آیا وازکتومی یعنی قطع راه بی بازگشت باروری مردان؟

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

آیا عمل وازکتومی مردان یعنی عدم باروی همیشگی آنها؟ ممکن است پس از وازکتومی، فرد به دلیل از دست دادن فرزند، ازدواج مجدد و یا هزاران  دلیل دیگر اقدام به بچه دار شدن کند. اما آیا باروری پس از وازکتومی مردان برگشت پذیر است؟ راه های مختلفی برای جلوگیری از باروری زوجین وجود دارد که از آن جمله می توان به استفاده از کاندوم، تکنیک with drawl (انزال به بیرون) و استفاده از قرص های جلوگیری کننده توسط خانم ها و استفاده از وسیله های اسپرم کش، می توان اشاره کرد. موضوع ناباروری قصه عجیبی است.

از یک سو زوجین جوانی را می بینیم که در بدو ولد له له زنان آرزومند باروری و داشتن یک بچه هستد و در این راه تمام مشکلات و سختی های مسیر را که می توان مسئله فرهنگی خانواده و فشار از بیرون خانواده به زوجین و از طرفی تحمل پرداخت هزینه های بالای باروری از قبیل جراحی واریکوسل و IVFو IUI، به جان خریده و چه بسا در بسیاری از مواقع موفق به بچه دار شدن نمی شوند و این آرزو بر دل آنها می ماند. از این سو شاهد مردان جوانی هستیم که با داشتن یک بچه اقدام به قطع راه تولید اسپرم و باروری یعنی وازکتومی می کنند.

وازکتومی و ناباروری

اینجانب بر اساس تجربه 20 سالگی جراحی کلیه و مشاهده بیماران زیادی که بعد از وازکتومی دچار مشکلاتی از قبیل درد مزمن بیضه و یا احساس پشیمانی از وازکتومی به علت طلاق و اقدام دوباره برای بچه دار شدن با خانم جدید و یا از دست دادن بچه ها به علت تصادفات و بیماری و غیره، بوده ام. هرگز در طول 20 سال سابقه جراحی ام عمل وازکتومی را انجام نداده ام.

عمده دلیل من در این موضوع قطع سه صوت آن توسط پزشکان عمومی ولی در صد موفقیت بسیار پایین عمل برگشت و یا وازووازستومی است و لذا این راه تقریباً بی برگشت را به عنوان یک روش جلوگیری مناسب نمی دانم و از زوجین خواهشمندم که قبل از اقدام به وزاکتومی حتماً مطالعه کافی و مشورت با چند پزشک متخصص را داشته باشند.

لوله واز چیست و عملکرد آن کدام است؟

وازکتومی

لوله های واز در طرف راست و چپ به بیضه ها متصل هستند و از طرفی با طی مسیر در طناب بیضه ها در نهایت منجر به مجرای ادرار مردان و در قسمت جلو پروستات باز می شوند. نقش اصلی لوله های واز در بیضه راست و چپ حمل سلول ها یا نطفه های تولید شده در مرد و بارور کردن و به بلوغ رساند آنها در طول مسیر و سپس ریختن مایع منی به مجرای ادرار و سپس انزال مایع منی موقع مقاربت می باشد که این امر در نهایت باعث مواجه اسپرم یا نطفه مرد با تخمک خانم در موقع انزال شده و ترکیب آنها منجر به باروری می شود.

عمل وازکتومی چیست؟

وازکتومی به معنی قطع کردن دوطرفه لوله های واز یا منی بر می باشد.

# چگونگی انجام عمل

در این روش به صورت سرپایی و در درمانگاه ها و اغلب توسط پزشکان محترم عمومی انجام می شود که اغلب بدون بیهوشی و با تزریق بی حس کننده به محل با برش کوچک روی پوست بیضه ، واز را بیرون کشیده و قطع می کنند و با نخ غیرقابل جذب گره می کنند. این عمل دوطرفه و در راست و چپ بیضه انجام می شود.

imagesx

درصد موفقیت آن چقدر است؟

به علت قطع شدن کامل مسیر و حبس شدن سلول های نطفه ساز و مرگ تدریجی آنها اصولاً پس از 3-4 هفته دیگر اسپرمی در مایع انزالی وجود ندارد و در آزمایش اسپرم تعدا نطفه ها صفر است و هر چه زمان پیش می رود سلول های نطفه ساز در بیضه کم کارتر خواهند شد و لذا می توان گفت عمل وازکتومی 100 درصد مرد بارور را نازا خواهد کرد.

عوراض وازکتومی چیست؟

عوارض را می توان به دو گروه کوتاه مدت و بلند مدت تقسیم کرد. در کوتاه مدت پس از عمل، التهاب و درد و یا جمع شدن خون یا هماتوم و عفونت محل عمل را می تواند پس از عمل وازکتومی را ایجاد کند. در عوارض بلند مدت وازکتومی: درد مزمن بیضه ها را می توان نام برد. هنوز مطالعه ثابت شده ای که عمل وازکتومی شانس سرطان بیضه و پروستات را بالا می برد ثابت نشده است.
از دیگر عارضه وازکتومی بعد روحی و روانی آن است. کسانی که از اقدام خود پشیمان می شوند دوباره باید تحت عمل جراحی وازووازستومی یا عمل پیوند مجدد قرار گیرند که همچنانکه عرض کردم یک عمل میکروسکوپی و با درصد موفقیت پایین می باشد و بین 20-40 درصد گزارش شده است.

آیا وازکتومی باعث قطع شدن مایع منی می شود؟

مایع منی ترکیبی از ترشحات کیسه های منی و پروستات می باشد که به آنها نطفه هایی نیز از طریق لوله منی بر یا واز اضافه می شوند و لذا در هنگام وازکتومی مایع منی وجود دارد ولی در داخل آن اسپرم یا نطفه اصلاً وجود ندارد و لذا خاصیت باروری ندارد.

وازکتومی

 

آیا وازکتومی روی میل و توان جنسی اثر دارد؟

ارتباطی ساختاری بین عمل وازکتومی و میل و توان جنسی وجود ندارد ولی از لحاظ روحی اغلب کسانی که وازکتومی می کنند به علت درد مزمن محل و نیز مشکلات روحی و روانی ممکن است میل و توان جنسی آنها با منشاء روحی کاهش پیدا کند.

☑️ اما توصیه های پایانی و علمی اینجانب

  • حتی الامکان وازکتومی را به عنوان روش اول رای ایجاد ناباروری انتخاب نکنید چون تقریباً برگشت پذیر نیست و اول روش های ساده را انتخاب کنید.
  • قبل از انجام وازکتومی حتماً تمام جوانب آن را در نظر بگیرید.
  • با همسر خود مشورت کنید و او را در جریان عواقب آن قرار دهید.
  • با چند پزشک متخصص مشورت کنید.
  • با گذشت زمان بیشتر از زمان عمل وازکتومی شانس باروری از بین خواهد رفت ولذا در صورت پشیمانی هر چه سریتر نسبت به عمل وازووازستومی اقدام نمایید.

سوال: آیا وازکتومی را می توان جهت جلوگیری از انتقال بعضی از بیماری ها از والدین به بچه انجام داد؟

بله، سوال خوبی است. بعضی از بیماری ها به صورت ارثی و ژنتیکی که غیر قابل درمان هستند از مرد منتقل می شود. مثلاً بیماری پلی کیستیک کلیه ها و … که با جلوگیری از باروری از انتقال آن جلوگیری می شود و لذا این کار باید به تشخیص پزشک و مشورت بیمار و با رضایت آنها انجام داد.
در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744-021 تماس بگیرید.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی 

4.5/5 - (8 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر علی شنبه ۱ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 354 مشاهده پرسش
    با سلام وخسته نباشید
    می خواستم بدانم باتوجه به عکس های ارسالی آیا آلت من کج است وباید دکتر بروم.در ضمن من16سال دارم.لطفا زنگ نزنیدو smsهم ندهیدبه ایمیلم ارسال کنید.
    بسیار بسیار ممنون می سوم اگر پاسخ دهید.
    لینک دانلود: http://uplod.ir/wploho0n9qk2/New_folder.rar.htm
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      عکس را نتوانستم ببینم
  • تصویر کاربر اسما جمعه ۳۱ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 502 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید، عاجرانه خواهش میکنم راهنمایی ام کنید. حدود یک ماه و نیم است که دچار مشکل تکرر ادرار و عدم تخلیه کامل مثانه و احساس پری همیشگی در مثانه دارم. به تجویز پزشک قرص فارینات 500، تاوانکس و vesicare 5mg به مدت 10 روز مصرف کردم ولی مشکلاتم برطرف نشد، در مراجعه مجدد به پزشک و انجام سونوگرافی میزان ادرار باقی مانده 45 سی سی بود و در مخاط مثانه در نزدیک محل مجرا التهاب وجود دارد که پزشک قرص نیزوپرد را تجویز کردند و الان یک هفته است که استفاده می کنم ولی تغییری حاصل نشده. خواهش میکنم اگر داروی موثری برای رفع مشکل وجود دارد به من معرفی کنید واقعا درمانده شده ام!. بی نهایت سپاسگزارم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۳۱ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      باید نوار انجام دهید
  • تصویر کاربر امیر جمعه ۳۱ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 382 مشاهده پرسش
    با عرض سلام وخسته نباشید حضور استاد ارجمند جناب آقای دکتر کرمی
    آقای دکتر خواهش میکنم پاسخ سوال مرا بدهید.
    پدر گرامی بنده حدود یک ونیم سال است مشکل سوزش ادرار ، بی اختیاری در کنترل ادرار و مشاهده خون در ادرار دارند .
    پس از مراجعه به دکتر و آزمایش خون مشخص شد که PSA=10.25 می باشد و تشخیص پاتولوژی از نمونه های بیوپسی آدنوکارسینوما 3+3=6/10 می باشد
    پزشک پس از مشاهده ی جواب ازمایشات تشخیص بر کانسر پروستات بد خیم دادند که فرمودند می بایست سی تی اسکن وایزوتوپ اسکن صورت پذیرد تا از عدم انتشار اطمینان حاصل شود
    الحمد ا... در اسکن ها نیز مشخص شد غده انتشار نیافته است وتشخیص نهایی دکتر برای عمل رادیکال به مدت دو ماه پس از تاریخ بیوپسی می باشد .
    واقعیت امر ابتدا خواستیم از این طریق راهنمایی بفرمائید سپس در صورت صلاحدید نیز برای عرض ارادت به خدمت میرسیم.
    باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۳۱ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      سریعا به مطب مراجعه فرمایید
  • تصویر کاربر حسین.ن جمعه ۳۱ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 407 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید
    اینجانب 25 ساله ، مذکر و مطلقه ، مبتلا به بیماری ذخیره گلیکوژن می باشم و حدود 2 سال هست که احساس ناتوانی جنسی و عدم تمایل به جنس مخالف دارم اخیرا متوجه وجود سیاهرگ های سیاه در اطراف بیضه راست شدم و گاه گاهی هم درد دارم ضمنا بیضه هایم خیلی کوچک شده اند
    آزمایش خون دادم و نتایج را می نویسم
    تستسترون : 4.08 نانو گرم در میلی لیتر (چهار و هشت صدم)
    LH: 2 mlu/ml (دو)
    FSH : 2.6 mIU/ml (دو و شش دهم)
    و می خواهم بدانم که کوچک شدن بیضه و کاهش توان جنسی ام بدلیل اختلال هورمونی یا اختلال در هیپوفیز و یا بخاطر احتمال وجود واریکوسل می باشد.
    با سپاس فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۳۱ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      بیشتر منشا عصبی دارد
  • تصویر کاربر sahari جمعه ۳۱ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 438 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر، روز بخیر

    من دختر و 27 ساله ام. چند روزی هست که هر باری به دستشویی میرم ادرار زیادی میکنم و انگار چند ساعت نرفتم، ادرارم رنگ غلیظی داره و گاهی شک میکنم خون توشه یا نه و ماه پیش اوایل قسمت تحتانی کمرم از چپ بیشتر و از راست در ابتدای باسنم درد میکرد و بعد این درد به زیر شکمم متمرکز شد که فکر کردم مربوط به تخمدان ها یا رحم هست!! سه سال پیش سنگ کلیه دفع کردم.من تا سه، چهار روز پیش قرص سیپروترون کامپاند میخوردم و اختلالات قاعدگی و pcod هم دارم. از سبزی ترخون و گاهی هم فلفلک(مرزه) یا تره و ریحان هم استفاده میکنم، بین غذا هم گاهگاهی آب میخورم. البته دو ، سه روز پیش معده درد 7 ساعته شدیدی داشتم که با استفراغ همراه بود ، آقای دکتر این ادرارهای زیاد آدمو میکشه ؟ من نگرانم=(
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۳۱ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      ازمایش و چکاپ کنید
  • تصویر کاربر احمدی جمعه ۳۱ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 17861 مشاهده پرسش
    سلام -خسته نباشید - آیا شما در بیمارستان دولتی عمل های کلیه(کیست،تمور....) را انجام می دهید؟ با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۳۱ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      بله
  • تصویر کاربر سحر جمعه ۳۱ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 352 مشاهده پرسش
    با عرض پوزش من اکنون سوالی با کد رهگیریn40n977 مطرح نمودم که در جواب سی تی سکن این را نگفتم که کیست تخمدان هم مشاهده شد.آیا این هم دلیلی ب پلی کیستیک بودن کلیه است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۳۱ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      ممکن است
  • تصویر کاربر سحر جمعه ۳۱ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 738 مشاهده پرسش
    با عرض سلام وخسته نباشید من همان خانم 29 ساله ای هستم که کیست کلیه داشتم سی تی اسکن با کنتراست تزریقی و خوراکی انجام دادم که همه چی نرمال بود فقط طحال فرعی به قطر 8 میلی متر دارم و در مورد کلیه ها نوشته شده کلیه ها و آدرنال ها سایز و دانیسته طبیعی دارند در کلیه راست کانون های هیپودنس well defined با انداز10mmدر قسمت های میانی-فوقانی وبا اندازه 6mmدر قسمت تحتانی بدون انهانسمنت، بدون کلسیفیکاسیون و بدون solid component دیده میشود که مطرح کننده کیست های ساده ( bosniak 1) است. آسیب دیده نمی شود. و اینکه در خانواده سابقه بیماری کیست کلیه نداریم.که دکتر گفت شاید و به احتمال کم امکان دارد پلی کیستیک باشد.و دارویی تجویز نکرد فقط گفت 6 ماه دیگر سونو گرافی انجام دهم برای کنترل.و در آزمایش 24 ساعته ادرار دیگر خون دیده نشد و بقیه موارد نرمال بود.آقای دکتر خیلی نگرانم که شاید کلیه هایم پلی کیستیک باشد و کلیه هایم را از دست بدهم.نمی دانم چه کار کنم؟دارویی برای کنترل وجود ندارد؟و اینکه این کیست ها تازه به وجود آمده یا مدت هاست وجود دارند؟ لطفا من را راهنمایی کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۳۱ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      این کیستها طبیعی است نگران نباشید
  • تصویر کاربر فرزاد جمعه ۳۱ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 360 مشاهده پرسش
    چند ماهی هست گه گذاری احساس سوزش مختصر در دهنه الت جای که ادرار خارج می شود دارم. مشکل خاصی نبود ولی یک ماهی دریا می رفتم هفته پیش چشمم ویروسی شد کلی قرمز و سر درد و چشم درد...چشم بهتره ولی 3 روزی احساس خارش نوک الت داشتم روز اول صابون زدم سوخت خارششش بهتر شدا ولی 2 روزه یکم سوزش و یکم خارش داره میبینم حس می کنم یکم ملتهب شده یکی 2 بار کرم کوتوریموکسازول زدم 2 بارم اسیکلوویر...ولی نمی دونم خوبه یا نه و اضافه کنم موقع خروج ادرار سوزش ندارم یعنی با خروج مایع منی یکم ملتهب میشه بعد خوب میشه؟ یا به ویروس چشم ممکن مرتبط باشه؟ قبلا هم برا بیماریهای روماتیسمی ازمایش داده بودم که همچی منفی بود جز hla b-5 معاینه چشم هم رفته بودم اوکی بود. بیضه اینا رو هم که خودم چک کردم اوکی و رو الت هم اثری از زخم نیست.گاهی افت دهانی می زنم ولی الان یک ماهی میشه هیچ افتی نزدم......لطفا راهنمایی بفرمایین
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۳۱ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      شما مشکلی ندارید
  • تصویر کاربر رضا جمعه ۳۱ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 338 مشاهده پرسش
    با عرض سلام
    اقای دکتر من واریکیدوسل دارم دکتر واسم سونو نوشت که زده راست درجه 1 وچپ درجه 2 دکتر بهم گفته 2طرف باید عمل بشه ایا درجه 1 هم عمل میخواد؟ بهدشم گفته با میکروسکوپ از لاپرسکوپی بهتره؟
    تو رو خدا جوابمو بدین گیج شدم که چیکار کنم؟اخه شما گفتین لاپروسکوپی خوبه؟ازمایش اسپرمم تعدادش مناسبه تحرک و شکلش بهم ریختس.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۳۱ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      حضورا مراجعه نمایید معاینه شوید
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر سارمی پنجشنبه ۸ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 476 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من چند روز پیش عمل واریکوسیل داشتم الان رو به بهبود هستم زیر بیضه ای که عمل شده رو میبینم بازم رگ های ریزی مشخص هست اصلا به اون رگی که من میبینم مربوط میشه یا رگهایی که اسمش واریکوسیله به اونا مربوط نمیشه واینکه بعد عمل واریکوسیل اگه سونو بگیرم توی سونو اگه عملم خوب باشه باید هیچ واریکوسیلی نشون نده؟ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۸ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      نباید سونو بگیرید برجستگی رگ بعد از عمل طبیعی است
  • تصویر کاربر افسانه جمعه ۲۶ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 385 مشاهده پرسش
    با سلام من مدتی پیش در هر دو کلیه ام درد نسبتا شدیدی احساس کردم و به پزشک مراجعه نمودم. دکتر برای من سونوگرافی و آزمایش ادرار نوشت. در سونوگرافی من سنگی دیده نشد.در آزمایشم هم به جز قسمت crystals که برابر calsium oxalate , many بود تقریبا همه چیز خوب بود.دکتر برای من ناپروکسن و هیوسین نوشت.اما بعد از دو هفته هنوز بهبودی حاصل نشده است.مشکل من چیست؟لطفا کمکم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      علت درد شما سنگریزه ها و کریستال و درمان هر 2 ساعت اب و رقیق کردن رنگ ادرار است
  • تصویر کاربر محمد یکشنبه ۱۷ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 466 مشاهده پرسش
    با سلام
    جناب دكتر در هنگام انزال مقدارى خون در مايه منى مشاهده كردم كه اين اتفاق براى اولين بار بود
    اينجانب ٣٠ ساله هستم و متاهل
    با تشكر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۷ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      اصلا نگران نباش مشکلی نیست
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب