هرپس سیمپلکس یکی از ویروس های بسیار شایع در سطح جهان می باشد، که به دو نوع HSV1 نوع І و HSV2 نوع П تقسیم می شود. نوع І ویروس از قدیم الایام باعث علامت تبخال یا تاول های سوزناک است و اغلب در گوشه لب ها می زند و با درد و سوزش و خارش همراه می باشد و بعد از چند روز، خود به خود تاول ها از بین می روند.
نوع П ویروس هرپس سیمپلکس، جزء شایعترین ویروسهای منتقل شونده از طریق تماس جنسی آلوده می باشد. این بیماری در مرحله حاد و در حمله اول، با درد عضلات و استخوان ها و ضعف و بی حالی و تب همراه است و در کنار این علائم، با تاول های گروهی همراه با خارش و سوزش و درد در نواحی مقعد، واژن، آلت تناسلی مرد، روی عانه یا کشاله ران خود را نشان می دهد.

اصولاً بین 2 الی 12 روز بعد از آلوده شدن به ویروس هرپس، علائم بالینی آن ظهور پیدا می کند. تشخیص هرپس سیمپلکس بر اساس یافته های بالینی و به صورت تاول های گروهی دردناک- سوزش دار می باشد و جهت تأیید آزمایشگاهی آن از سه روش می توان استفاده کرد:
- کشت مستقیم از ترشحات
- PCR
- آزمایش خون از نظر آنتی بادی HSV
توصیه های بهداشتی جهت جلوگیری از انتشار بیماری
- اجتناب از فعالیت جنسی در مرحله حاد بیماری
- استفاده از کاندوم لاتکس در صورت داشتن نزدیکی در مرحله حاد
عوارض هرپس سیمپلکس
برخلاف باور عمومی، هرپس سیمپلکس باعث ایجاد سرطان و بدخیمی در انسان نمی شود. در مرحله حاد بثورات تاولی در زنال حامله، جهت جلوگیری از انتقال و آلودگی جنین، توصیه به انجام سزارین می گردد.
آیا تب خال ناشی از هرپس سیمپلکس درمان قطعی دارد؟
جواب منفی است. بهترین کار رعایت بهداشت جنسی و اجتناب از فعالیت های جنسی کنترل نشده و یا استفاده از کاندوم می باشد. بعد از ابتلا، ویروس بعد از حمله اولیه در پایانه های عصبی جا می گیرد و در فرصتهای مناسب که سیستم ایمنی بدن پایین می آید (از قبیل تب و بیمار های عفونی- استرس های ناگهانی و حاد – شروع پریود خانم ها با علائم بالینی عود و ظهور بثورات پوستی گروهی تاول دار با درد و سوزش- خارش – مقاربت دردناک) خود را نشان می دهد.

بهترین درمان موجود در بازار دنیا، آسیکلوویر است که به صورت قرص های 200 و 400 میلی گرمی و واسیکلوویر 500 میلی گرمی می باشد و باید با دستور پزشک معالج تجویز شود. از فوائد این داورها کاهش دوره بیماری و کاهش عوارض ناشی از تبخال می باشد.
یکی از کاربردهای این دارو، جلوگیری از عود زودرس تب خال می باشد. در این روش دارو با دوز کم و به مدت طولانی به بیمار داده می شود و درکنار درمان دارویی، به بیمار توصیه می شود که با کاهش استرس و انجام فعالیت های ورزشی- اجتناب از مصرف الکل و بالا بردن کیفیت زندگی، به کاهش عود بیماری کمک کند.
آیا تب خال تناسلی عوارض مهمی از جمله سرطان دارد؟
جواب منفی است. عارضه عمده تب خال با عود های زودرس، به هم خوردگی تعادل روحی و اعتماد به نفس فرد است. و از دیگر عوارض تب خال و هرپس سیمپلکس دردها- سوزش- خارش- بی حالی و ضعف در مواقع عود است که بیشتر در حمله های اولیه ویروس دیده می شود و با گذر زمان این عوارض رو به کاهش می گذارند.
بر اساس مطالعات ثابت شده، ارتباطی بین ویروس هرپس سیمپلکس و سرطان در نواحی تناسلی وجود ندارد. در پایان بحث و جمع بندی موارد ذکر شده به طور خلاصه:
- بهترین و منطقی ترین راه عدم آلوده شدن با این ویروس با اجتناب از فعالیت های جنسی متعدد کنترل نشده است.
- در صورت ابتلا به هرپس باید با کاهش استرس های روزانه- تغذیه مناسب و فعالیتهای ورزشی و بالا بردن سیستم ایمنی و با مصرف به موقع و سریع داروهای ضد هرپس به کاهش دوره بیماری و تسکین عوارض ناشی از آن اقدام کرد.