اگر سوالی داری اینجا از ما بپرس

آیا سرطان مثانه درمان قطعی با آمپول دارد یا کشنده است؟

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

سرطان مثانه یکی از انواع سرطان‌های سلول‌های پوششی است. این سرطان دومین سرطان شایع دستگاه ادراری-تناسلی است. سن متوسط برای تشخیص کانسر مثانه ۶۵ سالگی است. میزان بروز این بیماری در مردان بیشتر است.


سرطان مثانه در سفیدپوستان بیش از سیاه‌پوستان مشاهده می‌شود. در ایران، مردان چهار برابر بیش‌تر از زنان به این بیماری مبتلا می‌شوند.

طول عمر سرطان مثانه بدخیم

سرطان مثانه بدخیم طیف گسترده‌ای از پیش‌آگهی دارد که به مرحله بیماری در زمان تشخیص بستگی دارد. در مراحل اولیه (سرطان محدود به مخاط مثانه)، میزان بقای ۵ ساله بیش از ۹۰٪ است. اما در مراحل پیشرفته که سرطان به عضله مثانه یا اندام‌های مجاور گسترش یافته، این میزان به ۵۰٪ تا ۷۰٪ کاهش می‌یابد. در صورتی که متاستاز دور (گسترش به سایر اندام‌ها مانند کبد، ریه یا استخوان) رخ داده باشد، میزان بقای ۵ ساله به کمتر از ۱۵٪ می‌رسد و میانگین طول عمر پس از تشخیص در این مرحله معمولاً بین ۱۲ تا ۱۸ ماه است. البته عواملی مانند سن بیمار، وضعیت عمومی سلامت، پاسخ به شیمی‌درمانی، و نوع سلول سرطانی تأثیر قابل توجهی بر این آمار دارند و پزشک متخصص اورولوژی یا انکولوژی می‌تواند پیش‌آگهی دقیق‌تری بر اساس شرایط هر بیمار ارائه دهد.

در کل چه مدت می توانید با سرطان مثانه زنده بمانید؟ حدود 75 نفر از هر 100 نفر (حدود 75%) پس از تشخیص به مدت 1 سال یا بیشتر از سرطان خود زنده می مانند. بیش از 50 نفر از هر 100 نفر (بیش از 50٪) پس از تشخیص سرطان به مدت 5 سال یا بیشتر زنده می مانند. حدود 45 نفر از هر 100 نفر (حدود 45٪) پس از تشخیص به مدت 10 سال یا بیشتر از سرطان خود زنده می مانند. در نهایت این را بدانید که همه چیز بسته به پیشرفت بیماری و درمان شما دارد.

علائم سرطان مثانه

شایعترین علامت تومور مثانه وجود خون در ادرار است که ممکن است با چشم دیده نشود، یا فقط با آزمایش ادرار تشخیص داده شود. وجود خون در ادرار در اکثر موارد بدون احساس درد است اما در تعداد کمی از بیماران ممکن است همراه با تکرر ادرار، فوریت ادرار و سوزش ادرار باشد.

وجود حتی یک نوبت خون در ادرار می تواند علامتی از یک بیماری خطرناک باشد. بنابراین آن را جدی گرفته و حتماً به پزشک مراجعه کنید. گاهی بیماران با علائم مربوط به بیماری پیشرفته مانند درد استخوان، درد پهلو، تهوع، استفراغ، ورم پاها و یا بی اشتهایی مراجعه می کنند.

ایا سرطان مثانه درمان قطعی دارد؟

سرطان مثانه در مراحل اولیه می‌تواند درمان قطعی داشته باشد. در سرطان‌های سطحی که هنوز به لایه عضلانی مثانه نفوذ نکرده‌اند، برداشت تومور از طریق آندوسکوپی (TURBT) همراه با تزریق داروی BCG داخل مثانه در بسیاری از بیماران به بهبودی کامل منجر می‌شود، هرچند احتمال عود وجود دارد و پیگیری منظم ضروری است. 

در مراحل پیشرفته‌تر که سرطان به عضله مثانه رسیده، برداشت کامل مثانه (سیستکتومی رادیکال) همراه با شیمی‌درمانی در برخی بیماران نتایج خوبی دارد اما دیگر نمی‌توان از «درمان قطعی» به معنای واقعی صحبت کرد. در مرحله متاستاتیک، هدف درمان کنترل بیماری و بهبود کیفیت زندگی است نه ریشه‌کنی کامل. به طور خلاصه، هرچه تشخیص زودتر باشد، شانس درمان قطعی بیشتر است و این موضوع اهمیت غربالگری و مراجعه زودهنگام به پزشک را دوچندان می‌کند.

سرطان مثانه چگونه تشخیص داده می شود؟

آزمایش سیتولوژی ادرار (بررسی سلول های موجود در ادرار) در این روش با بررسی نمونه ادراری بیمار (معمولاً در سه نوبت) ممکن است بتوان سلولهای سرطانی را مشخص نمود.

روشهای تصویربرداری که عبارتند از:

تراش دادن تومور از طریق مجرای ادرار اولین کاری است که برای تمام سرطانهای مثانه باید انجام شود. تومور تراش داده شده جهت بررسی به آزمایشگاه آسیب شناسی فرستاده می شود. پاسخ آزمایشگاه نوع سرطان و میزان نفوذ آن در جدار مثانه را مشخص می نماید.

روش های درمان سرطان مثانه

در سال 2019 و اوایل2020، سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) چند داروی جدید را برای درمان سرطان مثانه در تمام مراحل تأیید کرد و از ارائه درمان های بیشتر در آینده ای نزدیک خبر داد. در ادامه ی مطلب، نمایی کلی از درمان های کنونی سرطان مثانه را مشاهده می کنید. بسته به میزان پیشرفت سرطان درمانهای متفاوتی وجود دارد.

تومورهای سطحی مثانه:

  • تراش دادن تومور از طریق مجرا (TUR)
  • تزریق مواد داخل مثانه ای پس از TUR که باعث تقویت سیستم ایمنی بدن در مقابل تومور می گردد.
  • تراش مجدد تومور در صورت عود

درمان این نوع سرطان مثانه، معمولاً از طریق جراحی با روشی به نام برداشتن تومور مثانه از طریق مجرای ادرار (TURBT) و سپس تزریق های داخل شکمی با دارویی به نام گورین کالمت باسیلوس (BCG) انجام می شود. BCG یک واکسن باکتریایی است که در ابتدا برای ایمن سازی بدن در مقابل توبرکلوزیس استفاده می شد، اما امروزه می تواند واکنش ایمنی وسیعتری در برابر سلول های سرطانی ایجاد کند.

 
این دارو، قطعاً تأثیر درمان را در بیمارانی که تومور آنها برداشته شده است، بیشتر می کند؛ با این حال، بیش از نیمی از بیماران، در عرض یک سال عود مجدد این بیماری را تجربه می کنند و برخی دیگر به طور کلی به درمان با داروی  BCG پاسخ نمی دهند. دارو های شیمی درمانیِ داخل شکمی (جمسیتابین و میتومایسین)، برای سرطان مثانه تهاجمی غیر عضلانی با درجه های بالاتر استفاده می شوند.

واکسن ب ث ژ برای سرطان مثانه

واکسن ب ث ژ (BCG) که اصالتاً برای پیشگیری از سل ساخته شده، امروزه یکی از مؤثرترین درمان‌های موضعی سرطان مثانه سطحی محسوب می‌شود. در این روش، محلول حاوی باکتری ضعیف‌شده مستقیماً از طریق کاتتر داخل مثانه تزریق می‌شود تا سیستم ایمنی بدن را تحریک کند و سلول‌های سرطانی باقی‌مانده پس از عمل آندوسکوپی را از بین ببرد. این درمان معمولاً به صورت یک دوره ۶ هفته‌ای انجام می‌شود و در بسیاری از بیماران با دوره‌های نگهدارنده ادامه می‌یابد. 

مطالعات نشان داده‌اند که ب ث ژ به طور قابل توجهی احتمال عود سرطان و پیشرفت آن به مراحل عمیق‌تر را کاهش می‌دهد. عوارض جانبی شایع آن شامل سوزش ادرار، تکرر ادرار و خستگی خفیف است که معمولاً موقتی هستند؛ در موارد نادر عفونت سیستمیک رخ می‌دهد که نیاز به درمان دارد. این درمان برای همه بیماران مناسب نیست و پزشک متخصص بر اساس نوع، درجه و مرحله تومور تصمیم به استفاده از آن می‌گیرد.

-عکس تزریق آمپول ب ث ج در مثانه
عکس تزریق آمپول ب ث ج در مثانه

درمان جدید سرطان مثانه

گزینه های درمانی جدید برای سرطان مثانه تهاجمی غیر عضلانی عبارتند از:

-نسخه ی جدیدی از داروی گورین کالمت باسیلوس (BCG) که هنوز در حال توسعه است، VPM1002 نام دارد. آزمایشات بالینی نشان می دهند که این روش درمانی برای بیش از نیمی از کسانی که به درمان با BCG استاندارد پاسخ نداده اند، مؤثر است.

– نوعی ژل میتومایسین به نام UGN101 سازمان غذا و داروی آمریکا، اخیراً برای درمان سرطان مثانه تهاجمی غیر عضلانی درجه پایین، یک طرح با اولویت بازنگری را به این دارو اختصاص داده است. در یک آزمایش بالینی، 59% از بیماران مبتلا به سرطان مجدد، با این دارو به طور کامل درمان شدند و 84% از آنها طی یک سال عود مجدد سرطان را تجربه نکردند.

– نسخه جدیدی از اینترفرون (سیتوکین)، نادوفاراژن فیرادنوت نامیده می شود. درحالیکه، این روزها از اینترفرون زیاد استفاده نمی شود، 53% از بیماران مبتلا به سرطان مثانه درجه پایین، با مصرف نادوفاراژن فیرادنوت به نتایج خوبی دست یافتند اما به درمان با BCG پاسخ ندادند.

در آزمایشات بالینی این دارو، 41% از بیماران طی یک دوره ی 16 ماهه به بهبودی کامل دست یافتند.

در یک کارآزمایی بالینی کوچک برای داروی تنظیم ایمنی دیگری به نام دوروالوماب (یک داروی ضد  PD-L1) همراه با داروی اولاپاریب (یک مهارکننده ی  PARP1 با نام تجاری لینپارزا)، 50% از بیماران پیش از برداشتن تومور، پاسخ های پاتالوژیکی کاملی را نشان دادند. داروی آتزولیزوماب (تسنتریک) نیز یک داروی ضد  PD-L1است که به عنوان یک درمان کمکی برای سرطان مثانه تهاجمی، در بقای بدون بیماری طولانی مدت با شکست مواجه شده است.

درمان سرطان مثانه پیشرفته

سازمان غذا و دارو در دسامبر 2019، داروی انفورتومب ودوتین را برای درمان بیماران مبتلا به سرطان مثانه پیشرفته، که به درمان با شیمی درمانی یا داروهای تنظیم کننده ایمنی پاسخ نداده بودند، تأیید کرد. با این که داروهای آتزولیزوماب و پمبرولیزوماب، قبلاً توسط سازمان غذا و دارو به عنوان درمان خط اول سرطان مثانه متاستاستیک تأیید شده بودند، بعد ها مشخص شد که این دو دارو فقط برای بیمارانی مؤثرند که سرطان های مثبت PD-L1 دارند، بنابراین استفاده از این دارو های ایمنی، به گروه کوچکی از بیماران محدود می شوند.

همچنین در دسامبر 2019، سازمان غذا و دارو، ترکیبی از دو داروی انفورتومب و پمبرولیزوماب را بر اساس میزان پاسخ اولیه 63% از بیماران و کنترل بیماری 90% ، یک طرح درمانی موفق اعلام کرد. این نتایج واقعاً عالی هستند. استفاده از داروی آتزولیزوماب همراه با شیمی درمانی, به عنوان درمان خط اول سرطان نتایج امیدوارکننده ای داشت، اما ترکیبی از دو داروی ایمنی (دوروالوماب و ترملیموماب) در مقایسه با شیمی درمانی به تنهایی، با شکست مواجه شده است.

نحوه پیگیری پس از درمان

ممکن است احتیاج به شیمی درمانی یا اشعه درمانی باشد. به دلیل احتمال زیاد عود سرطان مثانه انجام سیستوسکوپی کنترل ضروری است.

تومور عمقی مثانه

در بیمارانی که سرطان مثانه به لایه های عمقی رسیده است، روش انتخابی درمان برداشتن کامل مثانه می باشد. پس از عمل برای بیمار با استفاده از روده کیسه ای به جای مثانه درست می شود.

دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه ، مجاری ادراری تناسلی و فلوشیپ فوق تخصصی درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی  

عضو هیئت علمی و دانشیار دانشگاه شهید بهشتی تهران ، عضو انجمن ارولوژی اروپا ، امریکا و آسیا

3.6/5 - (17 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر مسعود سه شنبه ۱۴ اردیبهشت ۹۵( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 383 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت جناب آقای دکتر

    مدت 6 ماه است که بر روی آلت گاها لکه سفیدی می بینم، وقتی بصورت دقیق بررسی میکنم بنظر میرسد پوست آلت در آن محل دچار پاره گی کوچکی شده و پوست برای ترمیم خود آن حالت و سفیدی را ایجاد کرده، اگر پارگی است آیا ممکن است این پارگی به خاطر استبرایی که بعد از عمل ادرار انجام می دهم ایجاد می شود؟


    مسوله دوم سوال در مورد دستگاه های اکستندر و اکستریم مگنت است که بصورت گسترده تبلیغ می شود و مدعی هستند که از انجمن های علمی و پزشکی اروپا و آمریکا تائیده دارند و اثرگذاری آن ها ثابت شده و عوارضی ندارند!

    بنظر شما آیا استفاده از این دستگا ها اثری دارند؟ و هیچ گونه عوارضی را در پی نخواهد داشت؟

    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۴ اردیبهشت ۹۵( 1 دهه پیش)
      گول تبلیغات را نخورید دروغه
  • تصویر کاربر پری پنجشنبه ۱۹ فروردین ۹۵( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 506 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشید من دچار تبخال تناسلی شدم و حمله اولیه رو رد کردم و در حال مصرف قرص آسیکلوور 400 هستم و متاسفانه چون اطلاعات کافی از سمت پزشک درباره این بیماری نگرفتم پس از بهبود اولیه مخاطبم رو آلوده به ویروس هرپس کردم میخوام بدونم آیا ما باید در هر رابطه جنسی با اینکه هر دو مبتلا هستیم باید از کاندوم استفاده کنیم ؟ سوال بعدی من اینه که در دوره باراداری این بیماری روی جنین تاثیر داره ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۹ فروردین ۹۵( 1 دهه پیش)
      نه فقط زمان بثورات کاندم بزنید
  • تصویر کاربر محمدامین پنجشنبه ۱۲ فروردین ۹۵( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 526 مشاهده پرسش
    این تبخال ها همیشه به صورت گروهی ظاهر میشن؟؟
    روی پوست بدنم بالای مجرای ادراری از پشت (وسط باسن و کمر یکم پایین تر)
    یه چیزی به حالت تبخال ظاهر شده الان 7.8 ماهی میشه فقط یه دونست به تعدادش اضافه نشده هر چند وقت یکبار تو همون محل ظاهر میشه-خشک میشه و دوباره پس از چند وقت این روند ادامه داره
    ممکنه این همون تبخاله تناسلی باشه؟
    اگر هست راهه درمانی داره؟
    فرد مبتلا تا آخره عمر نباید مقاربت جنسی دارشته باشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۲ فروردین ۹۵( 1 دهه پیش)
      مطلب سایت من دراین مورد را بخوانید
  • تصویر کاربر اکبر یکشنبه ۲۵ بهمن ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 745 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت اقای دکتر کرمی
    بنده چن وقتی هست که روی التم زخم کوچکی بوجود میاد که همراه با سوزش است
    با کسب اجازه خاستم ببینم میتونم عکس ارسال کنم
    تا در صورت امکان کمکم کنید
    با تشکر از محبت شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۵ بهمن ۹۴( 1 دهه پیش)
      بفرست
  • تصویر کاربر احسان چهارشنبه ۷ بهمن ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 1191 مشاهده پرسش
    با سلام 6 ماه هست که ازدواج کردم از 1 هفته گدشته آلتم در ناحیه انتهایی خودش دچار ورم پوست شده بود وقتی که در حالت غیر نعوظ بهش نگاه می کردم از سمت چپ نوک آلت مقداری پوست اضافی بصورت ورم مشاهده می کردم احساس خودم بر این بود که بر اثر فشار زیاد در مقاربت پوست آلتم کش اومده و ورم کرده اما الان اون ورم که خیلی نرم و گوشتی بود در حال سفت شدن و دانه دانه شدن زیر پوست آلت می باشد این دانه ها هیچ دردی نداره هیچ حسی هم نداره در حال نعوظ از زیر پوست آلت بصورت کاملا برجستگی های زمخت قابل لمس هست بصورتی که موقع لمس میترسم پوست آلت رو زخم کنه و بزنه بیرون خیلی نگرانم اگه سرطان باشه باید چکار کنم امکان داره آلتم شکسته باشه و جوش خورده باشه و این برجستگی ها جای جوش خوردن باشه؟؟؟ متشکرم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۷ بهمن ۹۴( 1 دهه پیش)
      بايد ببينم
  • تصویر کاربر توکلی سه شنبه ۲۹ دی ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 3432 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید
    خانم بنده، هفته ی پیش دچار تبخال تناسلی شدند، دکتر زنان براشون قرص اسیکلوویر و پماد تریامسینولون ان ان نوشتند. الان تقریبا تبخال ها در حال ازبین رفتن هستند. سوال بنده این هست که بعد از این دوره ی درمان، رابطه باید چطور باشد؟ چون نوشته شده بود که این ویروس در بدن باقی میماند و از بین نمیرود. بنده فعلا مشکلی نداشته ام و نمیدانم که اگر این ویروس از بنده به ایشان انتقال پیدا کرده، چطور بوده.. البته به احتمال زیاد به علت تبخال لب بنده بوده....
    آیا تماس با دست و پوست به آلت تناسلی ایشان هم این ویروس را به بنده انتقال میدهد؟ از آنجا که ظاهر شدن دوباره ی این تبخال ها مشخص نیست، چه موقع باید رابطه ی جنسی نداشته باشیم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۹ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      مطلب سایت من در این مورد را بخوانید
  • تصویر کاربر Mh سه شنبه ۲۹ دی ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 800 مشاهده پرسش
    سلام دکتر وقت بخیر من دراثره تبخال دهن همسرم دچار تبخال تناسلی وبرفک دهن و لب شدم خاستم بپرسم چه راهکاری داره ک سوزشه فووق العاده شدیدم کمترشه چون روم نمیشه برم دکترچ داروهایی میتونم استفاده کنم زودترخوب شه.ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲۹ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      باید ببینم
  • تصویر کاربر ناشناس سه شنبه ۶ بهمن ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 481 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر با عرض سلام و خسته نباشی خدمت جنابعالی.با عرض پوزش میخواستم بدونم با توجه به اینکه من در انگلستان زندگی میکنم و ان اچ اس اینجا اصلا اطلاعات کافی برای درمان خیلی از چیزها رو ندارن خواستم بدونم برای درمان تبخال اندام تناسلی چه کار باید بکنم با توجه به اینکه دکتر پماد آسایکلویر و تجویز نمیکنه و داروخانه هم در اینجا بهم نمیده بدون نسخه و فقط میفرستن برای آزمایش هیچ دارویی تجویز نمیکنن.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۶ بهمن ۹۴( 1 دهه پیش)
      مطلب سایت من گویا است بخوانید
  • تصویر کاربر اشكان یکشنبه ۲۰ دی ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 499 مشاهده پرسش
    علت تبخال
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲۰ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      مطلب سایت من را بخوانید
  • تصویر کاربر احمد دوشنبه ۲۱ دی ۹۴( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 840 مشاهده پرسش
    سلام. من پسر 28 ساله ای هستم که جدیدا با مشکلی برخورد کردم ک در عکس نشان داده شده. میخاستم بدونم که تبخال تناسلی هستش یا زگیل تناسلی. و برای درمانش چکار باید بکنم. ممنون از راهنماییتون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲۱ دی ۹۴( 1 دهه پیش)
      ازمایش بدهید
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر رضا دوشنبه ۱۹ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 590 مشاهده پرسش
    جناب دکتر ضمن عرض خسته نباشید. 40 ساله هستم ومدت 8 سال از ازدواجم میگذرد. تمایلات جنسی من کم شده تاجایی که در یک ماه یک یا دو نوبت نزدیکی دارم.در ضمن موقع نزدیکی در 30 ثانیه اول ارضاء میشوم و دیگر حداقل برای مدت 2 ساعت امکان نزدیکی وجود ندارد خواهشمندم راهنمایی بفرمایید. با تقدیم احترام رضا سبزواری
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۹ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      باید چکاپ کامل انجام دهید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب