رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.7/5 - (154 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر ع جمعه ۲۲ تیر ۳( 10 ماه پیش) تعداد بازدید: 114 مشاهده پرسش
    ورم گرید ۱ بدلیل سنگ حالب عمل شدم منتها بعداز ۲۶ روز عمل tul شدم آیا کلیه بعد از این مدت نارسا شده یانه؟ از کجا مطمن شوم؟ادرار گاهی خونی و ی لکه لخته خون دیدم از کجا مطمن شدم برای کلیه ام مشکلی پیش نیومده جلوی چشمم ی ذره پف دارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۲ تیر ۳( 10 ماه پیش)
      ورم بخاطر سنگ هست
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۲۲ تیر ۳( 10 ماه پیش)
      بهتره ازمایش کراتینین انجام بدبن
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر پدر پنجشنبه ۲۱ تیر ۳( 10 ماه پیش) تعداد بازدید: 125 مشاهده پرسش
    عرض سلام ووقت بخیر
    دختری دارم 10ساله در سه سالگی متوجه شدم که رفلاکس کلیه داره وبا گرفتن عکس وازمایش وسونو مشخص شد که ایشون گرید 3هست
    با نظر چندتا پزشک گفتن الان عمل لازم نیست فقط تحت مراقبت باشن جلوگیری از گرفتن عفونت تا با گذشت زمان وبزرگ شدن بچه مشکل رفع میشه الان چند ماه پیش باز همون ازمایش وعکس وسونو تکرار کردم برای چکاب خوشبختانه گفتن دیگه چیزی نیست ونشون نداده
    ولی خوب دخترم حین روز تا رسیدن به دستشویی وهمچنین شب اداری داره مدتی شب ادراری رو با قرص تولتردین کنترل کردیم ولی باز هموجوری هست با بوی بسیار بد ادرار ولی هیچ درد یا سوزشی در ناحیه پهلو یا مستانه ندارد به نظر شما چکار باید انجام بدهم ایا نیاز به عمل داره؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۱ تیر ۳( 10 ماه پیش)
      با سلام و احترام آزمایش آنالیز و کشت ادرار انجام شود
  • تصویر کاربر کبری پنجشنبه ۲۱ تیر ۳( 10 ماه پیش) تعداد بازدید: 142 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر مادرم از سال گذشته که برای چکاپ سونوگرافی کلیه گرفتن فقط شن کلیه داشتن ، اما به مرور به تبدیل شد و در طی یک سال به 22 میل رسید. ماه گذشته عمل سنگ شکن انجام دادن ، که خوشبختانه اثری از سنگ 22 میلی نیست و ازبین رفتن ظاهرا ، اما از قبل یه سنگ 4 میلی در کالیس تحتانی وجود داره که متاسفانه بعد از سنگ شکن هم وجود دارد.
    حال سوالم از شما اینه که الان مادرم چه داروهایی باید استفاده کند ، و اینکه میتونن از سنگکل استفاده کنند؟
    یا اینکه باز میتونن از دستگاه سنگ شکن برای شکستن  سنگ 4 میلی در کالیس تحتانی استفاده کنند؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۱ تیر ۳( 10 ماه پیش)
      سنگ ۴ میلی کالیس تحتانی نیاز به اقدامی ندارد
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۱ تیر ۳( 10 ماه پیش)
      بله مبتونن استفاده کنند
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر پری چهارشنبه ۲۰ تیر ۳( 10 ماه پیش) تعداد بازدید: 100 مشاهده پرسش
    آیا کلیه های تقریبا بزرگ با هیرونفرو میلد واکوی نرمال مشکلی داره؟کلیه راست۱۲۵م وچپ ۱۳۲م.
    No calculi is detected
    No ascites is seen ..سوزش ادرار هم ندارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۰ تیر ۳( 10 ماه پیش)
      هیدرونفروز گزارش شده؟
  • تصویر کاربر یاس چهارشنبه ۲۰ تیر ۳( 10 ماه پیش) تعداد بازدید: 120 مشاهده پرسش
    باسلام، جناب دکتراین ام آر آی مال دو هفته پیش هست جهت پیگیری درمان بعد از عمل توده کلیه راست ۱۴۰۱،بی زحمت نظرتان را برای ام آر آی و پیگیری ادامه درمان بفرمایین. جای نگرانی هست یانه جتاب دکتر؟؟! متاستاز نداشته؟؟!!
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۰ تیر ۳( 10 ماه پیش)
      خیر جای نگرانی نیست ۶ ماه بعد تصویر برداری مجدد انجام خواهد شد
  • تصویر کاربر امیر پنجشنبه ۲۱ تیر ۳( 10 ماه پیش) تعداد بازدید: 130 مشاهده پرسش
    سلام وقت بخیر
    بیمار خانوم 23 ساله در ناحیه سمت راست شکم درد و سوزش دارن ک به سمت پشت هم ادامه پیدا می‌کنه سونو و آزمایش ادرار گرفتیم ک ارسال میکنم واستون
    علت فولنس خفیف در لگنچه کلیه راست به قطر قدامی خلفی 15 میلیمتر چی هست ؟
    واسه رفع درد و سوزش کلیه چه دارویی تهیه کنیم
    ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۱ تیر ۳( 10 ماه پیش)
      باید نوار مثانه انجام بشه
  • تصویر کاربر مریم پنجشنبه ۲۱ تیر ۳( 10 ماه پیش) تعداد بازدید: 102 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید من سنگ کلیه دارم ۳ سال پیش هم پی سی انل انجام دادم چند بار سنک شکن انجام دادم الانم رفتم میگن باید دوباره عمل کنم من میتونم بیام پیش دکتر کرمی یا نه راهنماییم کنید ممنون میشم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۱ تیر ۳( 10 ماه پیش)
      باید به جراح معالج خود مراجعه کنید
  • تصویر کاربر بهار پنجشنبه ۲۱ تیر ۳( 10 ماه پیش) تعداد بازدید: 121 مشاهده پرسش
    سلام.خسته نباشید.
    میخواستم ببینم این توده ی دیده شده در سونوگرافی مادرم آیا خطر ناک هست ؟! و برای درمان حتما باید جراحی انجام بشه ؟! و کلا توضیح در مورد این توده میخواستم بدونم.
    خیلی نگرانم.ممنونم از پاسخگوییتون.
    1. تصویر کاربر بهار سه شنبه ۱۹ تیر ۳( 10 ماه پیش)
      عکس از سونوگرافی مادرم
    2. تصویر کاربر بهار سه شنبه ۱۹ تیر ۳( 10 ماه پیش)
      .
    3. تصویر کاربر بهار سه شنبه ۱۹ تیر ۳( 10 ماه پیش)
      من عکس سونوگرافی رو ارسال کردم.نمیدونم ارسال شده براتون.یا نه ؟!
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۱ تیر ۳( 10 ماه پیش)
      سی تی اسکن شکم و لگن با و بدون کنتراست تزریقی انجام شود
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر سیما سه شنبه ۱۹ تیر ۳( 10 ماه پیش) تعداد بازدید: 122 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر،من سالهاست در پشت کمر،تکرر ادرار،کمی خارش،کمی سوزش،گاهی ادراربابوی،تهوع تند،داشتم که همیشه چکاپ زنان رفتم وآزمایش ادرار دادم،اغلب درآزمایش ادرارم موکوس و باکتری فقط few بوده،داروی خاصی ندادن،امسال دردها مثل زایمان طبیعی گاها دارم،وتیرکشیدن پهلوها،زیردل،خارش واژن،در گاهی به پاهام میزنه وحس ضعف، گاهی وسوزش کم ادرار، وچون پنیک و وسواس فکری دارم همش از زگیل تناسلی میترسم،جدیدا دوتا متخصص زنان رفتم،معاینه داخلی شدم وتست پاپ اسمیردادم،همه سالم بود،هیچ عفونت زنانه ای ندارم،وحتی التهاب خفیف که دراکثر تست های خانوما درپاپ اسمیر هست من نداشتم،اما امسال درآزمایش کشت ادرارم گزینه کریستال هم زده few وهمچنین باکتری وموکوس few, من سنگ کلیه دارم وکمی عفونت؟ چیکارکنم، چون گاهی درداش وحشتناکه،یه پزشک عمومی هم گفت عفونت ادرار داری.چون این آخرین بار با سردرد تهوع شدید که مداوم بالاآوردم وکمی افت فشار،دل آشوبگی، رفتم دکترسیپروفلوکساسین فکنم 1ورق دادن،بهترشد،ولی اگه سنگ باشه چیکارکنم خوب شه؟چون گاها دردهای خفیف وتکرر ادرار هست،دوسال پیشم سونوی کامل شکم مثانه کلیه دادم سالم بود،اما تند تند ادراردارم،آب زیادبخورم ادرارم رنگش روشن وبدون بوهست،کافیه غفلت کنم،رنگ زرد وکمی بودارمیشه،باکمی سوزش، تاحالا خون تو ادرارم ندیدم،تو آزمایشمم خون نیس.باعث معده دردم شده،، فوق تخصص گوارش هم رفتم، گفتن سندروم روده تحریک پذیرداری
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۹ تیر ۳( 10 ماه پیش)
      با سلام و احترام سونوگرافی کلیه ها و مجاری ادراری با تعیین باقیمانده ادراری انجام بدین
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۱۹ تیر ۳( 10 ماه پیش) تعداد بازدید: 153 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکترسنوگرافکی انجام دادم تعدادی فوکوس اکوژن به دیامتر 2الی3بصورت پراکنده درهر دوکلیه مشاهده شد که می‌تواند میکرولیتیازیس چربی نرمال سینوس کلیه باشه این سنوکه نوشته بود محبت کنی برام توضیح بدی ممنون میشم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۹ تیر ۳( 10 ماه پیش)
      جای نگرانی نداره شن ریزه پراکنده داخل کلیه هست
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 473 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب