درمان دارویی و خانگی برگشت ادرار در کودکان

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

حدود نیمی از موارد برگشت ادرار در کودکان بدون نیاز به جراحی و فقط با درمان دارویی و غیرجراحی و با انتظار، درمان می شوند (به ویژه در کودکان کم سنی که علت برگشت ادرار در آنها، ضعف خفیف عضلات مثانه در محل اتصال سوراخ های حالب بوده است.

برگشت ادرار از مثانه به حالب (ریفلاکس ادراری)

در شرایط طبیعی به دلیل شکل و وضعیت حمایتی عضلات مثانه در محل اتصال حالب ها به مثانه، برگشت ادرار از مثانه به حالب ها رخ نداده و حالب ها و کلیه ها از فشار بالای داخل مثانه و از ادرار احتمالاً عفونی داخل مثانه مصون هستند. بنا به دلایلی از جمله اشکال در شکل طبیعی محل اتصال حالب به مثانه یا ضعف عضلانی این قسمت از مثانه یا افزایش بیش از حد فشار داخل مثانه به دلیل مثانه عصبی یا انسداد خروجی مثانه یا … ممکن است ادرار از مثانه به درون حالب ها (و در موارد شدیدتر حتی تا کلیه ها) برگشت نماید.

برگشت ادراری

علایم برگشت ادرار در کودکان

-عفونت ادراری

در نیمی از کودکان مبتلا به عفونت ادراری و به ویژه دختر ها (پس از 6 ماهگی) برگشت ادرار دیده می شود. (در سن کمتر از شش ماهگی در صورت برگشت ادرار عفونی، شواهد عفونت منتشر در بدن و آسیب به عملکرد کلیه ها شایع تر است و این وضعیت به ویژه در پسر بچه های با دریچه مجرای خلفی ادراری بیشتر دیده می شود) عفونت ادراری ممکن است با یا بدون تب و شاید در همراهی با تهوع واستفراغ، اسهال یا یبوست و درد مبهم شکمی باشد.

-اختلال در ادرار کردن

که به صورت زور زدن حین ادرار کردن، قطع و وصل شدن جریان ادرار، قیچی کردن پاها، بیقراری حین ادرار کردن، شب ادراری (پس از آموزش کنترل ادرار) و … می باشد.

تشخیص برگشت ادرار 

در تشخیص علت برگشت ادرار در کودکان و یا مسیر و عوارض بیماری یاد شده ممکن است از روش های تشخیصی متنوعی بر اساس شرح حال اخذ شده و معاینه بالینی در هر مورد و روش های تصویربرداری یا آزمایشگاهی قبلی آن مورد، کمک گرفته شود. برخی از این روش ها عبارتند از: آزمایش کشت و کامل ادرار، عکس رنگی مثانه، عکس رنگی کلیه ها، سونوگرافی، اسکن هسته ای مثانه، اسکن هسته ای کلیه ها، بررسی داخل مثانه و مجرا با دوربین، نوار مثانه و ….

درمان برگشت ادرار در کودکان

حدود نیمی از موارد برگشت ادرار کودکان بدون نیاز به جراحی و فقط با درمان دارویی و غیرجراحی و با انتظار، درمان می شوند (به ویژه در کودکان کم سنی که علت برگشت ادراری در آنها، ضعف خفیف عضلات مثانه در محل اتصال سوراخ های حالب بوده و کلیه های آنها در اثر برگشت ادراری آسیب ندیده باشند).

در پسر بچه هایی که برگشت ادراری آنها به دلیل دریچه خلفی مجرا باشد، با انجام جراحی برای از بین بردن دریچه، مشکل آنها برطرف می شود. در مواردی که شدت برگشت ادرار در کودکان بالاست یا با گذشت زمان بیشتر می شود و نیز در مواردی که آسیب کلیه ها در اثر برگشت ادراری بیشتر می شود یا در مواردی که استریل نگه داشتن ادرار مقدور نیست و علی رغم مصرف آنتی بیوتیک، عفونت ادراری عود می کند و به ویژه در دختر هایی که بعد از سن پنج سالگی برگشت ادراری آنها باقیست، درمان جراحی پیشنهاد می شود.

درمان برگشت ادرار در کودکان

آشنایی با علت و دوره ی بی اختیاری ادراری، به کاهش تأثیرات روانی منفی حوادث ادراری کمک می کند. پزشکان از والدین سؤال می پرسند که کودک تا چه حد تحت تأثیر بی اختیاری ادراری قرار گرفته است، زیرا این موضوع می تواند بر تصمیم گیری در مورد درمان تأثیر بگذارد. درمان بی اختیاری ادراری بستگی به علت آن دارد. برای مثال، عفونت معمولاً با آنتی بیوتیک درمان می شود.

کودکانی با مشکلات مادرزادی یا ناهنجاری های جسمی، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند. برای درمان مشکل بی اختیاری ادراری، بسته به این که در شب اتفاق می افتد یا در روز، اقدامات خاصی می توان انجام داد.

بی اختیاری اداری شبانه (شب ادراری)

مؤترین راهکار طولانی مدت، استفاده از هشدار خیس شدن رختخواب یا آلارم شب ادراری است. با وجود اینکه این روش زمان بر است، اما وقتی که کودکان برای پایان دادن به شب ادراری تشویق شوند و خانواده ها با جدیت برنامه را دنبال کنند، میزان موفقیت آن 70% خواهد بود. برطرف شدن کامل علائم، پس از 4 ماه استفاده ی شبانه از این آلارم اتفاق می افتد. تنبیه کودکان برای خیس کردن رختخواب واقعاً کارساز نیست. این روش فقط عزت نفس کودک را پایین می آورد. قرص های خوراکی مانند دسموپرسین  و ایمی پر امین می توانند تعداد دفعات خیس کردن رختخواب را کاهش دهند.

گرچه با قطع دارو ها در اکثر کودکان، دوباره خیس کردن رختخواب اتفاق می افتد. والدین و کودکان باید از این احتمال آگاه باشند و اگر دوباره شب ادراری شروع شد، کودکان را تخریب شخصیتی نکنند. در حال حاضر، داروی ایمی پر امین به ندرت تجویز می شود، زیرا در موارد بسیار اندک می تواند موجب مرگ ناگهانی شود.

بی اختیاری ادرار در روز

اقدامات کلی ممکن است شامل تمرینات مهار ادرار فوری (تقویت اسفنکتر مجرای ادرار) باشد.

✔️ به تدریج طولانی کردن فاصله زمانی های رفتن به دستشویی (اگر فکر می کنید که کودک عضله مثانه ی ضعیفی دارد یا تخلیه ناکارآمد دارد)

✔️ تغییر رفتار (برای مثال، به تأخیر انداختن ادرار) از طریق تقویت مثبت رفتار و برنامه ریزی برای ادرار کردن

✔️ یادآوری زمان ادرار کردن به کودکان با ساعت زنگ دار یا آلارم تلفن همراه

✔️ انجام روش هایی که مانع از نگه داشتن ادرار در واژن می شوند (برای مثال، نشستن رو به عقب در توالت یا با زانو های با فاصله)

✔️ به کودکان نحوه تمرینات کنترل عضلات کف لگن (پیشابراه، واژن، مثانه و مقعد) و عضلات شکم را برای هماهنگی عضلات دستگاه ادراری آموزش دهید.

بی اختیاری ادرار در روز

برای آموزش تمرینات مهار ادرار فوری، به کودکان بگویید به محض اینکه احساس نیاز فوری به ادرار کردن پیدا می کنند، به دستشویی بروند و زمانی که در دستشویی هستند، از آنها بخواهید که تا جایی که می توانند ادرار خود را نگه دارند. وقتی که دیگر قادر به نگه داشتن ادرار خود نباشند، آنها باید شروع به ادرار کردن کنند اما هر چند ثانیه یک بار ادرار کردن را متوقف کنند و سپس دوباره آن را شروع کنند. این تمرین، عضله اسفنکتر مجرای  ادراری را تقویت می کند و به کودکان این اعتماد به نفس را می دهد که پیش از بروز حادثه ادراری ناخواسته، به دستشویی بروند.

این تمرین پس از معاینه کودک توسط پزشک، باید به او آموزش داده شود. دختربچه هایی که به چسبندگی لابیا دچار هستند، باید از کرم های حاوی استروژن استفاده کنند. اگر مشکل مربوط به اسپاسم مثانه باشد، دارو هایی مانند اُکسی بوتینین و تولترودین می توانند به درمان کمک کنند.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فلوشیپ فوق تخصصی درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی  

عضو هیئت علمی و دانشیار دانشگاه شهید بهشتی تهران ، عضو انجمن ارولوژی اروپا ، امریکا و آسیا

3.7/5 - (14 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر سحر پنجشنبه ۲۳ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 281 مشاهده پرسش
    ببخشید من کد رهگیری خود را که سوالی دوباره درباره کیست کوتیکال با حاشیه نامنظم پرسیدم اشنباه نوشتم کدم y67445 بود.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۳ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      باید سیتی اسکن با تزریق انجام دهید
  • تصویر کاربر نیما پنجشنبه ۲۳ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 338 مشاهده پرسش
    با سلام و ممنون از پاسختون ببخشید ایا تحریک شدن تا مرز انزال و تمام کردن باعث پر شدن کیسه منی میشود آیا این کار مشکلی برای مثانه و پروستات نخواهد داشت؟ با تشکر از زحمتای شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۳ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      نه مشکلی ایجاد نمیکند
  • تصویر کاربر آذري شنبه ۱۸ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 290 مشاهده پرسش
    باسلام آقاي دكتر آيا خودتان به سوالات پاسخ ميدهيد؟من چند روز پيش سوالي در مورد مادرم مطرح كردم كه شما در پاسخ بنده به طور ناباورانه فرموده بوديد كه با پزشكان ديگر مشورت كنم درصورتي كه آن سؤال فقط مربوط به دكتر كليه ومجاري ادرار بود. شما با اين سواد وآگاهي وبه روز بودن چرا پاسخ قانع كننده به من نداديد؟ممنون ميشوم اگر يكبار ديگر به متن سوالم دقت كرده وجواب دهيد؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۸ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      دو باره بفرستید مطمینا جواب را خودم میدهم
  • تصویر کاربر علیرضا شنبه ۱۸ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1238 مشاهده پرسش
    سلام، در سونوگرافی انجام شده برای چکاپ، توده ای به اندازه 13 میلیمتر روی کلیه راستم مشاهده شد تشخیص سونوگرافی هامارتوم بود. پزشک چکاپ برای اطمینان سی تی اسکن با ماده حاجب و بدون آن را تجویز کرد. در شرح سی تی اسکن هم نوشته شده: «کانون کوچک هیپودانس با دانسیته نان هموژن به دیامتر 13 م م مشاهده شد که با توجه به سونوگرافی و دانسیته ضایعه قبل از تزریق می تواند هامارتوم باشد» پزشک هم توصیه به انجام سونوگرافی با فواصل 6 ماه کرده است. با توجه به اینکه تشخیص توسط پزشک متخصص داخلی انجام شده، اکنون 3 ماه از انجام سی تی گذشته است. آیا لازم است نتایج سونوگرافی و سی تی اسکن را برای اطمینان به پزشک متخصص دیگری نشان دهم؟ در ضمن در هنگام چکاپ آزمایشات کامل خون و ادرار انجام شده و همه نرمال بود. با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۸ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      هر 6 ماه بیگیری
  • تصویر کاربر سامان سه شنبه ۱۴ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 606 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر من تکرر ادرار وبی اختیاری ادراری دارم.میخوام معافیت سربازی بگیرم گفتن باید در بیمارستان ارتش بستری شوم میخوام بدونم چه ازمایش های روی من انجام میشود و باید بیماری من در چه سطحی باشد که معاف شوم.ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۴ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      باید نوار مثانه بگیرید
  • تصویر کاربر لیلا سه شنبه ۱۴ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 289 مشاهده پرسش
    با سلام.چند روزی کلیه راستم درد میکرد.گزارش سونوگرافی نوشته هیدرونفروز جزیی در کلیه راست.الان چند روز هست که دردی احساس نمیکنم.و مطمین هستم سنگ دفع نشده.آیا نیاز به گرفتن عکس از کلیه هست؟درصورت نیاز باید روغن کرچک یا شربت سناگراف استفاده کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۴ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      فعلا بیگیری بکن با مصرف اب زیاد
  • تصویر کاربر غلام سه شنبه ۱۴ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 459 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت اقاي دكتر
    بنده علايم مشكلات غدد فوق كليه رو دارم دكتر مراجعه كردم ازمايش ساده رو انجام دادم جيزي رويت نشد ولي دكتر عمومي. كفت با دكتر كليه مشاوره كن
    جه ازمايش هايي دقيق نشان دهنده مشكل از غدد فوق كليه مي باشد
    ممنون ميشم ازمايش هايي كه نشان دهنده مشكلات غدد فوق كليه است معرفي كنين به ازمايشكاه مراجعه كنم ازمايش بدم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۴ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      باید دکتر غدد مراجعه نمایید
  • تصویر کاربر بی سه شنبه ۱۴ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 329 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    بنده احساس میکنم که بعضا مثانه ام درد می کند، یعنی گاها اتفاق می افتد، و احساس می کنم که یک توده نازک در نزدیکی مثانه ام وجود دارد. ایا نیازی هست که نگران باشم یا این نگرانی بی مورد است؟؟
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۴ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      باید بررسی شوید
  • تصویر کاربر مجتبی جمعه ۱۰ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 279 مشاهده پرسش
    باسلام و تشکر از سایت بسیار خوبتون.
    من پسری 21 ساله هستم و مشکلم ب این صورت است که بعضا بعد از خروج از دستشویی مقداری ادرار در مجرا می ماند و ناخودآگاه خارج میشود . البته خیلی کم است در حد یک یا دو قطره!
    و همچنین آیا با خودارضایی ارتباط دارد یا نه؟؟
    لطفا ی راهنمایی کامل بفرمایین . خیلی خیلی ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۰ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      نه بزرگش نکنید اصلا ارتباطی ندارد
  • تصویر کاربر امیر دوشنبه ۶ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 296 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید پسری 21 ساله هستم از حدود دوسال پیش دچار تکرر ادار شدم راسیتش خیلی خود ارضایی میکردم در این دوسال دکتر خیلی رفتم اما نتیجه نگرفتم ازمایش psa نرمال بود سونوگرافی مثانه و کلیه ها و پروستات نرمال بود البته سونوگرافی بعداز تخلیه ادرارم حدود 300لیتر ادرار در مثانه وجود داشت ادرار با تاخیر شروع میشه و خیلی از مواقع فشار کم و بصورت منقطع هستش باید کمی صبر کنم و مقداری ادرار ازم خارج بشه دارو های پروستاتان و تدافام و اکسی بوتنین و پروترال مصرف کردم اما نتیجه نگرفتم اخرین بار دکترم بهم گفت بیا سیتوسکوپی رو برات انجام بدم لطفا راهنمایی کنید به نظر شما مشکل کجاست؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۶ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      باید نوار بگیرید از مثانه
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر