اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

علت هیدروسل بیضه نوزادان+ عکس ورم بیضه در کودکان

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
آب آوردن بیضه معمولاً در  پسر بچه ها ناشی از باقی ماندن ارتباط بین حفره داخل شکمی با کیسه بیضه ایجاد می شود. در نوشتار به بررسی انواع هیدروسل، علائم و درمان آن می پردازیم.

بیماری هیدروسل بیضه چیست؟

هیدروسل تجمعی از مایع در کیسه ای درون کیسه بیضه است. قبل از تولد، بیضه های پسر از شکم او به درون کیسه بیضه جابه جا می شوند. یک کیسه کوچک و نازک که روده ها را در جای خود نگه می دارد به همراه بیضه ها به کیسه بیضه می رود.

معمولا، پس از پایین رفتن بیضه ها این کیسه موجود در کیسه بیضه، بسته شده و بدن هر گونه مایع اضافی باقی مانده درون این کیسه را جذب می کند. در صورتی که کیسه بسته نشود و یا بسته شود اما مایع اضافی در آن باقی بماند، به این وضعیت هیدروسل می گویند.

درمورد هیدروسل بیضه در بزرگسالان بخوانید!

بیماری هیدروسل بیضه

علت اب اوردن بیضه در کودکان

۱. اختلال در مسیر نزول بیضه (هیدروسل ارتباطی)

ریشه اصلی این عارضه در نوزادان و کودکان خردسال، معمولاً به یک پروسه تکاملی ناتمام در دوران جنینی بازمی‌گردد. در ماه‌های آخر بارداری، زمانی که بیضه‌ها از حفره شکم به سمت پایین و داخل کیسه بیضه حرکت می‌کنند، لایه‌ای از پرده صفاق نیز همراه آن‌ها کشیده می‌شود و یک مجرای تونل‌مانند ایجاد می‌کند. در حالت ایده آل، این مجرا باید پیش از تولد کاملاً بسته شود؛ اما اگر این دریچه باز بماند، مایع صفاقی که در اطراف روده‌ها وجود دارد، راهی به پایین پیدا کرده و در اطراف بیضه تجمع می‌کند. 

این وضعیت که اغلب باعث تغییر سایز بیضه در طول روز (کوچک شدن هنگام خواب و بزرگ شدن هنگام فعالیت و گریه) می‌شود، نشان‌دهنده جریان آزاد مایع بین شکم و بیضه است.

۲. عدم توازن در جذب مایعات (هیدروسل غیرارتباطی و اکتسابی)

در سناریوی دوم، ممکن است آن مجرای ارتباطی با شکم بسته شده باشد، اما مایعی که قبلاً وارد کیسه شده، هنوز در آنجا محبوس مانده است و بدن کودک هنوز نتوانسته آن را بازجذب کند. در واقع، پرده‌های اطراف بیضه به طور طبیعی مقدار کمی مایع برای لغزندگی تولید می‌کنند، اما زمانی که تعادل بین “تولید مایع” و “جذب آن توسط عروق لنفاوی” به هم بریزد، آب آوردن بیضه رخ می‌دهد. 

در کودکان بزرگ‌تر و نوجوانان، این عارضه می‌تواند دلایل اکتسابی داشته باشد؛ به این معنی که عواملی مانند ضربه‌های فیزیکی حین بازی، عفونت‌های ویروسی یا التهاب در ناحیه اپیدیدیم باعث تحریک بافت و ترشح بیش از حد مایع واکنشی شوند که منجر به تورم بدون درد خواهد شد.

انواع هیدروسل بیضه کدامند؟

هیدروسل به دو نوع تقسیم بندری می شود که عبارت است از:

-هیدروسل غیرمرتبط (ساده)

در این نوع، کیسه­ درون کیسه بیضه بسته می شود اما بدن فرد مایع اضافی را قبل از تولد، جذب نمی کند. این نوع هیدروسل معمولا هنگامی که پسر به سن یک سالگی می رسد به صورت خود به خود رفع شده و بدن در نهایت آن مایع را جذب می کند. بروز هیدروسل در پسران شایع است. حدودا، از هر 10 پسری که به دنیا می آیند یک نفر به هیدروسل غیر مرتبط ابتلا دارد.

-هیدروسل مرتبط

به همین طریق مایعات از شکم به درون کیسه بیضه سرازیر می شوند. این نوع هیدروسل مشابه یک فتق است اما در یک فتق، مجرای کیسه بزرگ بوده و روده نیز می تواند به همراه مایعات به درون کیسه پایین بیاید. همانند یک فتق، نوع مرتبط این بیماری نیز نیازمند جراحی است.

علائم آب آوردن بیضه در کودکان

این وضعیت به صورت وجود کیسه ای کوچک و نرم حاوی مایع در کیسه بیضه که با ایستادن بزرگ تر و در خوابیدن کوچک تر می شود و نور را از خود عبور می دهد و معمولاً درد ندارد، در معاینه مشخص می شود. علاوه بر معاینه از سونوگرافی در کمک به تشخیص استفاده می شود. علائم می توانند به نوع هیدروسل بستگی داشته باشند؛ که در این مقاله به آن می پردازیم.

علائم آب آوردن بیضه در کودکان

-علائم هیدروسل مرتبط

می توان تغییر اندازه کیسه بیضه کودک را در طول یک روز متوجه شد. این به دلیل پر شدن کیسه از مایع یا برگشت مایع به درون شکم می باشد. همچنین:

✔️ تورم کیسه بیضه می تواند در یک یا هر دو سمت کیسه بیضه بروز کند.

✔️ تورم می تواند در هنگام گریه کردن یا فعالیت نوزاد افزایش یابد.

✔️ تورم می تواند در هنگام استراحت یا آرام بودن کاهش یابد.

✔️ در اغلب موارد، هیدروسل های مرتبط سبب ایجاد درد نمی شوند.

-علائم هیدروسل غیرمرتبط

  • تورم در طول روز ثابت باقی می ماند.
  • تورم بسیار آهسته و در طول زمان کاهش می یابد.
  • نوع غیر مرتبط معمولا قبل از اولین سالگرد تولد کودک از بین می روند.

آب آوردن بیضه چگونه تشخیص داده می شود؟

پزشک کودک، ناحیه شکمی و کشاله ران او را معاینه کرده و به دنبال تورمی در کیسه بیضه خواهد گشت که با درد همراه نمی باشد. گاهی اوقات، به دلیل وجود مقادیر بسیار مایع در کیسه بیضه، پزشک نمی تواند بیضه های کودک را احساس کند. ممکن است، پزشک با فشار دادن شکم یا کیسه بیضه فرد بتواند اندازه کیسه را بزرگ تر یا کوچک تر کند.

گاهی اوقات، پزشکان نوری را به کیسه بیضه متورم شده می تابانند. در صورتی که کودک مبتلا به هیدروسل باشد، کیسه بیضه پر از مایعی شفاف به نظر خواهد رسید. در صورتی که پزشک بتواند بافتی دیگر را مشاهده کند، احتمال دارد که نوزاد به یک فتق دچار شده باشد. در برخی موارد غیر عادی، پزشک می تواند برای اطمینان از تشخیص خود انجام یک سونوگرافی از کیسه بیضه را درخواست دهد.

اگر شما هم درگیر این مشکل هستید، این مقاله برای شماست: چرا هنگام عطسه ادرار می کنیم

تشخیص آب آوردن بیضه

درمان هیدروسل در کودکان

هیچ کدام از انواع هیدروسل خطرناک نیستند. هیدروسل های مرتبط از آنجایی که می توانند به یک فتق منجر شوند، معمولا به وسیله جراحی درمان می شوند. پزشکان معمولا در همان هنگام تشخیص، جراحی را پیشنهاد می کنند. هیدروسل های غیر مرتبط معمولا به صورت خود به خود از بین می روند.

جراحی هیدروسل بیضه

پزشکان یک هیدروسل مرتبط را همانند یک فتق درمان می کنند. این جراحی هیدروسلکتومی نام دارد. در صورتی که کودک نیاز به جراحی داشته باشد، به او دارو هایی داده می شود تا به خواب رفته (بیهوشی عمومی) و در حین جراحی دردی را تحمل نکند.

جراح کودک برشی کوچک در چین خوردگی بین پا و قسمت پایینی شکم ایجاد می کند. سپس مایع اضافی را خارج کرده و کیسه را بخیه می کند. در نهایت، جراح برش بر روی پوست را بخیه می زند. این جراحی مانند جراحی فتق در بزرگسالان نبوده و برخلاف آن نیازمند جایگذاری مش یا تور پلاستیکی نمی باشد. تمام چیزی که کودک به آن نیاز دارد بخیه شدن کیسه می باشد.

جراحی حدودا 30 دقیقه به طول خواهد انجامید و کودک به مدت یک ساعت یا بیشتر در اتاق ریکاوری قرار خواهد داشت. در اغلب موارد، در همان روز جراحی کودک می تواند به خانه خود برده شود.

جراحی هیدروسل بیضه

مراقبت های بعد از عمل هیدروسل در کودکان

جهت تسکین درد کودک و احساس راحتی، به او داروی مسکن داده می شود. برش ایجاد شده باید تا هنگام التیام، خشک و تمیز نگه داشته شود. تیم جراحی کودک، چگونگی مراقبت از برش را به خانواده او آموزش خواهند داد. همچنین در صورت نیاز در ارتباط با محدود سازی میزان فعالیت کودک نیز با خانواده او صحبت خواهند کرد.

عکس ورم بیضه در کودکان

عکس ورم بیضه نوزاد 1
عکس ورم بیضه نوزاد 2

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری

4.3/5 - (35 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر محمد جمعه ۲۰ شهریور ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 545 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر عرض سلام و خسته نباشید دارم
    من با توجه به مطالبی که بالا گفتید احساس میکنم جزو دسته ی مثانه بیش فعال باشم و با توجه به اینکه درمان دارویی هم داره . میخواستم نام داروهایی که تو این مورد کمک میکنه رو بگید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۰ شهریور ۹۴( 1 دهه پیش)
      نوار عصب مثانه بگیرید 09121142080
  • تصویر کاربر امیر جمعه ۲۰ شهریور ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 627 مشاهده پرسش
    با سلام وخسته نباشید من 16 سال دارم و در هفته حدود 4 بار جنب میشم و خود ارضایی ندارم،ایا لازمه به پزشک مراجعه کنم؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۰ شهریور ۹۴( 1 دهه پیش)
      سعی کنید ترکش کنید
  • تصویر کاربر ابراهیم جمعه ۲۰ شهریور ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 433 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    جوانی 29 ساله هستم که به مدت 5ماهی هست ادرارم زرد البته گاهی وقتا که مایعات زیاد مینوشم رنگش روشن روشن میشه ،تکرار ادرار هم دارم یعنی بعد از ادرار مثانم خالی نمیشه و همین امر باعث شده تا ادرار کردنم طولانی بشه،سوزش ادرار ندارم،البته تکرار ادرارم در فصل سرد زیادتر میشه و انگشتان دست و پاهام همیشه سرده.
    ممنون از همت بلندتان انشاالله همیشه سالم و سرزنده باشید. باتشکر ابراهیم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۰ شهریور ۹۴( 1 دهه پیش)
      طبیعی است
  • تصویر کاربر ناهید جمعه ۲۰ شهریور ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 623 مشاهده پرسش
    با عرض سلام واحترام با توجه به مطالب ارزنده شما من متوجه شدم دارای مثانه بیش فعال هستم دارویی که دکتر اعصاب به من دادند اصلا به حالم سازگار نبود دچار دل درد وسرگیجه شدم اسم دارو سیتالوپرام و بایو پیپیرازول بود من بیست ساله که این بیماری دارم لطفا جواب را برایم پیامک کنیم خواهش میکنم متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۰ شهریور ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام 09351142080 نوار عصب مثانه
  • تصویر کاربر رضا جمعه ۲۰ شهریور ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 408 مشاهده پرسش
    باسلام و خسته نباشید خدمت آقای دکتر
    آقای دکتر بنده 33 ساله هستم و در بهمن سال 93 عمل واریکوسل درجه دوم انجام دادم بعداز سه ماه و شش ماه بعدار عمل دوبار آزمایش اسپرم انجام دادم که در هردوتای انها بهبودی مشاهده نشد به نظرشما امکان دارد حرکت اسپرم ها تاشش ماه آینده بهتر بشند و یا وضعیت بدتر میشود. مجموع حرکت اسپرمها A و B عدد 23 می باشد لازم به ذکر است در آزمایش دوم مجموع عدد 21 می باشد آقای دکتر خواهش میکنم کمکم کنید نگران هستم وضعیت حرکت اسپرمها بدتر بشه . همچنین آقای دکتر این که میگن بعد از عمل کیفیت اسپرمها بهتر میشه واقعیت دارد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۰ شهریور ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام نگران نباشید خوب است
  • تصویر کاربر محمد جمعه ۲۰ شهریور ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 407 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشید حدود یکسال ونیم است به بیماری هیدروسل مبتلا شدم طبق سونگرافی هیدروسل متوسط میباشد که در نتیجه ضربه بوجود امده هیج درد و مشکلی برایم به وجود نیاورده فقط حجمش بزرک شده ایا عمل بکنم یا نه اگه عمل نکنم چه مشکلی ممکن است در آینده بوجود بیاید. متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۰ شهریور ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام باید ببینم
  • تصویر کاربر ر.آ جمعه ۲۰ شهریور ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 378 مشاهده پرسش
    سلام

    بیضه چپ پدرم که ۵۳ سالشون هست چند وقته بزرگتر شده و کمی‌ قرمز و ضمنا سطح پوست قرمز ملتهب و حالت شفاف داره انگار که نازک شده و رگهای اون نمایان هست.
    پدرم از قرص ویاگرا هم استفاده میکردن.
    این دلیلش چی‌ می‌تونه باشه؟ مرسی
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۰ شهریور ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام سونو کنید
  • تصویر کاربر saadegh جمعه ۲۰ شهریور ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 403 مشاهده پرسش
    عرض سلام و ادب

    بنده سؤالی در مورد انزال زودرس دارم.

    وقتی که پوست آلت حساس است (خصوصا قسمت ختنه گاه) و از ابتدای دخول احساس تحریک زیاد در آلت ایجاد میشود، آیا راه حلی برای این مشکل وجود دارد؟

    آیا امکان تزریق ژل یا چربی به قسمت حساس آلت وجود دارد؟؟
    آیا امکان پیوند پوست قسمتی دیگر از بدن به قسمت حساس آلت وجود دارد؟؟

    با سپاس فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۰ شهریور ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام تزریق حس را از بین میبرد
  • تصویر کاربر امیر جمعه ۲۰ شهریور ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 448 مشاهده پرسش
    با سلام و احترامجناب دکتر گرانقدر
    با تشکر از وقتی که میگذارید....بتده چهل ساله و متاهل چند سالی است تکرر ادرار دارم چه شب و چه روز تامسولوسین میخورم شبی یک عدد اما بهتر هستم اما کاملا خوب نیستم و حتی شبها تا 5 بار هم میروم دستشویی.... باید دیگر چه کنم.....در حالیکه پروستاتم اندازه اش حداکثر نرمال بود....واقعا متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۰ شهریور ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام باید نوار عصب مثانه بگیرید
  • تصویر کاربر حسین جمعه ۲۰ شهریور ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 501 مشاهده پرسش
    ای دکتر
    خسته نباشی
    اقای دکتر بنده 26 سالمه چندین سال هست رو التم دونه های خیلی ریزی هست نه بزرگ میشه نه از بین میره
    خارش و سوزش هم نداره؟؟
    تبخال؟زگیل؟یا چیزی دیگه؟
    ممنون میشم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۰ شهریور ۹۴( 1 دهه پیش)
      سلام عکسش را بفرستید ببینم
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر حسین سه شنبه ۱۴ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 565 مشاهده پرسش
    سلام دکتر
    راستش یک دو روزی هست بیضه چپ من درد میکنه و نمیدونم چرا اینطوری شده
    هرگاه به بیضیه ام دست میزنم حس میکنم یک لوله ازش بیرون اومده!!
    ولی تورمی ایجاد نشده فقط یکم سایزش از بیضه سمت راستم بزرگ تره!
    الان چیکار کنم خوب بشه!!

    در ضمن اقای دکتر موقعی که بیضه هام ازاد باشن یا دست بگیرم زیرشون دردش کمتر میشه

    بعضی وقتا هم حس میکینم یک چیزی داخل تخمدان در حال ترشح و لرزش هست!!
    در صورت نیاز بگید تا عکس هم بزارم!

    مرسی
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۴ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      سونوگرافی انجام دهید
    2. تصویر کاربر حسین سه شنبه ۱۴ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام دکتر
      رفتم سونو گرافی گفت واریکوسل قوی داری!

      آیا درمان میشه درست؟
      چقدر بعد از درمان میتونم دوباره حرکت کنم؟!
      درد داره درمانش؟


      ممنون
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر محسن پنجشنبه ۹ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 562 مشاهده پرسش
    سلام
    بنده 6 ماه است که به تجویز پزشک مو و پوست از قرص فینستراید 1 میلی گرمی ایرانی استفاده می کنم،در این 6 ماه هیچ کدام از عوارض گفته شده آن مثل کاهش میل جنسی و عدم نعوظ صبح گاهی و.... را احساس نکرده ام ولی در اینترنت مطالب خوشایندی در این دارو یافت نکرده ام.آیا ممکن است بعدا دچار عوارض آن شوم؟آیا بین نوع ایرانی و خارجی آن تفاوتی وجود دارد؟ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۹ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      1 میلی عرضه ندارد
  • تصویر کاربر بهروزرجبی پنجشنبه ۱۹ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 591 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر.من 55 سا له ومجرد هستم هنگام استبرا با وجوداینکه دستم رافقط تا محل اتصال بیضه ها بیشتر نمیکشم اما پس ازدستشویی بیضه راستم دچاردردمیشودوبایستی حدود30دقیقه بنشینم تادرد قطع شودضمنا درمرحله دوم استبراهرچه دست میکشم(گاهی بیش از 10بار)هچنان احساس قطره ای پشت مجرا نموده وبعضاشاهدخروج ادراریامایع بیرنگی هستم لطفا مراراهنمایی فرمایید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۹ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      سعی کن حساسیت را از بین ببرید مشکلی ندارید
  • تصویر کاربر مریم دوشنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 4054 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت شما.من خانمی 31 ساله هستم.که وسواس شدیدی به ادرار دارم وترس از اینکه زندگی ام نجس شود.حدود یک سالی هست که عادت کردم عضلات ان قسمت راجمع میکنم وفکر میکنم اگه وا کنم یک قطره میریزه وگاهی هم واقعا مثانه ام منقبض میشود واحساس میکنم یک قطره ادرتر خارج شد.خلاصه زندگی ام مختل شده ایا ممکنه خروج ادرتر من فقط به خاطر وسواس باشه.چون هفته پیش از مثانه وکلیخ هام سونو دادم سالم بود.ترا به خدا جوابنو بدین.اگر شما که دکتر هستین به من بگین اگه نجس بشم هم اشکالی نداره من خوب وراحت میشم .ای کاش اصلا اثرار نجس نبود.این محدودیت باعث مرض من شده
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      مشکل شما وسواس است جهت اطمینان از سلامتی مثانه نوار بسیار کمک کننده است
  • تصویر کاربر maryam دوشنبه ۲۶ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 625 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر.خسته نباشید.
    دختری 23 ساله هستم و مجرد.تا حالا هیچ رابطه ی جنسی نداشتم.
    تا چند وقت پیش به خود ارضایی دچار بودم.
    چند ماهه حس میکنم رحمم حالت چسبندگی پیدا کرده.از این حالت خیلی اذیتم.
    سونوی کامل که دادم همه چی نرمال بود.آزمایش ادرارم که دادم بازم مشکلی نداشت.
    از ماما که پرسیدم میگن فقط خانم های متاهل دچار چسبندگی میشن.
    یه موضوع دیگه هم اینکه من از گن استفاده می کنم.ممکنه دلیلش این باشه؟
    ممنون میشم راهنماییم کنیدوخیلی نگرانم.چون سرطان رحم توی فامیل ما خیلی شایعه.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۶ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      نگران نباش طبیعی است
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب