کولپوسکوپی زگیل تناسلی چیست؟ کولپوسکوپی که نوعی معاینه دستگاه تناسلی زنان است، ابزاری مؤثر برای تشخیص زگیل تناسلی، می باشد. به کمک این آزمایش، زگیل های میکروسکوپی و مسطحی که با روش های عادی قابل مشاهده نیستند را می توان تشخیص داده و درمان کرد. این امکان وجود دارد که شما علاائم زگیل تناسلی زنان را تجربه کنید اما زگیل ها قابل دیدن نباشند.
اخیراً، مطالعات گزارش شده در زمینه زنان و اورولوژی، فایده کولپوسکوپی برای بیماران مرد را نیز مورد بررسی قرار داده است. به عنوان مثال، با انجام کولپوسکوپی روی برخی از مردان مشکوک به زگیل تناسلی (که با روش های دیگر قابل تشخیص نبود)، مشخص شد که در بسیاری از نواحی دچار زگیل هستند.
چرا باید تست کولپوسکوپی بدهیم؟
محققین بر این باورند که با توجه به پتانسیل نئوپلاستیک ویروس پاپسلومای انسانی (HPV)، سهولت انتقال آن از طریق هر گونه تماس جنسی و مشکلات فعلی تشخیص انواع خاصی از زگیل، درمان زگیل تناسلی مردان بدون کولپوسکوپی درست نیست. و معاینه کولپوسکوپی باید به معاینه ای رایج در تمامی مردان مبتلا به زگیل تناسلی و مردانی که تست HPV شریک جنسیشان مثبت شده است، تبدیل شود.
در کولپوسکپی زنان چه ناحیه ای بررسی می شود؟
کولپوسکوپی آزمایشی است که برای بررسی واژن، فرج و دهانه رحم مورد استفاده قرار می گیرد. در صورتی که پزشک در طول آزمایش متوجه مشکلی شود، از ناحیه مورد نظر نمونه (بیوپسی) گرفته و نمونه زیر میکروسکوپ با دقت بررسی می گردد. کولپوسکوپی اغلب برای افرادی تجویز می شود که نتیجه ی تست پاپ اسمیر یا HPV نرمالی نداشته اند.
در طول این آزمایش، پزشک یک ابزار آغشته به روان کننده به نام اسپکولوم را در واژن قرار داده و واژن را کمی باز می کند. سپس با دقت داخل واژن و دهانه رحم را مورد بررسی قرار می دهد. برای بررسی دقیق تر معمولاً از یک ذره بین استفاده می شود. دستگاه به طور کامل داخل واژن شما قرار نمی گیرد.
در برخی موارد، پزشک از سرکه یا ید برای بهتر دیده شدن نواحی غیر طبیعی دهانه رحم استفاده می کند.زمانی که اسپکولوم وارد واژن شما می شود، ممکن است کمی احساس ناراحتی کنید. در صورتی که نیاز به نمونه برداری از دهانه رحم باشد، ممکن است درد کمی مثل نیشگون گرفتن را تجربه کنید.
چرا کولپوسکوپی تجویز می شود؟
کولپوسکوپی معمولاً در موارد زیر تجویز می شود:
- زمانی که تست پاپ اسمیر نواحی مشکوکی در دهانه رحم نشان دهد، معمولاً نیاز به نمونه برداری می باشد.
- زمانی که زخم یا مشکلات دیگری مثل زگیل تناسلی روی واژن و یا اطراف دهانه رحم وجود دارد.
- بررسی مجدد نواحی غیر طبیعی که در کولپوسکوپی قبلی تشخیص داده شده یا بررسی میزان تأثیر گذاری درمان.
- در صورتی که پس از آزمایش HPV متوجه ابتلا به انواع پر خطر HPV شده اید.
آمادگی های قبل از کولپوسکوپی
- قبل از آزمایش، لیست کاملی از داروهای مصرفی خود را در اختیار پزشک قرار می دهید. در صورتی که داروهای ضد انعقاد خون مصرف می کنید، ممکن است پزشک قطع مصرف آنها را توصیه کند. این داروها معمولاً شامل آسپرین و سایر داروهای رقیق کننده خون می شوند. توصیه های پزشک را با دقت دنبال کنید.
- قبل از آزمایش، ادرار کرده و مثانه ی خود را کاملاً تخلیه کنید.
- برای کاهش درد بهتر است 30 تا 60 دقیقه قبل از آزمایش از مسکن هایی مثل ایبوپروفن (ادویل یا موترین) استفاده کنید. این امر به کاهش گرفتگی و درد آزمایش کمک می کند.
- در حین آزمایش کولپوسکوپی نباید پریود باشید. بنابراین برای آزمایش با دقت برنامه ریزی کنید.
نحوه انجام تست توسط پزشک
این آزمایش در مطب پزشک انجام می شود. برای انجام این آزمایش باید از کمر به پایین کاملاً لخت باشید. بنابراین ابتلا لباس های پایین تنه خود را در می آورید. سپس به شما پوششی داده می شود که دور کمر خود ببندید. روی میز معاینه دراز کشیده و پاهایتان را روی زیرپایی (رکاب میز معاینه) قرار می دهید.
پزشک ابزار آغشته به روان کننده به نام اسپکولوم را درون واژن شما قرار می دهد. واژن را کمی باز می کند تا به داخل واژن و دهانه رحم دسترسی داشته باشد.
پزشک به کمک کولپوسکوپ واژن و دهانه رحم را بررسی می کند. کولپوسکوپ، مجهز به لنز نوری داخلی است که شبیه به دو چشم می باشد. این ابزار برای مشاهده دهانه رحم استفاده می شود. کولپوسکوپ در تمام مدت خارج از واژن شما خواهد بود. ممکن است از محلول استیک اسید (سرکه) یا ید روی دهانه رحم استفاده شود. این امر به بهتر دیده شدن نواحی غیرطبیعی کمک می کند.
اگر پزشک متوجه بافت غیر طبیعی روی دهانه رحم شود، نمونه کوچکی از بافت مورد نظر می گیرد. معمولاً چندین نمونه از نواحی غیر طبیعی گرفته شده و زیر میکروسکوپ با دقت بررسی می شوند. در صورت بروز خونریزی ممکن است از محلول مخصوص (مونسل) یا سواب نیترات نقره برای توقف خونریزی استفاده شود.
در صورتی که نیاز به نمونه برداری از بافت داخل دهانه ی رحم باشد، آزمایشی به نام کورتاژ اندوسرویکال (ECC) انجام می شود. این نواحی دهانه رحم با کولپوسکوپ قابل مشاهده نمی باشد. در طول کورتاژ اندوسرویکال، پزشک از ابزاری پزشکی شبیه قاشق (به نام کورت) برای تراشیدن بافت کانال اندوسرویکال استفاده می کند. ECC کم تر از یک دقیقه زمان می برد. این آزمایش در دوران بارداری توصیه نمی شود.
آزمایش کولپوسکوپی چقدر طول می کشد؟
کولپوسکوپی معمولاً 15 دقیقه زمان می برد.
کولپوسکوپی چه حسی دارد؟
ممکن است حین قرار دادن اسپکولوم درون واژن کمی احساس ناراحتی کنید. در صورتی که نیاز به نمونه برداری باشد، معمولاً احساس سوزش و گرفتگی را تجربه خواهید کرد.
عوارض کولپوسکوپی چیست؟
کولپوسکوپی با عوارض بسیار کمی همراه است. در موارد نادر، بیوپسی دهانه رحم می تواند باعث عفونت و خونریزی شود. خونریزی را می توان با استفاده از مایع یا سواب مخصوص متوقف کرد. اگر باردار هستید ممکن است پس از بیوپسی، خونریزی بیشتری را تجربه کنید.
پروفسور حسین کرمی متخصص اورولوژی
منبع:healthlinkbc،pubmed