رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.7/5 - (154 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر مرتضی دوشنبه ۱۴ فروردین ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 294 مشاهده پرسش
    سلام اقا یه دکتر اون روز گفتم ک شب ادراری دارم تکرر ادرارم زیاده چندوقت پیش نوار مثانه گرفتم دکتر فقط ای می پرامین داد ک تاثیری نداشت
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۴ فروردین ۹۶( 8 سال پیش)
      دي دم با نوار حضوري بياييد صحبت كنيم
  • تصویر کاربر مرتضی دوشنبه ۱۴ فروردین ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 262 مشاهده پرسش
    سلام
    من23سالمه از بچگی شب ا دراری داشتم تکرر ادرارم زیاده بعضی وقتا اصلا نمیشه کنترلش کرد رفتم دکتر ارولوژی برام ازمایش سون نوشت رفتم تو ازمایش گفت مثانت عصبیه دکتر قرص ای می پرامین تجویز کرد ک هیچ تاثیری نداشت خواهش میکنم ر اهنماییم کنید بخدا دیگه از خودم بدم میاد خجالت میکشم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۳ فروردین ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام بتيد نوار مثانه بگيريد ٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤ تماس
    2. تصویر کاربر مرتضی دوشنبه ۱۴ فروردین ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام
      ببخشید آقای دکتر عکسآیه نوار مثانمو میفرستم نمیاد ی شماره تلگرامی اگه میشه بدید بفرستم ممنون میشم
      با تشکر
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۴ فروردین ۹۶( 8 سال پیش)
      نه بايد ببينم
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر ز شنبه ۱۲ فروردین ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 374 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر
    وقتتون بخیر

    بنده یه دختر 23ساله و مجرد هستم.. از بچگی تا الان همچنان شب ادراری دارم و هیچ مقطعی نبوده که حتی موقتی قطع شده باشه و هزارتا مشکل برام ایجادکرده😭😭😭.
    مجبورم 5-6ساعت قبل ازخواب مایعات مصرف نکنم، وگرنه حتما شب جامو خیس میکنم. اگه هوا سردباشه حتی اگه آب هم مصرف نکنم این اتفاق میفته.


    چندسال قبل به پزشک مراجعه کردم، گفتن خودبخود خوب میشه ولی متاسفانه نشد😞.

    سال گذشته هم به پزشک دیگه ای مراجعه کردم و ایشون بلافاصله برام VCUG نوشتند. راستش من هم وقتی متوجه شدم تزریق ماده حاجب در مثانه هستش، انجامش ندادم.

    میخواستم از خدمتتون سوال کنم :
    آیا انجام این کار تو مرحله اول لازمه؟

    اقدامات لازم برای تشخیص علت چه چیزهایی هستش؟

    این مشکل من به چه دلایلی ممکنه ایجادشده باشه؟

    و آیا درمان قطعی براش وجوداره یاخیر؟

    نوارمثانه که تو سایتتون توضیح دادین رو آیا خودتون انجام میدین یا همکارخانم دارین؟؟؟

    متشکرم آقای دکتر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۲ فروردین ۹۶( 8 سال پیش)
      ٢ كار بايد انجام دهيد ١-نوار عصب مثانه وسپس vcug همكار خانم انجام ميدهند٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤
  • تصویر کاربر حسین پنجشنبه ۱۰ فروردین ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 306 مشاهده پرسش
    با سلام پدرم سرطان مثانه و پروستات با متاستاز به ریه و کبد الان بعد از دو سال شیمی درمانی و 30 جلسه رادیوتراپی مشکل بی اختیاری ادرار دارد که سوند فولي سایز 22 استفاده میکند ولی متاسفانه با سرفه کردن دچار leak شدید میشود راه درمان چیست ?
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۰ فروردین ۹۶( 8 سال پیش)
      اب بالون سوند را كم كنيد هر ١٢ ساعت قرص Urinacin5ميلي بدهيد
  • تصویر کاربر رامین پنجشنبه ۱۰ فروردین ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 326 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید آقای دکتر.من حدود یک ماهی میشه که وقتی میرم دستشویی و برمیگردم احساس میکنم چند قطره از ادارم داره بی اراده از آلتم خارج میشه.و باید حدود 2 بار دیگه برگردم دستشویی یا حل بشه. و بعد از دستشویی هیچگونه فشاری برای دفع ادرار ندارم.چند وقت پیش وسط آلتم یک مقداری درد داشتم.ولی رفع شد. البته یکبار موقع رابطه زناشویی یک صدای تق از آلتم شنیدم. نمیدونم از چی هستش. اگه میشه راهنماییم کنید ممنون میشم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۰ فروردین ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام سونوگرافي ازمثانه پر وخالي انجام دهيد و قطعي ترين روش تشخيص نوار عصب مثانه يا تست اروديناميك است فيلم من در اپارات يا يايتم وا ببينيد٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤
  • تصویر کاربر منصور سه شنبه ۸ فروردین ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 306 مشاهده پرسش
    من مدتی است که وقتی احساس دفع ادرار دارم ناگهان با فشار شدید ادرار مواجهه میشوم و باید سریع به دستشویی بروم امروز که سعی داشتم با گرفتن سرالت خودم را به دستشویی برسانم با فشار شدید ادرار بعد که ادرار با کمی سوزش دفع شد متوجه چند قطره خون بر روی دستشویی والتم شدم ممنون میشوم مرا راهنمایی بفرمایید تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۸ فروردین ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام ازمايش ادرار وسونو گرافي دهيد بفرستيد
  • تصویر کاربر ناصر شنبه ۵ فروردین ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 340 مشاهده پرسش
    تکرر شدیدشبانه روزی وسورش بعداز نزدیکی وعدم تخلیه اسپرم مثل ثابق وسنگریزه در هردوکلیه به ابعاد۲.۵و۲.۵راست وچپ ۲.۵_۳_۴میلیمترکه به نیم ثانت نرسیده سنم هم ۲۶سال است وبه پروستات مشکوکم.البته ازمایش ادرار هم داده که بیماری مقاربت جنسی نداشتم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۵ فروردین ۹۶( 8 سال پیش)
      ديدم مهم نيستند
  • تصویر کاربر ناصر جمعه ۴ فروردین ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 378 مشاهده پرسش
    تکرر شدیدشبانه روزی وسورش بعداز نزدیکی وعدم تخلیه اسپرم مثل ثابق وسنگریزه در هردوکلیه به ابعاد۲.۵و۲.۵راست وچپ ۲.۵_۳_۴میلیمترکه به نیم ثانت نرسیده سنم هم ۲۶سال است وبه پروستات مشکوکم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۴ فروردین ۹۶( 8 سال پیش)
      تشخيص علت تكرر ادراري مزمن با تست اروديناميك استفيلم اروديناميك من در اپارات را ببينيد٢-سنگها خيلي ريزند دفع ميشوند درمان نميخواهد
  • تصویر کاربر ناصرپیرزاده پنجشنبه ۳ فروردین ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 457 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خداحفظتون کنه . من هر5دقیقه 1بارباید برم دستشوی . ادرارم بامشکل میادانگاربادست وستش روگرفتی ازگوشه هاش میاد.هنگام نزدیکی وخروج اسپرمم مثل قبل نیست به سختی تخلیه میشه.سنوگرافی دادم ازکلیه ومثانه که 2دانسیته2.5_2.5درکلیه راست و3دانسیته2.5-3-4میلی درکلیه راست مشاهده شده.هیچ درمانی هم ندادند.زندگیم سخت شده خودم به پروستات مشکوکم .آزمایش ادرارهم بیماری مقاربتی رانشان نداده .باتشکرمن 26سالم هست
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۳ فروردین ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام مشكل شما عصب مثانه است بايد نوار مثانه يا تست اروديناميك بگيريد فيلم اروديناميك من در اپارات را ببينيد ٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤ تماس
  • تصویر کاربر ashkan جمعه ۴ فروردین ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 341 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خداشما راحفظ نماید.من مدتی هست تکرر شدید ی دارم وموقع نزدیکی یا انزال اب اسپرمم فشار کمی دارد وبعد سوزش میگیرم .باتشکر.من۲۶سالم هست
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۴ فروردین ۹۶( 8 سال پیش)
      ازمايش ادرار وسونوگرافي بدهيد وبفرستيد ببينم
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 403 مشاهده پرسش
    Prostateis slightly prominent in size specialy with attention to patients age measuring about 71×70×39mm demnstrating slightly inhomogenous paranchymal echotextur with no visible solid or cyst s.o.l( possibility of mild inflammatory proccess should be kept in mind highly)prostatic cspsule lntact.prostatic urethra is clear
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۷ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      نشانه ادراری؟
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 850 مشاهده پرسش
    با سلام یکسال است به عفونت پروستات از طریق جنسی مبطلا شدم-در کشت مایع پروستاتم استافیکوک ویریدانس و اپیدرمیس بود که سه ماه پیش متوجه شدم-استافیکوک ویریدانسم به عقلب انتی بیوتیک ها حساس بود و با خوردن دو ماه سیپروفلاکسسین رفامپین رفته-اما اپیدرمیسم در انتی بیوگرام مقاوم بوده و در کشت جدید نیز رشت کرده-تو این یکسال انواع انتی بیوتیک خوردم-الان وزش و درد دارم و دکتر فارینات افلکساسین داده-1-ایا جراهی راهی برای خلاصی از این عفونت هست2-ایا این عفونت کشنده است؟-3 ایا استفاده از انتی بیوتیک تزریقی teicoplanin که تو انتی بیوگرام حساس بود صلاح است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۵ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      راهی برای درمان بروستاتیت مزمن وجود ندارد و خطری هم ندارد بیخیالش باش
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 452 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جناب دکتر کرمی
    همسرم 56 ساله دارای پروستات با حجم 63 cc میباشد که بعد از مراجعه به پزشک جهت آزمایش PSA نتیجه 4.47 بود که در تاریخ 1ک7 /12 / 92 انجام شد و در تاریخ 93/01/25 مقدار PSA o آن به 7.09 رسید و Free psa 1.43 بود که بعد از این آزمایش دکتر ایشان بیوبسی پروستات از مقعد را تجویز کردند البته دکتر اولی ایشان فرمودند که از سونوگرافی ایشان به نظر میاد ارثی باشه چون پدرشان نیز داشته اندو خوشبختانه سرطانی نبوده است. حالا آقای دکتر می خواستم بپرسم که آیا نیاز به نمونه برداری بیوبسی هست یا خیر ؟ ونیز اینکه ایشان هنگام نزدیکی هیچگونه دفع منی ندارند و کاملا خشک می باشد می خواستم بپرسم که آیا بعد از نمونه برداری ایشان دچار مشکل نخواهند شد مشکلاتی از قبیل عدم توانایی جنسی ، افسردگی یا ایچاد مجدد پروستات ؟ خیلی حیلی نگران سلامت ایشان هستم. و واقعا نمی دانم اقدام به نمونه برداری شود یا خیر .
    با تشکر و سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا نیازی به بیوپسی نیست 2- علت عدم انزال داروی پروستات است جهت ویزیت و صحبتهای بیشتر با مطب هماهنگ نمائید 02122642744
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 478 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب