نمونه برداری یا بیوپسی پروستات چیست؟

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

بیوپسی پروستات یا نمونه برداری از پروستات، قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد. امروزه سرطان پروستات شایعترین سرطان در سنین بالای 50 سال در دنیا می باشد.

برخلاف بزرگی و خوش خیم بودن، سرطان پروستات اغلب پر سر و صدا و توأم با علائم ادراری از قبیل، تکرر ادرار، سوزش ادرار، دو شاخه شدن ادرار، قطع و وصل شدن ادرار، شب بیداری های مکرر و احتباس ادراری خود را نشان می دهد. سرطان پروستات اغلب در مرحله اول کاملاً بی سر و صدا و بدون علامت و به صورت اتفاقی با چکاپ و معاینه بالینی مشخص می شود.

اقدام به نمونه برداری از پروستات

هدف از نمونه برداری چیست

  • امروزه تست PSA و PSA آزاد و معاینه انگشتی پروستات از مقعد، روش های اولیه تشخیصی و شک به سرطان پروستات می باشند. PSA ماده ای است که در حالت طبیعی از پروستات ترشح می شود و اندازه آن با توجه به اندازه پروستات و سن بیمار اغلب در زیر 4mg می باشد.

  •  طبق قوانین پزشکی هر کسی که PSA او حالت صعودی در چکاب های منظم داشته باشد و همچنین در معاینه انگشتی قوام پروستات تغییر پیدا کرده باشد، شک به سرطان پروستات باید بررسی و در صورت نیاز نمونه برداری از پروستات انجام شود.

چه کسانی باید نمونه برداری یا بیوپسی پروستات انجام دهند؟

شرایط قبل از نمونه برداری پروستات

ابتدا باید به بیمارانی که کاندید بیوپسی یا نمونه برداری از پروستات هستند، اطلاعات کاملی در رابطه با الزام نمونه برداری از پروستات عصبی، روش آن و عوارض احتمالی نمونه برداری، داده شود و فرم رضایت آگاهانه توسط بیمار خوانده و رضایت نامه جهت انجام بیوپسی یا نمونه برداری از پروستات، مثل همه عمل های جراحی گرفته می شود. قبل از نمونه برداری باید برای بیمارانی که ناراحتی قلبی و عروقی و یا دیابت کنترل نشده دارند، مشاوره قلب و عروق و غدد انجام شود.

داروهای رقیق کننده خون مثل وارفارین، پلاویکس و هپارین، حتما با نظر دکتر قلب و عروق یک هفته قبل از نمونه برداری قطع شود. برای جلوگیری و پیشگیری از عفونت بعد از نمونه برداری، چند روز قبل از انجام آن آنتی بیوتیک های مناسب برای بیمار تجویز می گردد. در مواردی که نمونه برداری با بیهوشی و بی حسی نخاعی انجام می شود، باید بیمار در روز نمونه برداری ناشتا مراجعه نماید.

نمونه برداری از پروستات چگونه انجام میشود

امروزه نمونه برداری به دو صورت با راهنمایی سونوگرافی مقعدی و یا راهنمایی با MRI انجام می شود. در هر روش با عبور پروپ مقعدی، محل پروستات و محل بیوپسی مشخص می شود و با استفاده از سوزن هایی با شلیک اتوماتیک، تعداد 12 قطعه از محل های مختلف پروستات و مخصوصاً مناطق مشکوک برداشته شده و در داخل ظرفی ریخته شده و جهت ارزیابی نسجی به مرکز پاتولوژی فرستاده می شود.

اصولاً تا یک هفته نتیجه نمونه برداری یا همان بیوپسی نسجی از طرف پاتولوژی اعلام می گردد و درمان بر اساس نتیجه گزارش شده ادامه پیدا می کند.

عوارض نمونه برداری از پروستات

عوارض نمونه برداری پروستات مخصوصا زمانی که از طریق مقعد انجام می شود عبارتند از:

  • عفونت: خطرناک ترین عارضه نمونه برداری یا بیوپسی از پروستات، عفونت می باشد. جهت جلوگیری از آن، چند روز قبل، آنتی بیوتیک خوراکی شروع می شود و در مرکز نمونه برداری بهتر است با گرفتن رگ از بیمار، آنتی بیوتیک های وسیع الطیف حین نمونه برداری برای بیمار تزریق شود.
  •  علامت عفونت بعد از نمونه برداری عبارتند از: ضعف؛ تب و لرز، بی حالی و افت فشارخون که باید بیمار سریع بستری و آنتی بیوتیک های قوی، از قبیل مروپنم، ایمی پنم به صورت وریدی تجویز گردد. غفلت از درمان به موقع بیمار ممکن است باعث شوک عفونی و مرگ بیمار شود.
  • خونریزی مقعدی: که اصولاً 2 الی 3 روز بعد از نمونه برداری خودبخود خوب می شود.
  • خونریزی ادراری: که ممکن است باعث تجمع لخته و بند آمدن ادرار شود، که بهتر است حین نمونه برداری سوند فولی سه راه، برای جلوگیری و درمان این اتفاق برای بیمار گذاشته شود.
  • خون در مایع منی: که بعد از چند مدت خودبخود درمان می شود.

مرکز نمونه برداری پروستات در تهران

پروفسور حسین کرمی جراح کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی با پیشرفته ترین تجهیزات چندین سال است که در تهران و به صورت تخصصی بر روی نمونه برداری از پروستات فعالیت دارند. در صورت نیاز به نمونه برداری پروستات با شماره های ۰۲۱۲۲۶۴۲۷۴۴ – ۰۹۳۵۱۱۴۲۰۸۰ – ۰۹۱۰۱۱۴۲۰۸۰ و ۰۹۳۸۹۲۰۱۳۱۲ تماس حاصل فرمائید.

1.2/5 - (502 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر ابوالفضل پنجشنبه ۸ بهمن ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 402 مشاهده پرسش
    سلام اگه زگیل در مجرای مرد باشه چه راه کاری داره.فریز و لیزر و منجمد کردن انجام دادیم اما خوب نشده.راهی دیگه لطفا پیشنهاد بدهید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۸ بهمن ۹۴( 9 سال پیش)
      بسته به محل است
  • تصویر کاربر علی پنجشنبه ۸ بهمن ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 1437 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر
    از اردبیل مزاحمتون می شم --مادرم 53ساله است حدود یک ساله است که با مشکل ادرار چکه ای مواجه هستیم به متخصص در اردبیل مراجه کردیم از طرق آزمایش ها وسونوگرافی های متعدد تشخیص افتادگی رحم را داد که موقع عمل هم رحم را بالا کشید وهم عمل T.V.T را انجام داد ولی باز هم مثل قبل ساعت در سرویس بهداشتی می شینه تا ادرار کامل تخلیه شه هر چقدر صداش میزنیم میگه وقتی ادرار قطره قطره می آید چه جوری بلند بشم لطفا راهنماییم کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۸ بهمن ۹۴( 9 سال پیش)
      02122642744 باید نوار مثانه بگیرید
  • تصویر کاربر راحله سه شنبه ۲۲ دی ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 401 مشاهده پرسش
    با سلام حدود سه ماه پیش به یک متخصص و جراح کلیه مراجعه کردم که با انجام آزمایشات و سونوگرافی مشخص شد دو سنگ 3 میلی متری در کلیه راست دارم و خون در ادرار مشاهده شده بود و دکتر گفتند باید عمل شوم که عمل با بی حسی نخاعی انجام شد که در حین عمل متوجه شدند که حالب راست هم دچار تنگی می باشد و wjبرایم گذاشتند اما تکرر ادرار من هنوز ادامه دارد که با مراجعه دوباره و آزمایش ادرار عفونت نداشتم و دکتر گفتند که مثانه کوچک و تحریک پذیر است گفتند در حین عمل متوجه تحریک پذیری مثانه شده اند و گفتند عصبی است و برایم قرص تولترودین و تاوانکس تجویز کردند و گفتند پس از 20 روز که قرص ها تمام شد بیا و لی با مراجعه بعدی دیگر دارویی برایم تجویز نکردند و دوباره دچار تکرر ادرار شده ام و الان نمی دانم باید چکار کنم آیا دوباره به دکتر مراجعه کنم یا خودم قرص تولترودین را مصرف کنم با وجود حجم کم ادرار احساس دفع زیادی دارم متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۲ دی ۹۴( 9 سال پیش)
      02122642744 نوار مثانه بگیرید
  • تصویر کاربر مرتضی سه شنبه ۲۲ دی ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 379 مشاهده پرسش
    دکتر جان سلام:
    کمی تنگی نفس دارم آیا علت آن عفونت ادرار هست یا کلیه باعث این کاره؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۲ دی ۹۴( 9 سال پیش)
      ازمایش دهید
  • تصویر کاربر یوسف سه شنبه ۶ بهمن ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 316 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض خسته نباشید
    من یوسف هستم 23 ساله مجرد. مدت یک ماه است که بعد از ادرار کردن و خارج شدن از دستشویی احساس میکنم بازهم ادرار دارم و کاملا خالی نشده. بعد که دو مرتبه برای ادرار اقدام میکنم ادرار بسیار ناچیزی از من دفع می‌شود ولی باز آن احساس ادرار داشتن رفع نمیشود و باقی میماند. در هنگام ادرار هم به اندازه معمول ادرار از من دفع می‌شود و به راحتی خارج می شود و رنگ آن هم نرمال است. بنده سابقه دفع سنگ کلیه و کریستال سازی کلیه هم دارم.
    باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۶ بهمن ۹۴( 9 سال پیش)
      02122642744 باید نوار مثانه بگیرید
  • تصویر کاربر اسلامی سه شنبه ۶ بهمن ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 321 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض خسته نباشید
    جناب دکتر من متاهل هستم گاهی اوقات بعد از ادرار 1 یا 2 قطره خون آبه که حالت غلیظ هستش از من خارج میشه که بیشتر بعد ارتباط جنسی برام اتفاق میوفته.ممکنه راهنماییم کنید؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۶ بهمن ۹۴( 9 سال پیش)
      سونوکنید
  • تصویر کاربر نادر جمعه ۲ بهمن ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 819 مشاهده پرسش
    با سلام.
    ضمن تشکر از زحمات شما و آرزوی توفیق بیشتر در عرصه خدمت
    لطفا به سوال بنده پاسخ دهید.
    اول صبح، وقتی بعد ادرار کردن (به راحتی و بدون هیچ گونه سوزش)، آلت را با آب (نه خیلی سرد و نه خیلی گرم ) می شورم سوزش زیادی در سر آلت حس می کنم که بعد از 10 دقیقه رفع می شود. سعی می کنم بهداشت فردی را هم رعایت نمایم.
    لطفا بفرمایید که دلیل این موضوع چیست?
    آیا عفونت ادراری دارم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲ بهمن ۹۴( 9 سال پیش)
      ازمایش ادرار دهید
  • تصویر کاربر مژگان دوشنبه ۲۱ دی ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 1848 مشاهده پرسش
    سلام.پسر من 17 سال دارد.دو ماه است که میگوید هر بار که به دستشویی میروم نمیتوانم کامل ادرار کنم.به دو پزشک متخصص اورولوژی وکلیه مراجعه کردم. سونوگرافی از کلیه.مثانه و پروستات دادند همچنین آزمایش خون و ادرار برای عفونت که همه سالم بود.متخصص مغز و اعصاب بردم ام آر آی مغز و نخاع دادند برای بیماری های خاص که سالم بود. در آخر متخصصین گفتند که عصبی است.البته پسرم استرس درس و. . . زیاد دارد. کف دستش و کلا خیلی عرق می کند. آزمایش تیرویید هم دادم که نداشته.در آخر متخصص جراح
    مغز روزی نصف قرص سیتالوپرام پیام دادند که دارد میخورد و همه متخصصین حتی پزشک کلیه گفتند در مورد ادرار کردن ازش یواش نکنم تا خود به خود فراموش کند. ولی هر دو سه روز خودش از این شکایت دارد که ادرارش کامل تخلیه نمیشود. حالا میخواستم سوال کنم آیا تا کی من باید بی خیال شوم؟و چه مدت ممکن است طول بکشد و آیا باز هم به پزشک کلیه و مجاری باید مراجعه کنم یا خیر؟پسرم از لحاظ بلوغ هم استرس دارد و اینطور که گفته خود ارضایی زیاد داشته و همش میترسد. آیا روانپزشک ببرم ؟آیا این مسئله بلوغ به ادرار کردن ربط دارد؟بیشتر نگرانی من در مورد کامل ادرار نکردنش است.با تشکر از شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۱ دی ۹۴( 9 سال پیش)
      02122642744 نوار عصب مثانه
  • تصویر کاربر سیاوش یکشنبه ۲۷ دی ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 327 مشاهده پرسش
    ا سلام 
    بنده با مشکل تکرر ادرار شدید مواجه هستم
    بطوری که در زمان دستشویی رفتن چندین بار مثانه خالی میکنم ولی باز که میخوام از دستشویی بیام بیرون باز ادرار دارم
    بعد باز ادار که میکنم دوباره تا دست هایم را میشورم باز ادرارم میگیره که خیلی کم و بدون فشار میاد بیرون 
    گه گاهی اسپرم همراه ادار خارج میشود 
    شب ها به هیچ وجه از خواب بیدار نمیشم بخاطر ادرار کردن
    سن من ۲۶ سال
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۷ دی ۹۴( 9 سال پیش)
      02122642744 نوار متانه
  • تصویر کاربر محمد دوشنبه ۵ بهمن ۹۴( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 308 مشاهده پرسش
    سلام دکتراولل تشکر کنم از اینکه سایت خوبی درست کرده اید . آقای دکتر خودم فکر میکنم سوالم غیر منطقی باشد نمیدانم شاید هم نه . دکتر جان آیا ممکن هست درمثانه چیزی مانند جلبرگ درست شود و به راحتی دفع شود اگر امکان دارد باید جدی بگیرمش یا نه چون نه از قبل دردی داشتم نه موقع دفع و نه بعد ازآن ؟ اگه راهنمایی کنید ممنون میشم .با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۵ بهمن ۹۴( 9 سال پیش)
      بله
درحال دریافت اطلاعات
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب