نمونه برداری یا بیوپسی پروستات چیست؟

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

بیوپسی پروستات یا نمونه برداری از پروستات، قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد. امروزه سرطان پروستات شایعترین سرطان در سنین بالای 50 سال در دنیا می باشد.

برخلاف بزرگی و خوش خیم بودن، سرطان پروستات اغلب پر سر و صدا و توأم با علائم ادراری از قبیل، تکرر ادرار، سوزش ادرار، دو شاخه شدن ادرار، قطع و وصل شدن ادرار، شب بیداری های مکرر و احتباس ادراری خود را نشان می دهد. سرطان پروستات اغلب در مرحله اول کاملاً بی سر و صدا و بدون علامت و به صورت اتفاقی با چکاپ و معاینه بالینی مشخص می شود.

اقدام به نمونه برداری از پروستات

هدف از نمونه برداری چیست

  • امروزه تست PSA و PSA آزاد و معاینه انگشتی پروستات از مقعد، روش های اولیه تشخیصی و شک به سرطان پروستات می باشند. PSA ماده ای است که در حالت طبیعی از پروستات ترشح می شود و اندازه آن با توجه به اندازه پروستات و سن بیمار اغلب در زیر 4mg می باشد.

  •  طبق قوانین پزشکی هر کسی که PSA او حالت صعودی در چکاب های منظم داشته باشد و همچنین در معاینه انگشتی قوام پروستات تغییر پیدا کرده باشد، شک به سرطان پروستات باید بررسی و در صورت نیاز نمونه برداری از پروستات انجام شود.

چه کسانی باید نمونه برداری یا بیوپسی پروستات انجام دهند؟

شرایط قبل از نمونه برداری پروستات

ابتدا باید به بیمارانی که کاندید بیوپسی یا نمونه برداری از پروستات هستند، اطلاعات کاملی در رابطه با الزام نمونه برداری از پروستات عصبی، روش آن و عوارض احتمالی نمونه برداری، داده شود و فرم رضایت آگاهانه توسط بیمار خوانده و رضایت نامه جهت انجام بیوپسی یا نمونه برداری از پروستات، مثل همه عمل های جراحی گرفته می شود. قبل از نمونه برداری باید برای بیمارانی که ناراحتی قلبی و عروقی و یا دیابت کنترل نشده دارند، مشاوره قلب و عروق و غدد انجام شود.

داروهای رقیق کننده خون مثل وارفارین، پلاویکس و هپارین، حتما با نظر دکتر قلب و عروق یک هفته قبل از نمونه برداری قطع شود. برای جلوگیری و پیشگیری از عفونت بعد از نمونه برداری، چند روز قبل از انجام آن آنتی بیوتیک های مناسب برای بیمار تجویز می گردد. در مواردی که نمونه برداری با بیهوشی و بی حسی نخاعی انجام می شود، باید بیمار در روز نمونه برداری ناشتا مراجعه نماید.

نمونه برداری از پروستات چگونه انجام میشود

امروزه نمونه برداری به دو صورت با راهنمایی سونوگرافی مقعدی و یا راهنمایی با MRI انجام می شود. در هر روش با عبور پروپ مقعدی، محل پروستات و محل بیوپسی مشخص می شود و با استفاده از سوزن هایی با شلیک اتوماتیک، تعداد 12 قطعه از محل های مختلف پروستات و مخصوصاً مناطق مشکوک برداشته شده و در داخل ظرفی ریخته شده و جهت ارزیابی نسجی به مرکز پاتولوژی فرستاده می شود.

اصولاً تا یک هفته نتیجه نمونه برداری یا همان بیوپسی نسجی از طرف پاتولوژی اعلام می گردد و درمان بر اساس نتیجه گزارش شده ادامه پیدا می کند.

عوارض نمونه برداری از پروستات

عوارض نمونه برداری پروستات مخصوصا زمانی که از طریق مقعد انجام می شود عبارتند از:

  • عفونت: خطرناک ترین عارضه نمونه برداری یا بیوپسی از پروستات، عفونت می باشد. جهت جلوگیری از آن، چند روز قبل، آنتی بیوتیک خوراکی شروع می شود و در مرکز نمونه برداری بهتر است با گرفتن رگ از بیمار، آنتی بیوتیک های وسیع الطیف حین نمونه برداری برای بیمار تزریق شود.
  •  علامت عفونت بعد از نمونه برداری عبارتند از: ضعف؛ تب و لرز، بی حالی و افت فشارخون که باید بیمار سریع بستری و آنتی بیوتیک های قوی، از قبیل مروپنم، ایمی پنم به صورت وریدی تجویز گردد. غفلت از درمان به موقع بیمار ممکن است باعث شوک عفونی و مرگ بیمار شود.
  • خونریزی مقعدی: که اصولاً 2 الی 3 روز بعد از نمونه برداری خودبخود خوب می شود.
  • خونریزی ادراری: که ممکن است باعث تجمع لخته و بند آمدن ادرار شود، که بهتر است حین نمونه برداری سوند فولی سه راه، برای جلوگیری و درمان این اتفاق برای بیمار گذاشته شود.
  • خون در مایع منی: که بعد از چند مدت خودبخود درمان می شود.

مرکز نمونه برداری پروستات در تهران

پروفسور حسین کرمی جراح کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی با پیشرفته ترین تجهیزات چندین سال است که در تهران و به صورت تخصصی بر روی نمونه برداری از پروستات فعالیت دارند. در صورت نیاز به نمونه برداری پروستات با شماره های ۰۲۱۲۲۶۴۲۷۴۴ – ۰۹۳۵۱۱۴۲۰۸۰ – ۰۹۱۰۱۱۴۲۰۸۰ و ۰۹۳۸۹۲۰۱۳۱۲ تماس حاصل فرمائید.

1.2/5 - (502 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر پگاه شنبه ۲۰ خرداد ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 404 مشاهده پرسش
    دختري 24 ساله هستم که حدود 6 ماه است که تکرر ادرار دارم و حس ميکنم ادرارم کامل تخليه نميشود و در هر بار دستشويي چند بار ادرار ميکنم و در اخر هم حس ميکنم ادرارم کامل تخليه نشده.آزمايش ادرار هم دادم و هيچ مشکلي نداشتم.در سونوگرافي همه چيز نرمال بود ولي بعد از تخليه 50ccادرار در مثانه ام مانده بود.هيچگونه سوزش يا درد در هنگام تخليه هم ندارم. سابقه فاميلي MS هم دارم آيا ممکنه MS داشته باشم?
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۰ خرداد ۹۶( 8 سال پیش)
      بله بايد بررسي شويد توسط متخصص مغز واعصاب٢-براي ادرارتان نوار بگيريد٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤
  • تصویر کاربر موسوی شنبه ۲۰ خرداد ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 301 مشاهده پرسش
    سورنا ...: با سلام مادر بنده از شش ماه پیش با سوزش ادرار به دکتر مراجعه کرد که معلوم شد تومور بدخیم مثانه دارد که تمامی سطح مثانه را گرفته است و بعد از اینکه به دکتر پویان در تهران مراجعه کردیم ما رو به دکتر شعبانی نیا بیمارستان شریعتی معرفی کرد که دوبار مثانه رو تراشیدند و قرار شد درمان شش هفته ای با دارو شروع بشه ولی یک هفته قبل از شروع درمان کلیه هاش درد گرفت که سریعا به تهران امدیم گفتند کراتینین اش اومده 7 و دو تا سوند از پهلوهاش وارد کردند تا ورم کلیه هاش بخوابه و کراتین هم حدود یک شده حالا فهمیدن کلیه ها سالمه ولی میگن با توجه به وسعت تومور دلیل گرفتگی توموره و رزیدنتها میگن سریعا مثانه رو بردارید دارو فایده نداره ولی دکتر شعبانی نیا و دکتر پویان میگن شاید با دارو هم درمان بشه . تو برزخ گیر کردیم موندیم چکار کنیم .؟ لطفا راهنمایی بفرمائید . سن بیمار 54ساله
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۰ خرداد ۹۶( 8 سال پیش)
      بايد كل مثانه برداشته شود
  • تصویر کاربر مهدی شنبه ۲۰ خرداد ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 329 مشاهده پرسش
    باعرض سلام خدمت اقای دکتر.پدرم سرطان روده بزرگ داشت و کولوستومی دایم میباشد بعد ا زحدود دوسال از طریق سی تی متوجه تومور روی مثانه شدیم واقای دکتر ایروانی متخصص خون و انکولوژی احتمال میدادکه پدرم دچار بی اختیاری ادرار شودوبعد از مدتی این اتفاق افتاد و در بیمارستان سینا توسط دکتر گوران به روش لیرز روی مثانه تراشیده شد و حالا ظاهرا تومور به داخل مثانه انتشار یافته و حجم مثانه کوچک شده و پدرم همچنان بی اختیاری ادرار دارد .میخواستم سوال کنم ایاامکان عمل جهت برداشتن تومور داخل مثانه میباشد .اگر میبایست حضورا خدمت برسیم راهنمایی فرمایید .باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۰ خرداد ۹۶( 8 سال پیش)
      در اين صورت كلا مثانه بايد برداشته شود
  • تصویر کاربر ياسمين جمعه ۱۹ خرداد ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 282 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشيد خدمت شما ، آقاى دكتر من ٢٣ سالمه و مجردم و نزديك ٦ساله هست مثانه عصبى دارم زير نظر پزشك چند دوره درمانى گذروندم قرص مصرف كردم ،تزريق داخل مثانه داشتم ،سونوگرافى و نوار مثانه هم گرفته شد و حتى سستسكوپى هم داشتم ٢بار، ي دوره اى هم فيزيوتراپى مثانه انجام داده م بى اختيارى ندارم عصبى از نوع اسپاسم شديد اين اواخر هم باز نوار مثانه انجام دادم و اصلاً نمى تونستم ادرار رو دفع كنم واقعاً نمى تونستم دفع كنم احساس اين بود كه انگار قفل شده و مثانم به طرز شديدى درد گرفته بود جورى كه در نهايت به گريه افتادم با سوند ادرارم رو تخليه كردن ، انگار همه اين درمان هايى انجام شده از بين ميره تاثيرش واقعاً خيلى كلافه شدم خيلى خسته شدم، خيلى ممنون ميشم راهنمايم كنيد ،سوالم اين هست كه براى مثانه عصبى درمان قطعى وجود داره؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۹ خرداد ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام نتيجه نوار عصب مثانه را بايد ببينم
  • تصویر کاربر سپهر چهارشنبه ۲۴ خرداد ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 326 مشاهده پرسش
    سلام دکتر اگه کسی مثانش کوچیک نباشه .بازم میتونه عمل کنه مثانش بزرگتر بشه که تکرر کمتری داشته باشه.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۴ خرداد ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام بسته به حجم اوليه مثانه است
  • تصویر کاربر زهرا جمعه ۱۹ خرداد ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 342 مشاهده پرسش
    مادر شوهر من حدود 40 روز پیش عمل افتادگی مثانه را عمل کرده عمده مشکل ایشان ماندن ادرار در مثانه و عفونت ادراری مکرر و بیرون زدگی مثانه بوده حال بعد از عمل باید دوبار در روز از سوند برای تخلیه استفاده کند ایا این مشکل برطرف میشود مقدار ادرار در هرنوبت از 300 سی سی کمتر نشده تا چه زمان باید این عمل تکرار شود ویا نیاز به عمل مجدد دارد مننون از پاسخ گویی شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۹ خرداد ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام بايد صبر كنيد ٢-از دكتر معالجتان بپرسيد
  • تصویر کاربر مریم سه شنبه ۱۶ خرداد ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 381 مشاهده پرسش
    درموردتوده مثانه
    1. تصویر کاربر مریم دوشنبه ۱۵ خرداد ۹۶( 8 سال پیش)
      باسلام درسونوگرافی بنده یک توده ای با اندازه گردو درمثانه نشان داده است دکتربنده جهت برداشتن غده به مشاوره قلب ارجاع نمودند متاسفانه دکترقلب بعداز گرفتن نوارقلب واکوگرافی به علت گرفتگی عروق قلبی اجازه عمل ندادند ودربیمارستان بستری نمودند حال دربیمارستان داروهایی جهت رفع مشکل قلبی به من تزریق می کنند که باعث خونریزی شدید مثانه می شودکه درطول چندروزبه من خون هم تزریق نموده اندمی خواهندبابیهوشی عمل مثانه انجام دهندولی دکترقلب به علت گرفتگی قلبی وداشتن 75سال سن نمی داندآیاازبیهوشی بیدارمی شودیانه خواهشمندم درصورت امکان راهنمایی ویابرای ماوقت بدهیدازاردبیل بیاوریم خدمت شماازلطف وعنایت شما بی نهایت تشکرمی نماییم بااحترام خانواده شاهی
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۶ خرداد ۹۶( 8 سال پیش)
      سلام اگر دكتر قلب اجازه ندهد كاري نميتوان كرد
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر حامی شنبه ۱۳ خرداد ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 339 مشاهده پرسش
    باسلام.خواهرزاده بنده یه پسر6ساله هست که ازابتدای تولد برگشت ادرار داشت و تحت مراقبت که گفتن یه کلیش کوچیکه مادرزادی و جدیدا گفتن فشار مثانه اش زیاده و مثانش ضخیم شده و باید دارو بخوره یا سوند وصل کنه داروها رو میخوره عوارض زیادی داره سوند هم چون درد داره زیاد نمیزاره.سوال من اینه بالاخره اینجور بیمارایی آیا امیدی به بهبودی هست یا باید پیوند مثانه و کلیه بشن؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۳ خرداد ۹۶( 8 سال پیش)
  • تصویر کاربر سیدکرم سه شنبه ۱۶ خرداد ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 318 مشاهده پرسش
    بابا كرم: باسلام مردی 55ساله ازفارس هستم مدت2سال است که قرص فیناستراید5وکپسول تامسولیسین مصرف میکنم تکرراداری ندارم امابندرت اداراصلا پرش ادار ندارم ادارم کاملا تخلیه نمیشه درسنوگرافی نشون داده که حدودا200سی سی تخلیه نمیشه وچنین سنگ کوچک درکلیه مشهود است تقاضای راهنمایی دارم ضمنا تصویرسونوارسال میگردد متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۳ خرداد ۹۶( 8 سال پیش)
    2. تصویر کاربر سیدکرم شنبه ۱۳ خرداد ۹۶( 8 سال پیش)
      با عرض سلام و خسته نباشید، عکس نوار مثانه را برایتان فرستادم. لطفا عکس نوار مثانه را ببینید و پاسخ دهید.ممنونم
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۶ خرداد ۹۶( 8 سال پیش)
      بايد سيستوسكوپي شويد٠٢١٢٢٦٤٢٧٤٤
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر هادی شنبه ۱۳ خرداد ۹۶( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 340 مشاهده پرسش
    سلام. با آرزوی قبولی طاعات شما٬ مرد 28 ساله هستم که همیشه با مشکل عدم دفع کامل ادرار روبه رو بوده ام. در 24 سالگی عمل واریکوسل (گرید دو) و در 27 سالگی عمل تنگی مجرای ادرار را انجام داده ام. پس از عمل تنگی مجرا٬ فشار ادرارم بهتر شد و سوزش آن تا حد زیادی برطرف شد اما هنگام تخلیه حدود 80 درصد ادرارم در مرحله اول با فشار تخلیه میشود اما بقیه آن به صورت خیلی باریک و طی چند مرحله خارج می شود که مستلزم باقی ماندن طولانی (در حد 15 دقیقه) در دستشویی است. ممنون میشوم اگر راهنمایی ام کنید که مشکل از کجاست.؟ (البته بعد از عمل تنگی 4 هفته یکبار سونداژ انجام داده ام تا تنگی عود نکند.)
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۳ خرداد ۹۶( 8 سال پیش)
درحال دریافت اطلاعات
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب