اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

شكستن سنگ حالب از طريق مجراي ادرار (TUL)

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

انسداد لوله حالب و مجاری ادراری اگر درمان نشود باعث ایجاد تب و لرز و عفونت شدید کلیه و در نهایت از کار افتادگی کامل کلیه می شود. امروزه این سنگ ها را می توان از طریق روش TUL از راه مجرا،‌ بدون هیچگونه برشی بر شکم و بی هیچ دردی خارج نمود. در ادامه عمل tul را توضیح خواهیم داد.

قبل از عمل tul

متخصص بیهوشی قبل از عمل tul به بیمار مشاوره می دهد. آسپرین و سایر داروهای ضدالتهاب میبایست از چند روز قبل از عمل قطع شوند. بیمار باید صبح روز عمل ناشتا به بیمارستان مراجعه نماید ولی معمولاً روز قبل از عمل بستری شده و از شب قبل ناشتا بوده و سرم تزریقی و آنتی بیوتیک دریافت می کند.

برای عمل tul از روش بیحسی نخاعی استفاده می شود و در اغلب موارد نیاز به بیهوشی عمومی نیست.

عمل تی یو ال(TUL)

جراح به کمک وسیله ای بنام یورتروسکوپ از طریق مجرای ادرار وارد مثانه و سپس لوله حالب شده و بعد از دیدن سنگ حالب  به کمک ابزار مخصوص سنگ را خرد نموده و در این مرحله در صورتی که امکان داشته باشد خرده های سنگ خارج شده و در غیر اینصورت بسته به نظر جراح ممکن است در داخل حالب لوله ای قرار داد شود که توسط یک سوند مثانه ثابت می گردد.

بعد از عمل tul چه اتفاقی میافتد؟

◾ در اغلب موارد سنگ حالب بیمار بطور کامل خارج شده و بیمار بعد از رفع بی حسی می تواند در همان روز مرخص شود.

◾ در مواردی که نیاز به گذاشتن لوله حالب وجود دارد حتماً بعد از چهار هفته برای خارج کردن آن به پزشک مراجعه کنید.

◾ معمولاً برای چند روز آنتی بیوتیک خوراکی و مسکن تجوبز می شود. به بیمار توصیه می شود مایعات زیاد مصرف نماید.

◾ همچنین بیمار می بایست جهت کمک به دفع خرده سنگها فعالیت نموده و حتماً در یک ظرف ادرار نماید تا در صورت دفع سنگ آنها را جهت انجام آزمایش بدست آورد.

مراقبت پس از جراحی خروج سنگ به روش بسته از مجرای ادرار (TUL)

 عوارض عمل tul چیست؟

✔️ ضربه به بافت بعلت کاربرد نادرست آندوسکوپ، گشادکننده یا غلاف در جراحی که میتواند به سوراخ شدن دیواره حالب منجر گردد.

✔️ جداشدگی بافت و یا مهاجرت جسم خارجی (بطور ‌مثال، سنگ) به دیواره حالب

✔️ قرار دادن هر گونه ابزاری با فشار، بخصوص در جوانان می‌تواند به آسیب‌دیدگی دیواره حالب منجر شود زیرا قطر لوله حالب آنها بسیار کم است.

درمورد علائم افتادن سنگ کلیه در مثانه بخوانید!

عمل تی یو ال

عوامل خطر در ابتلا به انواع سنگ‌ های مجاری ادراری

عوامل خطر در ابتلا به انواع سنگ‌های مجاری ادراری شامل موارد مختلفی است که می‌توانند احتمال تشکیل سنگ در کلیه، حالب، مثانه یا مجرای ادرار را افزایش دهند. این عوامل به سبک زندگی، رژیم غذایی، شرایط پزشکی و ژنتیک مربوط می‌شوند.

 ۱. کم‌آبی بدن (مهم‌ترین عامل)

نوشیدن کم آب باعث غلیظ شدن ادرار و افزایش احتمال رسوب مواد معدنی مانند کلسیم و اگزالات می‌شود.
زندگی در مناطق گرمسیری یا تعریق زیاد نیز باعث کم‌آبی و تشکیل سنگ می‌شود.

 ۲. رژیم غذایی نامناسب

مصرف زیاد پروتئین حیوانی (گوشت قرمز، تخم‌مرغ، لبنیات زیاد) باعث افزایش اسید اوریک و تشکیل سنگ می‌شود. نمک زیاد جذب کلسیم را در کلیه‌ها افزایش داده و خطر سنگ‌سازی را بالا می‌برد. مصرف زیاد نوشابه‌های گازدار و قهوه که دارای اسید فسفریک هستند، می‌تواند احتمال سنگ کلیه را افزایش دهد.

 ۳. عوامل ژنتیکی و خانوادگی

 اگر یکی از اعضای خانواده سابقه‌ی سنگ کلیه داشته باشد، احتمال ابتلا در دیگر افراد خانواده بیشتر است.

 ۴. بیماری‌های زمینه‌ای

  1. نقرس (افزایش اسید اوریک در خون)
  2. پرکاری پاراتیروئید (افزایش کلسیم در ادرار)
  3. عفونت‌های مزمن مجاری ادراری (باعث سنگ‌های عفونی می‌شود)
  4. بیماری‌های روده‌ای (مثل کرون و کولیت اولسراتیو که جذب مواد معدنی را تغییر می‌دهند)

 ۵. چاقی و کم‌تحرکی

  1. چاقی باعث افزایش دفع اگزالات و اسید اوریک شده و خطر تشکیل سنگ را بالا می‌برد.
  2. بی‌تحرکی طولانی‌مدت باعث کاهش دفع کلسیم از استخوان‌ها و افزایش آن در ادرار می‌شود.

 ۶. برخی داروها و مکمل‌ها

مصرف بیش از حد مکمل‌های کلسیم و ویتامین D می‌تواند باعث سنگ کلیه شود.
داروهای ادرارآور، ضدتشنج و برخی آنتی‌بیوتیک‌ها نیز ممکن است سنگ‌سازی را تشدید کنند.

 ۷. نوع ادرار و شرایط مرتبط

ادرار اسیدی یا قلیایی بیش از حد می‌تواند تشکیل انواع خاصی از سنگ‌ها را تحریک کند.
احتباس ادرار یا تخلیه‌ی ناکامل مثانه می‌تواند باعث تشکیل سنگ مثانه شود.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فلوشیپ فوق تخصصی درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی  

عضو هیئت علمی و دانشیار دانشگاه شهید بهشتی تهران ، عضو انجمن ارولوژی اروپا ، امریکا و آسیا

3.9/5 - (129 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر . پنجشنبه ۱۲ اسفند ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 391 مشاهده پرسش
    مرحله بعد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۲ اسفند ۹۵( 9 سال پیش)
  • تصویر کاربر وحید پنجشنبه ۱۲ اسفند ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 923 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام خدمت آقای دکتر مادر من حدود 53 سال سن دارند و در تاریخ 951215 با انجام سونو گرافی توده ای در غده آدرنال مشخص شده و سریعا به پزشک مراجعه کردیم که با انجام سی تی اسکن و آزمایشات مربوطه 24 ساعته ادرار و نمونه سرم خون و غیره تشخیص به یک غده سرطانی بدخیم 9 سانتی متری داده شده بود.مادرم را بلافاصله بستری نموده و به محض بستری شدن با انجام اکو فشار خون بالا نشون داده شد، در صورتی که مادرم هیچ وقت فشار خون نداشتند. نتیجه آزمایشات هم نشان دهنده بالا بوئن آنزیم های کبدی بوده است. و پزشک تجویز استفاده از قرص کلوکسی بنزامین به مدت 10 روز نمودند. در همین حین مادرم دچار تب بالا نیز بوده اند. بعد از این مدت چون پزشک تنها راه درمان را جراحی تشخیص داده بودند تا بتوانند این توده را خارج نمایند، حتی کفتند با توجه به عمل جراحی ممکنه سلولهای میکروسکوپیک وجود داشته باشه که احتمال برگشت و عود کردن وجود دارد. ولی احتمال متاستاز را ضعیف دانستند. و گفتند باید باز بشه تا خیلی از موارد مشخص بشه و از طریق سی تی مشخص نمیکند. هفته قبل 95124 مورد جراحی قرار گرفت و متاسفانه پزشک جراح با جراحان دیگر موفق نشده و بدون هیچ گونه عملی تصمیم به بستن شکم گرفتند. چون این غده به دور سیاهرگ قرار گرفته و به نوعی سیاهرگ و مال خودش کرده و اون هم سرطانی شده و حتی کبد نیز متورم شده و تغییر رنگ پیدا کرده است. در حین جراحی حدود 3 لیتر مایع آسیت خارج نموده که در مدت 2 هغته به این میزان رسیده بود. ولی الان که یه هفته از جراحی میگذره این مایع در حدود 500 سی سی شده است. طبق گفته های پزشک اگر عملی انجام میگرفت ممکن بود بیمار رو همون تخت تموم کنه. الان پزشک معتقده این سرطان قشر غده فوق کلیوی است و فئوکروموسایتوما نیست. به ما گفتند جراحی امکان پذیر نیست و هیچوقت فری تومور نمیشه و به شیمی درمانی و رادیو تراپی هم جواب نمیده و حتی 1 درصد هم هیچکدام از این روشها جواب نمیده و عمر بیمار را کمتر از 3 ماه تشخیص دادند و گفتند نتیجه جراحی حتی بسیار عالی هم باشه به عمر بیمار اضافه نمیکند. جناب آقای دکتر من نتیجه سی تی و آزمایشات را خدمتتان ارسال میکنم و با توجه به گفته های انجام شده و شرایط اضطراری در صورت نیاز خواهش میکنم یه وقت حضوری روز شنبه به من بدین تا پرونده جراحی مادرم را حضورا خدمتتون بیارم. لطفا راهنمایی بفرمایید.متشکرم آرزوی سلامتی و سعادت روزافزون برای شما دارم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۲ اسفند ۹۵( 9 سال پیش)
  • تصویر کاربر علی پنجشنبه ۱۲ اسفند ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 3884 مشاهده پرسش
    سلام عرض ادب ، دکتر ، پسری هستم 21 ساله که حدود دو ماهی هست توی ادرارم قطرات شفاف رنگ میبینم چند هفته ی قبل پیش ی فوق تخصص کلیه رفتم ایشون بنده رو فیزیکی معاینه کردن ، نه درد زیر شکمی داشتم ، نه دردی که با ضربه زدن از پشت به کلیه ها احساس بشه ، ایشون دو تا ازمایش برای بنده رو لازم دونستن که براتون میفرستم ، گر چه این نکته رو بگم گاهی اوقات درد و احساس گرفتی خیلی کمی توی کلیه هام احساس میکردم ، دکتر جواب ازمایش رو دیدن و گفتن که به شدت کمبود ویتامین D دارین و اون حالات بالا مربوط به همین مورد هستش الان قرص و امپول همین ویتامین رو هفته ای استفاده میکنم ، اما حقیقتش احساس میکنم اون حباب ها مربوط به دفع پروتئین یا دفع چربی هست گر چه البومین توی ازمایش منفی بودممنون میشم بنده رو راهنمایی کنین
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۲ اسفند ۹۵( 9 سال پیش)
  • تصویر کاربر ساناز پنجشنبه ۱۲ اسفند ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 543 مشاهده پرسش
    سلام خانمی 23 ساله ک از دوران کودکی دچار رفلاکس ادراری بودم در 6 سالگی عمل مثانه شدم تحت نظر دکتر بودم ک 4 سال پیش متوجه شدم پروتئین اوری دارم و بعد از انجام سی تی و ازمایشات مشخص شد کلیه سمت چپم 40 درصد کن کار شده است هفته پیش ازمایش گرفتم ک در ادرارم مقدار 2_5تا rbcبود و مقدار کمی هم عفونت سونوگرافی هم گرفتم ایا مشکلی طبق سونوگرافی ک فرستادم وجود داره یاه نه ممنون میشم منو از نگرانی در بیارید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۲ اسفند ۹۵( 9 سال پیش)
  • تصویر کاربر زهرانوری پنجشنبه ۱۲ اسفند ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 485 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خوب هستید؟من سال پیش همون موقع سنگ حالبم رو شمابه صورت اورژانسی عمل کرده و خارج کردید.ومشخص شدکه من سنگ های متعددی درکلیه هام دارم.ازچند روز پیش درد کلیه داشتم.اما ازدیروز این درد قطع شده ولی درعوض ادرار به شدت خونی دارم.ولی هیچ دردی ندارم ودردم ازدیروز قطع شده.ایا لازم به پیگیری و سونوگرافی میدونید یا احتیاجی نیست؟(حدود 4سنگ درکلیه راست و 5سنگ درکلیه چپ دادم که اندازه ی آنها حدود 4 میلیمیترهست)
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۲ اسفند ۹۵( 9 سال پیش)
  • تصویر کاربر شيما پنجشنبه ۱۲ اسفند ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 575 مشاهده پرسش
    پيوست كردن ازمايش اوره و كراتين.كه در بيمارستان گرفته شده
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۲ اسفند ۹۵( 9 سال پیش)
  • تصویر کاربر وحید پنجشنبه ۱۲ اسفند ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 1974 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام خدمت آقای دکتر
    مادر من حدود 53 سال سن دارند و در تاریخ 95/12/15 با انجام سونو گرافی توده ای در غده آدرنال مشخص شده و سریعا به پزشک مراجعه کردیم که با انجام سی تی اسکن و آزمایشات مربوطه 24 ساعته ادرار و نمونه سرم خون و غیره تشخیص به یک غده سرطانی بدخیم 9 سانتی متری داده شده بود.مادرم را بلافاصله بستری نموده و به محض بستری شدن با انجام اکو فشار خون بالا نشون داده شد، در صورتی که مادرم هیچ وقت فشار خون نداشتند. نتیجه آزمایشات هم نشان دهنده بالا بوئن آنزیم های کبدی بوده است. و پزشک تجویز استفاده از قرص کلوکسی بنزامین به مدت 10 روز نمودند. در همین حین مادرم دچار تب بالا نیز بوده اند.
    بعد از این مدت چون پزشک تنها راه درمان را جراحی تشخیص داده بودند تا بتوانند این توده را خارج نمایند، حتی کفتند با توجه به عمل جراحی ممکنه سلولهای میکروسکوپیک وجود داشته باشه که احتمال برگشت و عود کردن وجود دارد. ولی احتمال متاستاز را ضعیف دانستند. و گفتند باید باز بشه تا خیلی از موارد مشخص بشه و از طریق سی تی مشخص نمیکند. هفته قبل 95/12/4 مورد جراحی قرار گرفت و متاسفانه پزشک جراح با جراحان دیگر موفق نشده و بدون هیچ گونه عملی تصمیم به بستن شکم گرفتند. چون این غده به دور سیاهرگ قرار گرفته و به نوعی سیاهرگ و مال خودش کرده و اون هم سرطانی شده و حتی کبد نیز متورم شده و تغییر رنگ پیدا کرده است. در حین جراحی حدود 3 لیتر مایع آسیت خارج نموده که در مدت 2 هغته به این میزان رسیده بود. ولی الان که یه هفته از جراحی میگذره این مایع در حدود 500 سی سی شده است. طبق گفته های پزشک اگر عملی انجام میگرفت ممکن بود بیمار رو همون تخت تموم کنه. الان پزشک معتقده این سرطان قشر غده فوق کلیوی است و فئوکروموسایتوما نیست. به ما گفتند جراحی امکان پذیر نیست و هیچوقت فری تومور نمیشه و به شیمی درمانی و رادیو تراپی هم جواب نمیده و حتی 1 درصد هم هیچکدام از این روشها جواب نمیده و عمر بیمار را کمتر از 3 ماه تشخیص دادند و گفتند نتیجه جراحی حتی بسیار عالی هم باشه به عمر بیمار اضافه نمیکند.
    جناب آقای دکتر من نتیجه سی تی و آزمایشات را خدمتتان ارسال میکنم و با توجه به گفته های انجام شده و شرایط اضطراری در صورت نیاز خواهش میکنم یه وقت حضوری روز شنبه به من بدین تا پرونده جراحی مادرم را حضورا خدمتتون بیارم. لطفا راهنمایی بفرمایید.متشکرم
    آرزوی سلامتی و سعادت روزافزون برای شما دارم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۲ اسفند ۹۵( 9 سال پیش)
  • تصویر کاربر نغمه دوشنبه ۱۶ اسفند ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 80803 مشاهده پرسش
    با سلام خانمی 45 ساله هستم که به علت درد شدید کلیه سمت چپ و شدت درد که به کمرم می زد و توان تکان خوردن و خم و راست کردن کمرم رو نداشتم به یکی از پزشکان همکارتون مراجعه کردم که ایشون سونو از کلیه و مثانه نوشتند دربررسی توسط سونوگرافی همه چیز طبیعی و سنگی هم مشاهده نشد فقط نوشته بود چند فوکوس اکوژن مشکوک به میکرولیتیاز در طرفین مشهود است می خواستم بدونم معنیش چیه و اینکه آیا این مشکل خاصیه؟به دلیل اینکه با مصرف دارو هم همچنان درد کلیه رو دارم فقط درد کمرم کاهش یافته ممنون از توجه و پاسخگوییتون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۲ اسفند ۹۵( 9 سال پیش)
    2. تصویر کاربر نغمه شنبه ۱۴ اسفند ۹۵( 9 سال پیش)
      با سپاس فراوان از جناب دکتر کرمی در مورد واژه میکرولیتیاز توضیحی نداده بودین امکانش هست یه توضیح مختصر نیز در این مورد بدین؟سپاسگزارم
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۶ اسفند ۹۵( 9 سال پیش)
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر شيماخان چهارشنبه ۱۱ اسفند ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 431 مشاهده پرسش
    ايا طبق اين عكس ها به نظر شما كليه از كار افتاده؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۱ اسفند ۹۵( 9 سال پیش)
  • تصویر کاربر رها سه شنبه ۱۰ اسفند ۹۵( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 449 مشاهده پرسش
    باسلام مادر من مبتلا به دیابت و فشارخون بالا می باشد در ازمایش جدید مقدار کراتنین 2میلی گرم در دسی لیتر و مقدار اوره 94میلی گرم در دسی لیتر است ایا باید دیالیز شود یا کنترل تغذیه کفایت میکند؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۰ اسفند ۹۵( 9 سال پیش)
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر پیمان یکشنبه ۱۷ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 612 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت شما آقای دکتر و تبریک سال نو
    من 35 سال سن دارم و متاهل و دارای یک فرزاند هستم. برای افزایش تحرک اسپرم می توان از قرص Semenax استفاده کرد و آیا عوارضی ندارد و یا بهتر از اقرص گياهي افروديت استفاده کنم. تعداد اسپرم من 121 میلیون و میزان تحرک A اسپرم 49 است. ممنون میشوم راهنمایی کنید. (البته برای بچه دوم اقدام کردیم که الان 9 ماه هست که موفق نشدیم و البته در سونوگرافی از بیضه ها واریکوسل گرید یک برای بیضه سمت راست نشان داده است.)
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۷ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      دارو اثر ندارد جهت معاینه تشریف بیورید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب