ممکن است در اطراف ناحیه تناسلی خود احساس خارش یا گزگز داشته باشید. تبخال تناسلی، معمولاً با تاولهای دردناک و کوچکی همراه است که ظاهر میشوند و زخمهایی ایجاد میکنند که ترشح یا خونریزی میکنند. بیشتر افراد در عرض چند هفته پس از ابتلا به ویروس تبخال تناسلی، از شخص دیگری متوجه علائم می شوند. اولین باری که این اتفاق می افتد، ممکن است تب، سردرد یا سایر احساسات شبیه آنفولانزا نیز داشته باشید. برخی از افراد علائم کمی دارند یا هیچ علائمی ندارند.
تبخال تناسلی چیست؟
بسیاری از مجامع بهداشتی روی بیماری های مقاربتی جنسی از قبیل ایدز و هپاتیت متمرکز میشوند، در حالی که بیماری تب خال تناسلی، یکی دیگر از بیمارهای مقاربتی جنسی شایع از نوع ویروسی است؛ که روز به روز بر شمار مبتلایان به آن (که اغلب هم اقشار جوان جامعه هستند) افزوده میشود. دکتر حسین کرمی فوق تخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی میگوید: شاید بی توجهی مجامع بهداشتی نسبت به این بیماری، کشنده نبودن آن است.
اما تب خال تناسلی فقط یک تب خال ساده نیست زیرا بیماری با عودهای مکرر، تا آخر عمر گریبان فرد را میگیرد و واقعا کیفیت زندگی بیمار را بر هم می زند. تبخال تناسلی مردان و زنان، دومین بیماری شایع منتقله از طریق جنسی است که در صورت ابتلا به آن باید تا آخر عمر با آن مدارا و زندگی کنید چون درمان قطعی ندارد و تنها راه، مبتلا نشدن با آن است. بنابراین با دادن اطلاعاتی کامل در این خصوص میتوان جلوی انتشار ویروس از انسانی به انسان دیگر را گرفت.
تبخال تناسلی چیست؟
علت ایجاد کننده تبخال تناسلی، ویروس هرپس یا تبخال می باشد. دو نوع ویروس تبخال وجود دارد. نوع 1 که اغلب باعث ایجاد تبخال در لب ها می گردد و نوع 2 که اغلب باعث ایجاد تبخال در ناحیه تناسلی در آلت مردان و زنان، و پوست ناحیه تناسلی اطراف می گردد.
هر دو ویروس مسری بوده و از فردی به فرد دیگر انتقال می یابند. ویروس تبخال دهانی از طریق تماس لب ها، و ویروس تبخال تناسلی از طریق مقاربت جنسی انتقال می یابند.
علائم و نشانه های ابتلا به تبخال تناسلی کدامند؟
بعد از 2 روز تا 2 هفته بعد از تماس با فرد آلوده به تبخال تناسلی فرد احساس درد و سوزش و خارش و قرمزی شدید ناحیه تناسلی می کند و تدریجاً تاول های پوستی و گروهی به شکل زیر در ناحیه ایجاد می شوند که بسیار دردناک هستند و فرد ممکن است مبتلا به تب، درد عضلات و بیحالی شدید گردد.
در حدود دو سوم افراد مبتلا به هرپس تناسلی (تبخال تناسلی)علائمی را تجربه نکرده و یا علائمی خفیفی را تجربه می کنند که با دیگر عوارض پوستی اشتباه گرفته می شوند. در مواردی که علائم وجود ندارند، هرپس تناسلی باز هم قابل انتقال است. پزشکان ما، جهت کسب اطلاعات در ارتباط با وضعیت خود انجام هر دو آزمایش هرپس نوع 1 و 2 را به بیماران توصیه می کنند.
علائم هرپس تناسلی در مردان
هرپس تناسلی در بیشتر موارد بدون هیچ علائمی می باشد ولی می تواند در بعضی موارد علائم زیر را داشته باشد که عبارتند از:
- زخم ها یا تاول ها بر روی آلت تناسلی
- زخم ها، تاول ها یا اولسر ها (نوعی زخم) درون یا اطراف مقعد، باسن و ران ها
- تب
- سردرد
- خستگی
- بدن درد
- تورم گره های لنفی
- مننژیت
- انسفالیت
- عفونت چشمی
- اگزمای هرپتیکوم
اصولاً اولین حمله ویروس بسیار آزاردهنده می باشد. بعد از چند روز تاول ها کنده شده و مایعات سفید رنگی خارج می شود ولی محل هنوز شدیداً دردناک و 4 هفته طول می کشد تا زخم ها بهبودی حاصل کنند. در این مرحله بیماری شدیداً واگیر دار بوده و هر گونه تماس جنسی باعث آلودگی طرف مقابل نیز خواهد شد. هرپس سیمپلکس و سرطان یعنی چه؟ آیا هرپس باعث سرطان می شود؟
از مشخصات این بیماری عود زودهنگام آن است و ممکن است در طول سال تا 8 بار دوباره عود کند و لذا فرد آلوده همیشه با آن درگیر بوده و باعث اختلالات روحی و روانی و کم حوصلگی فرد می گردد. وارد شدن کوچکترین استرس از قبیل تب، عادت ماهانه خانم ها، استرس های حاد، بالارفتن قند خون، کاهش سیستم ایمنی بدن باعث عود بیشتر و شدیدتر شدن بیماری خواهد شد.
راه های تشخیص تبخال تناسلی مردان
پزشک معاینه ای جسمانی انجام داده و به دنبال زخم ها خواهد گشت. او می تواند مایعی را از تاول ها بدست آورده، آن را کشت داده و از نظر وجود هرپس آن را ارزیابی کند. آزمایش های خون و دیگر آزمایش ها نیز می توانند بر روی مایع گرفته شده از تاول انجام شوند. همچنین می تواند از طریق موارد زیر نیز بیماری را تشخیص دهد که عبارتند از:
- وجود تاول های متعدد پوستی در ناحیه تناسلی
- ممکن است کاملا ً بی علامت باشد که با آزمایش خون تشخیص داده می شود.
- آزمایش از ترشحات تاول های کنده شده
عوارض تبخال تناسلی
- حملات درد، سوزش و آزردگی روحی و روانی فرد و فشار روحی ناشی از آن که با بیحالی و کم حوصلگی همراه است
- ابتلاء جنین مادر حامله آلوده: که در این موارد بهترین پیشگیری انجام سزارین برای جلوگیری از آلوده شدن نوزاد می باشد.
- خوشبختانه بر خلاف زگیل تناسلی در اینجا شانس ابتلا به سرطان بالا نمی رود و درد آن آزاردهنده است.
درمان های تبخال تناسلی کدامند؟
در صورتی که فرد تصور می کند به تبخال تناسلی ابتلا یافته است باید هر چه زودتر با پزشک ملاقات کند. تشخیص تبخال تناسلی در هنگامی که زخم ها وجود دارند آسان تر است. در این صورت فرد می تواند درمان را زودتر آغاز کرده و احتمالا درد کمتری را در ارتباط با عفونت تجربه کند. هرپس تناسلی ( زگیل تناسلی) هیچ درمانی ندارد اما دارو ها می توانند به آن کمک کنند.
درمان تبخال تناسلی با آنتی بیوتیک
کپسول آسایکلوویر400 را می توان به صورت روزانه برای درمان تبخال تناسلی استفاده کرد. این کپسول، باید به محض احساس هر گونه حس مور مور، سوزش یا خارش مصرف شوند.
درمان تبخال تناسلی با پماد
داروی آسیکلوویر به صورت پماد موجود است و در مراحل اولیه یا در هنگام عود علائم بر روی زخم ها قرار داده می شود.
پیشگیری از ابتلا به تبخال تناسلی
- از برقراری رابطه جنسی با افراد مشکوک و آلوده بپرهیزید.
- استفاده از کاندوم: به علت عدم پوشاندن کامل ناحیه تناسلی امکان جلوگیری 100 درصد نمی باشد ولی درصد ابتلا را کاهش می دهد.
- در موقع فعال بودن ویروس که با تاول های گروهی همراه است و زمانی که تاول ها مرطوب هستند از مقاربت جنسی اجتناب کنید چون شانس ابتلا طرف مقابل بسیار بالا می رود.
- در صورتیکه بی علامت هستید با انجام آزمایش خون از عدم ابتلا به آن آگاه شوید.
- در زمانیکه تبخال دهانی دارد تماس با ناحیه تناسلی باعث ابتلاء فرد مقابل خواهد شد پس اجتناب نمائید.
چند توصیه برای تبخال تناسلی
آگاه باشد تبخال تناسلی درمان قطعی ندارد و جهت مدارا با آن:
- استرس خود را کاهش دهید
- ایمنی بدن خود را ورزش و کنترل قند و بیماری های زمینه ای بالا نگه دارید
- از قرص های پیشگیری از عود در زمان های استرس و سرماخوردگی و عادت ماهیانه استفاده نمائید.
سوالات رایج درباره ی تبخال تناسلی
در ادامه سوالات رایج درباره ی تبخال تناسلی را برای شما آورده ایم.
آیا این بیماری عود کننده است؟
تب خال تناسلی با درمان یا بدون درمان فروکش می کند. اما خاموشی علائم بیماری، به معنای درمان نیست چون ویروس همچنان داخل بدن باقیمانده وتحت شرایطی فعالیت خود را از سر میگیرد. شرایط مطلوب برای از سر گیری فعالیت ویروس، تضعیف سیستم ایمنی مانند سرماخوردگی، وارد شدن استرس به فرد حامل ویروس تب خال، شروع عادت ماهیانه در خانمها و هرگونه تغییر در وضعیت روحی وجسمی است. عود ممکن است با همان شدت یا خفیفتر باشد. عود بیماری ممکن است به ۸ بار درسال هم برسد.
افراد آلوده به ویروس برای جلوگیری از عود چه باید بکنند؟
این افراد باید تحت درمان نگهدارنده قرار گیرند. یعنی داروهای ضد ویروس با دوز کم و به طور مداوم مصرف شوند. تنها خبر خوش بیماری تب خال تناسلی این است که هیچ وقت به سرطان تبدیل نمی شود.
چرا این ویروس در جوان ها زیاد شده است؟
ویروس تب خال تناسلی در افرادی که بیبندوباری جنسی دارند (آمارها نشان میدهد تعداد جوانان مبتلا به ویروس تب خال تناسلی، به شدت در حال افزایش است) بیشتر مشاهده می شود . به طور خلاصه همه کسانی که بی بند و باری جنسی دارند، به یکی از بیماریهای منتقله از راه جنسی مبتلا هستند، مگر اینکه خلاف آن ثابت شود.
اما هدف ما اطلاع رسانی بیشتر به جوانان است، چون اطلاع و ترس از بیماری حتما محدودیتی در رفتارهای پرخطر ( مقاربتی) جوانان ایجاد می کند. استفاده از کاندوم خطر آلودگی به ویروس را کم میکند، ولی آن را از بین نمیبرد چون ضایعات در ناحیه تناسلی پخش هستند.