانم لطفا من را راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۴ فروردین ۹۸( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر محمدرضا یکشنبه ۱۸ فروردین ۹۸( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 440 مشاهده پرسش
    با سلام
    براي درمان hpv دهاني به چه دكتري بايد مراجعه كرد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۸ فروردین ۹۸( 7 سال پیش)
      من در خدمتم۰۲۱۲۲۶۴۲۷۴۴
  • تصویر کاربر عرشيا یکشنبه ۱۸ فروردین ۹۸( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 453 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر،این عارضه که قطرش یک میلیمتره روی قسمت شرمگاهی بنده ظاهر شده و وقتی با دوربین گوشی روش زوم میکنم سطحش حالت گل کلمی داره اما به نظر خودم خیلی شبیه زگیل تناسلی نیست ،به نظر شما با توجه به کوچیک بودنش چند درصد احتمال داره زگیل باشه؟و اینکه باز هم‌ با توجه به کوچک بودنش آیا میشه ازش نمونه برداری کرد و فرستادتش ازمایشگاه؟ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۸ فروردین ۹۸( 7 سال پیش)
      زگیل واضح است ودرمانش کرایو است من در خدمتم ۰۲۱۲۲۶۴۲۷۴۴
  • تصویر کاربر mohamad یکشنبه ۱۸ فروردین ۹۸( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 440 مشاهده پرسش
    سلام من چند وقت هست متوجه يك سري برامدگي شدم.ميخواستم ببينم زگيل هستند يا نه؟اين هم بگم تا به حال رابطه جنسي نداشتم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۸ فروردین ۹۸( 7 سال پیش)
      اینها زگیل نیستند
  • تصویر کاربر مهدی یکشنبه ۱۸ فروردین ۹۸( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 454 مشاهده پرسش
    من ین پاپول مروارید داشتم رفتم دکتر برام بردشت از دورالتم اونایی ازارم میداد دوتاش مونده ک بعدا میخوام اونم برم برام ورداره
    این هیچی میخواستم اینا ببیند ایناا جوش بعد از زدن موهای زاعد یا چیزی خطرناکیه من خیلی ترسیدم ولی مثلا یهو تو همین سایتا گشتم سوالارو دیدم واقعا ترسیدم چیزی باشه بعد از زدن با ژیلت اینا دراومده 6 ماه پیش مثلا زدم با ژیلت ولی بعدش دراومد گفتم جوشد یگ مثلا همیش دوهفته پیش باز زدم باز هم هستش شبیه جوش دو س تایی قای دکتر نگا کنید جوش یه جواب ارامش بخش مطمعن بهم بدین خیلی ممنون میشم درضمن من نوزده .5سالمه عکس اولیه از اون پاپول مرواریدس ک گفتم اونام ک دیگ گرفتم میخاره بعد هر بار تیغ زدن با زژِلت نگا کنید توروخدا جوابمو زودتر بدین نگران شدم زیادددد مرسی اقای دکتر
    1. تصویر کاربر مهدی یکشنبه ۱۸ فروردین ۹۸( 7 سال پیش)
      اقای دکتر اینم یکم با اب تمیز کردم فک کنم دوبرش پوسته شده بود منو از نگرانی ک دارم دریارین مرسی نگا کنید اینم
    2. تصویر کاربر مهدی یکشنبه ۱۸ فروردین ۹۸( 7 سال پیش)
      اینه بعد اب کشیدن
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۸ فروردین ۹۸( 7 سال پیش)
      من مشکلی نمیبینم
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر محمد یکشنبه ۱۸ فروردین ۹۸( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 424 مشاهده پرسش
    سلام دکتر سی سالمه یکساله دونه بود گفتند زگیله لیزر کردم بعد از اون دون خیلی ریز کنار جای لیزر بود که دکتر گفت مشکوکه لیزر کرد الان دوباره همون جور شده که بزرگ نمیشه می‌خوام بدونم چی هستند
    1. تصویر کاربر محمد یکشنبه ۱۸ فروردین ۹۸( 7 سال پیش)
      دکتر در قسمت ختنه گاه هستند و آیا نشانه اینکه سیستم ایمنی من ضعیف و احتمال سرطان هست از همین قسمت بعد از لیزر اول نمونه گرفتم pcr منفی شد ولی زیر شکم سه تا زد از نظر شکل متفاوت بود یکیش برو آزمایش نوع ۶و۹۱ بود و دو تا ی دیگه بعد چن روز از بین رفتن .
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۸ فروردین ۹۸( 7 سال پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 614 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر .دکتر من چندروزی تکرر ادرار داشتم .و امرو صبح جای پروستات درد گرفت و کمی ادرار دیر می آمد. پس از سورو گرافی دکتر گفت ک روی پروستات کیست هست به اندازه ۶میلی متر .نظر شما چیست آیا با دارو خوب میشود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر یوسف جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 539 مشاهده پرسش
    با سلام برای جراحی واریکوسل لاپاراسکوپی را پیشنهاد میکنید یا میکروسرجری؟
    چرا؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بسته به مهارت جراح است من لاباروسکوپی
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 571 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1080 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 746 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 694 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب