درمان دارویی و خانگی برگشت ادرار در کودکان

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

ادرار نکردن کودک می‌تواند دلایل مختلفی مانند کم‌آبی بدن، عفونت ادراری، یبوست یا استرس داشته باشد. در موارد خفیف، می‌توان با روش‌های خانگی به بهبود این وضعیت کمک کرد. با این حال، اگر مشکل ادامه داشت یا با علائمی مانند تب، درد یا بی‌قراری همراه بود، حتماً باید به پزشک مراجعه شود.

درمان‌های خانگی برای ادرار نکردن کودک:

1: افزایش مصرف مایعات:

    • آب، آب‌میوه‌های طبیعی (مانند آب پرتقال یا سیب) و سوپ می‌تواند به افزایش حجم ادرار کمک کند.
    • آب جوشیده ولرم برای کودکان کوچک‌تر مناسب است.

2: استفاده از گرما:

    • قرار دادن حوله گرم یا بطری آب گرم روی شکم یا پایین کمر کودک می‌تواند به شل شدن عضلات مثانه و تسهیل ادرار کمک کند.

3: حمام آب گرم:

    • نشاندن کودک در وان آب ولرم باعث آرامش و تحریک مثانه برای تخلیه ادرار می‌شود.
  1. مصرف میوه‌ها و سبزیجات:

    • میوه‌های آبدار مانند هندوانه، خیار و پرتقال به تأمین آب بدن و افزایش ادرار کمک می‌کنند.

4: ماساژ آرام شکم:

    • ماساژ ملایم ناحیه پایین شکم در جهت عقربه‌های ساعت باعث تحریک مثانه می‌شود.

 

بی اختیاری ادرار در روز

6:ایجاد آرامش و رفع استرس:

    • استرس و اضطراب می‌تواند مانع ادرار شود. ایجاد محیطی آرام و صحبت محبت‌آمیز با کودک می‌تواند مؤثر باشد.

7: تشویق به استفاده منظم از دستشویی:

    • کودک را بدون فشار دادن، تشویق کنید هر ۲-۳ ساعت به دستشویی برود، حتی اگر نیاز به ادرار ندارد.

اگر علائم نگران‌کننده مانند تب، درد هنگام ادرار، ادرار کم‌رنگ یا پررنگ، بی‌قراری شدید مشاهده شد، بهتر است سریعاً با پزشک مشورت کنید.

حدود نیمی از موارد برگشت ادرار در کودکان بدون نیاز به جراحی و فقط با درمان دارویی و غیرجراحی و با انتظار، درمان می شوند (به ویژه در کودکان کم سنی که علت برگشت ادرار در آنها، ضعف خفیف عضلات مثانه در محل اتصال سوراخ های حالب بوده است.

برگشت ادرار از مثانه به حالب (ریفلاکس ادراری)

در شرایط طبیعی به دلیل شکل و وضعیت حمایتی عضلات مثانه در محل اتصال حالب ها به مثانه، برگشت ادرار از مثانه به حالب ها رخ نداده و حالب ها و کلیه ها از فشار بالای داخل مثانه و از ادرار احتمالاً عفونی داخل مثانه مصون هستند. بنا به دلایلی از جمله اشکال در شکل طبیعی محل اتصال حالب به مثانه یا ضعف عضلانی این قسمت از مثانه یا افزایش بیش از حد فشار داخل مثانه به دلیل مثانه عصبی یا انسداد خروجی مثانه یا … ممکن است ادرار از مثانه به درون حالب ها (و در موارد شدیدتر حتی تا کلیه ها) برگشت نماید.

برگشت ادراری

علایم برگشت ادرار در کودکان

-عفونت ادراری

در نیمی از کودکان مبتلا به عفونت ادراری و به ویژه دختر ها (پس از 6 ماهگی) برگشت ادرار دیده می شود. (در سن کمتر از شش ماهگی در صورت برگشت ادرار عفونی، شواهد عفونت منتشر در بدن و آسیب به عملکرد کلیه ها شایع تر است و این وضعیت به ویژه در پسر بچه های با دریچه مجرای خلفی ادراری بیشتر دیده می شود) عفونت ادراری ممکن است با یا بدون تب و شاید در همراهی با تهوع واستفراغ، اسهال یا یبوست و درد مبهم شکمی باشد.

-اختلال در ادرار کردن

که به صورت زور زدن حین ادرار کردن، قطع و وصل شدن جریان ادرار، قیچی کردن پاها، بیقراری حین ادرار کردن، شب ادراری (پس از آموزش کنترل ادرار) و … می باشد.

تشخیص برگشت ادرار 

در تشخیص علت برگشت ادرار در کودکان و یا مسیر و عوارض بیماری یاد شده ممکن است از روش های تشخیصی متنوعی بر اساس شرح حال اخذ شده و معاینه بالینی در هر مورد و روش های تصویربرداری یا آزمایشگاهی قبلی آن مورد، کمک گرفته شود. برخی از این روش ها عبارتند از: آزمایش کشت و کامل ادرار، عکس رنگی مثانه، عکس رنگی کلیه ها، سونوگرافی، اسکن هسته ای مثانه، اسکن هسته ای کلیه ها، بررسی داخل مثانه و مجرا با دوربین، نوار مثانه و ….

درمان برگشت ادرار در کودکان

حدود نیمی از موارد برگشت ادرار کودکان بدون نیاز به جراحی و فقط با درمان دارویی و غیرجراحی و با انتظار، درمان می شوند (به ویژه در کودکان کم سنی که علت برگشت ادراری در آنها، ضعف خفیف عضلات مثانه در محل اتصال سوراخ های حالب بوده و کلیه های آنها در اثر برگشت ادراری آسیب ندیده باشند).

در پسر بچه هایی که برگشت ادراری آنها به دلیل دریچه خلفی مجرا باشد، با انجام جراحی برای از بین بردن دریچه، مشکل آنها برطرف می شود. در مواردی که شدت برگشت ادرار در کودکان بالاست یا با گذشت زمان بیشتر می شود و نیز در مواردی که آسیب کلیه ها در اثر برگشت ادراری بیشتر می شود یا در مواردی که استریل نگه داشتن ادرار مقدور نیست و علی رغم مصرف آنتی بیوتیک، عفونت ادراری عود می کند و به ویژه در دختر هایی که بعد از سن پنج سالگی برگشت ادراری آنها باقیست، درمان جراحی پیشنهاد می شود.

درمان برگشت ادرار در کودکان

آشنایی با علت و دوره ی بی اختیاری ادراری، به کاهش تأثیرات روانی منفی حوادث ادراری کمک می کند. پزشکان از والدین سؤال می پرسند که کودک تا چه حد تحت تأثیر بی اختیاری ادراری قرار گرفته است، زیرا این موضوع می تواند بر تصمیم گیری در مورد درمان تأثیر بگذارد. درمان بی اختیاری ادراری بستگی به علت آن دارد. برای مثال، عفونت معمولاً با آنتی بیوتیک درمان می شود.

کودکانی با مشکلات مادرزادی یا ناهنجاری های جسمی، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند. برای درمان مشکل بی اختیاری ادراری، بسته به این که در شب اتفاق می افتد یا در روز، اقدامات خاصی می توان انجام داد.

بی اختیاری اداری شبانه (شب ادراری)

مؤترین راهکار طولانی مدت، استفاده از هشدار خیس شدن رختخواب یا آلارم شب ادراری است. با وجود اینکه این روش زمان بر است، اما وقتی که کودکان برای پایان دادن به شب ادراری تشویق شوند و خانواده ها با جدیت برنامه را دنبال کنند، میزان موفقیت آن 70% خواهد بود. برطرف شدن کامل علائم، پس از 4 ماه استفاده ی شبانه از این آلارم اتفاق می افتد. تنبیه کودکان برای خیس کردن رختخواب واقعاً کارساز نیست. این روش فقط عزت نفس کودک را پایین می آورد. قرص های خوراکی مانند دسموپرسین  و ایمی پر امین می توانند تعداد دفعات خیس کردن رختخواب را کاهش دهند.

گرچه با قطع دارو ها در اکثر کودکان، دوباره خیس کردن رختخواب اتفاق می افتد. والدین و کودکان باید از این احتمال آگاه باشند و اگر دوباره شب ادراری شروع شد، کودکان را تخریب شخصیتی نکنند. در حال حاضر، داروی ایمی پر امین به ندرت تجویز می شود، زیرا در موارد بسیار اندک می تواند موجب مرگ ناگهانی شود.

برای اطلاعات بیشتر بخوانید: درمان شب ادراری کودکان 14 ساله

بی اختیاری ادرار در روز

اقدامات کلی ممکن است شامل تمرینات مهار ادرار فوری (تقویت اسفنکتر مجرای ادرار) باشد.

✔️ به تدریج طولانی کردن فاصله زمانی های رفتن به دستشویی (اگر فکر می کنید که کودک عضله مثانه ی ضعیفی دارد یا تخلیه ناکارآمد دارد)

✔️ تغییر رفتار (برای مثال، به تأخیر انداختن ادرار) از طریق تقویت مثبت رفتار و برنامه ریزی برای ادرار کردن

✔️ یادآوری زمان ادرار کردن به کودکان با ساعت زنگ دار یا آلارم تلفن همراه

✔️ انجام روش هایی که مانع از نگه داشتن ادرار در واژن می شوند (برای مثال، نشستن رو به عقب در توالت یا با زانو های با فاصله)

✔️ به کودکان نحوه تمرینات کنترل عضلات کف لگن (پیشابراه، واژن، مثانه و مقعد) و عضلات شکم را برای هماهنگی عضلات دستگاه ادراری آموزش دهید.

برای آموزش تمرینات مهار ادرار فوری، به کودکان بگویید به محض اینکه احساس نیاز فوری به ادرار کردن پیدا می کنند، به دستشویی بروند و زمانی که در دستشویی هستند، از آنها بخواهید که تا جایی که می توانند ادرار خود را نگه دارند. وقتی که دیگر قادر به نگه داشتن ادرار خود نباشند، آنها باید شروع به ادرار کردن کنند اما هر چند ثانیه یک بار ادرار کردن را متوقف کنند و سپس دوباره آن را شروع کنند. این تمرین، عضله اسفنکتر مجرای  ادراری را تقویت می کند و به کودکان این اعتماد به نفس را می دهد که پیش از بروز حادثه ادراری ناخواسته، به دستشویی بروند.

این تمرین پس از معاینه کودک توسط پزشک، باید به او آموزش داده شود. دختربچه هایی که به چسبندگی لابیا دچار هستند، باید از کرم های حاوی استروژن استفاده کنند. اگر مشکل مربوط به اسپاسم مثانه باشد، دارو هایی مانند اُکسی بوتینین و تولترودین می توانند به درمان کمک کنند.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فلوشیپ فوق تخصصی درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی  

عضو هیئت علمی و دانشیار دانشگاه شهید بهشتی تهران ، عضو انجمن ارولوژی اروپا ، امریکا و آسیا

3.8/5 - (15 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.با توجه به تعداد زیاد سوالات پاسخ شما تا 4 روز کاری به صورت پیامک اطلاع رسانی خواهد شد  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر Delaram پنجشنبه ۷ دی ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 341 مشاهده پرسش
    بسم الله الرحمن الرحیم
    با عرض سلام خدمت جناب اقای دکتر کرمی،27 سال دارم ، مدت ده سال است که دچار بی اختیاری ادراری شدم به طوریکه با عطسه و سرفه و خنده و موقع رکوع و سجود نماز ناراحتیم تشدید میشود به دکتر های مختلفی در شیراز مراجعه کردم و آزمایشات متعددی انجام دادم از جمله آزمایش ادرار ،سونوگرافی ،نوار مثانه ،سیستوسکوپی ،عکس رنگی ، هرکدام از متخصصین نظرهای مختلفی داشتند و به تبع آن داروهای گوناگونی به من دادند از جمله اکسی پوتینین، دیتروسیتول،تولترودین،بتانکول، فنازو پریدین، vacicare, پرازوسین، سیمبالتین ولی تا کنون نتیجه ای نگرفتم از جنابعالی درخواست دارم لطفا مرا راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲ دی ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام با نوار عصب مثانه مشکل شما مشخص میشود۰۲۱۲۲۶۴۲۷۴۴تماس
    2. تصویر کاربر Delaram شنبه ۲ دی ۹۶( 7 سال پیش)
      با عرض سلام مجدد، همانطور که اشاره کردم نوار عصب مثانه یا همان تست یورو دینامیک را انجام داده ام و عکس آن را فرستادم لطفا من را راهنمایی کنید
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۷ دی ۹۶( 7 سال پیش)
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر كرامت شنبه ۲ دی ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 261 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشيد جناب دكتر كرمي غرض از مزاحمت من يه دختر كوچو دارم الان ١/٥ سالشه از بدو تولد توي كليش دوتا سنگ ١/٥،٢/٥ سانتيمتر بود كه دكتر يه محلولي داد كه چندماه خورد بعد سنگ از بين رفت ولي بعد چند ماه بازم سنگ توليد كرده بود كليش بازم بردم تبريز پيشه خانم دكتر فخرالسادات كه بازم محلول و قرص هيدروكلروتيازيد داد و بازم مشكل حل شد الان توي آزمايش اگزالاتش كمي زياده كه دكتر بازم هيدروكلروتيازيد داده روزي يه بار اونم يك هشتم قرص ازتون خواهش ميكنم يه كمكي به ما بكنيد ممنون از زحماتتون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۳۰ آذر ۹۶( 7 سال پیش)
    2. تصویر کاربر كرامت جمعه ۱ دی ۹۶( 7 سال پیش)
      ممنون از شما خيلي لطف كردين
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲ دی ۹۶( 7 سال پیش)
      سپاس
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر میکائیل چهارشنبه ۶ دی ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 298 مشاهده پرسش
    اینم از اسکن هسته ای از کلیه که خواسته بودید
    1. تصویر کاربر میکائیل دوشنبه ۴ دی ۹۶( 7 سال پیش)
      لطف کنید جواب منو بدید 10 هزار تومان هم پرداخت کردم برای ادامه سوالم.
    2. تصویر کاربر میکائیل دوشنبه ۴ دی ۹۶( 7 سال پیش)
      از طریق ربات عکس رنگی و اسکن هسته ای رو براتون فرستادم.
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۵ دی ۹۶( 7 سال پیش)
    4. تصویر کاربر میکائیل چهارشنبه ۶ دی ۹۶( 7 سال پیش)
      با عرض سلام.
      از طریق ربات تصویر اسکن هسته ای رو خدمتتون ارسال کردم.. از این طریق نمیدونم چطور باید ارسال کنم.
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۶ دی ۹۶( 7 سال پیش)
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر حسین چهارشنبه ۲۹ آذر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 384 مشاهده پرسش
    سلام خدا قوت.پسری 24ساله هستم...طعب بدنم سرد است...زیاد عصبانی میشوم.و دو سال است که قطره قطره از من ادرار خارج میشود..یبوست هم دارم...ولی ازمایشات هیچ نوع بیماری را نشان نداده اند..مثل نوار مثانه..سونوگرافی..و حتی عفونت نیز نداشته ام...و دو سال به هر دکتری مراجعه میکنم فقط میگوید مثانه شما احتمالا عصبی شده..لطفا شما راهنمایی بفرمایید.من چگونه مشکلم را حل کنم؟در ضمن الان از دست کش پلاستیکی برای جلوگیری از خیس شدن لباس هایم استفاده میکنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۹ آذر ۹۶( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر اسماعیل سه شنبه ۲۱ آذر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 247 مشاهده پرسش
    سلام خدمت شما خواستم بپرسم کسی که پیوند کلیه انجام میده تا چه مدت صورتش پف میکنه ممنون
    1. تصویر کاربر اسماعیل دوشنبه ۲۰ آذر ۹۶( 7 سال پیش)
      تا ۵ماه پف میکند
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۱ آذر ۹۶( 7 سال پیش)
    3. تصویر کاربر اسماعیل سه شنبه ۲۱ آذر ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام اقای دکتر حرفتون کامل پخش نمیشه وقطع میشه
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۱ آذر ۹۶( 7 سال پیش)
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر سیدامیرحسین دوشنبه ۲۰ آذر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 335 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر 4 سال پیش کلیه سمت چپم رو دکتر سیم فروش یه دلیل هیدرونفروز شدید ایجاد شده به دلیل رفلاکس ادرار مادرزادی عمل کردن. در حال حاضر کلیه سمت راستم هیدرونفروز متوسط داره به دکتر سیم فروش جواب سنوگرافی و اسکن رو نشون دادیم گفتن عمل لازم نیست با مراقبت میشه حفظش کرد. از شهرستانیم خانوادم خیلی استرس دارن خواستم نظر شمارو هم بپرسم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۰ آذر ۹۶( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر ايلين جمعه ۲۴ آذر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 320 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    من در تاريخ ١5اذرماه سوالم را مطرح كردم با كد پيگيري: S74rd887833
    اما متاسفانه پايخي دريافت نكردم.خواهش ميكنم اينار سوالم را پاسخ دهيد ما خيلي نگرانيم.

    اقاي دكتر یک ماه پیش متوجه شدیم که پدرم توده در قسمت فوقانی کلیشون دارند. در 6 آذر ماه در بيمارستان آریا تحت نظر آقای دکتر کامیار توکلی طبسی مورد عمل جراحی قرار گرفتند و عمل پارشیال نفرکتومی انجام شد. نتیجه آزمایش پاتولوژی توده متاسفانه بیانگر نوع توده رنال سل کارسیونم گرید دو بود. اما خوشبختانه تهاجمی نبوده و نفوذ به غدد لنفاوی نداشته.
    دکتر پدرم میگویند که توده به بافت کلیه آسیب نزده بوده و آن بخش هایی که لازم بوده برداشته شده و نیازی به هیچ اقدامی بجز چک آپ سه ماهه نمی باشد
    اما ما نگرانیم که نکنه می بایست رادیکال نفرکتومی انجام می گرفت.
    خواهش میکنم پاسخ سوال من را لطف کنید بدهید.
    نتيجه ازمايش پاتولوژي را نيز خدمتتان ارسال ميكنم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۴ آذر ۹۶( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر محترم جمعه ۲۴ آذر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 248 مشاهده پرسش
    در سونوگرافی از کلیه کیست دیده شده ، در ضمن بیمار چندین سال پیش بخاطر سنگ کلیه تحت عمل جراحی باز قرار گرفته که سنگ در حالب گیر کرده بود ، سنگ شاخه گوزنی بوده و درصد اسیداوریک آن بیشتر از همه چیز بود، سونو را میفرستم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۴ آذر ۹۶( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر افشين جمعه ۲۴ آذر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 3718 مشاهده پرسش
    با سلام
    با توجه به نبود قرص سيستون در شهرستان و تهران. چه جايگزين مناسبي براش هست؟ ممنون ميشن
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۴ آذر ۹۶( 7 سال پیش)
  • تصویر کاربر رضوان جمعه ۲۴ آذر ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 308 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید. خواهری دارم 31 ساله و مجرد.در گذشته کمی وسواس داشت اما پس از مدتی وقتی که در دستشویی می رفت پس از تخلیه ادرار، ادرار قطع نمیشد و به صورت قطره ای تا چند دقیقه ادامه داشت و زمان نشستن در دستشویی طولانی میشد و وسواسش شدیدتر شد و این بی اختیاری در قطع ادرار و عدم اطمینان باعث شد که به دکتر روانپزشک و متخصص مجاری ادرار مراجعه کند. با وجود مصرف داروها اما متأسفانه نه تنها بهبود نیافت که بدتر هم شد. نوار مثانه و ام آر آی داد اما گفتند که دچار فلج لحظه ای است که جنبه عصبی و روانی دارد. به متخصص روانپزشک هم مراجعه کرد تا شاید داروهای وسواس از شدت استرس و عصبی بودن مثانه کم کندو نرمال شود اما هیچ نتیجه ای نداشت و هم وسواس و هم بی اختیاری ادرار افزایش یافت. ما در شهرستان هستیم. لطفا اگر موردی به نظرتان می رسد که این تخلیه ادرار با شدت و سپس قطره قطره درمان شود لطفا راهنمایی فرمایید. آیا ربطی به وسواس دارد؟ گرفتن شوک درمانی عصبی اثر مطلوب دارد؟ ممنون از لطفتون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۴ آذر ۹۶( 7 سال پیش)
      همه اینها مال وسواس است وتنها درمان مشاوره رفتار درمانی است
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

پنج شنبه (مطب نیکان)

09:00 - 14:00

جستجو

حالب

+54 مطلب

پرسش از دکتر