اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور كلی، مقدار طبیعی PSA را كمتر از ٤ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ٥٠ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ٦٠سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ٧٠ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.6/5 - (173 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر محمود پنجشنبه ۱۷ خرداد ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 424 مشاهده پرسش
    سلام
    جناب دکتر من 20 سال سن دارم و مدتی است که نواحی از التم مثل اینکه پوستش کنده شده و جاش صورتی رنگ و مرطوب شد و بعد از مدتی خشک شد و پوست افتاد والان قسمت ها براق تر و روشن تر نسبت به بقیه الت هستندو گاهی اوقات خارش سوزش دارن و بعضی از ان ها کمی بر امده شدن و رابطه هم نداشتم ممنون میشم راهنمایی کنین
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۷ خرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      اگر سکس نداشتید جای نگرانی نیست وبیشتر حساسیت پوستی مطرح است
  • تصویر کاربر مهدی پنجشنبه ۱۷ خرداد ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 405 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید
    من جدیدا روی الت تناسلیم روی بدنه و روی سر اون یه چیز هایی زده که سرشون سفیده ولی هیچ چیزی ازشون مثل چرک بیرون نمیاد....یه سریش هم انگار خودشون افتاده جاش زخم بسته...این چیه؟!
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۷ خرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      اینها الوده کننده نیستند
  • تصویر کاربر مهدي چهارشنبه ۱۶ خرداد ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 470 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت جناب دكتر
    طاعات و عبادات قبول حق باشد
    چند ماهي هست روي سر اندام تناسلي چند لك حالت قارچي كه هي بزركتر شد ،البته اولين لك كوچك 4 سال قبل شد ولي خيلي ريز بود كه الانم هم تعداش هم اندازش بزرگ شده،به پزشك مراجعه نكردم و درمان خانگي نداشتم با عرض پوزش عكس ارسال مردم جهت تشخيص نوع .خواهشا راهنمايي بفرمايد چه اقدامي كنم و چه نوع هست
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۶ خرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      از انجا ازمايش دهيد از نظر قارچ
  • تصویر کاربر سلام یکشنبه ۱۳ خرداد ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 450 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من تا حالا 3 بار دچار تبخال تناسلی شدم و الان هم در حال معالجه هستم و از جایی که مطلع شدم این ویروس در بدن ماندگار است ایا من نمیتوانم ازدواج کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۳ خرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      تب خال فقط موقع بثورات الوده كننده است وهمان زمان نبايد سكس داشته باشيد
  • تصویر کاربر نیلو شنبه ۱۲ خرداد ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 424 مشاهده پرسش
    یکی دوماه پیش این دونه های ریز در دهانه واژن به شکل خطی به وجود اومد و هیچ دردی نداشت الان طرف دیگه هم ایجاد شده و یکیشون سفید شده و درد و سوزش داره. این دونه ها چی هستن. در ضمن تازه ازدواج کردم و رابطه جنسی داشتم از همون موقع اینطوری شد.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۲ خرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      شبيه تبخال است
  • تصویر کاربر فرزاد جمعه ۱۱ خرداد ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 410 مشاهده پرسش
    با سلام
    چيزى مثل زخم روى قسمت ختنه گاهم ايجاد شده ٣ تا نقطه خيلى ريز و يكى بزرگتر
    بزرگتره رنگ زرد داره
    زخم ها جورى هستن كه انگار پوست اون قسمت رفته اول فكر كردم شايد از زيپ باشه ولى با خوندن مطالب نگران شدم
    سوزش و درد هم داره
    لطفا راهنماييم كنيد
    با سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۱ خرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      از انجا تزمايش از نظر علت بدهيد
  • تصویر کاربر اذین یکشنبه ۶ خرداد ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 466 مشاهده پرسش
    همسرم چند سال است دچار هرپس مغزی ( روی اعصاب سه قلو ) شده است . با شروع علایم مصرف قرص اسیکلوویر را طبق دستور پزشک اغاز میکند. تبخال بعد از چند روز بر روی لب ظاهر میشود و از پماد اسیکلوویر هم استفاده میکند.
    از هفته گذشته ، بازهم نشانه ها ظاهر شدند و مصرف داروها را شروع کرده.

    در دو روز گذشته دچار خارش الت تناسلی شده .
    ایا ممکن است نشانه های تبخال تناسلی باشد ؟

    هم اکنون هر شش ساعت دو قرص اسیکلوویر مصرف میکند.

    ایا باید از پماد اسیکلوویر روی الت استفاده کند ؟

    خیلی ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۶ خرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      ارتباطی اصلا ندارد
  • تصویر کاربر الف یکشنبه ۶ خرداد ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 443 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من چند روز پیش یه کورک داشتم که فشارش دادم خوناب و چرک ازش بیرون اومد بعد بدون اینکه دستامو بشورم دست به قسمت لابیای داخلی واژنم زدم فردای اون روز یه جوش دردناک که زیر پوستی هست دراورد پیش دکتر زنان رفتم گفت تبخاله ولی من این جوشو فشار دادم بازم خوناب و یه تیکه چرک سفید ازش بیرون اومد هنوزم جاش سفت هست و درد میکنه سر باز نمیکنه واقعا استرس دارم نمیدونم کورک هست یا اینکه تبخاله ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۶ خرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      باید قبل از پارهگی ببینم
  • تصویر کاربر الهه یکشنبه ۶ خرداد ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 479 مشاهده پرسش
    وقتی تبخال تناسلی میترکه چجور مایعی خارج میشه ؟مایع چه رنگه؟ میشه کورک با تبخال تناسلی اشتباه تشخیص داد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۶ خرداد ۹۷( 7 سال پیش)
      ابکی تاولی است
  • تصویر کاربر پاکدل شنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۷( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 399 مشاهده پرسش
    سلام .من چند وقت هستش دور التم پوست پوست میشه و پوسته کنده میشه زیرش قرمز میشه و با همسرم رابطه داشتنی میسوزه جای پوسته ها
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۹ اردیبهشت ۹۷( 8 سال پیش)
      حساسيت است دكتر پوست برويد
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 603 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر .دکتر من چندروزی تکرر ادرار داشتم .و امرو صبح جای پروستات درد گرفت و کمی ادرار دیر می آمد. پس از سورو گرافی دکتر گفت ک روی پروستات کیست هست به اندازه ۶میلی متر .نظر شما چیست آیا با دارو خوب میشود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر یوسف جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 527 مشاهده پرسش
    با سلام برای جراحی واریکوسل لاپاراسکوپی را پیشنهاد میکنید یا میکروسرجری؟
    چرا؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بسته به مهارت جراح است من لاباروسکوپی
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 556 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1066 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 731 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 679 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب