اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

آیا وازکتومی یعنی قطع راه بی بازگشت باروری مردان؟

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

آیا عمل وازکتومی مردان یعنی عدم باروی همیشگی آنها؟ ممکن است پس از وازکتومی، فرد به دلیل از دست دادن فرزند، ازدواج مجدد و یا هزاران  دلیل دیگر اقدام به بچه دار شدن کند. اما آیا باروری پس از وازکتومی مردان برگشت پذیر است؟ راه های مختلفی برای جلوگیری از باروری زوجین وجود دارد که از آن جمله می توان به استفاده از کاندوم، تکنیک with drawl (انزال به بیرون) و استفاده از قرص های جلوگیری کننده توسط خانم ها و استفاده از وسیله های اسپرم کش، می توان اشاره کرد. موضوع ناباروری قصه عجیبی است.

از یک سو زوجین جوانی را می بینیم که در بدو ولد له له زنان آرزومند باروری و داشتن یک بچه هستد و در این راه تمام مشکلات و سختی های مسیر را که می توان مسئله فرهنگی خانواده و فشار از بیرون خانواده به زوجین و از طرفی تحمل پرداخت هزینه های بالای باروری از قبیل جراحی واریکوسل و IVFو IUI، به جان خریده و چه بسا در بسیاری از مواقع موفق به بچه دار شدن نمی شوند و این آرزو بر دل آنها می ماند. از این سو شاهد مردان جوانی هستیم که با داشتن یک بچه اقدام به قطع راه تولید اسپرم و باروری یعنی وازکتومی می کنند.

وازکتومی و ناباروری

اینجانب بر اساس تجربه 20 سالگی جراحی کلیه و مشاهده بیماران زیادی که بعد از وازکتومی دچار مشکلاتی از قبیل درد مزمن بیضه و یا احساس پشیمانی از وازکتومی به علت طلاق و اقدام دوباره برای بچه دار شدن با خانم جدید و یا از دست دادن بچه ها به علت تصادفات و بیماری و غیره، بوده ام. هرگز در طول 20 سال سابقه جراحی ام عمل وازکتومی را انجام نداده ام.

عمده دلیل من در این موضوع قطع سه صوت آن توسط پزشکان عمومی ولی در صد موفقیت بسیار پایین عمل برگشت و یا وازووازستومی است و لذا این راه تقریباً بی برگشت را به عنوان یک روش جلوگیری مناسب نمی دانم و از زوجین خواهشمندم که قبل از اقدام به وزاکتومی حتماً مطالعه کافی و مشورت با چند پزشک متخصص را داشته باشند.

لوله واز چیست و عملکرد آن کدام است؟

وازکتومی

لوله های واز در طرف راست و چپ به بیضه ها متصل هستند و از طرفی با طی مسیر در طناب بیضه ها در نهایت منجر به مجرای ادرار مردان و در قسمت جلو پروستات باز می شوند. نقش اصلی لوله های واز در بیضه راست و چپ حمل سلول ها یا نطفه های تولید شده در مرد و بارور کردن و به بلوغ رساند آنها در طول مسیر و سپس ریختن مایع منی به مجرای ادرار و سپس انزال مایع منی موقع مقاربت می باشد که این امر در نهایت باعث مواجه اسپرم یا نطفه مرد با تخمک خانم در موقع انزال شده و ترکیب آنها منجر به باروری می شود.

عمل وازکتومی چیست؟

وازکتومی به معنی قطع کردن دوطرفه لوله های واز یا منی بر می باشد.

# چگونگی انجام عمل

در این روش به صورت سرپایی و در درمانگاه ها و اغلب توسط پزشکان محترم عمومی انجام می شود که اغلب بدون بیهوشی و با تزریق بی حس کننده به محل با برش کوچک روی پوست بیضه ، واز را بیرون کشیده و قطع می کنند و با نخ غیرقابل جذب گره می کنند. این عمل دوطرفه و در راست و چپ بیضه انجام می شود.

imagesx

درصد موفقیت آن چقدر است؟

به علت قطع شدن کامل مسیر و حبس شدن سلول های نطفه ساز و مرگ تدریجی آنها اصولاً پس از 3-4 هفته دیگر اسپرمی در مایع انزالی وجود ندارد و در آزمایش اسپرم تعدا نطفه ها صفر است و هر چه زمان پیش می رود سلول های نطفه ساز در بیضه کم کارتر خواهند شد و لذا می توان گفت عمل وازکتومی 100 درصد مرد بارور را نازا خواهد کرد.

عوراض وازکتومی چیست؟

عوارض را می توان به دو گروه کوتاه مدت و بلند مدت تقسیم کرد. در کوتاه مدت پس از عمل، التهاب و درد و یا جمع شدن خون یا هماتوم و عفونت محل عمل را می تواند پس از عمل وازکتومی را ایجاد کند. در عوارض بلند مدت وازکتومی: درد مزمن بیضه ها را می توان نام برد. هنوز مطالعه ثابت شده ای که عمل وازکتومی شانس سرطان بیضه و پروستات را بالا می برد ثابت نشده است.
از دیگر عارضه وازکتومی بعد روحی و روانی آن است. کسانی که از اقدام خود پشیمان می شوند دوباره باید تحت عمل جراحی وازووازستومی یا عمل پیوند مجدد قرار گیرند که همچنانکه عرض کردم یک عمل میکروسکوپی و با درصد موفقیت پایین می باشد و بین 20-40 درصد گزارش شده است.

آیا وازکتومی باعث قطع شدن مایع منی می شود؟

مایع منی ترکیبی از ترشحات کیسه های منی و پروستات می باشد که به آنها نطفه هایی نیز از طریق لوله منی بر یا واز اضافه می شوند و لذا در هنگام وازکتومی مایع منی وجود دارد ولی در داخل آن اسپرم یا نطفه اصلاً وجود ندارد و لذا خاصیت باروری ندارد.

وازکتومی

 

آیا وازکتومی روی میل و توان جنسی اثر دارد؟

ارتباطی ساختاری بین عمل وازکتومی و میل و توان جنسی وجود ندارد ولی از لحاظ روحی اغلب کسانی که وازکتومی می کنند به علت درد مزمن محل و نیز مشکلات روحی و روانی ممکن است میل و توان جنسی آنها با منشاء روحی کاهش پیدا کند.

☑️ اما توصیه های پایانی و علمی اینجانب

  • حتی الامکان وازکتومی را به عنوان روش اول رای ایجاد ناباروری انتخاب نکنید چون تقریباً برگشت پذیر نیست و اول روش های ساده را انتخاب کنید.
  • قبل از انجام وازکتومی حتماً تمام جوانب آن را در نظر بگیرید.
  • با همسر خود مشورت کنید و او را در جریان عواقب آن قرار دهید.
  • با چند پزشک متخصص مشورت کنید.
  • با گذشت زمان بیشتر از زمان عمل وازکتومی شانس باروری از بین خواهد رفت ولذا در صورت پشیمانی هر چه سریتر نسبت به عمل وازووازستومی اقدام نمایید.

سوال: آیا وازکتومی را می توان جهت جلوگیری از انتقال بعضی از بیماری ها از والدین به بچه انجام داد؟

بله، سوال خوبی است. بعضی از بیماری ها به صورت ارثی و ژنتیکی که غیر قابل درمان هستند از مرد منتقل می شود. مثلاً بیماری پلی کیستیک کلیه ها و … که با جلوگیری از باروری از انتقال آن جلوگیری می شود و لذا این کار باید به تشخیص پزشک و مشورت بیمار و با رضایت آنها انجام داد.
در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744-021 تماس بگیرید.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی 

4.5/5 - (8 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 431 مشاهده پرسش
    باسلام و احترام
    سوال اول: فرمودید هیچ راهی برای بزرگ شدن طول و قطر الت تناسلی وجود ندارد ، سوال من اینجاست اگر حد اقل یک فیلم رابطه جنسی تا به حال دیده باشید الت هایی با طول حد اقل 20 سانتی متر و قطر قابل توجه مشاهده میکنید چطور این ممکن هست در حالی که فرمودید طول عادی و طبیعی تا 14 سانتی متر است؟
    سوال دوم:برای تقویت قوای جنسی از چه چیزی میشه استفاده کرد
    در مورد حالتی صحبت میکنم که از لحاظ روانی و فکری بشدت تمایل به رابطه جنسی وجود داره اما جسم توان براورده کردن درخواست فکری و روانی رو نداره فرض کنید سیستم تناسلی بدن زجه میزنه میگه جون هرکی دوس داری از سر من یکی دس برداردر اون موقع از چه چیز سالمی میشه استفاده کرد که جسم و دسگاه تناسلی بجای امتناع از درخواست فکر بگه با کمال میل خواستتو انجام میدم؟ ممنون میشم کمکم کنید تشکر فراوان.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      راهی ندارد 2-دکتر روان کاو بروید
  • تصویر کاربر امید چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 455 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من فکر می کنم طول الت تناسلی من به اندازه کافی رشد نکرده در حالن نعوظ 11cmهستش می خواستم بینم این سایز طبیعی هستش یا نه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      نرمال است
  • تصویر کاربر زین چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 503 مشاهده پرسش
    دربررسی سونوگرافی: کلیه ها دارای ابعادواکوی پارانشیمال طبیعی است کورتیکومدولاری هردوکلیه قابل افتراق است .اتساع سیستم کلیوی وجودنداردودرحال حاضرتصویری به نفع سنگ درکلیه ها رویت نمی شود
    مثانه پردارایلومننرمال وادرار فاقدdebri است. پروستات به ابعاد48*.36.*47 وبه حجم 42 میلی دارای اکوی هموژن می باشدوحجم ادرار باقی مانده 20 cc است.آیا من مشکل کلیه ومثانه دارم ؟واز کپسول پروترال (روزییک عدد) استفاده می کردم باید ادامه دهم یا قطع کنم . لطفا راهنمایی فرمایید پذیرای سپاسم باشید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      ادامه مصرف دارو پیشنهاد میشود
  • تصویر کاربر امید پنجشنبه ۳۱ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 374 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید اقای دکتر
    من واریکوسل دارم ولی هنوز نمیدانم به عمل نیاز دارم یا نه
    اما سوال من قبل از اینکه به پزشک مراجعه کنم اینه که در حال حاضر بیضه سمت چپ من کوچک تر از بیضه سمت راست من هست بعد از عمل واریکوسل بیضه چپ رشد کرده و اندازه بیضه راست میشه یا نه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      نه
    2. تصویر کاربر امید چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      راهی هست که رشد کنه و هم اندازه بشه؟
      و سوال بعدی هم اینه که بعد از عمل تمامی رگ ها از بین میره یا حداقل کمتر میشه که اندازه کیسه بیضه به ظاهر یکسان باشه ؟
      ایا اگه دیر تر برای عمل اقدام کنم اسیبی به بیضه سمت چپم وارد میشه؟
      زودتر عمل کنم بهتره یا عجله نکنم و در اینده اقدام کنم اسیبی به بیضه وارد نمیشه ؟
    3. تصویر کاربر امید پنجشنبه ۳۱ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      راهی هست که رشد کنه و هم اندازه بشه؟
      و سوال بعدی هم اینه که بعد از عمل تمامی رگ ها از بین میره یا حداقل کمتر میشه که اندازه کیسه بیضه به ظاهر یکسان باشه ؟
      ایا اگه دیر تر برای عمل اقدام کنم اسیبی به بیضه سمت چپم وارد میشه؟
      زودتر عمل کنم بهتره یا عجله نکنم و در اینده اقدام کنم اسیبی به بیضه وارد نمیشه ؟
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر متین چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 402 مشاهده پرسش
    باسلام پسری هشت ماهه دارم که درحالت خوابیده وایستاده التش بسیارکوچک میشود درحالت ایستاده تقریبا نیم سانت می شود.درحالت خوابیده وقتی باانگشت دو طرف الت رابه عقب فشارمیدهم اندازه اش حدود دوونیم سانت میشود.انگارکه التش تورفته است یعنی با نگاه ظاهری هم کوچک است.ایا الت او کوچک است ?اینکه تورفته است دربزرگسالی مشکلی ایجاد نمیکند. جای نگرانی دارد ?هنوز ختنه اش نکردیم اگربخواهیم برای درمان درسن قبل از بلوغ اقدام کنیم ایا بایدختنه اش کنیم یا نه ?
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      باید ببینم
  • تصویر کاربر علي چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 766 مشاهده پرسش
    سلام آقاي دكتر.خسته نباشيد..من 52 ساله هستم و كليه هام سنگ سازه.اما تقريبا 2 هفته اي ميشه كه دچار تكرر ادرار شدم و مثانه ام بخوبي تخليه نميشه.به پزشك مراجعه كردم بعد از انجام سونوگرافي 4 بعدي گفتند بايد اندوسكوپي انجام بدم و به احتمال زياد عفونت دارم.اين جواب سونوگرافيه. خواستم بدونم با توجه به هزينه ي بالاي اندوسكوپي آيا نياز به اندوسكوپي هست؟ وآيا مشكل من جدي است و قابل درمان هست؟ بسيارمتشكر
    پروستات ابعاد واكوژنيسيته عادي است.ضايعه فضاگير قابل ذكر وجودندارد.كپسول جراحي و زواياي base پروستات intact بودند.تغييرات التهابي حاد به صورت افزايش ضخامت مخاطي و كاهش اكوژنيسيته در سمينال وزيكول و وازدفران دو طرف، تغييرات فيبروتيك ديده شده به طوريكه ضخامت مخاطي در سمينال وزيكول به 1/9-1/5 ميلي متر و در وازدفران به 1/7-1/4 ميليمتر بالغ گرديده است.ابعاد پروستات 49*26*40 ميلي متر و حجم آن 28 سي سي اندازه گيري شده.تغييرات التهابي حاد در سيستم ejaculatory.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      نیاز به عمل ندارید
  • تصویر کاربر پرستش چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 408 مشاهده پرسش
    با عرض سلام وخسته نباشید به آقای دکتر
    سوال من این که شوهرم آزمایش اسپرم داده و در آنWBC 1-2 میباشد.میخواستم بدانم مشکل ایشان چیست و اینکه اگر عفونت باشد قابل سرایت است به من یا نه؟واینکه چون میخواهیم اقدام به بارداری کنیم این مسئله تاثیری دارد یا مشکلی ندارد؟تعداد وکیفیت اسپرم خوب است.
    با نهایت تشکر و قدرانی ازشما که اینقدر دلسوزانه وقت خودرا در اختیار کاربران قرار میدهید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      نه 2- کاملا سالمند
  • تصویر کاربر پرستش چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 470 مشاهده پرسش
    با عرض سلام وخسته نباشید به آقای دکتر
    سوال من این که شوهرم آزمایش اسپرم داده و در آنWBC 1-2 میباشد.میخواستم بدانم مشکل ایشان چیست و اینکه اگر عفونت باشد قابل سرایت است به من یا نه؟واینکه چون میخواهیم اقدام به بارداری کنیم این مسئله تاثیری دارد یا مشکلی ندارد؟تعداد وکیفیت اسپرم خوب است.
    با نهایت تشکر و قدرانی ازشما که اینقدر دلسوزانه وقت خودرا در اختیار کاربران قرار میدهید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      مهم نیست نه
  • تصویر کاربر محمدنادی چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 405 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر عرض سلام و خسته نباشید خدمتتون دارم بنده از سنندج مزاحمتون میشم دو روز هستش که با درد شدید بیضه سمت راست همراه با درد رگ های بالاتر از آن تا سمت راست کمرم از پشت همراه شده ام به طوری که نشتن و ایستادن برایم سخت شده به سختی درد میکشم یکی از دکتر های سنندج احتمال واریکوسل را داده و آزمایش اسپرم برایم نوشته از انجا که با بچه دار شدن ارتباط مستقیم دارد و بنده هم جوانی مجرد و 25 ساله هستم نمیخواهم پیش دکتری بی تجربه یا تو شهر بی امکانتمون عمل کنم و قضیه برایم مهم هست خواهشمندم راهنماییم کنید که چیکار کنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      09351142080 در خدمتم
  • تصویر کاربر king چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 591 مشاهده پرسش
    باسلام
    آقای دکتر هزینه عمل واریکوسل فقط طرف چپ,با دفترچه بیمه سلامت چقدر می باشد؟
    واریکوسل از طریق روش اول که همان با فشار شکم تشخیص داده میشد,قصد بچه دار شدن دارم که بالای یک سال است اقدام ولی نتیجه نگرفتم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      باید ببینم و معاینه شوید
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر سارمی پنجشنبه ۸ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 566 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر من چند روز پیش عمل واریکوسیل داشتم الان رو به بهبود هستم زیر بیضه ای که عمل شده رو میبینم بازم رگ های ریزی مشخص هست اصلا به اون رگی که من میبینم مربوط میشه یا رگهایی که اسمش واریکوسیله به اونا مربوط نمیشه واینکه بعد عمل واریکوسیل اگه سونو بگیرم توی سونو اگه عملم خوب باشه باید هیچ واریکوسیلی نشون نده؟ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۸ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      نباید سونو بگیرید برجستگی رگ بعد از عمل طبیعی است
  • تصویر کاربر افسانه جمعه ۲۶ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 473 مشاهده پرسش
    با سلام من مدتی پیش در هر دو کلیه ام درد نسبتا شدیدی احساس کردم و به پزشک مراجعه نمودم. دکتر برای من سونوگرافی و آزمایش ادرار نوشت. در سونوگرافی من سنگی دیده نشد.در آزمایشم هم به جز قسمت crystals که برابر calsium oxalate , many بود تقریبا همه چیز خوب بود.دکتر برای من ناپروکسن و هیوسین نوشت.اما بعد از دو هفته هنوز بهبودی حاصل نشده است.مشکل من چیست؟لطفا کمکم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۶ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      علت درد شما سنگریزه ها و کریستال و درمان هر 2 ساعت اب و رقیق کردن رنگ ادرار است
  • تصویر کاربر محمد یکشنبه ۱۷ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 587 مشاهده پرسش
    با سلام
    جناب دكتر در هنگام انزال مقدارى خون در مايه منى مشاهده كردم كه اين اتفاق براى اولين بار بود
    اينجانب ٣٠ ساله هستم و متاهل
    با تشكر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۷ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      اصلا نگران نباش مشکلی نیست
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب