آزواسپرمی شایعترین علت نازایی مردان

دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در linkedin
در این مقاله مطالعه می‌کنید:

امروزه نازا به کسی گفته می شود که اصلاٌ نطفه ندارد و در آزمایش اسپرم انجام شده، اسپرم صفر می باشد. اگر کسی اسپرم داشته باشد نازا نبوده و با روش های کمکی می تواند باردار شود.

هر از چند گاهی زوجینی را می بینیم که به حالت ناامیدی  مراجعه می کنند و شدیداً نگران و مضطرب هستند، زیرا  در بررسی های انجام شده در آزمایش نطفه، تعداد اسپرم آنها صفر می باشد.

در حالت طبیعی هر مردی 100میلیون اسپرم دارد که جهت بارداری باید 40 درصد متحرک و شکل طبیعی داشته باشند. در بسیاری از مواقع وقتی آزمایش اسپرم را مطالعه می کنیم اسپرم هم از نظر تعداد و هم شکل و هم حرکت کاملاً پایین است که به آن الیگو اسپرم گفته می شود.

هر چند کیفیت اسپرم پائین باشد شانس باروری پائین تر خواهد بود. در شدیدترین حالت افت کیفیت اسپرم در آزمایش انجام شده همه صفر هستند که به آن آزواسپرمی گفته می شود.

علت نداشتن اسپرم مرد

وقتی آزمایش اسپرم یک مرد صفر است علت های مختلفی در پشت آن وجود دارد:

ترشح هورمون های تحریک کننده بیضه ها از هیپوفیز مغز مشکل دارد. این اختلال در ترشح که اغلب به علت کاهش ترشح هورمونی به نام FSH است. هورمون FSH وظیفه تحریک سلول های نطفه ساز را به عهده دارد. 

تزریق بی رویه تستوسترون که متأسفانه در باشگاه های بدنسازی و سرخودی استفاده می شود، ترشح هورمون تحریک کننده را شدیداً مختل می کند.

ایجاد شدن تومور در غده هیپوفیز به نام پرولاکتنبوما باعث می شود که بیش از حد پرولاکتین ترشح شده و آن هم هورمون تحریک کننده نطفه سازی یا FSH را مختل می کند.

بیضه محل اصلی نطفه سازی مرد می باشد که سلول های نطفه ساز در آن قرار دارند. شایعترین علت آزواسپرمی مردان اختلال در عملکرد بیضه می باشد که 49 تا 93 درصد آزواسپرمی را تشکیل می دهد.

در این حالت سلول های نطفه ساز یا در بیضه به صورت مادرزادی وجود ندارند که تحت عنوان سرتولی سل سندرم گفته می شود که در این صورت فرد نازا است و راهی برای درمان وجود ندارد. علل دیگر آن بیماری ژنتیکی به نام کلاین فیلتر می باشد که در معاینه بیضه ها کاملاً سفت و کوچک هستند و نطفه تولید نمی کنند.

یکی دیگر از علل دیگر از بین رفتن سلول های نطفه ساز بیضه، بیضه های پائین نیامده و نزول نکرده هستند. اگر بیضه بعد از تولد در داخل شکم بماند به کیسه بیضه نرسد با گذشت زمان سلول های نطفه ساز آن از بین خواهد رفت و اگر این امر دوطرفه اتفاق بیافتد فرد مبتلا به آزواسپرمی یا نطفه صفر خواهد شد و لذا در اینجا به والدین عزیز توصیه می کنم هر نوزاد پسر که در معاینه بیضه خالی باشد و بیضه در مسیر نزول گیر افتاده باشد بلافاصله باید پس از سه ماهگی تحت عمل جراحی پائین آوردن بیضه قرار گیرد تا در آینده نابارور نگردد.

از علل دیگر نازایی با منشاء بیضه، بیماری اوریون می باشد که باعث تورم بیضه ها شده و سلول های نطفه ساز را ممکن است تخریب کند.

ضربه به بیضه ها، شیمی درمانی و رادیوتراپی از عواملی هستند که سلول های نطفه ساز بیضه را خراب می کنند و باعث صفر شدن اسپرم و نازایی مردان می گردند.

واریکوسل که سبب اتساع وریدهای اسکروتوم می شود، نیز می تواند به آزواسپرمی منجر شود.

لوله هایی به نام منی بر اسپرم را از بیضه ها خارج کرده و به مجرا می آورند که با انزال بیرون می ریزد. به هر عللی انسدادی در مسیر خروج وجود داشته باشد اسپرم ساخته شده محبوس می شود و به بیرون نمی ریزد و لذا باعث صفر شدن آزمایش اسپرم می گردد.

شایعترین علت انسداد متأسفانه انجام وازکتومی یا بستن لوله مردان می باشد که با قطع مسیر لوله های منی بر باعث از بین رفتن همیشگی باروری مردان می شود.

عدم وجود لوله های منی بر و یا انسداد مادرزادی آنها از علل دیگر صفر شدن آزمایش اسپرم مردان است.

 

آیا با اسپرم صفر میتوان باردار شد؟

بلی. درمان آزواسپرمی بستگی به علت آن دارد و در هر مورد متفاوت است. در بیمارانی که بیضه های آنها کوچک است و رشد کافی ندارد، از هورمون استفاده می شود. در این موارد درمان تا 95% موفقیت آمیز است و ظرف مدت 6 ماه و حداکثر 3 سال بیضه ها بزرگ شده، اسپرم ظاهر می شود.

در واریس بیضه ( واریکوسل) عمل جراحی 50 تا 60% موارد موفقیت آمیز بوده و معمولاً پس از 1 تا 3 سال نتیجه داده است.

در نازائی های انسدادی، عمل جراحی پیوند مجاری منی بر صورت می گیرد که نتیجه بخش است.

امروزه با روشهای جدید مثل لقاح خارج از بدن و انتقال جنین به رحم و یا تزریق اسپرم به داخل تخمک – در مواردی که تعداد اسپرم فوق العاده کم بوده است- امیدواری زیادی برای درمان به وجود آمده است. 

اگر سطح هورمون گنادوتروپین شما بسیار پایین باشد، برای بهبود شانس باروری خود و افزایش تعداد اسپرم میتوانید از داروی گنادوتروپین استفاده کنید. گنادوتروپین هورمونی است که تولید اسپرم را تحریک می‌کند.

در روش IVF، یک تخمک از تخمدان زن برداشته می شود و ،در محیط آزمایشگاه با  اسپرم مرد بارور می‌شود. سپس تخمک بارورشده به رحم زن بازگردانده می‌شود.

شایان به ذکر است که اگر تعداد اسپرم شما اندکی پایین باشد و حداقل به مدت دو سال برای فرزنددار شدن به طور طبیعی تلاش کرده باشید و نتیجه ای نگرفته باشید شما کاندید مناسبی برای لقاح مصنوعی هستید.

تزریق درون سیتوپلاسمی اسپرم (ICSI)، یک نوع تکنیک IVF است. در این روش یک اسپرم واحد به صورت مستقیم به تخمک زن تزریق می‌شود تا آن را بارور کند. تخمک پس از بارور شدن به رحم زن بازگردانده می‌شود.

شایان به ذکر است که اگر حداقل به مدت دو سال برای فرزنددار شدن به طور طبیعی تلاش کرده اید و نتیجه‌ای نگرفته‌اید و یکی از مشکلات ضعیف بودن کیفیت اسپرم و پایین بودن تعداد اسپرم یا فاقد اسپرم بودن مایع منی را داشته باشید، کاندید مناسبی برای این روش درمانی خواهید بود.

اهدی اسپرم به معنی استفاده از اسپرم مرد دیگری برای باروری است که اسپرم خود را اهداء می‌کند.

در صورت داشتن مشکل نازایی جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.


مشاوره پزشکی


سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید


پیگیری سوال قبل

© همیارسیستم
  • تصویر کاربر علیرضا پنجشنبه ۱۵ مهر ۰( 1 هفته پیش) تعداد بازدید: 11 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشید.
    ما 4 ماه برای بچه دار شدن اقدام کردیم
    خودم با توجه به قرص هایی ک برای فعالی تخمدان خوردم مشکلی ندارم ولی شوهرم حرکت اسپرم و تعداد اونا کم هست دارو براش نوشتن خورد البته خیلی با دقت نخورد و برای بار دوم ک آزمایش داد خیلی کمتر از دفعه قبل شده بود و سنو اسکروتال داد خواستم با توجه به آزمایش ها و سنو شما نظرتون چیه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۵ مهر ۰( 1 هفته پیش)
      عکس ارسال نشده،مجدد بفرستید
    2. تصویر کاربر علیرضا چهارشنبه ۱۴ مهر ۰( 1 هفته پیش)
      آقای دکتر چجوری بفرستم؟ باید از اول سوال رو ثبت کنم؟ باید اینجا داخل سایت بفرستم؟
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۵ مهر ۰( 1 هفته پیش)
      همینجا از قسمت ارسال فایل بفرستید
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر علیرضا پنجشنبه ۱۵ مهر ۰( 1 هفته پیش) تعداد بازدید: 10 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر ..دوسال واریکوسل گرید ۱ دارم و به گفته ی پزشک ۶ ماهی یکبار ازمایش اسپرم میدم تحرک اسپرم هر دفعه کمتر میشه اول ۴۲ بود بعد شد ۳۸ بعد شد ۳۲ و الان فک کنم ۲۶ هست ...خاستم نظرتون در مورد ازمیش اسپرم بدونم و اینکه دلیل کاهش تحرک اسپرم ..واریکوسل است ؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۴ مهر ۰( 1 هفته پیش)
      باید سونوگرافی بیضه ها انجام بدید،ممکنه از واریکوسل باشه
    2. تصویر کاربر علیرضا چهارشنبه ۱۴ مهر ۰( 1 هفته پیش)
      اگه واریکوسل گرید۱ باشه باید عمل کنم یا قرص مصرف کنم
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۵ مهر ۰( 1 هفته پیش)
      درجه یک نیاز به عمل نداره
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر Senator پنجشنبه ۱ مهر ۰( 3 هفته پیش) تعداد بازدید: 26 مشاهده پرسش
    سلام دکتر کرمی عزیز
    ببخشید دکتر جان من یه پسر چهارساله دارم برا بچه ثانویه سه سال میشه اقدام کردم موفق نشدم رفتم دکتر گفتن ک واریکوسل داری سرعت و تعدا اسپرم مشکل داره برام ۴۵عدد معادل سه بسته پودر ferto men تجویز کرد یعنی با این پودر امکانش هست موفق بشم عکس سونو بیضه و آزمایش اسپرم رو فرستادم میشه جواب بدین.ممنون
    1. تصویر کاربر Senator چهارشنبه ۳۱ شهریور ۰( 3 هفته پیش)
      قرصای سلن پلاس .ال کارنیتین.فولیک اسیدو وینامین ای رو هم مصرف کردم
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱ مهر ۰( 3 هفته پیش)
      داروهایی که مصرف کردید خوبه
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱ مهر ۰( 3 هفته پیش)
      تا 3 ماه مصرف کنید و مجدد تست آنالیز اسپرم رو تکرار کنید
    4. تصویر کاربر Senator پنجشنبه ۱ مهر ۰( 3 هفته پیش)
      دکتر جان .نسوار افغانی (ناس)اینی که زیر لب میذارن برای اسپرم تاثیر منفی میذاره؟؟؟؟
    5. تصویر کاربر Senator پنجشنبه ۱ مهر ۰( 3 هفته پیش)
      دکتر جان نسوار افغانی چه تأثیری رو اسپرم داره؟راستی یادم رفت ک بگم بیماری هپاتیتc دارم این بیماری روی باروری من چه تأثیری داره؟؟؟
    6. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱ مهر ۰( 3 هفته پیش)
      اثر ثابت شده نداره
    7. نمایش سایر 5 پاسخ
  • تصویر کاربر امین پنجشنبه ۱ مهر ۰( 3 هفته پیش) تعداد بازدید: 16 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر وقتتون به خیر.. ما یک دختر 6 ساله داریم و مجددا برای بارداری اقدام کردیم. اما متاسفانه در سه ماهگی جنین دچار ایست قلبی شد. الان بنده آزمایش dfi دادم که نتیجه 7 درصد بوده. اما در اسپرموگرامم مورفولوژی 3 درصد نرمال و 97 درصد آنرمال و ویسکوزیتی هم کمی چسبنده هست. این درحالیه که امسال فروردین مورفولوژی بنده 39 درصد نرمال بوده.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱ مهر ۰( 3 هفته پیش)
      باید نمونه برداری از بیضه بشه و IVF انجام بدید
  • تصویر کاربر Mohammad شنبه ۲۰ شهریور ۰( 1 ماه پیش) تعداد بازدید: 37 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر،برادرم الان۴۵سالشه از بچگی تالاسمی شدید داره،و آزمایش که داده گفتن اسپرم هاش صفر هست و بچه دار نمیشه(مایع منی سفتی داره)میخواستم بدونم اسپرم صفر یهویی انفاق میفته؟یا از بچگی همینطور بوده؟یعنی هیچوقت نمیتونسته(بدون انجام دادن عملی که دکتر گفته بهش)بچه دار بشه و خودش نمیدونسته؟در ضمن دکتر بهش گفته باید عمل کنه که ممکنه زنده نمونه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۰ شهریور ۰( 1 ماه پیش)
      معمولا از بچگی عست
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۰ شهریور ۰( 1 ماه پیش)
      باید نمونه برداری از بیضه انجام بشه
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر اسماعیل دوشنبه ۸ شهریور ۰( 1 ماه پیش) تعداد بازدید: 40 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر
    برای پسرم که 19 سال دارد و مشکل واریسکول دارد گفتید آزمایش منی انجام بدهد که بگویید نیاز به جراحی دارد یا خیر
    2 تا دکتر فقط با معاینه و سونوگرافی گفتن که سریعا عمل کند ،حالا نیاز به عمل هست یانه و اینکه کدام روش جراحی را توصیه می کنید در صورت لزوم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ شهریور ۰( 1 ماه پیش)
      آزمایش اسپرم رو بفرستید
  • تصویر کاربر علی دوشنبه ۸ شهریور ۰( 1 ماه پیش) تعداد بازدید: 18 مشاهده پرسش
    سلام من درسال ۹۸ برج ۴ عمل واریکوسل انجام دادم از خانم اولم جدا شدم بعد مصرف ویتامین در سال ۹۹ برج ۹ ازدواج مجدد کردم و خانم دومم باردار شد قبل از ازدواج ازمایش اسپرم انجام دادم ۱۴ م در شش سی تعداد اسپرم حالا می خواهم بپرسم آیا بعد چند سال دوباره واریکوسل عود می کند معمولا بعد چهار سال دوباره عود می کنه آیا راسته یا نه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ شهریور ۰( 1 ماه پیش)
      زمان عود رو نمیشه تعیین کرد،در افراد محتلف متفاوت هست و در بعضی افراد اصلا عود نمیکنه
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ شهریور ۰( 1 ماه پیش)
      یا مراجعه کنید که معاینه کنم با سونوگرافی انجام بدید
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر شهاب دوشنبه ۲۵ مرداد ۰( 2 ماه پیش) تعداد بازدید: 45 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت شما جناب آقای دکتر کرمی گرامی
    بنده مردی38ساله که 10ساله ازدواج کردم با خانمم پسر عمه دختردایی هستیم و ایشون هم37سالشه.
    4سقط بعلت عدم رشد جنین در3ماهگی داشتیم.
    بعد از 4سقط به کلینیک درمان ناباروری و سقط مکرر ابن سینا واقع در تهران مراجعه کردیم و صاحب یه فرزند دختر شدیم که الان 4سالشه.
    از 2سال پیش برای بچه دوم اقدام کردیم که متاسفانه درصد نرمال اسپرم بنده 2درصد بود و از اون موقع تا بحال درصد نرمال اسپرم به صفر کاهش یافته است.
    لازم‌ به ذکر است طبق تشخیص پزشکان آن مرکز واریکوسل نداشتم و همچنین در این مدت 2ساله از داروهایی نظیر سیلن پلاس، آمپول زیر جلدی سینال اف، اسپریژن و ایکسوتیک و همچنین رژیم غذایی(جوانه گندم، سبزی خوراکی، ماهی، میوه جات، بادام، عسل، سیاه دانه و کنجد) استفاده کرده ام.
    در این مدت هر 2الی 3ماه یکبار جهت انجام آزمایش اسپرموگرام مراجعه کردم که هر بار بدتر از دفعه قبلش بوده و پزشکان کلینیک در آخرین باری که به اونجا مراجعه نمودم(خرداد 1400)فرمودند باید عمل آی وی اف انجام بدیم.
    حال با توجه به آزمایشی که میفرستم خدمتتون آیا ما عمل آی وی اف انجام بدیم(ما دوست نداریم این عمل رو انجام بدیم) یا خدمت شما بیاییم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۴ مرداد ۰( 2 ماه پیش)
      آزمایش ارسال نشده مجدد بفرستید
    2. تصویر کاربر شهاب یکشنبه ۲۴ مرداد ۰( 2 ماه پیش)
      عکس آزمایش
    3. تصویر کاربر شهاب یکشنبه ۲۴ مرداد ۰( 2 ماه پیش)
      با سلام
      عکس آزمایش به پیوست میباشد.
    4. تصویر کاربر شهاب یکشنبه ۲۴ مرداد ۰( 2 ماه پیش)
      با سلام
      عکس آزمایش به پیوست میباشد.
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۵ مرداد ۰( 2 ماه پیش)
      با توجه به میزان اسپرم طبیعی کم بهترین اقدام بیوپسی از بیضه و انجام IVF هست
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر محمدرضا دوشنبه ۱۸ مرداد ۰( 2 ماه پیش) تعداد بازدید: 68 مشاهده پرسش
    سلام،اقای دکتر من سال۹۹عمل واریکوسل سمت چپ انجام دادم،بعد از ۶ ماه آزمایش دادم،تعداد اسپرم خوبه ولی مورفولوژی و سرعت مشکل داره،الان هم میخواستیم به دلایلی تخم اهدایی بگیریم و ivfانجام بدیم،آخرین آزمایش رو میفرستم خدمتتون که آیا با این وضعیت به روش ivfصاحب فرزند میشم و میتونیم تعیین جنسیت هم انجام بدیم؟ممنون از شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۸ مرداد ۰( 2 ماه پیش)
      احتمال جواب گرفتن با IVF هست
  • تصویر کاربر رضا چهارشنبه ۱۳ مرداد ۰( 2 ماه پیش) تعداد بازدید: 40 مشاهده پرسش
    سلام ببخشید این نتیجه آزمایش منه پیش دکتر رفتم گفت تو بیضه هات کارایی شون رو از دست دادن دیگه پیش من نیا
    گفتم ببینم یعنی هیچ راه درمانی نیست یعنی از رو دو تا آزمایش فهمیدن که من دیگه ناباروری صددرصد هیچ امیدی نیست که درمان بشم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۳ مرداد ۰( 2 ماه پیش)
      باید نمونه برداری از بیضه انجام بشه تا امکان باروری بررسی بشه
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

افراد مبتلا به بیماری های کلیوی و بیماری های مزمن دیگر، بیشتر در معرض خطر ابتلا به…
تحقیقات نشان داده است که درماتیت اسکروتال نوعی عفونت پوستی غیر مسری است که دستگاه تناسلی مردان،…
نقش بیضه ها در بدن، تولید و ذخیره سازی اسپرم است. اما عواملی مانند سیگار کشیدن و…

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه

17:00 - 21:00

یکشنبه

16:00 - 21:00

دوشنبه

17:00 - 21:00

سه شنبه

16:00 - 21:00

پرسش از دکتر