درباره عفونت کلیه ها چه می دانید؟

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

بیماری های کلیه و ترس از نارسا و کم کار شدن کلیه ها نگرانی عمده بیمارانی است که در مطب و بیمارستان به اینجانب مراجعه می کنند. یکی از بیماری های کلیه که ممکن است باعث تخریب کلیه ها و از بین رفتن آنها شود عفونت کلیه یا پیلونفریت می باشد. با کمی تأمل به این نگرانی در می یابیم که این دلواپسی کاملاً به جاست چرا که وقتی گرفتاری های بیمارانی که به علت بیماری های مختلف، کلیه ها یشان را از دست داده اند را در بیمارستان ها و مطب می بینیم به اهمیت بیشتر این نگرانی و لزوم اطلاع رسانی و پیشگیری از بیماری های کلیه و حفظ این قسمت از اعضای بدن که نقش کلیدی در بدن دارند را پی می بریم.

یکی از بیماری های کلیه که ممکن است باعث تخریب کلیه ها و از بین رفتن آنها شود عفونت کلیه یا پیلونفریت می باشد. به علت احتمال بالای آسیب به کلیه ها درمان عفونت ادراری جزء اورژانس های ارولوژی می باشد. با توجه به اهمیت این موضوع به شرح تفضیلی عفونت کلیه می پردازیم.

کلیه

عفونت کلیه چگونه ایجاد می شود؟

علت عفونت کلیه، تهاجم باکتری وارد شده به بدن چه از طریق خون و چه از طریق ادرار می باشد که باکتری با حمله به سلول های کلیه باعث التهاب کلیه ها و تخریب عملکرد آن می گردد.

راه های حمله باکتری به کلیه ها عبارتند از:

  • از راه خون
  • از راه انتشار به ارگان های آلوده از قبیل آبسه و عفونت های دور کلیه
  • از راه ادراری که باکتری از سوراخ مجرای ادرار وارد مجرا و مثانه و سپس به کلیه ها می رسد که این راه شایعترین مسیر درگیری کلیه ها و عفونت است.

خطر عفونت کلیه در این افراد

افرادی که بیشتر در خطر عفونت کلیه از طریق سوراخ مجرای ادراری هستند عبارتند از:

  • خانم ها به علت کوتاه بودن مجرای ادراری و ساختار بدن و نزدیکی سوراخ ادراری به سوراخ واژن و مقعد که هر دو منشاء آلودگی می شود.
  • بچه های دارای برگشت ادراری که در این افراد به علت برگشت ادراری از مثانه به کلیه ها ادرار عفونی باکتری را به کلیه ها رسانده و باعث عفونت کلیه و آسیب به آن می گردد که امروزه شایعترین علت از کارافتادن کلیه و آسیب کلیه های اطفال، برگشت ادرار از مثانه به کلیه یا ریفلاکس و عفونت کلیه ثانویه به این این برگشت ادراری می باشد.
  • افرادی که مبتلا به عفونت های مقاربتی از قبیل سوزاک ، سیفلیس و ایدز و … می باشند که در این جا به علت آلوده شدن مجرا باکتری آرام آرام به طرف کلیه ها حرکت و با عفونت کلیه آن را درگیر و تخریب می کند.

علائم و نشانه های عفونت کلیه ها چیست؟

کیست ساده کلیه

عفونت کلیه به دو نوع حاد و ناگهانی و مزمن تقسیم می شود.

علائم و نشانه های عفونت حاد کلیه ها عبارتند از:

  • تب بالای ˚39
  • لرز شدید
  • درد پهلو سه علامت عفونت کلیه می باشند

علائم دیگر شامل تغییر رنگ ادرار و کدر شدن آن، بدبوشدن ادرار، تکرر ادراری، سوزش ادرار و خون در ادرار می باشد. در بچه ها و نوزادان علاوه بر علائم فوق بی حالی و عدم شیرخوردن و عدم مکیدن پستان مادر می تواند علائم عفونت کلیه باشد. در سنین پائین و در بچه ها کاهش وزن و عدم رشد بچه ها می تواند نشانه عفونت کلیه باشد.

آیا عوامل زمینه ای و مستعد کننده عفونت ادراری وجود دارد؟

بله وجود دارد. عوامل به شرح زیر است:

  • کاهش قدرت ایمنی بدن در سرطان ها، ایدز و بیماری های مزمن
  • برگشت ادراری از مثانه به کلیه ها مخصوصاً در اطفال
  • وجود انسداد در مسیر خروجی ادرار از کلیه ها به عنوان مثانه در بزرگی پروستات، تنگی مجرای ادرار ، تنگی لوله حالب در محل اتصال آن به کلیه و مثانه
  • مثانه عصبی که ادرار فرد کامل خارج نمی شود و به صورت ادرار باقیمانده در مثانه می ماند
  • حاملگی در خانم ها از عوامل مستعد کننده عفونت کلیه ها می باشد.

در صورت عفونت کلیه ها چکار باید بکنیم؟

در صورت مشاهده تب و لرز، درد پهلو، سوزش و تکرر ادرار، بدبو شدن و تغییر رنگ ادرار بلافاصله به پزشک کلیه و مجاری ادرار مراجعه نمائید تا با درمان به موقع از آسیب به کلیه هایتان جلوگیری نمائید.

درمان عفونت کلیه

دکتر معالجتان در مراجعه بلافاصله آزمایش و کشت ادرار و خون را درخواست خواهد کرد. مطمئن ترین و بهترین روش درمانی بستری شدن در بیمارستان و تجویز آنتی بیوتیک های تزریقی تا زمان قطع تب و بهبودی علائم می باشد. مصرف مایعات زیاد و تجویز سرم و مسکن و تب بر و استراحت از اقدامات بعدی درمانی است.

  نوشیدن آب برای پیشگیری از عفونت کلیه

توصیه پایانی

  • رعایت بهداشت فردی و جنسی از عوامل بسیار مهم در جلوگیری از عفونت کلیه ها است.
  • در صورت وجود برگشت ادراری از مثانه به کلیه ها در اطفال حتماً با مراجعه به جراح کلیه و مجاری ادراری و به صورت منظم تحت نظر دکتر خودتان باشید.
  • عوامل زمینه ای از قبیل سنگ های انسدادی کلیه و تنگی های مادرزادی و اکتسابی کلیه را به موقع درمان کنید.
  • چکاب منظم هر 6 ماه کلیه ها و مجاری ادراری را فراموش نکنید.
  • در صورت مشاهده علائم ذکر شده عفونت کلیه سریعاً به پزشک مراجعه نمائید.
  • مصرف مایعات و مخصوصاً هر 2 ساعت یک لیوان آب جهت جلوگیری از عفونت کلیه بسیار کمک کننده است.
  • در صورت عدم تخلیه مثانه و ادرار باقیمانده بالا حتماً زیر نظر پزشک متخصص کلیه آن را درمان کنید.

در پایان هر سوالی داشتید در قسمت پرسش و پاسخ مطرح فرمائید تا بلافاصله جواب را تقدیم نمایم.

آیا عفونت کلیه خطرناک است؟

عفونت کلیه نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد و اگر به‌ درستی درمان نشود، می‌ تواند به طور دائم به کلیه‌ های شما آسیب برساند. ( باکتری‌ ها می‌توانند به جریان خون سرایت کنند و باعث عفونت تهدید کننده برای شما شوند)

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

4.3/5 - (95 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر مهدی سه شنبه ۲۳ مرداد ۳( 4 ماه پیش) تعداد بازدید: 81 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر آقای دکتر خسته نباشید بنده به دلیل وجود سنگ 5میل در UVJحالب چپم در شهر زنجان اتاق عمل رفتم با دو دکتر متفاوت هر دو نظرشان این بود حالب قابل رویت نیست ممنون میشم راهنماییم کنید.سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۳ مرداد ۳( 4 ماه پیش)
      حتما قابل رویت نبوده اگر سنگ طولانی مدت باقی ماند و دفع نشد باید به رادیولوژیست های اینترونشن مراجعه کنید
  • تصویر کاربر نیک دوشنبه ۲۲ مرداد ۳( 4 ماه پیش) تعداد بازدید: 49 مشاهده پرسش
    ضمن عرض سلام و خسته نباشید
    حدود دو سال پیش هر دو کلیه عمل pcnl شدند و از آن زمان تحت نظر دکتر نفرولوژیست هستم. آخرین سی تی اسکن نشان دهنده سنگ ۸ میل در بخش انتهایی هر دو کلیه بود و سنگ های بین ۲ تا ۴ میل در بخش فوقانی. آیا نیاز به پیگیری خاصی دارم یا همچنان تحت نظر دکتر نفرولوژیست دارو مصرف کنم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۲ مرداد ۳( 4 ماه پیش)
      اگر سنگ ها در کالیس فوقانی هست خیر نیاز به اقدامی نیست
  • تصویر کاربر محمد پنجشنبه ۱۸ مرداد ۳( 4 ماه پیش) تعداد بازدید: 59 مشاهده پرسش
    سلام 30 تیر درد نسبتا شدیدی با خون و شن در ادرار مشاهده کردم سی تی اسکن گفت در سمت چپ بالای حالب سنگ سه میلی داری بعد از دو هفته تلاش چندباری خون در ادرار و درد متوسط داشتم هنوز سنگ نیفتاده فقط هم تامسولیسین مصرف کردم دو روز پیش سونو گفت سنگ نزدیک مثانه است و کلیه چپ هیدرونفروز خفیف به متوسط
    سونو گفت پنج و نیم میل هست ولی سی تی گفت سه میل هست
    نیاز به عمل هست یا بازم تلاش کنم بیفته http:jamejammic-sms.medalpacs.net?query=FvlNYoiHZEM=NA
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۸ مرداد ۳( 4 ماه پیش)
      با سلام مجددا عکس هارو آپلود کنید
  • تصویر کاربر فریبا جمعه ۱۹ مرداد ۳( 4 ماه پیش) تعداد بازدید: 47 مشاهده پرسش
    سلام خوب هستید سلامتید وقتتون بخیر من دو هفته پیش سونو دادم سنگ داشتم سنگ شکن کردم ولی بعد از سنگ شکن در سونو دوم اکوژن نوشته الان ترسی بدی دارم خواهشن راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۸ مرداد ۳( 4 ماه پیش)
      بعد از دفع این سنگ بهتره سی تی اسکن شکم و لگن با کنتراست تزریقی انجام شود
    2. تصویر کاربر فریبا پنجشنبه ۱۸ مرداد ۳( 4 ماه پیش)
      آیا نیاز به عمل جراحی هم نياز است یا خودش دفع بشه ممنون میشم بگید
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۹ مرداد ۳( 4 ماه پیش)
      با توجه به سنگ شکنی و زمان طولانی بهتره TUL انجام بشه
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر دربندی چهارشنبه ۱۷ مرداد ۳( 4 ماه پیش) تعداد بازدید: 69 مشاهده پرسش
    استاز کلیه 302میلیمتری ونفرولیتیازیس 1.5میلیمتر در کالیس های تحتانی کلیه چپ وبه اقطار 1و1.2میلیمتر در کالیس های تحتانی کلیه راست .نوزاد 3ونیم ماهه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۷ مرداد ۳( 4 ماه پیش)
      با سلام مجددا عکس هارو آپلود کنید
  • تصویر کاربر محم یکشنبه ۱۴ مرداد ۳( 4 ماه پیش) تعداد بازدید: 73 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت آقای دکتر خسته نباشید
    آقای دکتر جوانی هستم 23ساله یک سال پیش حدود بیست روز کراتین میخوردم خیلی کم روزی یک گرم متاسفانه ادرارم کف آلود شد و گاهی بعضی وقتا ابری و کدر میشد ضعف ماهیچه یعنی احساس خستگی مداوم و مفرط و کم شدن میل جنسی و نعوظ ضعیف هم دارم آقای دکتر 3مرتبه تو این یک سال آزمایش ادرار عادی دادم دفع پروتئین نداشتم یک مرتبه هم آزمایش ادرار24ساعته با آزمایش 3بارآزمایش خون که این شد نتیجه آزمایش
    اوره17-44مال بنده26
    کراتینین0.5-1.4بنده0.9
    شرح آزمایش ادرار
    150_Urin protien 0
    بنده59
    آقای دکتر سابقه هیچ بیماری خودایمنی و دیابت ندارم و آزمایش های مختلفی دادم ولی متاسفانع یک سالی هست که بعضی وقت ها فشار خونم بالا میره
    و سعی کردم کنترل کنم
    آقای دکتر من پیش هر دکتری رفتم گفتند کف آلود بودن ادرار ربطی به دفع پروتئین نداره و دفع پروتئین فقطو فقط با آزمایش ادرار و چکاب کلیه مشخص میشه ولی چند وقت پیش نزد طبیب طب سنتی رفتم و گفتند شما دفع پروتئین و کم کاری کلیه داری و کف آلود بودن ادرارتون هم ازونه آقای دکتر خیلی نگرانم خیییلی آخه من هنوز سنی ندارم برای این بیماری ها درضمن آزمایش هورمونی تستوسترون و سونوگرافی از کبد کلیه و بیضه دادم همچی سالم بود و تمام دکتر ها به من گفتن از افسردگی و اظطراب بالاست آقای دکتر ولی من از حرف طبیب طب سنتی ترسیدم آیا واقعا کلیه هام مشکل ندارن ایشون گفتن مشکلات جنسی شما هم غز دفع پروتئینه ممنون میشم راهنماییم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۴ مرداد ۳( 4 ماه پیش)
      به نظر بنده به روانپزشک مراجعه کنید تا نگرانی بی مورد و اضطراب شمارو بررسی کنند مسلما حرف پزشکانی که چندین سال زحمت کشیدند و چندین هزار صفحه مطالعه داشته اند به حرف طب سنتی ارجحیت دارد
  • تصویر کاربر مریم چهارشنبه ۱۰ مرداد ۳( 5 ماه پیش) تعداد بازدید: 74 مشاهده پرسش
    با سلام ، خانم ۴۲ ساله هستم. مدتی پیش درد مبهم پهلو (خفیف) بیشتر سمت راست همراه با سوزش ادرار داشتم. همه گونه آزمایش دادم به کرّات ! شامل سی تی اسکن سونوگرافی کشت ادرار و آزمایش عملکرد کلیه و کبد و آزمایش خون هیچ موردی مشاهده نشد . عفونتی نیست ، سیتولوژی هم منفی بود . اما هنوز پس از ۴ ماه سوزش و احساس ناراحتی حین پر شدن مثانه را دارم ولی پس از تخلیه احساس راحتی کامل دارم و هیچ مشکلی نیست . مشکل عفونت زنان هم بررسی شد و نتیجه منفی بود . همچنان درد مبهم پهلوی راست در ساعاتی از روز و سوزش ادرار خفیف با من هست که بابت آن بسیار نگرانم جناب دکتر گرامی . توصیه جنابعالی چی هست ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ مرداد ۳( 5 ماه پیش)
      تمامی بررسی ها انجام شده و به نظر مشکلی ندارید باید یکمی بیخیال این موضوع باشید و تبدیل به وسواس فکری نشه براتون به نظر میاد جنبه ی ذهنی روانی داره برای شما
  • تصویر کاربر سارا چهارشنبه ۱۰ مرداد ۳( 5 ماه پیش) تعداد بازدید: 57 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر
    برای چکاپ آزمایش دادم کراتینم بالا بوده کلاس یوگا میرفتم و متاسفانه قسمت کشاله رانم ورم کرده و سونو انجام دادم و نتیجه و ارسال کردم
    میتونه ارتباط داشته باشه به فتق؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ مرداد ۳( 5 ماه پیش)
      سونو رو ارسال نکردین متاسفانه
  • تصویر کاربر شبنم چهارشنبه ۱۰ مرداد ۳( 5 ماه پیش) تعداد بازدید: 134 مشاهده پرسش
    پسرم 4 ماه و 20 روزشه
    امروز سونو انجام دادیم
    توی هر دو کلیه تعدادی اکوژن های 1 تا 3 میلیمتری وجود داره
    درمان و راه حلش چیه؟
    آیا رفته رفته رفع میشه یا نیاز به دارو درمانی داره؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ مرداد ۳( 5 ماه پیش)
      فعلا اقدامی لازم نیست باید هر ۳ الی ۶ ماه سونوگرافی رو تکرار کنید تحت نظر متخصص اطفال باشد
  • تصویر کاربر حمید سه شنبه ۹ مرداد ۳( 5 ماه پیش) تعداد بازدید: 81 مشاهده پرسش
    من چند روزی هست سنگ کلیه دارم و متوجه شدم بعد از انزال در خروج منی مشکل دارم و حجم منی خروجی خیلی کم شده و این مشکل تا چند روز پیش مشکل نداشت …. ایا با سنگ کلیه مرتبط هست این موضوع؟
    در حال حاضر داروی تامسوور و اوروسیترا مصرف می‌کنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۹ مرداد ۳( 5 ماه پیش)
      جریان ادرار تغییری نداشته؟
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر