اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

آزواسپرمی شایعترین علت نازایی مردان

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

امروزه نازا به کسی گفته می شود که اصلاٌ نطفه ندارد و در آزمایش اسپرم انجام شده، اسپرم صفر می باشد. اگر کسی اسپرم داشته باشد نازا نبوده و با روش های کمکی می تواند باردار شود.

هر از چند گاهی زوجینی را می بینیم که به حالت ناامیدی مراجعه می کنند و شدیداً نگران و مضطرب هستند، زیرا  در بررسی های انجام شده در آزمایش نطفه، تعداد اسپرم آنها صفر می باشد.

تولید تستوسترون

در حالت طبیعی هر مردی 100میلیون اسپرم دارد که جهت بارداری باید 40 درصد متحرک و شکل طبیعی داشته باشند. در بسیاری از مواقع وقتی آزمایش اسپرم را مطالعه می کنیم اسپرم هم از نظر تعداد و هم شکل و هم حرکت کاملاً پایین است که به آن الیگو اسپرم گفته می شود.

هر چند کیفیت اسپرم پائین باشد شانس باروری پائین تر خواهد بود. در شدیدترین حالت افت کیفیت اسپرم در آزمایش انجام شده همه صفر هستند که به آن آزواسپرمی گفته می شود.

علت نداشتن اسپرم مرد

وقتی آزمایش اسپرم یک مرد صفر است علت های مختلفی در پشت آن وجود دارد:

ترشح هورمون های تحریک کننده بیضه ها از هیپوفیز مغز مشکل دارد. این اختلال در ترشح که اغلب به علت کاهش ترشح هورمونی به نام FSH است. هورمون FSH وظیفه تحریک سلول های نطفه ساز را به عهده دارد. 

تزریق بی رویه تستوسترون که متأسفانه در باشگاه های بدنسازی و سرخودی استفاده می شود، ترشح هورمون تحریک کننده را شدیداً مختل می کند.

ایجاد شدن تومور در غده هیپوفیز به نام پرولاکتنبوما باعث می شود که بیش از حد پرولاکتین ترشح شده و آن هم هورمون تحریک کننده نطفه سازی یا FSH را مختل می کند.

بیضه محل اصلی نطفه سازی مرد می باشد که سلول های نطفه ساز در آن قرار دارند. شایعترین علت آزواسپرمی مردان اختلال در عملکرد بیضه می باشد که 49 تا 93 درصد آزواسپرمی را تشکیل می دهد.

در این حالت سلول های نطفه ساز یا در بیضه به صورت مادرزادی وجود ندارند که تحت عنوان سرتولی سل سندرم گفته می شود که در این صورت فرد نازا است و راهی برای درمان وجود ندارد. علل دیگر آن بیماری ژنتیکی به نام کلاین فیلتر می باشد که در معاینه بیضه ها کاملاً سفت و کوچک هستند و نطفه تولید نمی کنند.

یکی دیگر از علل دیگر از بین رفتن سلول های نطفه ساز بیضه، بیضه های پائین نیامده و نزول نکرده هستند. اگر بیضه بعد از تولد در داخل شکم بماند به کیسه بیضه نرسد با گذشت زمان سلول های نطفه ساز آن از بین خواهد رفت و اگر این امر دوطرفه اتفاق بیافتد فرد مبتلا به آزواسپرمی یا نطفه صفر خواهد شد و لذا در اینجا به والدین عزیز توصیه می کنم هر نوزاد پسر که در معاینه بیضه خالی باشد و بیضه در مسیر نزول گیر افتاده باشد بلافاصله باید پس از سه ماهگی تحت عمل جراحی پائین آوردن بیضه قرار گیرد تا در آینده نابارور نگردد.

از علل دیگر نازایی با منشاء بیضه، بیماری اوریون می باشد که باعث تورم بیضه ها شده و سلول های نطفه ساز را ممکن است تخریب کند.

ضربه به بیضه ها، شیمی درمانی و رادیوتراپی از عواملی هستند که سلول های نطفه ساز بیضه را خراب می کنند و باعث صفر شدن اسپرم و نازایی مردان می گردند.

واریکوسل که سبب اتساع وریدهای اسکروتوم می شود، نیز می تواند به آزواسپرمی منجر شود.

لوله هایی به نام منی بر اسپرم را از بیضه ها خارج کرده و به مجرا می آورند که با انزال بیرون می ریزد. به هر عللی انسدادی در مسیر خروج وجود داشته باشد اسپرم ساخته شده محبوس می شود و به بیرون نمی ریزد و لذا باعث صفر شدن آزمایش اسپرم می گردد.

شایعترین علت انسداد متأسفانه انجام وازکتومی یا بستن لوله مردان می باشد که با قطع مسیر لوله های منی بر باعث از بین رفتن همیشگی باروری مردان می شود.

عدم وجود لوله های منی بر و یا انسداد مادرزادی آنها از علل دیگر صفر شدن آزمایش اسپرم مردان است.

 

آیا با اسپرم صفر میتوان باردار شد؟

بلی. درمان آزواسپرمی بستگی به علت آن دارد و در هر مورد متفاوت است. در بیمارانی که بیضه های آنها کوچک است و رشد کافی ندارد، از هورمون استفاده می شود. در این موارد درمان تا 95% موفقیت آمیز است و ظرف مدت 6 ماه و حداکثر 3 سال بیضه ها بزرگ شده، اسپرم ظاهر می شود.

در واریس بیضه ( واریکوسل) عمل جراحی 50 تا 60% موارد موفقیت آمیز بوده و معمولاً پس از 1 تا 3 سال نتیجه داده است. در نازائی های انسدادی، عمل جراحی پیوند مجاری منی بر صورت می گیرد که نتیجه بخش است. امروزه با روشهای جدید مثل لقاح خارج از بدن و انتقال جنین به رحم و یا تزریق اسپرم به داخل تخمک – در مواردی که تعداد اسپرم فوق العاده کم بوده است- امیدواری زیادی برای درمان به وجود آمده است. 

اگر سطح هورمون گنادوتروپین شما بسیار پایین باشد، برای بهبود شانس باروری خود و افزایش تعداد اسپرم میتوانید از داروی گنادوتروپین استفاده کنید. گنادوتروپین هورمونی است که تولید اسپرم را تحریک می‌کند.

در روش IVF، یک تخمک از تخمدان زن برداشته می شود و ،در محیط آزمایشگاه با  اسپرم مرد بارور می‌شود. سپس تخمک بارورشده به رحم زن بازگردانده می‌شود.

شایان به ذکر است که اگر تعداد اسپرم شما اندکی پایین باشد و حداقل به مدت دو سال برای فرزنددار شدن به طور طبیعی تلاش کرده باشید و نتیجه ای نگرفته باشید شما کاندید مناسبی برای لقاح مصنوعی هستید.

تزریق درون سیتوپلاسمی اسپرم (ICSI)، یک نوع تکنیک IVF است. در این روش یک اسپرم واحد به صورت مستقیم به تخمک زن تزریق می‌شود تا آن را بارور کند. تخمک پس از بارور شدن به رحم زن بازگردانده می‌شود.

شایان به ذکر است که اگر حداقل به مدت دو سال برای فرزنددار شدن به طور طبیعی تلاش کرده اید و نتیجه‌ای نگرفته‌اید و یکی از مشکلات ضعیف بودن کیفیت اسپرم و پایین بودن تعداد اسپرم یا فاقد اسپرم بودن مایع منی را داشته باشید، کاندید مناسبی برای این روش درمانی خواهید بود.

اهدی اسپرم به معنی استفاده از اسپرم مرد دیگری برای باروری است که اسپرم خود را اهداء می‌کند.

در صورت داشتن مشکل نازایی جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.9/5 - (99 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر reza سه شنبه ۵ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 292 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشید
    پسری 16 ساله هستم که حدود یک سال است پس از پایان ادرارم چند قطره خون از آلت بنده خارج میشود.
    اندازه ی خون دفع شده کم و زیاد میشد و بعضی اوقات اصلا وجود نداشت.
    اواخر سال گذشته به دکتر عمومی مراجعه کردم که آمپول های جنتا مایسن و قرص های اکسی بوتینین و فنازو پیریدین تجویز کرد که فایده ای نداشت.
    برای همین با دادان آزمایش کشت ادرار و سونوگرافی به متخصص اورولوژی مراجعه کردم.
    در جواب سونوگرافی همه چیز طبیعی بود اما قید شده بود که لایه مخاطی مثانه دارای برجستگی های نامنظم هست.
    دکتر اورولوژی آنتی بیوتیک و قرص تامسولین تجویز کرد که در دوره ی یک ماهه مصرف کردم ولی باز هم نتیجه ای نداشت.
    حالا که نزدیک به فصل امتانات هستیم این مشکل ذهن بندرو به شدت مشول کرده.
    خواهش میکنم راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۵ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      شما سالمید اب زیاد بخور و اصلا نگران نباش
  • تصویر کاربر متین چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 357 مشاهده پرسش
    باسلام پسری هشت ماهه دارم که درحالت خوابیده وایستاده التش بسیارکوچک میشود درحالت ایستاده تقریبا نیم سانت می شود.درحالت خوابیده وقتی باانگشت دو طرف الت رابه عقب فشارمیدهم اندازه اش حدود دوونیم سانت میشود.انگارکه التش تورفته است یعنی با نگاه ظاهری هم کوچک است.ایا الت او کوچک است ?اینکه تورفته است دربزرگسالی مشکلی ایجاد نمیکند. جای نگرانی دارد ?هنوز ختنه اش نکردیم اگربخواهیم برای درمان درسن قبل از بلوغ اقدام کنیم ایا بایدختنه اش کنیم یا نه ?
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      باید ببینم
  • تصویر کاربر شقایق چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 433 مشاهده پرسش
    آقای دکتر ریسک عمل جراحی طحال به دلیل بیماری ITP چقدره؟؟هزینه ی عمل طحال به روش لاپاروسکوپی تو یه بیمارستان خصوصی چقدر میشه؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      تخصص من نیست
  • تصویر کاربر ابراهيم دوشنبه ۲۸ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 494 مشاهده پرسش
    با سلام - بنده 2 سال پيش از ساختمان بلندي سقوط كردم و مهره 4 كمرم شكست و پلاتين گذاشته ام در حال حاظر بعد از دخول دچار شل شدن آلت تناسلي ميشوم و دير ارضا ميشوم لطف كنيد مرا راهنمايي كنيد چكار كنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۸ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      به علت اسیب است باید نوار عصب مثانه بگیرید02122642744
  • تصویر کاربر میثم چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 428 مشاهده پرسش
    باسلام و احترام،
    آقای دکتر من مادرمو بخاطر درد پهلو ها پیش دکتر بردم و سونوگرافی انجام دادیم،گفتن کبد چربه و کلیه سنگ دارن و تو ادرارشون خون هست،دکتر قرصای لیورگل و امگا 3 دادن ومادرمم مصرف کردن ولی فرقی بحال مادرم نکرد،من عکس سونوگرافیو براتون میفرستم اگه میشه نظر بدین،مادرم 57 سالشونه،از اردبیل مزاحمتون میشم،یا علی
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      مشکلی ندارند اب زیاد مصرف کنند و نمک کم
  • تصویر کاربر رسول چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 348 مشاهده پرسش
    با عرض سلام خسته نباشید اینجانب به مدت 5روز که هنگام ادرار کردن درلحظه اول ادرار با درد بیرون
    می آید می خواستم دلیل ش را برایم بگویید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      ازمایش بدهید
  • تصویر کاربر سروش چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 382 مشاهده پرسش
    سلام

    بنده هنگام خروج ادرار درد کمی دارم و از ابتدای لوله ادراری تا سر لوله ادراری دقیقا زیر وسط درد دارم
    علتش را نمیدانم
    از قبل تکرر ادرار داشتم و الان برطرف شده و همچنین سوزش شدید الان اینگونه شده ازمایش ادرار و سونوگرافی مشکلی نشان نداده
    لطفا دارویی تجویز کنید برام
    سن 18 جنسیت مرد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر عارف شنبه ۲۶ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 266 مشاهده پرسش
    با عرض سلام خد مت اقای دکتر به نظر شما عمل واریکوسل چقدر مهم است که من در شهرستان ماکو عمل کنم ؟ یا به جنابعالی مراجعه کنم . متشکرم لطفا راهنمایی فرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۶ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      فیلم عمل من را ببینید در سایت
  • تصویر کاربر سید شنبه ۲۶ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 423 مشاهده پرسش
    بادکردگی همچنان وجود دارد ولی غده نبود نوعی سفتی ایجاد شده همراه با کمی سوزش
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۶ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      مهم نیست
  • تصویر کاربر FF چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 378 مشاهده پرسش
    سلام
    خسته نباشید
    من دختر۱۹ ساله ای هستم که چندمدتی است احساس دفع ادرار دارم به صورتی که احساس میکنم اگر دستشویی نروم ادرار خواهد ریخت ازتون پرسیدم یک هفته پیش آقای دکتر شما فرمودید باید بررسی شوید یعنی باید برای معاینه به دکتر مراجعه کنم ?میشه راهنمایی کنید که چم شده?
    مرسی متشکرم از شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۶ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      نوار عصب مثانه 021226432744
    2. تصویر کاربر FF دوشنبه ۲۸ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      ببخشید نوار مثانه سوند وصل میشه?
      متشکرم جناب دکتر
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      باریک فقط 1 ربع
    4. تصویر کاربر FF چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      ببخشید دکتر برای دختران مشکلی به وجود نمیاد اگه سوند وصل بشه?
      احتمالا بدون بی حسی اتفاق می افتد درد نداره?
      شماتومطب انجام میدید نوار مثانه رو?
      متشکرم از پاسختون .
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب