اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

چگونه آزمایش ادرار دهیم؟

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
ازمایش ادرار چگونه است؟ امروزه یکی از آزمایشاتی که به صورت شایع در مراجعه به پزشک معالجتان درخواست می شود آزمایش ادرار می باشد. در اینجا با توجه به اهمیت و دقت آزمایش و صحیح بودن نتیجه و درمان مناسب بر اساس آن مطالبی را در مورد کیفیت انجام آزمایش، شرایط آزمایش ادرار برای عفونت ادراری و فرق آزمایش ادرار با کشت ادرار توضیح می دهیم.

آزمایش ادرار بر اساس بیماری شما و درخواست پزشکتان می تواند اطلاعات بسیار مهمی را به پزشک معالجتان بدهد.

چه مواقعی باید آزمایش ادرار داد؟

تشخیص با نظر پزشک مربوطه می باشد. به طور کلی آزمایش ادرار جهت تشخیص عفونت ادرار، خون در ادرار، وجود سلولهای سرطانی و التهابی در ادرار، دفع پروتئین از ادرار، دفع املاح بدن از قبیل کلسیم و پتاسیم، از نظر دفع کریستال یا اجزاء مواد تشکیل دهنده سنگ های موجود در سیستم ادراری و وجود قارچ در ادرار می باشد.

برای آزمایش ادرار باید اولین ادرار صبح باشد؟

برای آزمایش کامل ادرار، نمونه اول صبحگاهی به‌طور علمی توصیه می‌ شود؛ زیرا بعد از استراحت شبانه و بدون تأثیر مصرف مایعات، ادرار غلیظ‌ تر و متمرکزتر است و ذراتی مانند پروتئین، گلوکز، گلبول‌ ها و باکتری‌ ها را دقیق‌ تر نشان می‌دهد. 

این نمونه کمتر تحت تأثیر فعالیت‌ های روزانه یا رژیم غذایی قرار می‌گیرد، بنابراین نتایج آزمایش قابل اعتماد ترهستند. به همین دلیل، در راهنمای استاندارد آنالیز ادرار و مطالعات علمی، اولین ادرار صبحگاهی به‌ عنوان نمونه بهتر توصیه می شود. 

epithelial cells در آزمایش ادرار باید چند باشد

در آزمایش ادرار، وجود تعداد کمی سلول‌های اپیتلیال (Epithelial Cells) طبیعی است و جای نگرانی ندارد. این سلول‌ها از سطح مجاری ادراری جدا شده و وارد نمونه ادرار می‌شوند.

مقدار طبیعی این سلول‌ها در یک نمونه ادرار معمولی، معمولاً کم (Few) یا متوسط (Moderate) گزارش می‌شود. به طور دقیق‌تر، این مقدار باید کمتر از ۵ سلول در هر میدان میکروسکوپی قوی (HPF) باشد.

چه زمانی وجود سلول‌های اپیتلیال نگران‌کننده است؟

تعداد زیاد: اگر تعداد این سلول‌ها بسیار زیاد (Many) یا فراوان (Numerous) گزارش شود، ممکن است نشان‌دهنده عفونت مجاری ادراری، التهاب یا وجود سنگ کلیه باشد.

نوع سلول: سلول‌های اپیتلیال انواع مختلفی دارند (مثل سلول‌های سنگفرشی، انتقالی و کلیوی). وجود تعداد زیاد سلول‌های اپیتلیال کلیوی می‌تواند نشانه آسیب به کلیه‌ها باشد و نیاز به بررسی‌های بیشتر دارد.


نکته مهم: تنها بر اساس تعداد سلول‌های اپیتلیال نمی‌توان نتیجه‌گیری کرد. پزشک نتیجه آزمایش شما را در کنار سایر فاکتورها مانند وجود گلبول‌های سفید، گلبول‌های قرمز و باکتری‌ها تفسیر می‌کند تا به یک تشخیص دقیق برسد.

آزمایش ادرا

شرایط آزمایش ادرار برای عفونت ادراری

برای اطمینان از صحت نتایج آزمایش ادرار و تشخیص دقیق عفونت ادراری، باید نکات زیر را رعایت کنید. این شرایط به پزشک کمک می‌کند تا باکتری‌ها و سایر علائم عفونت را به درستی شناسایی کند.

۱. آمادگی برای نمونه‌گیری

اول صبح: بهترین زمان برای گرفتن نمونه ادرار، اول صبح است. در این زمان، ادرار غلیظ‌تر است و احتمال وجود باکتری‌ها و سلول‌ها در آن بیشتر است، که تشخیص را ساده‌تر می‌کند.

مایعات: شب قبل از آزمایش، مایعات زیادی ننوشید. این کار باعث رقیق شدن ادرار شده و ممکن است نتیجه را غیردقیق کند.

 

۲. روش تمیز نمونه‌گیری (Midstream)

این روش برای جلوگیری از ورود باکتری‌های سطح پوست به نمونه ادرار بسیار مهم است.

  1. دست‌ها را بشویید: قبل از هر کاری، دست‌های خود را با آب و صابون کاملاً بشویید.

  2. محل را تمیز کنید: با استفاده از پدهای مخصوص یا گاز استریل، ناحیه تناسلی را از جلو به عقب به خوبی تمیز کنید.

  3. ادرار اولیه را دور بریزید: ابتدا کمی ادرار کنید تا مجرای ادرار شسته شود. این قسمت ادرار را در ظرف نمونه‌گیری جمع نکنید.

  4. نمونه اصلی را جمع‌آوری کنید: بدون توقف جریان ادرار، ظرف را زیر آن بگیرید و نمونه اصلی را جمع کنید. ظرف را فقط تا نیمه یا دو سوم پر کنید.

  5. تکمیل فرآیند: باقی ادرار را خارج از ظرف دفع کنید. سپس درِ ظرف را محکم ببندید و آن را به آزمایشگاه تحویل دهید.

 

ادرار طبیعی باید چه مشخصاتی داشته باشد؟

رنگ ادرار

رنگ آن بسته به مقدار مصرف مایعات و نوع رژیم غذایی فرق می کند. در حالت طبیعی رنگ ادرار از زرد کم رنگ تا زرد غلیظ متغیر است. رنگ ادرار در عفونت های ادرار پررنگ و بد بو می باشد.

خون در ادرار

ادرار در حالت طبیعی نباید بیش از 1-2 سلول خونی داشته باشد. اگر در آزمایش ادرار شما گزارش سلول های خونی بیش از 3 تا باشد باید از نظر سنگ، عفونت و سرطان حتماً بررسی شود. گهگاهی وجود خون در ادرار به صورت روشن و لخته است که باید از نظر سرطان مثانه، عفونت های ادرای حاد و ویروسی و غیرنیازمند، بررسی ضروری می باشد.

PH

ادرار در حالت طبیعی با توجه به ترکیبات آن اسیدی و اندازه شدت اسیدی بودن آن از نظر علمی حدود 6 می باشد. قلیائی شدن ادرار که اغلب در عفونت های ادراری و یا اسیدی بودن بیش از حد آن در تشکیل سنگ ها و اسیداوریکی و سیستئینی اتفاق می افتد کاملاً غیر طبیعی است.

برای اطلاعات بیشتر بخوانید: برای عفونت ادراری چه قرصی بخوریم

ph آزمایش ادرار

 پروتئین

دفع پروتئین به مقدار معین و مخصوصاً بعد از ورزش و یا بیماری تب دار طبیعی است ولی یادتان باشد اگر دفع پروتئین از حد متعارف بالا باشد نشان دهنده آسیب جدی به کلیه ها می باشد که اغلب به علت صدمه به سلول های تصفیه کننده کلیه یا گلومرولها و یا اختلال در جذب مجدد پروتئین در لوله های تصفیه کننده کلیه ها اتفاق می افتد و نیازمند بررسی دقیق می باشد.

در مواقع دفع پروتئین از ادرار جهت تشخیص دقیق مقدار دفع پروتئین دفع شده بهتر است ادرار 24 ساعت خود ررا در ظرفی که آزمایشگاه به شما می دهد جمع کرده و به آزمایشگاه تحویل دهید که آزمایش دقیق از نظر دفع پروتئین در ادرار 24 ساعته بررسی شود که بسیار دقیق و کمک کننده به پزشک شما در درمانتان خواهد بود.

دفع بیلیروبین و اروبیلینوژن

به هر علتی انسداد در مجاری صفراوی به علت سنگ، سرطان های مجاری صفراوی و یا التهاب مجاری صفراوی ایجاد و باعث بسته شدن مسیر گردد باعث افزایش آنها در ادرار می گردد.

نبود باکتری

وجود باکتری به مقدار زیاد به همراه آزمایش نیتریت مثبت که غیر طبیعی بوده و نشان دهنده ابتلا شما عفونت ادراری می باشد.

وجود قند در ادرار

در حالت طبیعی نباید قند در ادرار گزارش شود. اگر در حالت طبیعی قند در ادرار شما گزارش شود نشان دهنده بالا بودن قند خونتان می باشد که اغلب زمانی که قند خون بالای 180 برسد این امر اتفاق می افتد.

وجود کریستال

کریستال ها همان اجزای ریز تشکیل دهنده سنگ کلیه و مجاری می باشد. در صورت مشاهده کریستال های زیاد در ادرار دو مسئله برای شما مهم می باشد.

  • شما در معرض سنگ سیستم ادراری هستید که باید مایعات زیاد و نمک کم بخورید.
  • نوع کریستال دفع شده بیانگر نوع سنگ کلیه ومجاری ادرارتان خواهد بود.

چگونه آزمایش ادرار درست بدهیم؟

  • بهتر است نمونه ادرار اولین ادرار صبحگاهی باشد.
  • قبل از دادن نمونه، سر آلت ناحیه تناسلی را بشویید.
  • سعی کنید نمونه را از وسط ادرارتان بدهید. نمونه اول و آخر بهتر است داده نشود.
  • 50 سی سی یا نصف لیوان ادرار جهت آزمایش کافی است.
  • در مورد خانم ها بهتر است شستشو از جلو به عقب انجام شود تا باعث آلودگی محل نشود.
  • از لمس نمونه ادرار با دست جداً اجتناب نمائید که باعث آلودگی و جواب غلط می شود.
  • اگر در منزل نمونه را گرفته اید سریعاً و در کمتر از نیم ساعت آن را به آزمایشگاه مربوطه برسانید. اگر نمی توانید بلافاصله در یخچال قرار بدهید.

اگر آزمایش ادرار 24 ساعته است سعی کنید:

  •  24 ساعت فقط در داخل ظرف مربوطه ادرار نمائید.
  •  تا فاصله بعدی ظرف را در یخچال نگه دارید.

در مورد آزمایشات نوزادان

بهترین و دقیق ترین آزمایش برداشتن نمونه از مثانه از طریق پوست بالای مثانه می باشد.

آزمایش سیتولوژی ادراری چیست؟

آزمایش سیتولوژی ادرار: برای بررسی وجود سلول های سرطانی دفع شده از طریق ادرار می باشد. برای انجام آن باید قبل از آزمایش از مواد تزریق که برای انجام CT اسکن یا عکس رنگی IVP انجام می شود، اجتناب نمایید و آزمایش سیتولوژی را قبل از عکس برداری انجام دهید.

آیا آزمایش کشت از مجرا با آزمایش ادرار فرق دارد؟

بله دقیقاً، زمانی پزشک درخواست آزمایش کشت از ترشحات مجرا را می دهد که شک به عفونت های مجرا که اغلب از طریق تماس های جنسی مثل سوزاک، سیفلیس، کلامیدیا و غیره را دارد. در اینجا منظور کشت و آزمایش فقط ترشحات مجرا می باشد که اغلب زرد غلیظ و در اول صبح و با فشار دادن مجرا بیرون می آیند خود را مشخص می کند.
برای انجام این آزمایش باید:

  • صبح اول وقت و قبل از ادرار کردن به آزمایشگاه مراجعه کنید.
  • در آزمایشگاه با فشار دادن نوک آلت تناسلی از نمونه ترشحات چرکی جهت آزمایش برداشته خواهد شد.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.7/5 - (32 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر مرتضی شنبه ۵ آبان ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 503 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر وقتتون بخیر.طبق آخرین سونوگرافی ای که داشتم، در کلیه راست دو عدد سنگ 4 میلیمتری در کالیس های تحتانی و میانی دارم و یک عدد سنگ 4 میلیمتری دیگر هم در کالیس تحتانی کلیه چپ.برای دفع سنگ ها چه راه هایی رو پیشنهاد میکنید و چطوری میتونم سنگها علی الخصوص سنگهای کالیس تحتانی رو دفع کنم.ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۵ آبان ۹۷( 7 سال پیش)
      این سنگها با مصرف مایعات دفع میشوند
  • تصویر کاربر سیداحمدعلوی شنبه ۵ آبان ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 497 مشاهده پرسش
    سلام سنگ درحالب دارم آمبولی ریه داشتم آنژوکردم الان داروی ریواروکسابان 15 مصرف میکنم آیا روشی برای درمان سنگ کلیه درحالب با این شرایط وجوددارد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۵ آبان ۹۷( 7 سال پیش)
      قطع دارو با اجازه دکترتاتن وعملTUL. روش انتخابی است
  • تصویر کاربر کریم شنبه ۵ آبان ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 400 مشاهده پرسش
    با سلام، پسرم ۷/۵ سالشه و حدود ۹ ماهه که دیابت نوع ۱داره و از انسولین استفاده میکنه حدود چند ماهی بود که شکایت از درد پهلو سمت چپ داشت که در سونو و اسکن DTPA از کلیه مشخص شد UPJO نسبتا شدید داره ودکترش گفته باید عمل شود آیا با توجه به دیابتی بودن، عملش ریسک بالایی دارد؟ و کدام روش جراحی را پیشنهاد میکنید؟باز ویا لاپاراسکوپی بسیار نگرانم لطفا راهنمای بفرمایید با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۵ آبان ۹۷( 7 سال پیش)
      با مدارک بیایید ببینم۰۲۱۲۲۶۴۲۷۴۴
  • تصویر کاربر نسیم شنبه ۵ آبان ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 729 مشاهده پرسش
    یک بار ادرار خونی داشتم آزمایش دادم سالم بود مشکل خاصی نداشت.سونوگرافی رفتم نوشته اتساع مختصرpelvisکلیه راست وfullnessکلیه چپ مشهود است ولی حالبها اتساع ندارد وسنگ وضایعه فضاگیر دیده نشده.شب قبلش رابطه جنسی داشتم وپریودهم بودم وصبحش ادرار خونی داشتم ..علتش چی میتونه باشه آیا مشکل خاصی داره کلیه هام وباید چیکار کنم؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۵ آبان ۹۷( 7 سال پیش)
      خوب است تکرار سه ماه بعد
  • تصویر کاربر طهورا شنبه ۵ آبان ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 787 مشاهده پرسش
    هیدرونفروز کلیه چپ
    اتساع لگنچه در نوزادی 30 بود الان 12 شده
    اسکن dtpa از دوسال پیش بهتره ولی در اسکن dmsa کارکرد کلیه 38 درصد شده که از اسکن سه ماهگی 14 درصد کاهش داشته
    (رنج نرمال کارکرد کلیه بین 45 تا 55 درصد هست)
    همه چیز غیر از اسکن dmsa بهبودی را نشان میدهد
    بهتره عمل بشه یا صبر کنیم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۵ آبان ۹۷( 7 سال پیش)
      عکس ای وی پی کمک کننده است
  • تصویر کاربر علی شنبه ۵ آبان ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 610 مشاهده پرسش
    کیست به ابعاد 29*29 mm با جدار نا منظم و محتوی سپتاسیون ظریف داخلی در قسمت قدامی میانی کلیه راست مشهود است . همچنین کیست مذکور حاوی کلسیفیکاسیون های جداری به قطر 3-4-4 mm می باشد و یک عدد سنگ به قطر 5mm در کالیس تحتانی کلیه راست مشهود است و ابعاد و اکوی هردو کلیه طبیعی بوده و تصویر هیدرونفروز داخل سیستم کالکتور دیده نمی شود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۵ آبان ۹۷( 7 سال پیش)
      ct اسکن با تزریق انجام دهید بفرستید ببینم
  • تصویر کاربر سپیده جمعه ۲۷ مهر ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 452 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشید.حدود 11 ماهه که پدرم پهلوی راستش درد میکنه و میزنه تو شکمش.تا اینکه یک ماهه پیش به تشخیص دکتر گفتن که کلیه ازبین رفته و باید خارج بشه.اما هنگام عمل به علت چسبندگش شدید داخل شکم نتونستن این کارو کنن.و حتی دکتر گفت ما نمیدونیم که سر منشا اصلی این تومور کجاست که زده به کلیه و کلیه رو از بین برده.حالا اینم جواب ازمایششه که براتون فرستادم میخاستم من را راهنمایی کنید.پدرم وزنش هم 56 کیلو خیلی وزن کم کرده حدود 7 الی 8 کیلو.و الان هم کمرش درد میکنه حتما باید روزی یه مسکن مصرف کنه.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۷ مهر ۹۷( 7 سال پیش)
      سی تی اسکن با تزریق کمک کننده ایت
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۷ مهر ۹۷( 7 سال پیش)
      است
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر ساسان سه شنبه ۱ آبان ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 426 مشاهده پرسش
    لطفا وضعیت من در این آزمایش رو میفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱ آبان ۹۷( 7 سال پیش)
      گرزارش؟
  • تصویر کاربر ساسان سه شنبه ۱ آبان ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 490 مشاهده پرسش
    کبد گرید 2 بدون توده فضاگیر، کلیه راست به طول108mm و کلیه چپ به طول 101mm, پروستات به حجم 17cc نرمال رویت شد و مایع آزاد در شکم و لگن مشاهده نشد. سنگ و هیدرونفروز و ضایعه پارانشیمال واضح در کلیه ها دیده نشد میشه لطفا وضعیت رو بفرمایید چطور هست.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱ آبان ۹۷( 7 سال پیش)
      از نظر عالي است
  • تصویر کاربر عسل سه شنبه ۱ آبان ۹۷( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 522 مشاهده پرسش
    سلام اقاي دكتر
    در سونوگرافي بنده بك سنك ٨ ميلي متري در كاليس تحتاني رويت شده با توجه به اينكه يك نوزاد ٥ ماهه دارم و شيرده هستم و هيچ گونه دردي ندارم درمان چيست ؟با تشكر إز راهنمايي شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱ آبان ۹۷( 7 سال پیش)
      نياز به درمان ندارد
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر بدون سه شنبه ۱ دی ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 567 مشاهده پرسش
    سلام. من پسری 21 ساله هستم . در طول روز زیاد به دستشویی میرم و برای ادرار اقدام می کنم. در فصل سرما که دستشویی رفتنم چند برابر میشه.تا اول دبیرستان شب ادراری هم داشته ام. برای مسافرت هایی با مسافت های طولانی در اتوبوس واقعا توان نگهداری ادرار برام سخته( تحملش می کنم ولی بعضی مواقع مقداری ادرار بیرون میریزه؛ در کل تحملش سخته) .در ضمن بیماری پرولاپس قلب با نارسایی خفیف هم دارم. به نظر شما مشکل می تونه از چی باشه ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      02122642744 نوار مثانه
  • تصویر کاربر Meysam دوشنبه ۱۸ آبان ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 560 مشاهده پرسش
    با سلام دکتر جان.
    دکتر من پسر 20ساله ام وقتی که ادرار میکنم حسابی می سوزاند احساس میکنم که چند قطره ای هم میمونه بدجور اذیتم میکنه دلیلش چیه و چکار کنم همین چند روزی هم هست که در این شرایطی هستم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۷ آبان ۹۴( 1 دهه پیش)
      ازمایش ادرار دهید
    2. تصویر کاربر Meysam دوشنبه ۱۸ آبان ۹۴( 1 دهه پیش)
      با سلام دکتر جان زمانی که در ان شرایطی هستم ازمایش ادرار دهم یا هرزمان میتونم ؟
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۸ آبان ۹۴( 1 دهه پیش)
      بله
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر محمد شنبه ۲۶ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 12399 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر.خسته نباشید
    گاهی اوقات بعد از ادرار مایعی سفید رنک از مثانه من خارج میشود.خودارضایی هیچ وقت نکردم.این مایع خطرناک هست؟ارتباطی به التهاب پروستات ندارد؟چون روزانه 8 ساعت روی صندلی هستم.با تشکر.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۶ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      نه مهم نیست
  • تصویر کاربر خانم پنجشنبه ۲۷ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 543 مشاهده پرسش
    با عرض ادب و احترام خدمت آقای دکتر کرمی
    خانمی 24 ساله هستم که به مدت 4 سال است که دچار بی اختیاری ادرار شده ام، آزمایشات نشان دهنده ورم مثانه است اما با مصرف دارو بهتر نشدم، از شما برای حل این مشکل درخواست راهنمایی دارم.
    در ضمن قصد بارداری دارم و پیش از این دچار سقط جنین شده ام (در دو ماهگی ) خواستم بدانم آیا (ورم مثانه) بر بارداری دوباره من می تواند مشکل ساز باشد؟
    با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۷ فروردین ۹۴( 1 دهه پیش)
      حتنا نوار عصب مثانه بگیرید02122642744 09351142080
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب