تفاوت سرطان مثانه با عفونت مثانه چیست؟

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

چه تفاوتی بین سرطان مثانه و عفونت مثانه وجود دارد؟ عفونت مثانه یا همان التهاب مثانه، به علت های عفونی ایجاد می شود (وجود ویروس مانند آدنوویروس و یا وجود باکتری مانند Ecoli ) و باعث التهاب مخاط مثانه و علائم تحریک پذیری شامل تکرر ادرار، خون در ادرار و سوزش ادرار می شود. سرطان مثانه علت و عامل ویروس و باکتری ندارد، و به علت سرطانی شدن سلول های مخاط مثانه ایجاد می گردد و در حقیقت تکثیر بی رویه سلول های سرطانی، مثل همه جاهای بدن باعث ایجاد تومور یا سرطان مثانه می گردد.

علل ایجاد سرطان مثانه

سرطان مثانه شایعترین سرطان، در سیستم ادراری می باشد و عوامل مختلفی در ایجاد آن دخالت دارند. مصرف انواع دودها، عفونت های ادراری مزمن، عوامل شغلی مانند لاستیک سازی، رادیوتراپی و شیمی درمان، استفاده طولانی از سوند ادراری در بروز آن دخیل هستند.

سرطان مثانه

علائم و نشانه های سرطان

خون در ادرار شایعترین علامت آن است. این خونریزی به صورت متناوب و بدون درد می باشد که به صورت خون روشن و با دفع لخته از ادرار یا به صورت میکروسکوپی و در آزمایش ادرار مشخص می شود و هیچ ارتباطی بین شدت خونریزی و شدت ضایعه وجود ندارد. به عنوان مثال در پشت یک خونریزی میکروسکوپی، ممکن است یک تومور بزرگ باشد و برعکس خونریزی واضح و روشن، علت آن یک تومور کوچک باشد.

دومین علامت آن درد و سوزش و تحریک پذیری ادرار و تکرر ادراری مزمن است، که اغلب در زمینه سرطان مثانه از نوع این سایتو می باشد. در اینجا یادآوری می شود که 75 درصد خونریزی ادراری بدون درد، که هر از چندگاهی اتفاق می افتد، شایعترین نشانه سرطان مثانه می باشد. در ادامه تفاوت سرطان مثانه با عفونت مثانه را بیان خواهیم کرد.

عفونت مثانه چیست؟

عفونت مثانه یا سیستیت، به معنی ملتهب شدن مخاط مثانه است که اغلب به شکل صعودی و از پایین مجاری ادراری به مثانه وارد می شود.

عفونت مثانه چه علائمی دارد؟

مثانه به عنوان کیسه نگهدارنده ادراری حدود 500 cc یا نیم لیتر ادرار را می تواند نگه دارد. عامل عفونی که اغلب باکتری به نام Ecoli می باشد، باعث التهاب و علائم تحریک پذیری مثانه شامل: تکرر، خونریزی، سوزش ادرار، بد بو شدن و تغییر رنگ ادراری می گردد.

یکی دیگر از عوامل التهاب مثانه، ویروسی به نام آدنو ویروس می باشد که باعث التهاب شدید مخاط مثانه و خونریزی وسیع شده، و در عرض چند روز خودبخود فروکش می کند. به اختصار باید گفت که هر موقع تکرر ادرار و سوزش ادرار، به همراه تغییر رنگ ادراری به صورت ناگهانی ایجاد شود، عفونت ادراری است مگر خلافش ثابت شود.

تاثیر اختلال نعوظ بر دیابت

اگر شما دچار علائم فوق با شک به عفونت ادراری شدید چه کار باید بکنید؟

اولین قدم اجتناب از مصرف بی رویه و خودسرانه دارو است. شما باید به دکتر ارولوژی مراجعه نمایید. دکتر پس از معاینه، از شما درخواست آزمایش، کشت ادرار و آنتی بیوگرام می کند. آنتی بیوگرام چیست؟ آنتی بیوگرام به معنی مشخص کردن نوع باکتری و درصد حساسیت آن به داروهای متخلف می باشد. و لذا پزشک، بهترین دارو که بیشترین اثر را روی درمان در کوتاه ترین زمان داشته باشد، انتخاب می کند. بر اساس آمار، شایعترین نوع باکتری ایجاد کننده عفونت ادراری، باکتری به نام Ecoli است که به داروهایی به نام سیپروفلوکساسین و کوتریموکسازول می باشد. توصیه می شود دوز دارو و روزهای مصرف آن توسط دکتر معالج شما مشخص شود.

اگر منشاء التهاب مثانه، آدنو ویروس باشد نیاز به دارو نیست و مثل دیگر بیماری های ویروسی خود به خود خوب خواهد شد. مصرف مایعات زیاد و تخلیه به موقع و کامل مثانه، به همراه مصرف منظم داروها فاکتورهای اساسی در درمان عفونت مثانه می باشند. در کسانی که به هر علتی ادرارشان خوب تخلیه نمی شود، باقی ماندن ادرار در مثانه، که محیط مناسبی برای تکثیر باکتری می باشد، عامل عفونت های مقاوم به درمان می باشند. در این شرایط باید تدابیر درمانی لازم برای تخلیه ادرار باقی مانده ادرار انجام گردد.

روش های درمان عفونت مثانه و سرطان مثانه

با توجه به ماهیت مختلف این دو نوع بیماری، درمان آنها نیز کاملاً متفاوت است.

درمان عفونت مثانه: درمان عفونت ادراری شامل استفاده از داروهای مناسب براساس آزمایش و کشت ادرار، و استریل و تمیز نگه داشتن ناحیه تناسلی و اجتناب از فعالیت های جنسی آلوده کننده، و همچنین درمان و از بین بردن عامل زمینه ای (که شایعترین آن ادرار باقی مانده است) و همچنین تخلیه به موقع مثانه و اجتناب از نگه داشتن بیخودی ادرار می باشد.

درمان سرطان مثانه: بر خلاف عفونت ادراری، درمان سرطان مثانه به روش های مختلف جراحی از قبیل تراش تومور به روش آندوسکوپی یا TURBT و درمان جراحی با برداشتن قسمتی از مثانه و همچنین تخلیه کامل مثانه یا رادیکال سیستکتومی می باشد که در مراحل پیش رونده سرطان مثانه انجام می شود. یکی دیگر از درمان های سرطان پیشرفته مثانه، شیمی درمانی و رادیوتراپی می باشد که مختصر به شرح آن می پردازیم.

روش TURBT یا درمان آندوسکوپی سرطان مثانه

روش آندوسکوپی بهترین و قطعی ترین روش تشخیص سرطان مثانه، و همچنین درمان تومور زمانی که به لایه های زیر منتشر نشده است، می باشد. در این روش که در بیمارستان با بی حسی نخاعی و یا بیهوشی عمومی، و با عبور آندوسکوپ به داخل مثانه انجام می شود و با استفاده از جریان برق و یا کوتر، سلول های سرطانی و تومور را کاملاً تراش داده و محل را پاکسازی می کنیم و نمونه ها را جهت بررسی نسجی به دکتر های متخصص آسیب شناسی یا پاتولوژی می فرستیم.

زمان بررسی حدود یک هفته طول می کشد و دکتر پاتولوژی نوع تومور، میزان بدخیمی و شدت درگیری مثانه را گزارش می کند. اگر تومور محدود به مخاط مثانه باشد و عضلات مثانه درگیر نشده باشد، درمان همین جا با پیگیری منظم و تحت نظر بودن پزشک معالج می باشد. اگر گرید یا شدت بدخیمی بالا باشد نوع П و Ⅲ و عضلات درگیر نباشد، اصولاً از ماده ای به نام ب – ث – ژ که همان ضعیف شده عامل ایجاد کننده سل است، به صورت منظم هر هفته داخل مثانه ریخته می شود و نقش موثری در جلوگیری از عود مکرر تومور دارد.

جراحی پارشیل سیستکتومی

به معنی برداشتن قسمتی از مثانه مبتلا به سرطان مثانه است که در موارد خاصی انجام می شود.

جراحی رادیکال سیستکتومی

به معنی برداشتن کل مثانه، پروستات در آقایان و رحم و تخمدان ها در خانم ها، به همراه مثانه می باشد. این عمل در کسانی انجام می شود که در بررسی های آسیب شناسی، بعد از تراش تومور مثانه به روش TURBT یا همان آندوسکوپی، درگیری عضلات مثانه گزارش می شود و یکی از سخت ترین عمل های جراحی است. در یک عمل جراحی 3-5 ساعته، مثانه به همراه پروستات در آقایان و رحم و تخمدان در خانم ها برداشته می شود و از روده ها به عنوان جایگزین مثانه و یا انحراف ادرار به پوست و از کیسه ادراری جهت تخلیه مثانه استفاده می شود. در صورت نیاز از شیمی درمانی نیز به عنوان درمان تکمیلی استفاده می شود.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

2.2/5 - (5 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر علیرضا یکشنبه ۲۷ آبان ۳( 2 هفته پیش) تعداد بازدید: 13 مشاهده پرسش
    آقای دکتر سلام خسته نباشید من یه مدتی از مو بر صنعتی استفاده کردم آلتم آسیب دیده ولی خوب شده بعد از مدتی یه خورده شوزش دارم وبعد از ادرار هم سوزش‌ دارم پروستات حجم آن 28سی سی وکلیه مثانه سالم نمیدونم بابت چیه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۷ آبان ۳( 2 هفته پیش)
      آزمایش آنالیز و کشت ادراری انجام بشه
  • تصویر کاربر مارال سه شنبه ۱۵ آبان ۳( 4 هفته پیش) تعداد بازدید: 23 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر آقای دکتر خدا قوت ممنون از پاسختون .میشه خواهش کنم آزمایش سیتولوژی ادرار که فرمودید در سه نوبت انجام بدم رو برام ثبت کنید ؟؟؟ یا هر آزمایش دیگه ای اگر لازم باشه کامل ادرار و کشت ادرار .ممنون میشم ..
    6479323858
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ آبان ۳( 4 هفته پیش)
      به شماره واتس اپ 09101142080 کد ملی ارسال کنید
  • تصویر کاربر محمد پنجشنبه ۱۹ مهر ۳( 1 ماه پیش) تعداد بازدید: 30 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من مدت سه سال است به سرطان مثانه مبتلا هستم تاکنون هفت بار سیستوسکوپی ودو نوبت tur انجام داده ام اخیرا بعد از تزریق ب ث ژ بیش از یک ساعت نمی توانم دارو را در مثانه نگه دارم وحتی بعد از تخلیه مثانه هر 5تا10دقیقهبا سوزش بسیار زیاد احساس دستشوئی دارم ولی فقط چند قطره همراه با لخته خون تخلیه میشود دکتر اورولوژیست قرص یوریناسین10رااز دوروز قبل تزریق تجویز ولی تاثیری نداشت قابل ذکر است قبلا این مشکل را نداشتم از محضر جنابعالی استعا مندم راهنمائی فرمائید. ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۹ مهر ۳( 1 ماه پیش)
      اثر تحریکی دارو بر مثانه هست باید زمان بدین تا خودبخود برطرف بشه
  • تصویر کاربر شادی چهارشنبه ۱۰ مرداد ۳( 4 ماه پیش) تعداد بازدید: 63 مشاهده پرسش
    سلام. من مدتیه که با بوی بد ادرار درگیرم. ازمایشاتم عادی بوده، فقط میدم چربه ، سونوی شکم و لگن هم دادم. دیواره مثانه ضمیمه. دو دوره آنتی بیوتیک مصرف کردم . بو از بین رفت. اما هر بار بعد از یک ماه برمیکزده، ممکنه من رو راهنمایی کنید . ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۰ مرداد ۳( 4 ماه پیش)
      با سلام و احترام آزمایش آنالیز و کشت ادرار انجام شود
  • تصویر کاربر حمید جمعه ۱۴ اردیبهشت ۳( 7 ماه پیش) تعداد بازدید: 99 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر بنده ۴۱ سالم هست،و حدود یک سالی سوزش هر از گاهی ادرار دارم ،مثلا چند روز هست خوب میشه ،ممکنه ماه بعد تکرار بشه ازمایش و سونو انجام دادم ،در ادرار قبلا خون هماچوری بود ،الانم جدار مثانه ضخیم شده ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۴ اردیبهشت ۳( 7 ماه پیش)
      با سلام و احترام خدمت شما همراه گرامی شما دچار التهاب پروستات هستید بیماری شما نیاز به درمان طولانی مدت و با عود بالا همراه میباشد کپسول تامسولوسین هر شب یک عدد افلوکساسین ۳۰۰ هر ۱۲ ساعت کپسول ملوکسیکام ۷/۵ هر ۱۲ ساعت و روزی نیم ساعت داخل لگن آب گرم بنشینید در صورت عود و تکرار علائم بعد از بهبودی مجددا دوره ی درمان تکرار شود
  • تصویر کاربر مهدی چهارشنبه ۱۵ فروردین ۳( 8 ماه پیش) تعداد بازدید: 101 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر ، من مدتی هست که دفع ادرار انجام میدم و وقتی یه جا میام‌ میشینم‌ یه نشت ادرار انجام میشه و همیشه اینطوری نیستم بعضی وقتا هست و با عطسه و سرفه هم خارج نمیشه و مثلا الان میرم دستشویی و دوباره دو ساعت دیگه میرم دستشویی ادرار خشک‌شده ی دفعه قبلی روی نوک آلت هست و یکم‌ ادرار رو برام مشکل می کنه و بعضی وقتا هم که دفع ادرار تمام شد بیضه رو و مجرا را که می دوشم چند قطره خون خارج میشه لطفا راهنمایی فرماید خیلی نگرانم .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۵ فروردین ۳( 8 ماه پیش)
      با سلام و احترام آزمایش آنالیز و کشت ادرار انجام شود
  • تصویر کاربر مهدی چهارشنبه ۸ فروردین ۳( 8 ماه پیش) تعداد بازدید: 102 مشاهده پرسش
    تشریح آزمایش مثانه دارای ضخامت جداری افزایش یافته 3mmتطابق باAUازنظرسیستیت یعنی چه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۸ فروردین ۳( 8 ماه پیش)
      با سلام مجددا عکس هارو آپلود کنید
  • تصویر کاربر طاها پنجشنبه ۲۸ دی ۲( 10 ماه پیش) تعداد بازدید: 125 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر اگه امپول ب ث ژ تجویز بشه شدت تومور زیاده از کجا باید بفهمیم درجه گرید چنده عکس خدمتون میفرستیم خواهش میکنم جواب بدید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۷ دی ۲( 10 ماه پیش)
      ب ث ژ تجویز شده؟
    2. تصویر کاربر طاها چهارشنبه ۲۷ دی ۲( 10 ماه پیش)
      بله
    3. تصویر کاربر طاها چهارشنبه ۲۷ دی ۲( 10 ماه پیش)
      بله
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۸ دی ۲( 10 ماه پیش)
      به فاصله ی ۳ ماه ازاین عمل باید سیستوسکوپی مجدد انجام بشه
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۸ دی ۲( 10 ماه پیش)
      ببینید عود کرده یا نه
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر رایان یکشنبه ۵ آذر ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 118 مشاهده پرسش
    با دورود و سلام
    بنده پسرم یک ساله است و مبتلا به بیماری اکستروفی مثانه است، سوالی که دارم این است که آیا امکان جراحی اش هست؟ و این که آیا جراحی اش خطرناک است؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۵ آذر ۲( 1 سال پیش)
      جراحی عوارض خود را دارد باید از نزدیک معاینه شوند
  • تصویر کاربر علیرضا یکشنبه ۵ آذر ۲( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 138 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر وقت تون به خیر انشاالله
    نوع تومور مثانه پدرم گرید چند است ممکن هست به عضله ها وبقیه مثانه هم سرایت کند
    چکار میشه انجام داد که تومور گسترش به بقیه لایه ها وبافت اطراف مثانه نکند
    عاقبت به خیر شوید انشاالله
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۵ آذر ۲( 1 سال پیش)
      مشخص نشده نمونه کامل نبوده است یک ماه دیگر مجددا سیستوسکوپی شود
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر