آزواسپرمی شایعترین علت نازایی مردان

امروزه نازا به کسی گفته می شود که اصلاٌ نطفه ندارد و در آزمایش اسپرم انجام شده، اسپرم صفر می باشد. اگر کسی اسپرم داشته باشد نازا نبوده و با روش های کمکی می تواند باردار شود.

هر از چند گاهی زوجینی را می بینیم که به حالت ناامیدی  مراجعه می کنند و شدیداً نگران و مضطرب هستند، زیرا  در بررسی های انجام شده در آزمایش نطفه، تعداد اسپرم آنها صفر می باشد.

در حالت طبیعی هر مردی 100میلیون اسپرم دارد که جهت بارداری باید 40 درصد متحرک و شکل طبیعی داشته باشند. در بسیاری از مواقع وقتی آزمایش اسپرم را مطالعه می کنیم اسپرم هم از نظر تعداد و هم شکل و هم حرکت کاملاً پایین است که به آن الیگو اسپرم گفته می شود.

هر چند کیفیت اسپرم پائین باشد شانس باروری پائین تر خواهد بود. در شدیدترین حالت افت کیفیت اسپرم در آزمایش انجام شده همه صفر هستند که به آن آزواسپرمی گفته می شود.

علت نداشتن اسپرم مرد

وقتی آزمایش اسپرم یک مرد صفر است علت های مختلفی در پشت آن وجود دارد:

ترشح هورمون های تحریک کننده بیضه ها از هیپوفیز مغز مشکل دارد. این اختلال در ترشح که اغلب به علت کاهش ترشح هورمونی به نام FSH است. هورمون FSH وظیفه تحریک سلول های نطفه ساز را به عهده دارد. 

تزریق بی رویه تستوسترون که متأسفانه در باشگاه های بدنسازی و سرخودی استفاده می شود، ترشح هورمون تحریک کننده را شدیداً مختل می کند.

ایجاد شدن تومور در غده هیپوفیز به نام پرولاکتنبوما باعث می شود که بیش از حد پرولاکتین ترشح شده و آن هم هورمون تحریک کننده نطفه سازی یا FSH را مختل می کند.

بیضه محل اصلی نطفه سازی مرد می باشد که سلول های نطفه ساز در آن قرار دارند. شایعترین علت آزواسپرمی مردان اختلال در عملکرد بیضه می باشد که 49 تا 93 درصد آزواسپرمی را تشکیل می دهد.

در این حالت سلول های نطفه ساز یا در بیضه به صورت مادرزادی وجود ندارند که تحت عنوان سرتولی سل سندرم گفته می شود که در این صورت فرد نازا است و راهی برای درمان وجود ندارد. علل دیگر آن بیماری ژنتیکی به نام کلاین فیلتر می باشد که در معاینه بیضه ها کاملاً سفت و کوچک هستند و نطفه تولید نمی کنند.

یکی دیگر از علل دیگر از بین رفتن سلول های نطفه ساز بیضه، بیضه های پائین نیامده و نزول نکرده هستند. اگر بیضه بعد از تولد در داخل شکم بماند به کیسه بیضه نرسد با گذشت زمان سلول های نطفه ساز آن از بین خواهد رفت و اگر این امر دوطرفه اتفاق بیافتد فرد مبتلا به آزواسپرمی یا نطفه صفر خواهد شد و لذا در اینجا به والدین عزیز توصیه می کنم هر نوزاد پسر که در معاینه بیضه خالی باشد و بیضه در مسیر نزول گیر افتاده باشد بلافاصله باید پس از سه ماهگی تحت عمل جراحی پائین آوردن بیضه قرار گیرد تا در آینده نابارور نگردد.

از علل دیگر نازایی با منشاء بیضه، بیماری اوریون می باشد که باعث تورم بیضه ها شده و سلول های نطفه ساز را ممکن است تخریب کند.

ضربه به بیضه ها، شیمی درمانی و رادیوتراپی از عواملی هستند که سلول های نطفه ساز بیضه را خراب می کنند و باعث صفر شدن اسپرم و نازایی مردان می گردند.

واریکوسل که سبب اتساع وریدهای اسکروتوم می شود، نیز می تواند به آزواسپرمی منجر شود.

لوله هایی به نام منی بر اسپرم را از بیضه ها خارج کرده و به مجرا می آورند که با انزال بیرون می ریزد. به هر عللی انسدادی در مسیر خروج وجود داشته باشد اسپرم ساخته شده محبوس می شود و به بیرون نمی ریزد و لذا باعث صفر شدن آزمایش اسپرم می گردد.

شایعترین علت انسداد متأسفانه انجام وازکتومی یا بستن لوله مردان می باشد که با قطع مسیر لوله های منی بر باعث از بین رفتن همیشگی باروری مردان می شود.

عدم وجود لوله های منی بر و یا انسداد مادرزادی آنها از علل دیگر صفر شدن آزمایش اسپرم مردان است.

 

آیا با اسپرم صفر میتوان باردار شد؟

بلی. درمان آزواسپرمی بستگی به علت آن دارد و در هر مورد متفاوت است. در بیمارانی که بیضه های آنها کوچک است و رشد کافی ندارد، از هورمون استفاده می شود. در این موارد درمان تا 95% موفقیت آمیز است و ظرف مدت 6 ماه و حداکثر 3 سال بیضه ها بزرگ شده، اسپرم ظاهر می شود.

در واریس بیضه ( واریکوسل) عمل جراحی 50 تا 60% موارد موفقیت آمیز بوده و معمولاً پس از 1 تا 3 سال نتیجه داده است.

در نازائی های انسدادی، عمل جراحی پیوند مجاری منی بر صورت می گیرد که نتیجه بخش است.

امروزه با روشهای جدید مثل لقاح خارج از بدن و انتقال جنین به رحم و یا تزریق اسپرم به داخل تخمک – در مواردی که تعداد اسپرم فوق العاده کم بوده است- امیدواری زیادی برای درمان به وجود آمده است. 

اگر سطح هورمون گنادوتروپین شما بسیار پایین باشد، برای بهبود شانس باروری خود و افزایش تعداد اسپرم میتوانید از داروی گنادوتروپین استفاده کنید. گنادوتروپین هورمونی است که تولید اسپرم را تحریک می‌کند.

در روش IVF، یک تخمک از تخمدان زن برداشته می شود و ،در محیط آزمایشگاه با  اسپرم مرد بارور می‌شود. سپس تخمک بارورشده به رحم زن بازگردانده می‌شود.

شایان به ذکر است که اگر تعداد اسپرم شما اندکی پایین باشد و حداقل به مدت دو سال برای فرزنددار شدن به طور طبیعی تلاش کرده باشید و نتیجه ای نگرفته باشید شما کاندید مناسبی برای لقاح مصنوعی هستید.

تزریق درون سیتوپلاسمی اسپرم (ICSI)، یک نوع تکنیک IVF است. در این روش یک اسپرم واحد به صورت مستقیم به تخمک زن تزریق می‌شود تا آن را بارور کند. تخمک پس از بارور شدن به رحم زن بازگردانده می‌شود.

شایان به ذکر است که اگر حداقل به مدت دو سال برای فرزنددار شدن به طور طبیعی تلاش کرده اید و نتیجه‌ای نگرفته‌اید و یکی از مشکلات ضعیف بودن کیفیت اسپرم و پایین بودن تعداد اسپرم یا فاقد اسپرم بودن مایع منی را داشته باشید، کاندید مناسبی برای این روش درمانی خواهید بود.

اهدی اسپرم به معنی استفاده از اسپرم مرد دیگری برای باروری است که اسپرم خود را اهداء می‌کند.

در صورت داشتن مشکل نازایی جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.



ویزیت تلفنی

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید


پیگیری سوال قبل

© همیارسیستم
  • تصویر کاربر بابک شنبه ۱۴ تیر ۹۹( 1 هفته پیش) مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر. وقت بخیر. بنده ۶ روزه که جراحی میکروسرجری واریکوسل سمت چپ انجام دادم( گرید ۳). الان وقتی دراز میکشم از بیضه چپ احساس تیر کشیدن میکنم. البته با توجه به اینکه اون ناحیه هنوز ورم و بی حسی داره زیاد درد نداره ولی میخواستم بدونم این تیر کشیدن طبیعیه یا نه؟
    و اینکه دکتر بهم سرجی شورت داده میخواستم بدونم تا کی باید بپوشم؟ البته مشکلی با پوشیدنش ندارم فقط ضرر نداشته باشه
    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۶ تیر ۹۹( 2 هفته پیش)
      سلام تا یک هفته بپوشید ،مسکن مصرف کنید
    2. تصویر کاربر بابک شنبه ۷ تیر ۹۹( 2 هفته پیش)
      دکتر این درد طبیعیه؟ من قبل از جراحی درد نداشتم ولی الان که ۱۰ روز از جراحی میگذره یه درد خفیفی موقعی که دراز میکشم دارم
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۴ تیر ۹۹( 1 هفته پیش)
      سلام بله طبیعی هست
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر حمید شنبه ۲۷ اردیبهشت ۹۹( 1 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    چطور میشه متوجه شد لوله های منی بر انسداد داره یا بازه
    چه ازمایشی باید بدیم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۷ اردیبهشت ۹۹( 1 ماه پیش)
      آزمایش اسپرم وسونوگرافی مقعدی
  • تصویر کاربر Amir جمعه ۱۵ فروردین ۹۹( 3 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام... من به دلیل آسیب نخاعی بدو تولد ( MMC) مثانه نوروژنیک و مشکلات خودش رو دارم....الان سوالم اینه که با اینکه نعوذ بدون مشکل دارم، ارضا شدنم کاملا رضایت بخش هست و هیچ مشکلی از لحاظ رسیدن به اوج لذت جنسی ندارم اما مشکل اینه مایع منی خارج نمی شود و به مثانه برمیگردد. الان دوتا سوال دارم. 1-واسه ازدواج من مشکل ایجاد میکنه؟ 2-راه درمان چیست؟قرص؟جراحی؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۵ فروردین ۹۹( 3 ماه پیش)
      این به علت ضایعه نخاع ایت برای باروری باید ای وی اف کنید
  • تصویر کاربر سعید شنبه ۹ فروردین ۹۹( 3 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشید
    من پسری ۳۰ ساله با قد ۱۷۰ و وزن ۶۲ هستم و واریکوسل گرید ۳ دارم و تقریبا از وقتی یادمه حدود ۸ سالگی متوجهش شدم و تو نعوظ و میل جنسی هم مشکلی ندارم و درد ام اصلا نداره و اگه باشه هم خیلی کم
    سایز بیضه راستم حدود ۵ سانته ولی بیضه چپم ۴ یا ۳.۵ میخاستم بدونم چقدر روی توان جنسی(باردار کردن) من تاثیر داره و بابتش چقدر باید نگران بود؟ ایا حتما باید عمل شه و با عمل درست میشه؟ خیلی نگرانم دکتر ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۹ فروردین ۹۹( 3 ماه پیش)
      اصلا جای نگرانی ندارد بیایید معاینه09351142080
  • تصویر کاربر hossein پنجشنبه ۲۹ اسفند ۹۸( 3 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر، من الان ۲هفته میشه بیضه هام درد خفیفی پیدا کردن، نگران شدم رفتم دکتر واسم سونوگرافی نوشت؛ انجام دادم تو جواب سونو زده بیضه سمت راست کاملا نرماله اما بیضه سمت چپ واریکوسل گرید۳ داره، واستون جواب سونو رو ارسال میکنم، خواهش میکنم بگید ایا نیاز به عمل داره؟ دردش با قرص خوب نمیشه؟ و اینکه عمل لاپاروسکوپی دردش از عمل میکرو خیلی کمتره ؟ سپاس ازتون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۹ اسفند ۹۸( 3 ماه پیش)
      09351142080 تماس برای ویزیت
  • تصویر کاربر بهزاد دوشنبه ۱۲ اسفند ۹۸( 4 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خسته نباشین
    اقای دکتر من چند سالیه ک ازدواج کردم و بچه دار نشدم رفتم دکتر ازمایش اسپرم دادم گفتن صفر هست بعد عمل تسه انجم دادم اونجا هم چیزی پیدا نشد بعد مدتی رفتم پیشه ی دکتر دیگه بعد معاینه متوجه شدیم ک بنده واریکوسل نوع دو دارم الان یک ماه ک عمل کردم و پکتر امپول پی دی برگ دادن ک هفتی یکی میزنم میخواستم بدونم امیدی هست یا ن ممنون میشم اقای دکتر اگه جواب بدین
    1. تصویر کاربر بهزاد دوشنبه ۲۸ بهمن ۹۸( 4 ماه پیش)
      دکتر جوابمو ندادین
    2. تصویر کاربر بهزاد چهارشنبه ۳۰ بهمن ۹۸( 4 ماه پیش)
      دکتر ورا جواب نمیدین
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱ اسفند ۹۸( 4 ماه پیش)
      باید نمونه برداری بیضه کنید تا تکلیف مسخص شود
    4. تصویر کاربر بهزاد جمعه ۲ اسفند ۹۸( 4 ماه پیش)
      سلام اقایی دکتر
      تا اونجایی کداز حرفای شما مشخص هست مثله اینکه من نباید امیدی داشته باشم کاملا نا امید شدم مرسی دکتر جان ممنون
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲ اسفند ۹۸( 4 ماه پیش)
      باید نمونه برداری کنید
    6. تصویر کاربر بهزاد جمعه ۲ اسفند ۹۸( 4 ماه پیش)
      سلام منظرتون از نمونه برداری همون تسه هست اقای دکتر؟
    7. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۲ اسفند ۹۸( 4 ماه پیش)
    8. نمایش سایر 6 پاسخ
  • تصویر کاربر Sirvan پنجشنبه ۲۴ بهمن ۹۸( 4 ماه پیش) مشاهده پرسش
    با عرض سلام خدمت جناب دکتر
    بنده پارسال متوجه شدم که واریکسل شدید دارم و همون پارسال برج 12 عمل باز انجام دادم الان بعد از این مدت دوباره رفتم پیش دکترم گفتش که عود کرده باید دوباره عمل کنی ولی من دیگه نرفتم چون تضمینی نیست که باز عود نکنه الان سوالم اینه که 1- آیا میشه با عمل میکرو سرجری عمل بشم و ایا امکان داره بازم عود کنه؟
    2- از وقتی که عمل مردم موقع فعالیت یا با کوچکترین فکر و خیال در همون بیضه چپم احساس درد شدید و سنگینی دارم دلیلش چی هست ایا با عمل درست میشه؟
    با سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۴ بهمن ۹۸( 4 ماه پیش)
      یک بار عمل کافی است وعمل دیگر خرابکاری میکند
    2. تصویر کاربر Sirvan پنجشنبه ۲۴ بهمن ۹۸( 4 ماه پیش)
      در مورد سوال دوم چی آقای دکتر، موقع فعالیت(حین انجام آزمایش اسپرم) یا کارهایی مشابه احساس درد شدید و سنگینی دارم طوریکه تا چند ساعت نمیتونم هیچکاری کنم دلیلش چی هست قبل عمل اینجوری نبودم.آیا با عمل درست میشه
      با تشکر
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۴ بهمن ۹۸( 4 ماه پیش)
      به اینها اهمیت ندهید
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر سامان یکشنبه ۲۱ مهر ۹۸( 9 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام دکتر جان. من 25 اردیبهشت سال 98 پیش شما به روش میکروسرجری سمت چپ رو عمل واریکوسل کردید. تقریبا یک ماه پیش من سونوگرافی کردم که به من گفتند هنوز هم واریکوسل دارم و در عمل قبلی تمام رگ های وریدی شما اصلاح نشده است و دارای هیدروسل خفیف نیز شده ام. آزمایش اسپرم دادم که قبل از عمل 11 میلیون اسپرم داشتم و بچه دار شدم اما الان به نیم میلیون تقلیل پیدا کرده حال به نظر شما چه مشکلی میتواند باشد؟ و آیا طبیعی است؟ و اگر طبیعی است تا چه مدت دیگر باید برای برگشت اسپرم به مایع منی صبر کرد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۹ مهر ۹۸( 9 ماه پیش)
      بعد از همل سونو هميشه گزارش عود تشتباهي ميكند كه اساسا اشتباه است لياييد معاينه كنم
    2. تصویر کاربر سامان جمعه ۱۹ مهر ۹۸( 9 ماه پیش)
      دکتر جان من در شهرستان هستم و حدود ۹۰۰ کیلومتر با تهران فاصله دارم. میخواستم در رابطه با کم شدن مقدار اسپرم پاسخی دریافت کنم که آیا تا چه زمانی باید منتظر برگشت اسپرم بود؟ و آیا اصلا این میزان کاهش اسپرم بعد از عمل طبیعی است؟
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۱ مهر ۹۸( 9 ماه پیش)
      بعد از عمل طبیعی است نیاز به عمل مجدد نیست
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر نوید یکشنبه ۷ مهر ۹۸( 9 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام ودرود .بنده 28 سالمه سه سال پیش عمل واریکوسل سمت چپ را انجام دادم وعمل به وسیله یک پزشک جراح عمومی انجام شد قبل از عمل درد نداشتم ولی دقیقا بعداز عمل بیضه سمت چپم با کشاله رانم تیر میکشه. دکتر اورولوژی رفتم میگه از نظر جسمی سالمه ولی از قسمت ناحیه برش عمل تا بیضه یک رگ هست ک سفته و انتهای رگ به به بیضه وصله اندازه یک سنگ ریزه سفت هست ووقتی فشار میدم درد شدید دارم و دکتر میگه این کلسیم جمع شده است وقرص ملوکسیکام 15 و گاباپنتین 100 بهم داده و بهتر نشدم و گفت اگه خوب نشدی باید بلوک عصبی کنی .نظر جنابعالی چی هست درضمن اسپرمم طبیعی نیست مشکلش در تعداد و سرعت حرکت است و باید درمان درمان بشه ولی مشکل اولم درد بیضه و کشاله ران و بعضی وقتها درد تا کمرم میاد.لطفا راهنمایی کنید؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ مهر ۹۸( 9 ماه پیش)
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ مهر ۹۸( 9 ماه پیش)
    3. تصویر کاربر نوید یکشنبه ۷ مهر ۹۸( 9 ماه پیش)
      با سلام خیلی ممنونم .با تفصیر سوال قبلیم ایا راهی واسه از بین بردن درد بیضه چپم وجود داره چون دکتر اورولوژی میگه عصبت اسیب دیده و با دارو خوب نشدم وگفته باید بلوک عصبی انجام بدم
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ مهر ۹۸( 9 ماه پیش)
      اگر سونو بیضه سالم است درمان نمیخواهد
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر اسماعیل جمعه ۱۸ مرداد ۹۸( 11 ماه پیش) مشاهده پرسش
    باعرض سلام خدمت دکتر من سال 97 برای بچه اقدام کردم و نشد پس از ازمایشات اسپرم و معاینه بیضه ها توسط دکتر گفتن که واریکوسل داری و باید عمل بشی وبرج 8 سال97 عمل واریکوسل دوطرفه انجام دادم.
    اولا که از اون زمان تا الان هرچه اقدام میکنیم نمیشه و اخیرن آزمایش که دادم میگن تحرک اسپرم صفرشده در حالیکه قبل عمل 39بوده. میخاستم ببینم چکارکنم بچه داربشم.البته اینم بگم 2تا بچه دارم برای سومی منظورم هست.وازمایشات رو واست میفرستم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۸ مرداد ۹۸( 11 ماه پیش)
      اگر اقدام به باروری کنید ونشد باید ای وی اف کنید
درحال دریافت اطلاعات
ممکن است شما دوست داشته باشید
پرسش از دکتر