وقتی صحبت از سلامت آلت تناسلی می شود، بیشتر افراد به بیماری های مقاربتی و اختلال نعوظ فکر می کنند. اگرچه ابتلا به این بیماری ها بر سلامت آلت تناسلی تاثیر می گذارد، اما عوامل مختلفی می تواند سلامت آلت تناسلی تحت تاثیر قرار دهد. از جمله این موارد می توان به رعایت نکات بهداشتی، تغییرات سبک زندگی و برخی بیماری های زمینه ای اشاره کرد.
منظور از سلامت آلت تناسلی، دفع ادرار بدون مشکل، توانایی نعوظ و یا حفظ آن و باروری می باشد. سلامت آلت تناسلی همچنین شامل پیشگیری از برخی بیماری ها مانند سرطان آلت تناسلی و بیماری های مقاربتی می باشد. در این مقاله، نکاتی که برای حفظ سلامت آلت تناسلی خود باید بدانید، ذکر شده است.
عواملی که می توانند بر سلامت آلت تناسلی تأثیرگذار باشند
هورمون ها
اختلال نعوظ می تواند ناشی از عدم تعادل هورمون ها، برای مثال سطح پایین تستوسترون باشد.
سن
به دنبال بالا رفتن سن، احتمال ابتلا به اختلالات جنسی همچون اختلال نعوظ (ED) افزایش می یابد. بروز این اختلالات می تواند تا حدی به دلیل کاهش سطح تستوسترون در طول زمان باشد.
بیماری ها
مشکلاتی همچون فشار خون بالا، دیابت و برخی بیماری های اعصاب، می توانند منجر به اختلال نعوظ (ED) شوند. برخی اختلالات روانی مانند اضطراب و افسردگی نیز می توانند باعث اختلال نعوظ شده و یا آن را بدتر کنند.
رابطه ی جنسی
اگر میخواهید بدون استفاده از کاندوم رابطه جنسی داشته باشید، اطمینان حاصل کنید که شریک جنسی شما آزمایشات لازم برای بررسی ابتلا به بیماری های مقاربتی را به طور منظم انجام می دهد. در غیر این صورت، برای کاهش خطر ابتلا به بیماری های مقاربتی، هنگام برقراری رابطه جنسی از کاندوم استفاده کنید. همچنین، خم شدن ناگهانی آلت تناسلی در حالت نعوظ، می تواند باعث شکستگی آلت تناسلی شود.
داروها
مصرف برخی داروها می تواند احتمال بروز اختلال نعوظ یا سایر اختلالات جنسی را افزایش دهد.
بیشتر بدانید…
رعایت بهداشت
رعایت بهداشت و شستشوی صحیح ناحیه تناسلی، برای تمیز ماندن آن و حفظ سلامتی اهمیت زیادی دارد. عدم رعایت بهداشت، می تواند باعث التهاب، خارش، سوزش و بوی بد ناحیه تناسلی شود. سلامت آلت تناسلی به یک رویکرد همه جانبه نیاز دارد. به عبارت دیگر، مراقبت از تمام جنبه های سلامتی برای حفظ سلامت آلت تناسلی اهمیت دارد. چرا که بسیاری از بیماری ها می تواند بر قدرت باروری و سلامت آلت تناسلی تأثیرگذار باشد. با رعایت نکات زیر به حفظ سلامت آلت تناسلی خود کمک کنید.
بدن خود را هیدراته نگه دارید.
مصرف آب برای حفظ سلامت کلی بدن و همچنین سلامت آلت تناسلی اهمیت دارد. کم آب شدن بدن ممکن است بر احتمال بروز اختلال نعوظ نیز تاثیرگذار باشد. بنابراین، برای تامین آب مورد نیاز بدن خود، روزانه تقریبا دو لیتر آب مصرف کنید.
رژیم غذایی متعادل داشته باشید.
داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل، به کاهش احتمال ابتلا به دیابت و بیماری های قلبی کمک می کند. این بیماری ها می توانند منجر به بروز اختلال نعوظ شوند. محققان دریافتند افرادی که به طور مرتب میوه و سبزیجات مصرف می کنند، شانس کمتری برای ابتلا به اختلال نعوظ دارند. همچنین، مصرف برخی مواد غذایی مانند اسفناج، آووکادو و غذاهای تند، سطح تستوسترون را افزایش داده و قدرت باروری فرد را بهبود می بخشند.
به طور منظم ورزش کنید.
ورزش منظم و فعالیت بدنی، شانس ابتلا به اختلال نعوظ را کاهش می دهد. سعی کنید حداقل چند روز در هفته ورزش کنید. پیاده روی سریع نیز می تواند سلامت آلت تناسلی شما را بهبود دهد.
تمرینات مخصوص عضلات کف لگن (کگل) را انجام دهید.
این تمرینات می تواند توانایی ایجاد نعوظ و حفظ آن را بهبود بخشد و همچنین از نشت ادرار باقی مانده در مثانه، بعد از ادرار کردن (که اصطلاحا به آن دریبل زدن گفته می شود) جلوگیری می کند. برای انجام دادن تمرینات کگل، عضلات کف لگن را به مدت 5 ثانیه منقبض کرده و سپس 5 ثانیه رها کنید. این کار را 10 الی 20 مرتبه تکرار کرده و دو یا سه بار در روز انجام دهید.
وزن ایده آل خود را حفظ کنید.
داشتن وزن مناسب می تواند شانس ابتلا به دیابت، کلسترول بالا و بیماری های قلبی را کاهش دهد. ابتلا به این بیماری ها، سلامت آلت تناسلی را تحت تاثیر قرار می دهد.
کنترل استرس را تمرین کنید.
کنترل استرس برای حفظ سلامت کلی بدن و همچنین سلامت آلت تناسلی بسیار اهمیت دارد. استرس و اضطراب می تواند بر عملکرد جنسی و باروری نیز تأثیرگذار باشد. استرس همچنین احتمال ابتلا به بیماری های قلبی عروقی که می توانند منجر به اختلال نعوظ شوند را، افزایش می دهد. تکنیک های کنترل استرس شامل روش هایی مانند تنفس عمیق، وقت گذراندن با خانواده و دوستان، آرام سازی و مدیتیشن (مراقبه) می باشد.
خواب کافی داشته باشید.
داشتن خواب کافی برای سلامت قلب و عروق (که بر توانایی نعوظ تأثیرگذار است)، مهم است. همچنین، کمبود خواب می تواند منجر به کاهش تستوسترون و از بین رفتن تعادل هورمون ها شود که احتمال ابتلا به اختلال نعوظ را افزایش می دهد.
از مصرف دخانیات و الکل خودداری کنید.
مصرف دخانیات و سیگار کشیدن، احتمال ابتلا به اختلال نعوظ را در پی دارد. سیگار کشیدن باعث اختلال در عملکرد قلب شده که به نوبه خود منجر به اختلال نعوظ می شود. مصرف دخانیات همچنین می تواند قدرت باروری فرد را کاهش دهد. نوشیدن بیش از حد الکل نیز می تواند منجر به بروز برخی مشکلات و بیماری ها شود که بر سلامت آلت تناسلی تأثیر می گذارد.
پیشگیری از بیماری های مقاربتی
روش های مختلفی برای پیشگیری از ابتلا به بیماری های مقاربتی وجود دارد. از جمله:
✔️ واکسن
برای پیشگیری از ابتلا به ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) بهتر است همه افراد در سنین پایین و قبل از قرار گرفتن در معرض ویروس HPV واکسینه شوند.
✔️ آزمایشات منظم
بسیاری از بیماری های مقاربتی علائم قابل توجهی ندارند. به همین دلیل، انجام آزمایشات منظم برای بررسی ابتلا به بیماری های مقاربتی اهمیت زیادی دارد.
✔️ استفاده از کاندوم
استفاده از کاندوم هنگام برقراری هر نوع رابطه جنسی (دهانی، واژینال یا مقعدی) برای پیشگیری از انتقال برخی از بیماری های مقاربتی بسیار مهم است. در صورت عدم استفاده از کاندوم، از مبتلا نبودن شریک جنسی خود به بیماری های مقاربتی اطمینان حاصل کنید.
سوالات متداول
در ادامه، برخی از سوالات متداول و نگرانی هایی که در رابطه با سلامت آلت تناسلی وجود دارد، پاسخ داده می شود.
آیا خمیده شدن آلت تناسلی طبیعی است؟
خمیدگی کم آلت تناسلی طبیعی است، اما اگر آلت تناسلی در حالت نعوظ خمیدگی و درد قابل توجهی داشته باشد، ممکن است فرد به بیماری پیرونی مبتلا شده باشد. این بیماری معمولا ناشی از وارد شدن یک ضربه یا آسیب فیزیکی به آلت تناسلی است و می تواند آزار دهنده باشد.
آیا نداشتن رابطه جنسی باعث از دست دادن میل جنسی می شود؟
بسیاری از افراد بر این باورند که اگر به مدت طولانی رابطه جنسی نداشته باشند، در آینده برای برقراری رابطه جنسی دچار مشکلاتی خواهند شد. اگرچه، داشتن رابطه جنسی می تواند باعث افزایش میل جنسی فرد شود، اما هیچ مدرکی مبنی بر اینکه نداشتن رابطه جنسی می تواند منجر به از دست دادن میل جنسی و آسیب دائمی یا جدی به آلت تناسلی شود، وجود ندارد.
چگونه می توان قدرت باروری را افزایش داد؟
برخی مواد غذایی می توانند توانایی باروری را تقویت کنند. برای مثال، اسفناج حاوی مقدار زیادی منیزیم است که می تواند سطح تستوسترون را افزایش دهد. مصرف گوجه فرنگی و هویج نیز می تواند تعداد و تحرک اسپرم ها را افزایش دهد. علاوه بر این، داشتن یک سبک زندگی سالم نیز به تقویت باروری کمک می کند. همانطور که در بالا ذکر شد، اجتناب از استعمال دخانیات و مصرف الکل، داشتن یک رژیم غذایی متعادل و ورزش منظم نیز برای حفظ سلامت آلت تناسلی اهمیت دارند.
آیا بوی بد آلت تناسلی طبیعی است؟
بوی نامطبوع آلت تناسلی می تواند ناشی از بیماری های زیر باشد:
- عفونت ادراری
- عفونت قارچی
- بالانیت (التهاب کلاهک آلت تناسلی)
- سوزاک
- کلامیدیا
در صورتی که بوی بد آلت تناسلی با شستشوی آن برطرف نشود، باید به پزشک مراجعه کرد.
زخم یا ملتهب شدن آلت تناسلی ناشی از چیست؟
زخم شدن و یا التهاب آلت تناسلی می تواند نشان دهنده بروز برخی مشکلات باشد. از جمله:
- بالانیت
- فیموزیس
- سرطان آلت تناسلی
از آنجایی که درد و التهاب آلت تناسلی می تواند آزار دهنده باشد، برای تشخیص علت آن باید به پزشک مراجعه کرد.
آیا شکستگی آلت تناسلی ممکن است؟
اگرچه درون آلت تناسلی استخوانی وجود ندارد، اما منظور از شکستگی آلت تناسلی، پاره شدن غلاف اطراف آلت تناسلی، به دلیل خم شدن ناگهانی و یا وارد شدن ضربه محکم به آن می باشد. در این حالت، آلت تناسلی متورم و کبود می شود و ممکن است صدایی شبیه تق ایجاد کند. شکستگی آلت تناسلی یک وضعیت اورژانسی است و به اقدامات پزشکی فوری نیاز دارد.
عکس سرطان تناسلی مردان را بببینید و این بیماری را بشناسید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
در حالت ایده آل، باید سالی یک بار برای معاینه آلت تناسلی به پزشک مراجعه کرد. همچنین، در صورت مشاهده موارد زیر باید به پزشک مراجعه شود:
- بروز کبودی روی آلت تناسلی
- ترشحات زرد، سبز یا غیر طبیعی آلت تناسلی
- تورم یا التهاب آلت تناسلی
- بروز تاول، دانه های قرمز، زگیل، یا زخم روی آلت تناسلی و یا اطراف آن
- سوزش، درد یا خونریزی هنگام دفع ادرار یا انزال
- احساس درد هنگام برقراری رابطه جنسی
- درد در زمان نعوظ
- مشکل در نعوظ یا حفظ آن