آزواسپرمی شایعترین علت نازایی مردان

امروزه نازا به کسی گفته می شود که اصلاٌ نطفه ندارد و در آزمایش اسپرم انجام شده، اسپرم صفر می باشد. اگر کسی اسپرم داشته باشد نازا نبوده و با روش های کمکی می تواند باردار شود.

هر از چند گاهی زوجینی را می بینیم که به حالت ناامیدی  مراجعه می کنند و شدیداً نگران و مضطرب هستند، زیرا  در بررسی های انجام شده در آزمایش نطفه، تعداد اسپرم آنها صفر می باشد.

در حالت طبیعی هر مردی 100میلیون اسپرم دارد که جهت بارداری باید 40 درصد متحرک و شکل طبیعی داشته باشند. در بسیاری از مواقع وقتی آزمایش اسپرم را مطالعه می کنیم اسپرم هم از نظر تعداد و هم شکل و هم حرکت کاملاً پایین است که به آن الیگو اسپرم گفته می شود.

هر چند کیفیت اسپرم پائین باشد شانس باروری پائین تر خواهد بود. در شدیدترین حالت افت کیفیت اسپرم در آزمایش انجام شده همه صفر هستند که به آن آزواسپرمی گفته می شود.

علت نداشتن اسپرم مرد

وقتی آزمایش اسپرم یک مرد صفر است علت های مختلفی در پشت آن وجود دارد:

ترشح هورمون های تحریک کننده بیضه ها از هیپوفیز مغز مشکل دارد. این اختلال در ترشح که اغلب به علت کاهش ترشح هورمونی به نام FSH است. هورمون FSH وظیفه تحریک سلول های نطفه ساز را به عهده دارد. 

تزریق بی رویه تستوسترون که متأسفانه در باشگاه های بدنسازی و سرخودی استفاده می شود، ترشح هورمون تحریک کننده را شدیداً مختل می کند.

ایجاد شدن تومور در غده هیپوفیز به نام پرولاکتنبوما باعث می شود که بیش از حد پرولاکتین ترشح شده و آن هم هورمون تحریک کننده نطفه سازی یا FSH را مختل می کند.

بیضه محل اصلی نطفه سازی مرد می باشد که سلول های نطفه ساز در آن قرار دارند. شایعترین علت آزواسپرمی مردان اختلال در عملکرد بیضه می باشد که 49 تا 93 درصد آزواسپرمی را تشکیل می دهد.

در این حالت سلول های نطفه ساز یا در بیضه به صورت مادرزادی وجود ندارند که تحت عنوان سرتولی سل سندرم گفته می شود که در این صورت فرد نازا است و راهی برای درمان وجود ندارد. علل دیگر آن بیماری ژنتیکی به نام کلاین فیلتر می باشد که در معاینه بیضه ها کاملاً سفت و کوچک هستند و نطفه تولید نمی کنند.

یکی دیگر از علل دیگر از بین رفتن سلول های نطفه ساز بیضه، بیضه های پائین نیامده و نزول نکرده هستند. اگر بیضه بعد از تولد در داخل شکم بماند به کیسه بیضه نرسد با گذشت زمان سلول های نطفه ساز آن از بین خواهد رفت و اگر این امر دوطرفه اتفاق بیافتد فرد مبتلا به آزواسپرمی یا نطفه صفر خواهد شد و لذا در اینجا به والدین عزیز توصیه می کنم هر نوزاد پسر که در معاینه بیضه خالی باشد و بیضه در مسیر نزول گیر افتاده باشد بلافاصله باید پس از سه ماهگی تحت عمل جراحی پائین آوردن بیضه قرار گیرد تا در آینده نابارور نگردد.

از علل دیگر نازایی با منشاء بیضه، بیماری اوریون می باشد که باعث تورم بیضه ها شده و سلول های نطفه ساز را ممکن است تخریب کند.

ضربه به بیضه ها، شیمی درمانی و رادیوتراپی از عواملی هستند که سلول های نطفه ساز بیضه را خراب می کنند و باعث صفر شدن اسپرم و نازایی مردان می گردند.

واریکوسل که سبب اتساع وریدهای اسکروتوم می شود، نیز می تواند به آزواسپرمی منجر شود.

لوله هایی به نام منی بر اسپرم را از بیضه ها خارج کرده و به مجرا می آورند که با انزال بیرون می ریزد. به هر عللی انسدادی در مسیر خروج وجود داشته باشد اسپرم ساخته شده محبوس می شود و به بیرون نمی ریزد و لذا باعث صفر شدن آزمایش اسپرم می گردد.

شایعترین علت انسداد متأسفانه انجام وازکتومی یا بستن لوله مردان می باشد که با قطع مسیر لوله های منی بر باعث از بین رفتن همیشگی باروری مردان می شود.

عدم وجود لوله های منی بر و یا انسداد مادرزادی آنها از علل دیگر صفر شدن آزمایش اسپرم مردان است.

 

آیا با اسپرم صفر میتوان باردار شد؟

بلی. درمان آزواسپرمی بستگی به علت آن دارد و در هر مورد متفاوت است. در بیمارانی که بیضه های آنها کوچک است و رشد کافی ندارد، از هورمون استفاده می شود. در این موارد درمان تا 95% موفقیت آمیز است و ظرف مدت 6 ماه و حداکثر 3 سال بیضه ها بزرگ شده، اسپرم ظاهر می شود.

در واریس بیضه ( واریکوسل) عمل جراحی 50 تا 60% موارد موفقیت آمیز بوده و معمولاً پس از 1 تا 3 سال نتیجه داده است.

در نازائی های انسدادی، عمل جراحی پیوند مجاری منی بر صورت می گیرد که نتیجه بخش است.

امروزه با روشهای جدید مثل لقاح خارج از بدن و انتقال جنین به رحم و یا تزریق اسپرم به داخل تخمک – در مواردی که تعداد اسپرم فوق العاده کم بوده است- امیدواری زیادی برای درمان به وجود آمده است. 

اگر سطح هورمون گنادوتروپین شما بسیار پایین باشد، برای بهبود شانس باروری خود و افزایش تعداد اسپرم میتوانید از داروی گنادوتروپین استفاده کنید. گنادوتروپین هورمونی است که تولید اسپرم را تحریک می‌کند.

در روش IVF، یک تخمک از تخمدان زن برداشته می شود و ،در محیط آزمایشگاه با  اسپرم مرد بارور می‌شود. سپس تخمک بارورشده به رحم زن بازگردانده می‌شود.

شایان به ذکر است که اگر تعداد اسپرم شما اندکی پایین باشد و حداقل به مدت دو سال برای فرزنددار شدن به طور طبیعی تلاش کرده باشید و نتیجه ای نگرفته باشید شما کاندید مناسبی برای لقاح مصنوعی هستید.

تزریق درون سیتوپلاسمی اسپرم (ICSI)، یک نوع تکنیک IVF است. در این روش یک اسپرم واحد به صورت مستقیم به تخمک زن تزریق می‌شود تا آن را بارور کند. تخمک پس از بارور شدن به رحم زن بازگردانده می‌شود.

شایان به ذکر است که اگر حداقل به مدت دو سال برای فرزنددار شدن به طور طبیعی تلاش کرده اید و نتیجه‌ای نگرفته‌اید و یکی از مشکلات ضعیف بودن کیفیت اسپرم و پایین بودن تعداد اسپرم یا فاقد اسپرم بودن مایع منی را داشته باشید، کاندید مناسبی برای این روش درمانی خواهید بود.

اهدی اسپرم به معنی استفاده از اسپرم مرد دیگری برای باروری است که اسپرم خود را اهداء می‌کند.

در صورت داشتن مشکل نازایی جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.



ویزیت تلفنی

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید


پیگیری سوال قبل

© همیارسیستم
  • تصویر کاربر بیرانوند پنجشنبه ۲۷ شهریور ۹۹( 6 روز پیش) مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر وقت بخیر
    بنده چندین مشکل اورولوژی دارم که تو این قسمت واریکوسلم رو خدمتتون عرض میکنم
    سال 93 متوجه واریکوسلم سمت چپم شدم به دنبال اون آزمایش اسپرم دادم که وضع خوبی نداشت و تو شهر خودمون بروجرد پیش آقای دکتر جاوید عمل کردم و چند ماه بعد دوباره آزمایش دادم که خدا رو شکر خیلی خوب بود ولی بعد از اون به خدمت سربازی رفتم 94 متاسفانه خیلی فشار بهم اومد طوری که وقتی سر پست وامیستادیم پای چپم رو به زور راه میاوردم و خلاصه گذشت و این درد رو زمانی که کار نیمه سنگین یا سرپا زیاد می ایستادم سراغم میاد کارم هم کشاورزی هست که نمیتونم درست حسابی کار کنم تا اینکه پارسال به خاطر دردی که میکشیدم (حدود 5 سال بعد از عمل) آزمایش اسپرم دادم که جوابش رو خدمتتون میفرستم. که ظاهرا شده مثل قبل عملم.
    حالا همون درد سراغم میاد و رگهای بیضه سمت چپ خیلی بزرگ شده تقریبا اندازه لوله خودکار اگه نیاز شد بفرمائید تا عکس بیضه هم براتون بفرستم.
    سنم 31 سال ازدواج هم نتونستم کنم شایدم تا یکی دو سال آینده امکانش برام نباشه.
    حالا هم نمیدونم چکار کنم عمل کنم یا نه اگر بخوام عمل کنم پیش شما روش عملی هست که حداقل مثل عمل قبلی عود نکنه.
    ممنون میشم اگر راهنمایی بفرمائید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۷ شهریور ۹۹( 6 روز پیش)
      از جهت عود واریکوسل سونوگرافی کنین
  • تصویر کاربر مهدیهیلا سه شنبه ۱۱ شهریور ۹۹( 3 هفته پیش) مشاهده پرسش
    سلام
    من در جواب پاتولوژی بیوبسی از بيضه نشون داده که بيضه سمت راست کاملا بدون اسپرم بوده ولی در سمت چپ اندکی اسپرم سازی وجود داره که خیلی کم هست سوالم این بود ایا درمانی هست که تقویت بشه چون دکتر گفتن که حتی با ivfهم موفق نمیشم چون بیش از حد ضعيف هستن
    و ایا در خارج کشور هم درمانی نیست ?
    1. تصویر کاربر مهدیهیلا یکشنبه ۲ شهریور ۹۹( 1 ماه پیش)
      سلام
      چندین روز است به سوال من پاسخ داده نشده .

      اقای دکتر مشخص شد بنده سلول زایا در بيضه ندارم
      البته در پاتولوژی بیوبسی دوسال قبل داشتم ولی الان ندارم
      الان سوالم این است ایا درمان با سلول های بنیادی امکان پذیر است و در کدام کشور انجام میشود ?
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۱ شهریور ۹۹( 3 هفته پیش)
      از بیضه ی چپ شما که اسپرم سازی داره ، میشود با عمل اسپرم سالم خارج کرد جهت روش های کمک باروری
    3. تصویر کاربر مهدیهیلا سه شنبه ۱۱ شهریور ۹۹( 3 هفته پیش)
      این جواب پاتولوژی
      ایا باید عجله کنم یا میتوانم چند ماه بعد مراجعه کنم
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۱ شهریور ۹۹( 3 هفته پیش)
      بهتر است زودتر انجام شود
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر مریم سه شنبه ۱۱ شهریور ۹۹( 3 هفته پیش) مشاهده پرسش
    با سلام وخسته نباشید خدمت دکتر من 5ساله اقدام به بارداری کردم بچه دوم ولی نشد تازه متوجه شدم که شوهرم واریکوسل داره عکسشا میفرستم ببینید آیا با دارو رفع میشه یا احتیاج به عمل داره ممنونم از راهنمایتون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۱ شهریور ۹۹( 3 هفته پیش)
      با سلام عکس ها نیومده. مجدد عکس ها رو بفرستید
    2. تصویر کاربر مریم دوشنبه ۱۰ شهریور ۹۹( 3 هفته پیش)
      كاربر گرامي دكتر هم اكنون پاسخي براي پرسش شما ارسال كرده است. كد رهگيري شما: 8Sd2q212201
      با تشكر / دكتر حسین کرمی متخصص ارولوژی
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۱ شهریور ۹۹( 3 هفته پیش)
      حرکت اسپرم هاشون کند شده ولی در حدی نیست که نابارور باشن و با همین انالیز اسپرم هم میتونن بچه دار شن. مجددا ازمایش اسپرم چک بشه و اگر در همین حدود بود ، شما نیز بررسی شین. اگر شما مشکلی نداشتین و ازمایش اسپرم مجدد باز هم طبیعی نبود ، میتونن عمل واریکوسل انجام بدن
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر مهدی چهارشنبه ۲۶ شهریور ۹۹( 1 هفته پیش) مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر ، ما حدود یکسال ونیم پیش اقدام به بارداری کردیم که بعداز ۴ماه اقدام بدون نتیجه پزشک درخواست ازمایش اسپرم نوشت که در اولین آزمایشم اسپرم صفر بود سپس با مراجعه به متخصص مردان آزمایش LH و FSH برایم نوشت که در تصویر به پیوست ارسال میکنم بعد برای مرحله بعد دستور بیوپسی بیضه دادند که در هیج اسپرمی یافت نشد
    سپس با مراجعه به یک کلینیک در تهران برایم آزمایش ژنتیک نوشتند (تصویر ارسال میشود) وبرای مرحله بعد پیشنهاد عمل میکروسکوپی TESE دادند که بعد از عمل پزشک گفتند چند اسپرم وجود داشت ولی برای باروری مناسب نیست ودر آخر پیشنهاد جنین اهدایی دادند
    حالا از شما میخوام کمکم کنید که راه حلی هست که ما از خودمون بچه داشته باشیم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۱ شهریور ۹۹( 3 هفته پیش)
      در صورتی که با تسه نتوان اسپرم مناسب خارج کرد ، میکرو تسه توصیه میشود که با میکروسکوپ اسپرم خارج میشود. در صورت عدم امکان آن ، راه دیگری وجود ندارد
    2. تصویر کاربر مهدی چهارشنبه ۱۲ شهریور ۹۹( 3 هفته پیش)
      جناب دکتر من اولین بار بیوپسی دوطرفه بیضه انجام دادم بعد تو عمل دوم میکروسکوپی
      الان یعنی هیچ راهی نیست از طریق سلول های بنیادین ؟ یا مصرف هورمون که شاید اسپرم تولید بشه
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۶ شهریور ۹۹( 1 هفته پیش)
      خیر وقتی در بیوپسی از بیضه صفر هست نمیشود کاری کرد
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر مهدی سه شنبه ۲۱ مرداد ۹۹( 1 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر باتوجه به آزمایش اسپرم و سنو که انجام داده ام واریکوسل نشان داده است ،که دکتر داروهای تجویز کردند .من میخوام نظر شما رو در مورد این دارو ها و آزمایش و سنو بدونم و اینکه باید عمل بشم یا از طریق دارو درمان میشم .باتشکر فراوان از خدمت شما یه بچه در هفته پیش هم سقط داشتیم .به دلیل عدم رشد و نداشتن قلب
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۱ مرداد ۹۹( 1 ماه پیش)
      سلام عکس بفرستید
    2. تصویر کاربر مهدی سه شنبه ۲۱ مرداد ۹۹( 1 ماه پیش)
      سلام لقای دکتر منظورتون عکس از برگه سنو هست؟ ارسال کردم خدمتتون تلگرام اینجاهم بار گراری کردم نمیدونم چرا پاک شده بود
    3. تصویر کاربر مهدی سه شنبه ۲۱ مرداد ۹۹( 1 ماه پیش)
      عکس
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۱ مرداد ۹۹( 1 ماه پیش)
      واریکوسل شدید نیست، پس از مصرف دارو، آزمایش اسپرم بدید، اگر هموزم مختل بود عمل کنید
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر امیرحسین یکشنبه ۱۹ مرداد ۹۹( 1 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خسته نباشید.
    من حدود ۳ سال پیش آپاندیسم عود کرد و گفتن باید عمل کنم.قبل اینکه عمل کنم دکتر فهمید که تحال من به صورت مادرزادی بزرگ شده و دور روده پیچیده.دکتر وسط شکمم را باز کرد و آپاندیس رو درمان کرد و تحال من رو برداشت.امسال من عمل فتق کردم هر دو طرف را و مش هم‌گذاشت دکتر . الان هنوزم که ۵ ماه میگذره از عمل فتق درد هایی بعضی اوقات میگیره و جدیداََ در جایه عمل اولیم در جداره عمل شده شکمم احساس کشیدگی و دردکم دارم ، هم‌ در ورزش و خیلی کم در حالت عادی.من ۵ کیلو اضافه وزن هم داشتم و شکمم چاق شده.
    اقای دکتر یک میخواستم بدونم درد عمل فتقم بخاطر چیه؟
    دو میخواستم بدونم علت احساس کشش و دردکم در جایه عمل قبلیم هنگام ورزش و خیلی کم در حالت عادی چیست؟
    و سه میخواستم بدونم امکان عود فتق هستش؟
    ایا عمل فتق من بخاطر جراهی اولیم بوده؟ یعنی فتق برشی بوده؟
    من ۲ ماهه از ۵ ماه بعد عمل ورزش هم میکنم بسکتبال و در بسکتبال پرش هستش.
    ممنون میشم کمکم کنید اقای دکتر.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۹ مرداد ۹۹( 1 ماه پیش)
      سلام سونوگرافی انجام بشه از محل عمل فتق
  • تصویر کاربر Roohallah.nemati سه شنبه ۲۴ تیر ۹۹( 2 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام
    بنده حدود یازده ساله ازدواج کردم و هنوز بچه دار نشدم
    آزمایش اسپرم چندین بار دادم
    در تعداد مشکلی ندارم
    مجموعش 237میلیون
    مجموع progressive a و b حدود 38 درصد
    البته A یک درصد و B سی و هفت درصد
    و مجموعAوBوC هفتاد و سه درصد هستش
    مورفولوژی یک درصد هست
    و آزمایش دی اف آی هم 42 درصد

    هم ای یو آی انجام دادم و هم آی وی اف
    در آی یو آی هیچ نتیجه ای نگرفتیم
    و در آی وی اف یکبار بارداری خارج رحمی داشت همسرم

    سوالم اینه آیا امکان فرزند آوری برای من با این وضعیت که عرض کردم هست؟
    آیا میشود وضعیت دی اف آی رو بهبود ببخشم و باید چه دارویی مصرف کنم؟
    در درمان مورفولوژی چکار کنم؟
    ضمنا واریکوسل خفیف هم دارم
    متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۴ تیر ۹۹( 2 ماه پیش)
      بايد بك ستل اقدام كنيد تا مشخص ميشود باوزار ميشود يا نه
  • تصویر کاربر بابک شنبه ۱۴ تیر ۹۹( 2 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر. وقت بخیر. بنده ۶ روزه که جراحی میکروسرجری واریکوسل سمت چپ انجام دادم( گرید ۳). الان وقتی دراز میکشم از بیضه چپ احساس تیر کشیدن میکنم. البته با توجه به اینکه اون ناحیه هنوز ورم و بی حسی داره زیاد درد نداره ولی میخواستم بدونم این تیر کشیدن طبیعیه یا نه؟
    و اینکه دکتر بهم سرجی شورت داده میخواستم بدونم تا کی باید بپوشم؟ البته مشکلی با پوشیدنش ندارم فقط ضرر نداشته باشه
    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۶ تیر ۹۹( 2 ماه پیش)
      سلام تا یک هفته بپوشید ،مسکن مصرف کنید
    2. تصویر کاربر بابک شنبه ۷ تیر ۹۹( 2 ماه پیش)
      دکتر این درد طبیعیه؟ من قبل از جراحی درد نداشتم ولی الان که ۱۰ روز از جراحی میگذره یه درد خفیفی موقعی که دراز میکشم دارم
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۴ تیر ۹۹( 2 ماه پیش)
      سلام بله طبیعی هست
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر حمید شنبه ۲۷ اردیبهشت ۹۹( 4 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    چطور میشه متوجه شد لوله های منی بر انسداد داره یا بازه
    چه ازمایشی باید بدیم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۷ اردیبهشت ۹۹( 4 ماه پیش)
      آزمایش اسپرم وسونوگرافی مقعدی
  • تصویر کاربر Amir جمعه ۱۵ فروردین ۹۹( 5 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام... من به دلیل آسیب نخاعی بدو تولد ( MMC) مثانه نوروژنیک و مشکلات خودش رو دارم....الان سوالم اینه که با اینکه نعوذ بدون مشکل دارم، ارضا شدنم کاملا رضایت بخش هست و هیچ مشکلی از لحاظ رسیدن به اوج لذت جنسی ندارم اما مشکل اینه مایع منی خارج نمی شود و به مثانه برمیگردد. الان دوتا سوال دارم. 1-واسه ازدواج من مشکل ایجاد میکنه؟ 2-راه درمان چیست؟قرص؟جراحی؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۵ فروردین ۹۹( 5 ماه پیش)
      این به علت ضایعه نخاع ایت برای باروری باید ای وی اف کنید
درحال دریافت اطلاعات
ممکن است شما دوست داشته باشید
پرسش از دکتر