اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

علت هیدروسل بیضه نوزادان+ عکس ورم بیضه در کودکان

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
آب آوردن بیضه معمولاً در  پسر بچه ها ناشی از باقی ماندن ارتباط بین حفره داخل شکمی با کیسه بیضه ایجاد می شود. در نوشتار به بررسی انواع هیدروسل، علائم و درمان آن می پردازیم.

بیماری هیدروسل بیضه چیست؟

هیدروسل تجمعی از مایع در کیسه ای درون کیسه بیضه است. قبل از تولد، بیضه های پسر از شکم او به درون کیسه بیضه جابه جا می شوند. یک کیسه کوچک و نازک که روده ها را در جای خود نگه می دارد به همراه بیضه ها به کیسه بیضه می رود.

معمولا، پس از پایین رفتن بیضه ها این کیسه موجود در کیسه بیضه، بسته شده و بدن هر گونه مایع اضافی باقی مانده درون این کیسه را جذب می کند. در صورتی که کیسه بسته نشود و یا بسته شود اما مایع اضافی در آن باقی بماند، به این وضعیت هیدروسل می گویند.

درمورد هیدروسل بیضه در بزرگسالان بخوانید!

بیماری هیدروسل بیضه

علت اب اوردن بیضه در کودکان

۱. اختلال در مسیر نزول بیضه (هیدروسل ارتباطی)

ریشه اصلی این عارضه در نوزادان و کودکان خردسال، معمولاً به یک پروسه تکاملی ناتمام در دوران جنینی بازمی‌گردد. در ماه‌های آخر بارداری، زمانی که بیضه‌ها از حفره شکم به سمت پایین و داخل کیسه بیضه حرکت می‌کنند، لایه‌ای از پرده صفاق نیز همراه آن‌ها کشیده می‌شود و یک مجرای تونل‌مانند ایجاد می‌کند. در حالت ایده آل، این مجرا باید پیش از تولد کاملاً بسته شود؛ اما اگر این دریچه باز بماند، مایع صفاقی که در اطراف روده‌ها وجود دارد، راهی به پایین پیدا کرده و در اطراف بیضه تجمع می‌کند. 

این وضعیت که اغلب باعث تغییر سایز بیضه در طول روز (کوچک شدن هنگام خواب و بزرگ شدن هنگام فعالیت و گریه) می‌شود، نشان‌دهنده جریان آزاد مایع بین شکم و بیضه است.

۲. عدم توازن در جذب مایعات (هیدروسل غیرارتباطی و اکتسابی)

در سناریوی دوم، ممکن است آن مجرای ارتباطی با شکم بسته شده باشد، اما مایعی که قبلاً وارد کیسه شده، هنوز در آنجا محبوس مانده است و بدن کودک هنوز نتوانسته آن را بازجذب کند. در واقع، پرده‌های اطراف بیضه به طور طبیعی مقدار کمی مایع برای لغزندگی تولید می‌کنند، اما زمانی که تعادل بین “تولید مایع” و “جذب آن توسط عروق لنفاوی” به هم بریزد، آب آوردن بیضه رخ می‌دهد. 

در کودکان بزرگ‌تر و نوجوانان، این عارضه می‌تواند دلایل اکتسابی داشته باشد؛ به این معنی که عواملی مانند ضربه‌های فیزیکی حین بازی، عفونت‌های ویروسی یا التهاب در ناحیه اپیدیدیم باعث تحریک بافت و ترشح بیش از حد مایع واکنشی شوند که منجر به تورم بدون درد خواهد شد.

انواع هیدروسل بیضه کدامند؟

هیدروسل به دو نوع تقسیم بندری می شود که عبارت است از:

-هیدروسل غیرمرتبط (ساده)

در این نوع، کیسه­ درون کیسه بیضه بسته می شود اما بدن فرد مایع اضافی را قبل از تولد، جذب نمی کند. این نوع هیدروسل معمولا هنگامی که پسر به سن یک سالگی می رسد به صورت خود به خود رفع شده و بدن در نهایت آن مایع را جذب می کند. بروز هیدروسل در پسران شایع است. حدودا، از هر 10 پسری که به دنیا می آیند یک نفر به هیدروسل غیر مرتبط ابتلا دارد.

-هیدروسل مرتبط

به همین طریق مایعات از شکم به درون کیسه بیضه سرازیر می شوند. این نوع هیدروسل مشابه یک فتق است اما در یک فتق، مجرای کیسه بزرگ بوده و روده نیز می تواند به همراه مایعات به درون کیسه پایین بیاید. همانند یک فتق، نوع مرتبط این بیماری نیز نیازمند جراحی است.

علائم آب آوردن بیضه در کودکان

این وضعیت به صورت وجود کیسه ای کوچک و نرم حاوی مایع در کیسه بیضه که با ایستادن بزرگ تر و در خوابیدن کوچک تر می شود و نور را از خود عبور می دهد و معمولاً درد ندارد، در معاینه مشخص می شود. علاوه بر معاینه از سونوگرافی در کمک به تشخیص استفاده می شود. علائم می توانند به نوع هیدروسل بستگی داشته باشند؛ که در این مقاله به آن می پردازیم.

علائم آب آوردن بیضه در کودکان

-علائم هیدروسل مرتبط

می توان تغییر اندازه کیسه بیضه کودک را در طول یک روز متوجه شد. این به دلیل پر شدن کیسه از مایع یا برگشت مایع به درون شکم می باشد. همچنین:

✔️ تورم کیسه بیضه می تواند در یک یا هر دو سمت کیسه بیضه بروز کند.

✔️ تورم می تواند در هنگام گریه کردن یا فعالیت نوزاد افزایش یابد.

✔️ تورم می تواند در هنگام استراحت یا آرام بودن کاهش یابد.

✔️ در اغلب موارد، هیدروسل های مرتبط سبب ایجاد درد نمی شوند.

-علائم هیدروسل غیرمرتبط

  • تورم در طول روز ثابت باقی می ماند.
  • تورم بسیار آهسته و در طول زمان کاهش می یابد.
  • نوع غیر مرتبط معمولا قبل از اولین سالگرد تولد کودک از بین می روند.

آب آوردن بیضه چگونه تشخیص داده می شود؟

پزشک کودک، ناحیه شکمی و کشاله ران او را معاینه کرده و به دنبال تورمی در کیسه بیضه خواهد گشت که با درد همراه نمی باشد. گاهی اوقات، به دلیل وجود مقادیر بسیار مایع در کیسه بیضه، پزشک نمی تواند بیضه های کودک را احساس کند. ممکن است، پزشک با فشار دادن شکم یا کیسه بیضه فرد بتواند اندازه کیسه را بزرگ تر یا کوچک تر کند.

گاهی اوقات، پزشکان نوری را به کیسه بیضه متورم شده می تابانند. در صورتی که کودک مبتلا به هیدروسل باشد، کیسه بیضه پر از مایعی شفاف به نظر خواهد رسید. در صورتی که پزشک بتواند بافتی دیگر را مشاهده کند، احتمال دارد که نوزاد به یک فتق دچار شده باشد. در برخی موارد غیر عادی، پزشک می تواند برای اطمینان از تشخیص خود انجام یک سونوگرافی از کیسه بیضه را درخواست دهد.

اگر شما هم درگیر این مشکل هستید، این مقاله برای شماست: چرا هنگام عطسه ادرار می کنیم

تشخیص آب آوردن بیضه

درمان هیدروسل در کودکان

هیچ کدام از انواع هیدروسل خطرناک نیستند. هیدروسل های مرتبط از آنجایی که می توانند به یک فتق منجر شوند، معمولا به وسیله جراحی درمان می شوند. پزشکان معمولا در همان هنگام تشخیص، جراحی را پیشنهاد می کنند. هیدروسل های غیر مرتبط معمولا به صورت خود به خود از بین می روند.

جراحی هیدروسل بیضه

پزشکان یک هیدروسل مرتبط را همانند یک فتق درمان می کنند. این جراحی هیدروسلکتومی نام دارد. در صورتی که کودک نیاز به جراحی داشته باشد، به او دارو هایی داده می شود تا به خواب رفته (بیهوشی عمومی) و در حین جراحی دردی را تحمل نکند.

جراح کودک برشی کوچک در چین خوردگی بین پا و قسمت پایینی شکم ایجاد می کند. سپس مایع اضافی را خارج کرده و کیسه را بخیه می کند. در نهایت، جراح برش بر روی پوست را بخیه می زند. این جراحی مانند جراحی فتق در بزرگسالان نبوده و برخلاف آن نیازمند جایگذاری مش یا تور پلاستیکی نمی باشد. تمام چیزی که کودک به آن نیاز دارد بخیه شدن کیسه می باشد.

جراحی حدودا 30 دقیقه به طول خواهد انجامید و کودک به مدت یک ساعت یا بیشتر در اتاق ریکاوری قرار خواهد داشت. در اغلب موارد، در همان روز جراحی کودک می تواند به خانه خود برده شود.

جراحی هیدروسل بیضه

مراقبت های بعد از عمل هیدروسل در کودکان

جهت تسکین درد کودک و احساس راحتی، به او داروی مسکن داده می شود. برش ایجاد شده باید تا هنگام التیام، خشک و تمیز نگه داشته شود. تیم جراحی کودک، چگونگی مراقبت از برش را به خانواده او آموزش خواهند داد. همچنین در صورت نیاز در ارتباط با محدود سازی میزان فعالیت کودک نیز با خانواده او صحبت خواهند کرد.

عکس ورم بیضه در کودکان

عکس ورم بیضه نوزاد 1
عکس ورم بیضه نوزاد 2

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری

4.3/5 - (35 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر جمال جمعه ۶ فروردین ۹۵( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 771 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر ایا قرص پروسترب (prosterbe)که میگویند قرص گیاهی است برای درمان ریزش مو استفاده میشود و دکتر برای من نوشته ایا ضرر ندارد یعنی به جای فینستراید یا اوودارت مصرف کنم ضرر ندارد
    با تشکر منتظر پاسخ دقیق هستم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۶ فروردین ۹۵( 1 دهه پیش)
      من توصيه نميكنم
  • تصویر کاربر رها جمعه ۱۴ اسفند ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 810 مشاهده پرسش
    سلام.
    6سال است که ازدواج کرده ام. فرزندی نداریم. چند ماهی است که در پی دردهای شدید به هنگام رابطه زناشویی متوجه کجی آلت تناسلی همسرم شده ام. در حالت نعوذ آلت کاملا به شکم می چسبد. میل جنسی همسرم نیز در طی 6 سال گذشته همواره کم و کمتر شده است. به نحوی که اگر بنا به درخواست من نباشد این رابطه یک بار هم در طول یک ماه تکرار نمی شود. متاسفانه همسرم حاضر نیست به پزشک مراجعه کند و مشکل را به دردهای کلیوی " دارای 5 تا 6 سنگ در هر کلیه است " ربط می دهد. همسرم 30 ساله است. چه کاری باید انجام دهم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۴ اسفند ۹۴( 1 دهه پیش)
      باید معاینه02122642744
  • تصویر کاربر مصطفی جمعه ۱۴ اسفند ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 491 مشاهده پرسش
    سلام خدمت دکتر محترم
    برای نشان دادن سلامت کامل بیضه ازمایش ال اچ تستسترون اف اس اچ اس اچ بی جی و سنو گرافی کافی هست ؟؟؟؟؟بنده با توجه به سالم بودن تمام این ازمایشات و سنو ضعف شدید جنسی دارم و راهی برایش پیدا نکردم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۴ اسفند ۹۴( 1 دهه پیش)
      عصبی است
  • تصویر کاربر سحر جمعه ۱۴ اسفند ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 454 مشاهده پرسش
    بی اختیاری
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۴ اسفند ۹۴( 1 دهه پیش)
      02122642744 نوار مثانه
  • تصویر کاربر امید جمعه ۱۴ اسفند ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 430 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر عرض ادب.
    من بیست سالمه نود کیلو وزنمه صدوهفتادوپنج سانت هم قدمه.
    متاسفانه طول الت تناسلی من کوتاهه به طوری که کلا بیخیال ازدواج و این حرفا شدم.این موضوع توی روحیم هم خیلی تاثیر داشته .در حالت تحریک شده طولش نه سانته. میخواستم ازتون واقعا خواهش کنم کمکم کنیین اگه راه درمان داره بهم بگین تا خدمت برسم و اقدام کنم.
    من از این بابت خیلی ترس دارم به خاطر همین اصلا به ازدواج فکر نمیکنم.
    خواهش میکنم کمکم کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۴ اسفند ۹۴( 1 دهه پیش)
      کاهش وزن
  • تصویر کاربر یحیی جمعه ۶ فروردین ۹۵( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 412 مشاهده پرسش
    باسلام و خداقوت
    پشت بیضه راست (بیضه بزرگتر) چیزی به اندازه یک لوبیا وجود داره که ظاهرا مجموعه ای از رگ هست و متصل به خود بیضه راست می باشد وقتی دست میزنم فضای داخلی قفسه راست تیرمیکشه و با اندکی فشار تیرکشیدنش خیلی زیادمیشه وحتی به مهره های پشتم میندازه علت چیه ؟وچه بایدکرد؟درحالت عادی مشکلی ایجاد نمیکنه یعنی بدون دستکاری
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۶ فروردین ۹۵( 1 دهه پیش)
      سونوگرافي كنيد
  • تصویر کاربر یونس جمعه ۶ فروردین ۹۵( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 370 مشاهده پرسش
    سلام خدمت دکتر

    ببخشید دکتر هر چند مدت یه درد میاد سراغم. بعضی اوقات اونقد شدیده ک هرجا باشم دراز کشم میکنه ولی دراز کشیدنم تاثیری نداره

    بیشتر وقتی راه میرم و یا سرد میشه بیضه هام
    .یه بیضم ک رگای زیادی ک بهش متصلن. و با چشمم میشه دیدشون و تجمع دارن درد نمیگیره ولی. اون یکی ک شکل عادی داره درد میگیره
    ممنونم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۶ فروردین ۹۵( 1 دهه پیش)
      سونگرافي كنيد
  • تصویر کاربر ارزو.و جمعه ۶ فروردین ۹۵( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 451 مشاهده پرسش
    باسلام.و عرض خسته نباشید .سوالی که من از خدمتتون داشتم در رابطه با داروی ولتارن میباشد.برادر من از ۱۶سالگی عمل کلیه داشته و یک کلیه اش در فوتبال اسیب دید و مجبور به تخلیه یک کلیه شدندو بعد ان زمان مشکلی نداشتند تا اینکه ۲هفته پیش متوجه عفونت در کلیه شدیم و بستری شدند و دوره درمان گذراندند.بعد از ترخیص از بیمارستان به دکتر متخصص کلیه مراجعه کردند برای بررسی مجدد و دکتر به ایشون گفتند از التهاب مثانه کلیه دچار عفونت شده و قرص ولتارن به مقدار ۲۰ عدد تجویز کردند براشون و بعد از دوره ازمایش براشون نوشتند.سوال من در رابطه با عوارض این دارو هست که فکرم را مشغول کرده؟ایا این دارو عوارض خطرناکی که براش نوشته شده را دارد یا خیر؟و بهتره مصرف کنند یا خیر؟پیشاپیش از توجه شما متشکرم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۶ فروردین ۹۵( 1 دهه پیش)
      مهم نيست
  • تصویر کاربر علیرضا جمعه ۶ فروردین ۹۵( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 448 مشاهده پرسش
    سلام.من مشکل واریکوسل دارم و در شهر رشت زندگی میکنم.میخواستم اگه میشه یه دکتر خوب تو شهر رشت واسه جراحی بهم معرفی کنید.ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۶ فروردین ۹۵( 1 دهه پیش)
      شرمنده از قبول مسوليت
  • تصویر کاربر نجمه جمعه ۶ فروردین ۹۵( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 563 مشاهده پرسش
    من 5ماهه باردارم تا الان 3بار عفونت کردم تا دیروز که دکتر گفت کلیمم ورم کرده.خیلی نگرانم برا بچه.تو رو خدا کمکم کنید.الان سفیکسیم میخورم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۶ فروردین ۹۵( 1 دهه پیش)
      داروي بي ضرري است
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر حسین سه شنبه ۱۴ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 566 مشاهده پرسش
    سلام دکتر
    راستش یک دو روزی هست بیضه چپ من درد میکنه و نمیدونم چرا اینطوری شده
    هرگاه به بیضیه ام دست میزنم حس میکنم یک لوله ازش بیرون اومده!!
    ولی تورمی ایجاد نشده فقط یکم سایزش از بیضه سمت راستم بزرگ تره!
    الان چیکار کنم خوب بشه!!

    در ضمن اقای دکتر موقعی که بیضه هام ازاد باشن یا دست بگیرم زیرشون دردش کمتر میشه

    بعضی وقتا هم حس میکینم یک چیزی داخل تخمدان در حال ترشح و لرزش هست!!
    در صورت نیاز بگید تا عکس هم بزارم!

    مرسی
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۴ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      سونوگرافی انجام دهید
    2. تصویر کاربر حسین سه شنبه ۱۴ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام دکتر
      رفتم سونو گرافی گفت واریکوسل قوی داری!

      آیا درمان میشه درست؟
      چقدر بعد از درمان میتونم دوباره حرکت کنم؟!
      درد داره درمانش؟


      ممنون
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر محسن پنجشنبه ۹ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 563 مشاهده پرسش
    سلام
    بنده 6 ماه است که به تجویز پزشک مو و پوست از قرص فینستراید 1 میلی گرمی ایرانی استفاده می کنم،در این 6 ماه هیچ کدام از عوارض گفته شده آن مثل کاهش میل جنسی و عدم نعوظ صبح گاهی و.... را احساس نکرده ام ولی در اینترنت مطالب خوشایندی در این دارو یافت نکرده ام.آیا ممکن است بعدا دچار عوارض آن شوم؟آیا بین نوع ایرانی و خارجی آن تفاوتی وجود دارد؟ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۹ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      1 میلی عرضه ندارد
  • تصویر کاربر بهروزرجبی پنجشنبه ۱۹ تیر ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 595 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر.من 55 سا له ومجرد هستم هنگام استبرا با وجوداینکه دستم رافقط تا محل اتصال بیضه ها بیشتر نمیکشم اما پس ازدستشویی بیضه راستم دچاردردمیشودوبایستی حدود30دقیقه بنشینم تادرد قطع شودضمنا درمرحله دوم استبراهرچه دست میکشم(گاهی بیش از 10بار)هچنان احساس قطره ای پشت مجرا نموده وبعضاشاهدخروج ادراریامایع بیرنگی هستم لطفا مراراهنمایی فرمایید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۹ تیر ۹۳( 1 دهه پیش)
      سعی کن حساسیت را از بین ببرید مشکلی ندارید
  • تصویر کاربر مریم دوشنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 4055 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت شما.من خانمی 31 ساله هستم.که وسواس شدیدی به ادرار دارم وترس از اینکه زندگی ام نجس شود.حدود یک سالی هست که عادت کردم عضلات ان قسمت راجمع میکنم وفکر میکنم اگه وا کنم یک قطره میریزه وگاهی هم واقعا مثانه ام منقبض میشود واحساس میکنم یک قطره ادرتر خارج شد.خلاصه زندگی ام مختل شده ایا ممکنه خروج ادرتر من فقط به خاطر وسواس باشه.چون هفته پیش از مثانه وکلیخ هام سونو دادم سالم بود.ترا به خدا جوابنو بدین.اگر شما که دکتر هستین به من بگین اگه نجس بشم هم اشکالی نداره من خوب وراحت میشم .ای کاش اصلا اثرار نجس نبود.این محدودیت باعث مرض من شده
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      مشکل شما وسواس است جهت اطمینان از سلامتی مثانه نوار بسیار کمک کننده است
  • تصویر کاربر maryam دوشنبه ۲۶ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 629 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر.خسته نباشید.
    دختری 23 ساله هستم و مجرد.تا حالا هیچ رابطه ی جنسی نداشتم.
    تا چند وقت پیش به خود ارضایی دچار بودم.
    چند ماهه حس میکنم رحمم حالت چسبندگی پیدا کرده.از این حالت خیلی اذیتم.
    سونوی کامل که دادم همه چی نرمال بود.آزمایش ادرارم که دادم بازم مشکلی نداشت.
    از ماما که پرسیدم میگن فقط خانم های متاهل دچار چسبندگی میشن.
    یه موضوع دیگه هم اینکه من از گن استفاده می کنم.ممکنه دلیلش این باشه؟
    ممنون میشم راهنماییم کنیدوخیلی نگرانم.چون سرطان رحم توی فامیل ما خیلی شایعه.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۶ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      نگران نباش طبیعی است
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب