اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

آیا سرطان مثانه درمان قطعی با آمپول دارد یا کشنده است؟

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

سرطان مثانه یکی از انواع سرطان‌های سلول‌های پوششی است. این سرطان دومین سرطان شایع دستگاه ادراری-تناسلی است. سن متوسط برای تشخیص کانسر مثانه ۶۵ سالگی است. میزان بروز این بیماری در مردان بیشتر است.


سرطان مثانه در سفیدپوستان بیش از سیاه‌پوستان مشاهده می‌شود. در ایران، مردان چهار برابر بیش‌تر از زنان به این بیماری مبتلا می‌شوند.

طول عمر سرطان مثانه بدخیم

سرطان مثانه بدخیم طیف گسترده‌ای از پیش‌آگهی دارد که به مرحله بیماری در زمان تشخیص بستگی دارد. در مراحل اولیه (سرطان محدود به مخاط مثانه)، میزان بقای ۵ ساله بیش از ۹۰٪ است. اما در مراحل پیشرفته که سرطان به عضله مثانه یا اندام‌های مجاور گسترش یافته، این میزان به ۵۰٪ تا ۷۰٪ کاهش می‌یابد. در صورتی که متاستاز دور (گسترش به سایر اندام‌ها مانند کبد، ریه یا استخوان) رخ داده باشد، میزان بقای ۵ ساله به کمتر از ۱۵٪ می‌رسد و میانگین طول عمر پس از تشخیص در این مرحله معمولاً بین ۱۲ تا ۱۸ ماه است. البته عواملی مانند سن بیمار، وضعیت عمومی سلامت، پاسخ به شیمی‌درمانی، و نوع سلول سرطانی تأثیر قابل توجهی بر این آمار دارند و پزشک متخصص اورولوژی یا انکولوژی می‌تواند پیش‌آگهی دقیق‌تری بر اساس شرایط هر بیمار ارائه دهد.

در کل چه مدت می توانید با سرطان مثانه زنده بمانید؟ حدود 75 نفر از هر 100 نفر (حدود 75%) پس از تشخیص به مدت 1 سال یا بیشتر از سرطان خود زنده می مانند. بیش از 50 نفر از هر 100 نفر (بیش از 50٪) پس از تشخیص سرطان به مدت 5 سال یا بیشتر زنده می مانند. حدود 45 نفر از هر 100 نفر (حدود 45٪) پس از تشخیص به مدت 10 سال یا بیشتر از سرطان خود زنده می مانند. در نهایت این را بدانید که همه چیز بسته به پیشرفت بیماری و درمان شما دارد.

علائم سرطان مثانه

شایعترین علامت تومور مثانه وجود خون در ادرار است که ممکن است با چشم دیده نشود، یا فقط با آزمایش ادرار تشخیص داده شود. وجود خون در ادرار در اکثر موارد بدون احساس درد است اما در تعداد کمی از بیماران ممکن است همراه با تکرر ادرار، فوریت ادرار و سوزش ادرار باشد.

وجود حتی یک نوبت خون در ادرار می تواند علامتی از یک بیماری خطرناک باشد. بنابراین آن را جدی گرفته و حتماً به پزشک مراجعه کنید. گاهی بیماران با علائم مربوط به بیماری پیشرفته مانند درد استخوان، درد پهلو، تهوع، استفراغ، ورم پاها و یا بی اشتهایی مراجعه می کنند.

ایا سرطان مثانه درمان قطعی دارد؟

سرطان مثانه در مراحل اولیه می‌تواند درمان قطعی داشته باشد. در سرطان‌های سطحی که هنوز به لایه عضلانی مثانه نفوذ نکرده‌اند، برداشت تومور از طریق آندوسکوپی (TURBT) همراه با تزریق داروی BCG داخل مثانه در بسیاری از بیماران به بهبودی کامل منجر می‌شود، هرچند احتمال عود وجود دارد و پیگیری منظم ضروری است. 

در مراحل پیشرفته‌تر که سرطان به عضله مثانه رسیده، برداشت کامل مثانه (سیستکتومی رادیکال) همراه با شیمی‌درمانی در برخی بیماران نتایج خوبی دارد اما دیگر نمی‌توان از «درمان قطعی» به معنای واقعی صحبت کرد. در مرحله متاستاتیک، هدف درمان کنترل بیماری و بهبود کیفیت زندگی است نه ریشه‌کنی کامل. به طور خلاصه، هرچه تشخیص زودتر باشد، شانس درمان قطعی بیشتر است و این موضوع اهمیت غربالگری و مراجعه زودهنگام به پزشک را دوچندان می‌کند.

سرطان مثانه چگونه تشخیص داده می شود؟

آزمایش سیتولوژی ادرار (بررسی سلول های موجود در ادرار) در این روش با بررسی نمونه ادراری بیمار (معمولاً در سه نوبت) ممکن است بتوان سلولهای سرطانی را مشخص نمود.

روشهای تصویربرداری که عبارتند از:

تراش دادن تومور از طریق مجرای ادرار اولین کاری است که برای تمام سرطانهای مثانه باید انجام شود. تومور تراش داده شده جهت بررسی به آزمایشگاه آسیب شناسی فرستاده می شود. پاسخ آزمایشگاه نوع سرطان و میزان نفوذ آن در جدار مثانه را مشخص می نماید.

روش های درمان سرطان مثانه

در سال 2019 و اوایل2020، سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) چند داروی جدید را برای درمان سرطان مثانه در تمام مراحل تأیید کرد و از ارائه درمان های بیشتر در آینده ای نزدیک خبر داد. در ادامه ی مطلب، نمایی کلی از درمان های کنونی سرطان مثانه را مشاهده می کنید. بسته به میزان پیشرفت سرطان درمانهای متفاوتی وجود دارد.

تومورهای سطحی مثانه:

  • تراش دادن تومور از طریق مجرا (TUR)
  • تزریق مواد داخل مثانه ای پس از TUR که باعث تقویت سیستم ایمنی بدن در مقابل تومور می گردد.
  • تراش مجدد تومور در صورت عود

درمان این نوع سرطان مثانه، معمولاً از طریق جراحی با روشی به نام برداشتن تومور مثانه از طریق مجرای ادرار (TURBT) و سپس تزریق های داخل شکمی با دارویی به نام گورین کالمت باسیلوس (BCG) انجام می شود. BCG یک واکسن باکتریایی است که در ابتدا برای ایمن سازی بدن در مقابل توبرکلوزیس استفاده می شد، اما امروزه می تواند واکنش ایمنی وسیعتری در برابر سلول های سرطانی ایجاد کند.

 
این دارو، قطعاً تأثیر درمان را در بیمارانی که تومور آنها برداشته شده است، بیشتر می کند؛ با این حال، بیش از نیمی از بیماران، در عرض یک سال عود مجدد این بیماری را تجربه می کنند و برخی دیگر به طور کلی به درمان با داروی  BCG پاسخ نمی دهند. دارو های شیمی درمانیِ داخل شکمی (جمسیتابین و میتومایسین)، برای سرطان مثانه تهاجمی غیر عضلانی با درجه های بالاتر استفاده می شوند.

واکسن ب ث ژ برای سرطان مثانه

واکسن ب ث ژ (BCG) که اصالتاً برای پیشگیری از سل ساخته شده، امروزه یکی از مؤثرترین درمان‌های موضعی سرطان مثانه سطحی محسوب می‌شود. در این روش، محلول حاوی باکتری ضعیف‌شده مستقیماً از طریق کاتتر داخل مثانه تزریق می‌شود تا سیستم ایمنی بدن را تحریک کند و سلول‌های سرطانی باقی‌مانده پس از عمل آندوسکوپی را از بین ببرد. این درمان معمولاً به صورت یک دوره ۶ هفته‌ای انجام می‌شود و در بسیاری از بیماران با دوره‌های نگهدارنده ادامه می‌یابد. 

مطالعات نشان داده‌اند که ب ث ژ به طور قابل توجهی احتمال عود سرطان و پیشرفت آن به مراحل عمیق‌تر را کاهش می‌دهد. عوارض جانبی شایع آن شامل سوزش ادرار، تکرر ادرار و خستگی خفیف است که معمولاً موقتی هستند؛ در موارد نادر عفونت سیستمیک رخ می‌دهد که نیاز به درمان دارد. این درمان برای همه بیماران مناسب نیست و پزشک متخصص بر اساس نوع، درجه و مرحله تومور تصمیم به استفاده از آن می‌گیرد.

-عکس تزریق آمپول ب ث ج در مثانه
عکس تزریق آمپول ب ث ج در مثانه

درمان جدید سرطان مثانه

گزینه های درمانی جدید برای سرطان مثانه تهاجمی غیر عضلانی عبارتند از:

-نسخه ی جدیدی از داروی گورین کالمت باسیلوس (BCG) که هنوز در حال توسعه است، VPM1002 نام دارد. آزمایشات بالینی نشان می دهند که این روش درمانی برای بیش از نیمی از کسانی که به درمان با BCG استاندارد پاسخ نداده اند، مؤثر است.

– نوعی ژل میتومایسین به نام UGN101 سازمان غذا و داروی آمریکا، اخیراً برای درمان سرطان مثانه تهاجمی غیر عضلانی درجه پایین، یک طرح با اولویت بازنگری را به این دارو اختصاص داده است. در یک آزمایش بالینی، 59% از بیماران مبتلا به سرطان مجدد، با این دارو به طور کامل درمان شدند و 84% از آنها طی یک سال عود مجدد سرطان را تجربه نکردند.

– نسخه جدیدی از اینترفرون (سیتوکین)، نادوفاراژن فیرادنوت نامیده می شود. درحالیکه، این روزها از اینترفرون زیاد استفاده نمی شود، 53% از بیماران مبتلا به سرطان مثانه درجه پایین، با مصرف نادوفاراژن فیرادنوت به نتایج خوبی دست یافتند اما به درمان با BCG پاسخ ندادند.

در آزمایشات بالینی این دارو، 41% از بیماران طی یک دوره ی 16 ماهه به بهبودی کامل دست یافتند.

در یک کارآزمایی بالینی کوچک برای داروی تنظیم ایمنی دیگری به نام دوروالوماب (یک داروی ضد  PD-L1) همراه با داروی اولاپاریب (یک مهارکننده ی  PARP1 با نام تجاری لینپارزا)، 50% از بیماران پیش از برداشتن تومور، پاسخ های پاتالوژیکی کاملی را نشان دادند. داروی آتزولیزوماب (تسنتریک) نیز یک داروی ضد  PD-L1است که به عنوان یک درمان کمکی برای سرطان مثانه تهاجمی، در بقای بدون بیماری طولانی مدت با شکست مواجه شده است.

درمان سرطان مثانه پیشرفته

سازمان غذا و دارو در دسامبر 2019، داروی انفورتومب ودوتین را برای درمان بیماران مبتلا به سرطان مثانه پیشرفته، که به درمان با شیمی درمانی یا داروهای تنظیم کننده ایمنی پاسخ نداده بودند، تأیید کرد. با این که داروهای آتزولیزوماب و پمبرولیزوماب، قبلاً توسط سازمان غذا و دارو به عنوان درمان خط اول سرطان مثانه متاستاستیک تأیید شده بودند، بعد ها مشخص شد که این دو دارو فقط برای بیمارانی مؤثرند که سرطان های مثبت PD-L1 دارند، بنابراین استفاده از این دارو های ایمنی، به گروه کوچکی از بیماران محدود می شوند.

همچنین در دسامبر 2019، سازمان غذا و دارو، ترکیبی از دو داروی انفورتومب و پمبرولیزوماب را بر اساس میزان پاسخ اولیه 63% از بیماران و کنترل بیماری 90% ، یک طرح درمانی موفق اعلام کرد. این نتایج واقعاً عالی هستند. استفاده از داروی آتزولیزوماب همراه با شیمی درمانی, به عنوان درمان خط اول سرطان نتایج امیدوارکننده ای داشت، اما ترکیبی از دو داروی ایمنی (دوروالوماب و ترملیموماب) در مقایسه با شیمی درمانی به تنهایی، با شکست مواجه شده است.

نحوه پیگیری پس از درمان

ممکن است احتیاج به شیمی درمانی یا اشعه درمانی باشد. به دلیل احتمال زیاد عود سرطان مثانه انجام سیستوسکوپی کنترل ضروری است.

تومور عمقی مثانه

در بیمارانی که سرطان مثانه به لایه های عمقی رسیده است، روش انتخابی درمان برداشتن کامل مثانه می باشد. پس از عمل برای بیمار با استفاده از روده کیسه ای به جای مثانه درست می شود.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فلوشیپ فوق تخصصی درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی  

عضو هیئت علمی و دانشیار دانشگاه شهید بهشتی تهران ، عضو انجمن ارولوژی اروپا ، امریکا و آسیا

3.6/5 - (17 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر حسام پنجشنبه ۱۴ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 521 مشاهده پرسش
    سلام
    من مرد مجرد و 50 سال دارم . یک سال پیش دچار تبخال تناسلی خیلی خفیف شدم و از ان زمان تا امروز هیچگونه ارتباط جنسی ندارم چون نگران بیمار شدن خودم و الوده کردن فرد دیگری هستم . اوایل به خاطر ترس مقابله با میل جنسی خیلی مشکل نبود ولی اخیرا خیلی تحت فشار هستم . در ضمن حدود 5 ماه پیش با خانمی اشنا شدم که شدیدا به هم علاقه پیدا کردیم ولی هیچگونه اطلاعی از بیماری من ندارد و چون نمیخواهم باعث الودگی او شوم هیچوقت ارتباط جنسی برقرار نکردم تا حدی که احساس میکنم باعث ناراحتی او شده و اخیرا سوال کرد که ایا او را دوست دارم یا نه ؟ لطفا من را راهنمای بفرمایید که ارتباط جنسی با این فرد ایا او هم دچار تبخال تناسلی خواهد شد ؟ ایا استفاده از کاندوم از انتشار این بیماری جلوگیری میکند ؟ با تشکر فراوان از شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۴ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      سایت من گویا است بخوانبد الوده گی فقط زمان بثورات است
  • تصویر کاربر عليرضا سه شنبه ۵ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 466 مشاهده پرسش
    با سلام جناب دكتر
    بنده حدود ١ ماه پيش با مراجعه به دكتر اورولوژي متوجه الوده شدن به بيماري تبخال تناسلي شدم وبعد از مصرف ١٠ عدد قرص اسايكلوير ٤٠٠ و استفاده روزانه پماد اسايكلوير متاسفنه هر روز به تعداد تبخال ها افزوده ميشود و اين موضوع باعث نگراني من شده است، لطفا راهنمايي فرماييد تا بتوانم از شر ان ها خلاص شوم.
    با تشكر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۵ خرداد ۹۴( 1 دهه پیش)
      مطلب سایت من در این مورد گویا است بخوانید
  • تصویر کاربر مهدیه چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 478 مشاهده پرسش
    با سلام وخسته نباشید.من دختری 21 ساله هستم 1سال که ازدواج کردم. ازاز برج 93/7 من تبخال شدیدی گرفتم که از دستگاه تناسلی تا معقدم تبخال پر شده بود و درد وسوزش شدیدی داشتم قبل از اینکه تبخال ها مشخص شود.سوزش ادرار داشتم وادرارم بوی بدی میداد. به پزشک مراجه کردم و قرص اسیکلوویر بهم داداز اولین تبخالم 1 ماهی نگذشته بود که بازم تبخال زدم باز هم قرص مصرف کردم هر بار شدتت بیماری کمتر میشه اما من سوزش و درد بوی بد هنگام ادرار کردنو دارم الان طی 8 ماه 5یا 6 بار که تبخال زدم خیلی میترسم نکنه نازایی بگیرم راهنماییم کنید.همسرمم هم به پزشک مراجعه کرد اما هیچ مشکلی نداشته هیچ چیزی روی التش نیست.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۳۰ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      باید مداوم روزانه اسیکلو ویر را تا زمانی استفاده کنید
  • تصویر کاربر امیرحسن شنبه ۲۶ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 486 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر.روی آلت من ضایعه های سفید رنگ با کمی زخم های کوچک وجود دارد که همراه با خارش و سوزش هم هست.نام این بیماری و راه درمان آن چیست؟ این بیماری خطری دارد و آیا حتما باید درمان شود؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۲۶ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      عکسش را بفرستید
  • تصویر کاربر mahsid دوشنبه ۲۱ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 395 مشاهده پرسش
    salam aya josh mesle tabkhal dard nak mitone bashe?? aya garch posti chetor????
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۱ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      بله
  • تصویر کاربر سمیه دوشنبه ۲۱ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 509 مشاهده پرسش
    با سلام . حدود چند روز ميشه تب بسیار بالایي داشتم و گلو درد شديد و بعد هم اطراف مقعدم پر از تبخال شده و حتی به دهانه رحمم هم رسیده داخل دهانم هم 5تا هست که اطراف لثه ها و داخل لب و روی لثه است .ولی در دستگاه تناسلی تعداد بسیار زياد است . يبوست هم شدم و بسيار درد ناک هست برای بعد ادرار و اب ريختن وحشتناک ميسوزد . تو رو خدا کمکم کنید . از پماد و قرص تبخال هم مصرف ميکنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۱ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      راهی جز دارو نیست
  • تصویر کاربر رضا دوشنبه ۲۱ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1043 مشاهده پرسش
    دانه های ریز بدون درد و بدون ترشح روی ناحیه تناسلی
    سوال این است آیا این دانه های ریز که حالتی چربی مانند دارند
    آیا امکان درمان دارند ؟ و یا واگیر دار است ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۱ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      غده چربی است
  • تصویر کاربر محسن سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 638 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید.
    من به تازگی عقد کردم ولی نزدیکی کامل با همسرم نداشتم. متوجه یه زایده روی آلت تناسلی همسرم شدم ولی وی حاضر به مراجعه به پزشک نیست. خواهشمندم با توجه به عکس اینجانب را در رابطه با نوع این زایده )هرپس یا وارت رهنمایی فرمایید تا بنده نیز دچار این بیماری نشوم.
    البته تشخیص نوع آن که زگیل است یا خیر برایم بسیار حایض اهمیت میباشد ...
    لطفا عکس و سوال در سایت پخش نشود.
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      مطلب سایت من در این مورد را بخوانید
  • تصویر کاربر آزاده سه شنبه ۸ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 543 مشاهده پرسش
    دکتر ارجمند با سلام و احترام.
    خانمی 32 ساله هستم برای اولین بار چند روز پیش به بیماری تبخال تناسلی مبتلا شدم در صورتی که همسرم کاملا سالم است . نمیدانم چگونه مبتلا شدم.البته یک خرگوش خانگی هم داریم نمیدانم ارتباطی به این مشکل دارد یا نه ? در اینترنت عکسهای مرتبط با این بیماری را دیدم و وحشت همه وجودم را گرفت. من در حال حاضر حدود 12تای جوش ریز دارم آیا ممکن است دوباره عود کند و از همه مهمتر در هر بار عود کردن ممکن است تعداد آن بیشتر شود و کارم به بیمارستان کشیده شود. در صورت بچه دار شدن اگر سزارین شوم احتمال ابتدا فرزند صفر است یا ممکن است با وجود سزارین بازهم مبتلا شود. با تشکر فراوان خواهش میکنم با پاسخگویی مرا از این کابوس نجات دهید.
    1. تصویر کاربر آزاده سه شنبه ۸ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
  • تصویر کاربر جواد سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1125 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر نجاتم بدید بنده وقتی سیگار میکشیدم غریزم بیشتر میشد رفتم دکتر روانپزشک بهم دارویی داد فلوکستین یه هفته دارو خوردم همراه پراپانول تپش قلبم داشتم غریزم کم نشد هیچ صدبرابر بدتر شد بعد رفتم دکتر مجاری تو تبریز اون پروستاتون بهم داد اثر نکرد دکتر پوست هم رفتم یه دارو پماد داد همراه داروی دوکسپین و و کتوتیفن مشکل من اینه یه خال مانند چیزی پایین کلاک التم دراومده خیلی کلاهک و درون التم و حتی بیضه هام درد داره درون التم گرمه از صبح تا شب تحریک میشم حتی سرکار راحت نمیتونم بشینم و نعوذشو از دست داده تا نصف و رابطه جنسی هم نداشتم البته اقای دکتر سیگارو هم ترک کردم خیلی وضعم حاده اقای دکتر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ۹۴( 1 دهه پیش)
      عصبی است
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا دوشنبه ۱۹ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 590 مشاهده پرسش
    جناب دکتر ضمن عرض خسته نباشید. 40 ساله هستم ومدت 8 سال از ازدواجم میگذرد. تمایلات جنسی من کم شده تاجایی که در یک ماه یک یا دو نوبت نزدیکی دارم.در ضمن موقع نزدیکی در 30 ثانیه اول ارضاء میشوم و دیگر حداقل برای مدت 2 ساعت امکان نزدیکی وجود ندارد خواهشمندم راهنمایی بفرمایید. با تقدیم احترام رضا سبزواری
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۹ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      باید چکاپ کامل انجام دهید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب