اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

آزواسپرمی شایعترین علت نازایی مردان

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

امروزه نازا به کسی گفته می شود که اصلاٌ نطفه ندارد و در آزمایش اسپرم انجام شده، اسپرم صفر می باشد. اگر کسی اسپرم داشته باشد نازا نبوده و با روش های کمکی می تواند باردار شود.

هر از چند گاهی زوجینی را می بینیم که به حالت ناامیدی مراجعه می کنند و شدیداً نگران و مضطرب هستند، زیرا  در بررسی های انجام شده در آزمایش نطفه، تعداد اسپرم آنها صفر می باشد.

تولید تستوسترون

در حالت طبیعی هر مردی 100میلیون اسپرم دارد که جهت بارداری باید 40 درصد متحرک و شکل طبیعی داشته باشند. در بسیاری از مواقع وقتی آزمایش اسپرم را مطالعه می کنیم اسپرم هم از نظر تعداد و هم شکل و هم حرکت کاملاً پایین است که به آن الیگو اسپرم گفته می شود.

هر چند کیفیت اسپرم پائین باشد شانس باروری پائین تر خواهد بود. در شدیدترین حالت افت کیفیت اسپرم در آزمایش انجام شده همه صفر هستند که به آن آزواسپرمی گفته می شود.

علت نداشتن اسپرم مرد

وقتی آزمایش اسپرم یک مرد صفر است علت های مختلفی در پشت آن وجود دارد:

ترشح هورمون های تحریک کننده بیضه ها از هیپوفیز مغز مشکل دارد. این اختلال در ترشح که اغلب به علت کاهش ترشح هورمونی به نام FSH است. هورمون FSH وظیفه تحریک سلول های نطفه ساز را به عهده دارد. 

تزریق بی رویه تستوسترون که متأسفانه در باشگاه های بدنسازی و سرخودی استفاده می شود، ترشح هورمون تحریک کننده را شدیداً مختل می کند.

ایجاد شدن تومور در غده هیپوفیز به نام پرولاکتنبوما باعث می شود که بیش از حد پرولاکتین ترشح شده و آن هم هورمون تحریک کننده نطفه سازی یا FSH را مختل می کند.

بیضه محل اصلی نطفه سازی مرد می باشد که سلول های نطفه ساز در آن قرار دارند. شایعترین علت آزواسپرمی مردان اختلال در عملکرد بیضه می باشد که 49 تا 93 درصد آزواسپرمی را تشکیل می دهد.

در این حالت سلول های نطفه ساز یا در بیضه به صورت مادرزادی وجود ندارند که تحت عنوان سرتولی سل سندرم گفته می شود که در این صورت فرد نازا است و راهی برای درمان وجود ندارد. علل دیگر آن بیماری ژنتیکی به نام کلاین فیلتر می باشد که در معاینه بیضه ها کاملاً سفت و کوچک هستند و نطفه تولید نمی کنند.

یکی دیگر از علل دیگر از بین رفتن سلول های نطفه ساز بیضه، بیضه های پائین نیامده و نزول نکرده هستند. اگر بیضه بعد از تولد در داخل شکم بماند به کیسه بیضه نرسد با گذشت زمان سلول های نطفه ساز آن از بین خواهد رفت و اگر این امر دوطرفه اتفاق بیافتد فرد مبتلا به آزواسپرمی یا نطفه صفر خواهد شد و لذا در اینجا به والدین عزیز توصیه می کنم هر نوزاد پسر که در معاینه بیضه خالی باشد و بیضه در مسیر نزول گیر افتاده باشد بلافاصله باید پس از سه ماهگی تحت عمل جراحی پائین آوردن بیضه قرار گیرد تا در آینده نابارور نگردد.

از علل دیگر نازایی با منشاء بیضه، بیماری اوریون می باشد که باعث تورم بیضه ها شده و سلول های نطفه ساز را ممکن است تخریب کند.

ضربه به بیضه ها، شیمی درمانی و رادیوتراپی از عواملی هستند که سلول های نطفه ساز بیضه را خراب می کنند و باعث صفر شدن اسپرم و نازایی مردان می گردند.

واریکوسل که سبب اتساع وریدهای اسکروتوم می شود، نیز می تواند به آزواسپرمی منجر شود.

لوله هایی به نام منی بر اسپرم را از بیضه ها خارج کرده و به مجرا می آورند که با انزال بیرون می ریزد. به هر عللی انسدادی در مسیر خروج وجود داشته باشد اسپرم ساخته شده محبوس می شود و به بیرون نمی ریزد و لذا باعث صفر شدن آزمایش اسپرم می گردد.

شایعترین علت انسداد متأسفانه انجام وازکتومی یا بستن لوله مردان می باشد که با قطع مسیر لوله های منی بر باعث از بین رفتن همیشگی باروری مردان می شود.

عدم وجود لوله های منی بر و یا انسداد مادرزادی آنها از علل دیگر صفر شدن آزمایش اسپرم مردان است.

 

معجزه بارداری با اسپرم صفر

عبارت «معجزه بارداری با اسپرم صفر» شاید در نگاه اول اغراق‌آمیز به نظر برسد، اما با پیشرفت‌های چشمگیر در حوزه ناباروری مردان، این اتفاق اکنون یک واقعیت علمی است. آزواسپرمی (Azoospermia) یا نبود اسپرم در مایع منی، به معنای ناباروری مطلق نیست.

مهم‌ترین نکته این است که بدانید اسپرم صفر معمولاً دو حالت دارد:

-کارخانه سالم است، جاده مسدود است (انسدادی):

بیضه‌ها اسپرم تولید می‌کنند، اما لوله‌های خروجی به دلیل وازکتومی قبلی، عفونت یا مشکلات مادرزادی بسته‌اند. در این حالت، بارداری تقریباً ۱۰۰٪ ممکن است چون اسپرم‌های سالم در بیضه وجود دارند.

-کارخانه کم‌کار است (غیرانسدادی): بیضه‌ها تنبل هستند یا تولید بسیار ناچیزی دارند که به مرحله خروج نمی‌رسد. حتی در این حالت، در نواحی خاصی از بیضه ممکن است «جزیره‌هایی» از تولید اسپرم فعال وجود داشته باشد.

۱-تکنیک میکروتسه (Micro-TESE): جستجو با میکروسکوپ

این روش همان «معجزه» پزشکی مدرن است. در گذشته، نمونه‌برداری کور انجام می‌شد، اما در روش Micro-TESE، جراح با استفاده از میکروسکوپ‌های بسیار قدرتمند (با بزرگنمایی ۲۵ برابر)، بافت بیضه را اسکن می‌کند.

چرا معجزه؟ جراح به دنبال لوله‌هایی در بیضه می‌گردد که کمی متورم‌تر و سفیدتر هستند (نشانه‌ی وجود احتمالی اسپرم). حتی پیدا کردن چند عدد اسپرم زنده هم کافی است. این اسپرم‌ها استخراج شده و فریز می‌شوند تا برای لقاح مصنوعی استفاده شوند.

۲-قدرت تکنولوژی ICSI (میکرواینجکشن)

در بارداری طبیعی، میلیون‌ها اسپرم لازم است تا یکی به تخمک برسد. اما در آزمایشگاه، قانون تغییر می‌کند. با روش ICSI، جنین‌شناس تنها به یک اسپرم نیاز دارد. او آن یک اسپرمِ استخراج شده از بیضه را مستقیماً به داخل تخمک تزریق می‌کند. بنابراین، مفهوم «تعداد کم» دیگر مانع بارداری نیست.

۳-درمان‌های نوین: سلول‌های بنیادی و PRP

برای کسانی که حتی در بیضه هم اسپرم ندارند، علم در حال باز کردن درهای جدیدی است:

  • تزریق PRP (پلاسمای غنی از پلاکت): خون بیمار گرفته شده، پلاکت‌های آن جدا شده و به بیضه تزریق می‌شود. فاکتورهای رشد موجود در پلاکت‌ها می‌توانند سلول‌های بنیادی بیضه را بیدار کرده و تولید اسپرم را (حتی به مقدار کم) تحریک کنند.

  • درمان هورمونی: در برخی موارد، مغز فرمان تولید اسپرم را صادر نمی‌کند. با تزریق هورمون‌های خاص، می‌توان کارخانه بیضه را دوباره راه‌اندازی کرد.


جدول واقعیت‌سنجی (شانس موفقیت)

نوع آزواسپرمیروش درمان اصلیشانس پیدا کردن اسپرم
انسدادی (لوله‌ها بسته است)PESA یا TESEبسیار بالا (نزدیک به ۱۰۰٪)
غیرانسدادی (مشکل تولید)Micro-TESEحدود ۵۰٪ تا ۶۰٪
غیرانسدادی شدیدPRP + Micro-TESEدر حال افزایش (تجربی)

نکته کلیدی: بسیاری از مردانی که سال‌ها پیش جواب «نه» شنیده‌اند، امروز با تکنیک Micro-TESE صاحب فرزند می‌شوند.

آیا با اسپرم صفر میتوان باردار شد؟

بلی. درمان آزواسپرمی بستگی به علت آن دارد و در هر مورد متفاوت است. در بیمارانی که بیضه های آنها کوچک است و رشد کافی ندارد، از هورمون استفاده می شود. در این موارد درمان تا 95% موفقیت آمیز است و ظرف مدت 6 ماه و حداکثر 3 سال بیضه ها بزرگ شده، اسپرم ظاهر می شود.

در واریس بیضه ( واریکوسل) عمل جراحی 50 تا 60% موارد موفقیت آمیز بوده و معمولاً پس از 1 تا 3 سال نتیجه داده است. در نازائی های انسدادی، عمل جراحی پیوند مجاری منی بر صورت می گیرد که نتیجه بخش است. امروزه با روشهای جدید مثل لقاح خارج از بدن و انتقال جنین به رحم و یا تزریق اسپرم به داخل تخمک – در مواردی که تعداد اسپرم فوق العاده کم بوده است- امیدواری زیادی برای درمان به وجود آمده است. 

اگر سطح هورمون گنادوتروپین شما بسیار پایین باشد، برای بهبود شانس باروری خود و افزایش تعداد اسپرم میتوانید از داروی گنادوتروپین استفاده کنید. گنادوتروپین هورمونی است که تولید اسپرم را تحریک می‌کند.

در روش IVF، یک تخمک از تخمدان زن برداشته می شود و ،در محیط آزمایشگاه با  اسپرم مرد بارور می‌شود. سپس تخمک بارورشده به رحم زن بازگردانده می‌شود.

شایان به ذکر است که اگر تعداد اسپرم شما اندکی پایین باشد و حداقل به مدت دو سال برای فرزنددار شدن به طور طبیعی تلاش کرده باشید و نتیجه ای نگرفته باشید شما کاندید مناسبی برای لقاح مصنوعی هستید.

تزریق درون سیتوپلاسمی اسپرم (ICSI)، یک نوع تکنیک IVF است. در این روش یک اسپرم واحد به صورت مستقیم به تخمک زن تزریق می‌شود تا آن را بارور کند. تخمک پس از بارور شدن به رحم زن بازگردانده می‌شود.

شایان به ذکر است که اگر حداقل به مدت دو سال برای فرزنددار شدن به طور طبیعی تلاش کرده اید و نتیجه‌ای نگرفته‌اید و یکی از مشکلات ضعیف بودن کیفیت اسپرم و پایین بودن تعداد اسپرم یا فاقد اسپرم بودن مایع منی را داشته باشید، کاندید مناسبی برای این روش درمانی خواهید بود.

اهدی اسپرم به معنی استفاده از اسپرم مرد دیگری برای باروری است که اسپرم خود را اهداء می‌کند.

در صورت داشتن مشکل نازایی جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.9/5 - (102 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر محمودشیرمحمدی یکشنبه ۱۴ تیر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 434 مشاهده پرسش
    باسلام بنده یه سوالی باکدx73m09040چندروزپیش پرسیدم که هنوزپاسخی دریافت نکردم .درموردابهام جنسی بود.به چه دکتری جهت بررسی اختلالات دستگاه تناسلی دختران مراجعه کنیم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۴ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      زنان
  • تصویر کاربر میثم یکشنبه ۱۴ تیر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 577 مشاهده پرسش
    volume=2
    color=cloudy white
    PH=alkaline
    viscosity=mod
    liquefaction time=32
    sperm count=101
    total count=202
    normal morfology=59%
    motility after1 hr=63
    motility after 3 hrs=60
    grade1=23
    grade2=42
    grade3=35
    grade4=0
    WBC=3-4
    RBC=0-1
    epithelial cell=4-5
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۴ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      خوب است
  • تصویر کاربر ناصرمحمدزاده یکشنبه ۱۴ تیر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 488 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکترسال89واریکوسل عمل کردم در اردبیل توسط دکتر رحمان حسین زاده الان هم بهبود نکردم خوب نشدم یعنی بچه دار نشدیم سال بهمن 1393رفتم دکتر آزمایش دادم آزمایش رو دید بهم گفت اسپری شما ضعیفه دراین متن اشکال داشتم Total Functional Sperm in Sample جوابش (L5)بودآمپول نوشت 30تابودبابیمه2200000ریال هزینه اش بود دوباره تیرماه 94رفتم بهم گفت خوب نشدی دوباره آمپول نوشت آیا بااین آمپول ها خوب میشم بهم گفت سه نوبت باید بزنی یعنی 90تا آمپول یک در میان بهم بگو چیگاتر کنم خوب بشم آیا نیازی هست بیام حضورت
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۴ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      صبر کنید
  • تصویر کاربر علی یکشنبه ۱۴ تیر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 487 مشاهده پرسش
    با سلام
    چند روزی است که برروی آلت تناسلی خود پایین تر ازختنه گاه سمت چپ آلت یک برامدگی شبیه به یک رگ سفت شده مشاهده نموده ام (مثل یک کرم باد کرده سفت)به صورتی که شبیه یک غضروف سفت شده است که درهنگام عادی نیز با دست قابل لمس بوده ودرحالت نعوذ نیز کاملا قابل روئیت است. آیا مشکل جدی است اگر نیاز به تصویر دارد ارسال کنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۴ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      معاینه ضروری است
  • تصویر کاربر حاجیوند یکشنبه ۱۴ تیر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 576 مشاهده پرسش
    با سلام وممنون از اینکه وقت شریفتان را برای پاسخ گویی دراختیار قرار میدهید
    آیا خوردن قطره گیاهی سنکل برای پیشگیری از ایجاد سنگ کلیه واقعا موثر است؟
    ممنون از شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۴ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      معلوم نیست
  • تصویر کاربر محسن یکشنبه ۱۴ تیر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 475 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام خدمت جناب دکتر
    من پسری 11 ساله دارم که آلت تناسلی خیلی کوچک داره که در حالت معمولی به راحتی دیده نمی شود انگاری داخل غلاف یا حفره بیضه است که با کشیدن پوست ان سر آلت دیده می شود .قابل ذکر است که در 8 ماهگی ایشان رو با حلقه ختنه کردیم .در ان زمان پزشک جراح گفته بود مقداری کمتر پوست شو برداشتم که در سنین بالا مفید باشه .ولی با پسر دوم که 18 ماهه (آلتش بزرگتر و واضحه )است مقایسه می کنم بسیار بسیار متفاوته از این رو به خود پسرم چیزی نگفتم که حساس بشه فقط دستور بفرمایید چه کار کنم تا از نگرانی در بیام . آقای دکتر ممنونم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۴ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      باید ببینم
  • تصویر کاربر مهدی یکشنبه ۱۴ تیر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 910 مشاهده پرسش
    با سلام
    اینجانب بهمراه همسرم قصد بچه دار شدن داشتیم که بنده پس از دو ازمایش اسپرم مشخص شد که تحرک اسپرم بنده کم بوده میباشد ویک ازمایش سونوگرافی انجام دادم که در ازمایش مشخص شد مبتلا به واریکسل گرید 1 هستم. اگر عمل جراحی کنم تحرک منی بهبود می یابد یا خیر خواهشندم کمکم کنید اقای دکتر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۴ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      50 در صد بله
  • تصویر کاربر مرضیه یکشنبه ۱۴ تیر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 725 مشاهده پرسش
    باسلام و خسته نباشید
    من هفته33 بارداری هستم.برای سونو سلامت جنین که مراجعه کردم در برگه سونو نوشته فولنس در کلیه چپ جنین با قطر قدامی خلفی 9 میلیمتر.
    ایا خطرناکه؟ چه اقدامی باید انجام بدم..ممنونم از پاسخگویی و دلسوزی شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۴ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      بررسی بعد از زایمان
  • تصویر کاربر امید یکشنبه ۱۴ تیر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 501 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت اقای دکتر اقای دکتر من حدود دو ماه قبل عمل واریکوسل انجام دادم واریکوسل من گرید 2بودقبل از عمل به خاطر درد متوجه واریکوسل در بیضه سمت چپ شدم الان که دو ماه از عمل میگذره باز هم احساس درد میکنم واحساس گرما یی دربیضه میکنم میخواستم بدونم این عوارض تا کی ادامه داره در ضمن دکتر من بیماری کولیت روده هم دارم و داروی مزالازین و ازاتیوپرین هم مصرف میکنم ایا این داروها روی ناباروری تاثیر داره {سن28سال ومجرد} با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۴ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      نمی دانم از دکترتان بپرسید
  • تصویر کاربر محمدرضا یکشنبه ۱۴ تیر ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 446 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر کرمی
    26 سال سن دارم و از وقتی که یادم میاد،هنگام نعوظ آلتم حدود 90 درجه به سمت پایین کج میباشد.
    فکر میکنم مادرزادی میباشد.
    سوال بنده اینه که آیا با روش بخیه زدن میشه آلتی با کجیه 90 درجه رو هم راست نگه داشت یا نیاز به عمل دیگری هست؟؟!!!
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۴ تیر ۹۴( 1 دهه پیش)
      عکسش را بفرستید
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر روح سه شنبه ۱۴ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 559 مشاهده پرسش
    سلام
    آقای دکتر من دوسال پیش زیر شکمم درد میکرد رفتم پیش دکتر بدون هیچ سنو گرافی گفتن باد فتخ دارم اما موقع عمل واریکاسل عمل کردن که من بعد عمل متوجه
    شدم البته دوطرف زیر شکمم درد میکرد که فقط یک طرفش عمل شده الان بعد دوسال باز هم همون جا ها درد میکنه و جای عملم موقع خروج منی میسوزه تازگیا بیشتر شده و طرف سمت چپم هم که عمل نشده دردش بیشتر شده ممنون میشم جواب این مشکل مارو بدید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۴ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      درد طبیعی است
  • تصویر کاربر سعید پنجشنبه ۲ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 533 مشاهده پرسش
    دکتر من قراره به امید خدا شهریور ماه به استخدام نیروی انتظامی در بیام.با توجه به اینکه واریکوسل منع استخدامی داره به نظر شما اگر نیازی به جراحی واریکوسل نداشته باشم راه حل این مشکل بزرگی که برام پیش اومده چیه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      سعی کن اعلام نکنید
  • تصویر کاربر حسین دوشنبه ۱۶ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 586 مشاهده پرسش
    آیا واریکوسل ارثی است ؟؟؟ چطور خودمون میتونی تشخیص بدیم ؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۶ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      خیر توسط پزشگ جراح کلیه مشخص میشود
  • تصویر کاربر مسعود دوشنبه ۱۶ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 552 مشاهده پرسش
    با سلام
    اقای دکتر من پانزده تیر خدمتتون رسیدیم گفتین واریکوسل درجه 1 دارم واسم ازمایش اسپرم نوشتید در ازمایشگاه رویانیان میخواستم بدونم با توجه به اینکه من روزه میگیرم الان میتونم ازمایش اسپرم بدم؟یعنی بدنم ضعیف نیست که خطا تو ازمایش رخ بده؟یا بذارم واسه بعده ماه رمضان؟ممنون میشم از پاسختون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۶ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      اورزانس نیست
  • تصویر کاربر مهران یکشنبه ۸ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 595 مشاهده پرسش
    باعرض درود و خسته نباشيد خدمت جناب دكتر كرمي عزيز
    بنده ٣٧سال سن دارم و حدود ٨-٧ سال است كه از درد بيضه رنج ميبرم و بارها و بارها به دكتر هاي مختلف اورولوژيست مراجعه نمودم ولي متاسفانه به نتيجه نرسيدم اكثر همكاران جنابعالي بعداز رؤيت آزمايشهاي ادرار و خون و سونوگرافي به بنده اعلام ميكردند كه شما در صحت كامل هستيد و همه چي طبيعي ميباشد دكترجان واقعاً ديگه تحمل ندارم ، بدبختانه مدتي است كه درد مثانه هم به دردقبلي اضافه شده و به هيچ عنوان ديگه نعوظ هم نميشوم ، خواهشا و عاجزانه دست استمداد به سويتان دراز ميكنم و بي صبرانه منتظر جواب شما هستم باتشكر فراوان.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۸ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      این دردها عصبی است و با بزگنمایی بدتر میشوند بیخیالی بهترین درمان است
  • تصویر کاربر اشکان شنبه ۲۰ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 589 مشاهده پرسش
    آقای دکتر من یه عکس از انحراف آلتم به سمت چپ دارم خواستم بهتون نشان بدم خواهشا ایمیل خودتون رو برام بذارید تا ارسال کنم با تشکر.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۸ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      فایل ضمیمه بفرست
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۰ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بفرستید
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر نریمان یکشنبه ۱۱ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 745 مشاهده پرسش
    باسلام .آیا دستگاه های کشنده مانند اکستندر جهت افزایش طول آلت تناسلی مفید میباشد.
    باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۱ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      اصلااثر ندارد
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب