مثانه پر کار می تواند شرایط ناراحت کننده و خجالت آوری باشد، زیرا کنترلی روی زمان دستشویی رفتن خود ندارید. اما مصرف غذاهای خاص و پرهیز از غذاهای دیگر، می تواند به کنترل علائم شما کمک کند.
مثانه پرکار و بی اختیاری اضطراری
مثانه پر کار (OAB) نوع معمولی از بی اختیاری ادرار است که مشخصه ی آن نیاز فوری به ادرار کردن می باشد. زمانی که مثانه شما سالم است، تا وقتیکه مغز به بدن پیام می دهد که مثانه پر است، می توانید برای ادرار کردن منتظر بمانید. در زمان پرکاری مثانه، شما نمی توانید منتظر بمانید و حتی زمانی که مثانه شما پر نباشد، ممکن است احساس نیاز فوری به ادرار داشته باشید. مثانه پرکار که بی اختیاری ادراری نیز نامیده می شود، بیش از 40% زنان و 30 % مردان را در آمریکا تحت تأثیر قرار می دهد. علاوه بر نیاز ناگهانی و غیرقابل کنترل به ادرار کردن، علائم مثانه پرکار شامل موارد زیر می شود:
- نشت ادرار در زمان احساس نیاز ناگهانی به ادرار کردن
- تکرر ادرار در طول روز
- بیدار شدن از خواب بیش از یک بار در طول شب که شب ادراری نیز نامیده می شود.
بهترین غذا برای سلامت مثانه
رژیم غذایی مناسب برای سلامت مثانه، شامل غذاهای ملایم و غیر اسیدی می شود که علائم شما را تسکین می بخشند و آنها را تشدید نمی کنند. تعدادی از بهترین غذاهایی که افراد مبتلا به مثانه پرکار باید بخورند، عبارتند از:
سبزیجات:
- مارچوبه
- خیار
- هویج
- کرفس
- کاهو
- سیب زمینی / سیب زمینی شیرین
- لوبیاسبز
- کدو تنبل
- کلم بروکلی، کلم پیچ
میوه ها:
- گلابی
- موز
- توت
- سیب
- انگور
- هندوانه
پروتئین ها (در صورت امکان گوشت های بدون چربی را انتخاب کنید):
- گوشت گاو
- مرغ
- بوقلمون
- ماهی توفو
- تخم مرغ
غلات کامل:
- برنج
- جودوسر
- کینوا
حبوبات:
- لوبیا
- عدس
- نخود
آجیل:
- بادام ها
- بادام هندی
- بادام زمینی
نوشیدنی ها:
- آب
- چای سبز (بدون کافئین)
با وجود غذاهای زیادی که برای مثانه مفید هستند، رعایت رژیم غذایی برای کمک به تسکین علائم مثانه پر کار، آسانتر از چیزی است که فکرش را بکنید.
از غذاهایی که منجر به پرکاری مثانه می شوند، پرهیز کنید
همان طور که آگاهی از غذاهای مناسب برای سلامت مثانه مهم است، اجتناب از مصرف غذاهایی که می توانند مثانه را تحریک کنند نیز از اهمیت زیادی برخوردار است، غذاهایی که علائم مثانه پرکار را تشدید می کنند، عبارتند از:
- غذاهای پرادویه
- مرکبات
- گوجه ها و فراورده های گوجه مانند سس اسپاگتی و سس کچاپ
- شکلات
- غذاهای حاوی شیرین کننده ها یا مواد نگهدارنده مصنوعی
- شیرینی ها
- پیاز خام
- نوشیدنی های گاز دار مانند آب گازدار و نوشابه
- نوشیدنی های ورزشی
- نوشیدنی های الکلی
- قهوه و دیگر نوشیدنی های کافئین دار
اگر از دیدن فهرست زیاد غذاهایی که موجب تحریک مثانه می شوند، ناامید شده اید، نگران نباشید! غذایی که برای یک نفر مشکل ساز است، ممکن است برای فرد دیگر مشکلی ایجاد نکند. یک راه خوب برای شناسایی محرک های فردی شما، تهیه کردن یک دفترچه غذایی است. شما می توانید در این دفترچه تمام آنچه را که می خورید و می نوشید یادداشت کنید. سپس هر گونه علائم بیش فعالی مثانه را که ممکن است تجربه کنید، بنویسید. زمانی که متوجه شدید کدام غذاها مشکلاتی برای شما ایجاد می کنند، برای حل مشکل مثانه خود می توانید یک رژیم غذایی شخصی داشته باشید.
اما یک ماده غذایی وجود دارد که تمام افراد مبتلا به پرکاری مثانه باید مصرف آن را ترک کنند: کافئین. کافئین مستقیماً مثانه را تحریک می کند، بنابراین اگر مثانه شما از قبل ناپایدار است و بیش از حد منقبض می شود، مصرف کافئین فقط می تواند شرایط را بدتر کند. افرادی با مثانه پرکار، برای به حداقل رساندن مصرف کافئین باید تمام تلاش خود را بکنند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟
اگر بدون مصرف غذای خاصی، مثانه شما به طور مداوم تحریک می شود، یا علائم مثانه پرکار، کیفیت زندگی شما را تحت تأثیر قرار داده اند، به پزشک یا متخصص اورولوژی مراجعه کنید. شما همراه با پزشک خود می توانید یک برنامه ی درمانی متناسب با سبک زندگی خود تنظیم کنید.