اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور كلی، مقدار طبیعی PSA را كمتر از ٤ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ٥٠ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ٦٠سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ٧٠ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (175 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر زیبا جمعه ۷ تیر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 433 مشاهده پرسش
    سلام دکتر من چند وقت پیش به علت لکه بینی به پزشک مراجعه کردم و طبق آزمایش پاپ اسمیر متوجه شدم ویروس hpv 66 دارم . کولپوسکوپی هم کردم فقط التهاب داشتم و نتیجه بیوبسی هم التهاب نشون داد که برای التهابم پماد واژینال دادن. دکترم گفت تنها راه از بین رفتن ویروس hpv بالا بردن سیستم ایمنی می باشد. از اون موقع ورزش می کنم. سوالی که دارم آیا قرص های افزایش ایمنی بدن موثر هستن و چه قرصی رو برای از بین بردن ویروس پیشنهاد میدین و اینکه هر چند وقت یکبار باید آزمایش پاپ اسمیر را تکرار کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۷ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
      عکسش را بفرستید ببینم
  • تصویر کاربر محمد جمعه ۷ تیر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 420 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر
    3 ماه پیش خانمم دچار سوزش روی آلت تناسلی شد و به دکتر مراجعه کرد و پس از آزمایش گفتن اچ پی وی 16 دارید و داخل رحم هم توده هایی دیده شد که اون دو زگیل مختصر و کوچک رو فریز کرد و برداشت ولی داخل رحم یه مقدار توده ها زیادتر شده که یکشنبه وقت عمل داره
    اینجور که مشخصه من هم به عنوان همسر ایشون این بیماری رو گرفتم ولی هیچ علامتی ندارم میخواستم ببینم اگه من با یک خانم دیگه ارتباطی داشته باشم از طریق سکس دهانی یعنی اینکه من آلت تناسلی ایشون رو که هیچ بیماری ندارند بلیسم آیا ایشون هم دچار این مشکل میشوند یا خیر ؟ثانیا من هیچ علامتی ندارم اگه همین خانم دهانی با الت من تماس داشته باشند امکان انتقال ویروس از من به ایشان وجود داره ؟ممنون میشم از راهنماییتون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۷ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
      ویروس تب خال وزگیل باشد منتقل میشود
  • تصویر کاربر سالار پنجشنبه ۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 462 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من چند مدت دیگه قراره ازدواج کنم اما مشکل پاپول مروارید دارم که شدیدا از نظر روحی اذیتم میکنه درمان با لیزر چطوری هست ؟ پیشنهاد میکنین؟ قسمت کلاهک الت تناسلی پوستش به نوعی چروکیده هست کرم یا چیزی پیشنهاد میکنین. واقعا ممنون میشم جواب بدین
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۵ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
      عکسش را بفرستید ببینم
    2. تصویر کاربر سالار چهارشنبه ۵ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
      عکس
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر سجاد پنجشنبه ۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 518 مشاهده پرسش
    با عرض سلام مدت زیادی هست روی التم خال سیاه هست نه برجستگی داره نه خارش روی کیسه بیضه همین طور ولی مدتی هست که فکر میکنم تعداد این خالها بیشتر شده ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر سجاد پنجشنبه ۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
      آیا اینها زیگیل تناسلی هستند ممنون میشم راهنمایی کنید
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
    3. تصویر کاربر سجاد پنجشنبه ۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
      تشکر از جواب شما نه اصلا زیر پوستی نیست برجستگی اصلا نداره فقط مثل خال سیاه هست چون من اتفاقی مطلب شما رو خوندم نگران شدم گه اینها نکنه زیگیل باشه
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
      من نظرم را عرض کردم
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر Asiiii پنجشنبه ۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 441 مشاهده پرسش
    سلام دکتر عزیز
    من حدود یک سال و نیم هست که عقد کردم و الان حدود یک ماه هست که قسمت بالای واژنم دونه های کوچک و تا حدودی چرکی میزنه
    حدود دو هفته هم هست که گشاله ی رانم چند تا دونه که خیلی هم برجسته نیستن ولی هم رنگ پوستم هستن و گاهی خارش دارن ایجاد شده
    متاسفانه و متاسفانه و متاسفانه من و همسرم سکس دهانی هم داشتیم و حدود سه هفته هم هست که گلو ،دهان ،لثه ها،زیر زبان و سقف دهان من به شدت عفونت کرده وحتی زردی عفونت کاملا مشخصه و زبان به صورت بریده بریده هم در وسط زبان و هم در کناره ها شده و درد دارم .حتی پشت لبها کمی ملتهب و سوزش دارن .
    الان من به شدت استرس دارم و بیشتر اینکه این ویروس از طریق بزاق دهان به خانواده منتقل بشه من رو نگران میکنه
    لطفا از روی عکسا به من بفرمایید این ها زگیل هستند یا نه .
    این رو هم بگم که روی الت همسرم تا جایی که من چک کردم زگیل و برجستگی ندیدم
    ممنون از لطفتون و خدا رو شکر که شما هستید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر مهدی چهارشنبه ۵ تیر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 420 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر . امروز یه قسمت مشکوک در آلتم پیدا کردم. دقیقا زیر آلتم. اون قسمت که پوست تیره تموم میشه و پوست روشنتر به سمت کلاهک ادامه پیدا میکنه.(انتهای پوست تیره) . تصاویرشو گرفتم ایا این زگیله؟؟؟؟
    ممنونم از پاسخگوییتون همه ی عکسها مربوط به او قسمت هست.فقط در یکی از عکسها پوست آلتمو خیلی کشیدم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۵ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
      من رگیل نمیبینم
  • تصویر کاربر مونا پنجشنبه ۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 413 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر ، میخواستم بدونم چقدر امکان انتقال زگیل تناسلی از راه دهان وجود داره ؟ من و پارتنرم مبتلا هستیم و میخواستم بدونم راه انتقالش از راه دهان فقط وقتی هست که عود کرده و بیرون ریخته یا همیشه ممکنه ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر امین پنجشنبه ۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 445 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیرآقای دکتر الان دو روزه بغل بیضه سمت راستم چن تا زگیل زده رنگشم قهوه ای.. اما خارش وسوزش ندارم میخواستم بدونم چیزی خطرناکیه یانه برای درمانش باید چیکارکنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
      این زگیل منتشر وتنها درمانش کرایو است فیلم من در سایتم را ببینید بیایید سریعا با کرایو درست میکنم02122642744 02171062350
  • تصویر کاربر شایان پنجشنبه ۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 458 مشاهده پرسش
    سلام من 17 سالمه
    در کمی بالاتر از ختنه گاه آلت تناسلی بنده بیش از یک سال هست 5 تا چیز سفید رنگ کوچک در اومده (مثل پرز میمونه) و اندازشون از اون موقع تغییر نکرده و از بین هم نمی رن. (با قرمز مشخص کردم)
    می خواستم بدونم چین؟
    درمان می شن؟
    و قسمت ختنه گاه هم یکم برآمدگی داره و صاف نیست.(با بنفش مشخص کردم) نظرتون در موردش چیه.
    1. تصویر کاربر شایان چهارشنبه ۵ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
      لطفا جواب بدین
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
      اینها طبیعی هستند ونیاز به درمان نیست
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر هومن پنجشنبه ۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 423 مشاهده پرسش
    سلام یه سری جوش تو ناحیه تناسلی در اوردم خیلی ناراحت کننده راهنماییم کنین
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۶ تیر ۹۸( 6 سال پیش)
      اینها تب خالند
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 614 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر .دکتر من چندروزی تکرر ادرار داشتم .و امرو صبح جای پروستات درد گرفت و کمی ادرار دیر می آمد. پس از سورو گرافی دکتر گفت ک روی پروستات کیست هست به اندازه ۶میلی متر .نظر شما چیست آیا با دارو خوب میشود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر یوسف جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 539 مشاهده پرسش
    با سلام برای جراحی واریکوسل لاپاراسکوپی را پیشنهاد میکنید یا میکروسرجری؟
    چرا؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بسته به مهارت جراح است من لاباروسکوپی
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 571 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1081 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 746 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 694 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب