رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.7/5 - (154 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر فرهاد چهارشنبه ۴ مهر ۳( 7 ماه پیش) تعداد بازدید: 122 مشاهده پرسش
    سلام.براساس آخرین سونوگرافی سنگ ۶ میلیمتری بدون ضخیم شدن دیواره در کیسه صفرا و در کلیه راست اندازه و اکو نرمال با ضخامت پارانشیم ۱۴ میلی متر بدون هیدرواور ترونفروز وجود سنگ ۴۵ میلی متری در کالیکس میانی و کلیه چپ اندازه و اکو نرمال با ضخامت پارانشیم ۱۳میلی متر بدون هیدرواور ترونفروز وجود سنگ های ۶میلی متری در کالیکس های بالایی و پائینی
    به نظر شما برای درمان چه کاری انجام بدهم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۲ مهر ۳( 7 ماه پیش)
      سنگ ها ریز هستند نیاز به اقدام خاصی ندارد
    2. تصویر کاربر فرهاد دوشنبه ۲ مهر ۳( 7 ماه پیش)
      با درود و سلام و سپاس
      یکی از پزشکان شهر ما معتقدند چون سنگ صفرا ۶ میلیمتری است به دکتر متخصص و جراح و لاپاراسکوپی مراجعه تا سنگ را خارج کند وگرنه دچار دردهای شدید خواهید شد
      آیا شما صلاح می دانید؟
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۴ مهر ۳( 7 ماه پیش)
      سنگ های کلیه شما در تخصص من هستند که نیاز به اقدامی ندارند
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر صابر چهارشنبه ۴ مهر ۳( 7 ماه پیش) تعداد بازدید: 87 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خدا قوت خدمت آقای دکتر
    دکتر من ۳۹ سالم هست در آزمایش ادرارم زده پروتئن trace و کراتین خون 1.2 و اوریک اسید 7.9 هست دکتر من فشار خون دارم و داروی لوزارتان اچ مصرف میکنم و سونو گرافی کلیه دادم نرمال بوده . آیا کلیه من مشکلی پیدا کرده ممنون میشم راهنمایی کنید .با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۴ مهر ۳( 7 ماه پیش)
      خیر مشکلی ندارید
  • تصویر کاربر Mansor یکشنبه ۱ مهر ۳( 8 ماه پیش) تعداد بازدید: 159 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر وقت بخیر
    کلیه من از حدود 40 سالگی سنگ ساز شده اوایل سالی یکبار شاید سنگ دفع میکردم ولی اخیرا که در سن 57 سالگی هستم خیلی بیشتر شده بطوری که هرماه چند سنگریزه در کلیه ام تشکیل میشه که همراه با درد و مایعات فراوان دفع میشه.طبق اخیرین سنوگرافی که در اردبیل انجام دادم کلیه چپم بخاطر سنگی که به دیواره کلیه ام چسبیده کوچیک شده.و اینکه مقدار اوره و کراتین بالایی ک دارم باعث ورم پا میشه.تا حالا دارویی برای کلیه و اوره و کراتین استفاده نکردم.پزشکی ک در اردبیل بهشون مراجعه کردم تشخیص دادند ک باید سنگ شکنی بصورت اورتروسکوپی انجام بشه.در ضمن من فشار خون بالایی دارم که سالهاست با دارو تحت کنترل هستم.و قرص آسپرین مصرف میکنم.و به خاطر سر درد های مکرری که بخاطر سینوزیت دارم ناچارا مسکن زیاد مصرف میکنم.حالا نمیدونم که آیا عمل کنم یا نه؟اگر عمل کنم مقدار اوره و کراتین و اندازه کلیه ام به حالت نرمال برمیگرده یا خیر؟من بخاطر راه دور و نداشتن محل اقامت در تهران نمیتوانم حضورا خدمت شما برسم.آقا پزشکی مورد قبول شما در اردبیل هست که به بنده معرفی کنید برای ادامه روند درمانم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۳۱ شهریور ۳( 8 ماه پیش)
      با سلام مجددا عکس هارو آپلود کنید
    2. تصویر کاربر Mansor شنبه ۳۱ شهریور ۳( 8 ماه پیش)
      سلام وقتبخیر
      ارسال کردم خدمتتون
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱ مهر ۳( 8 ماه پیش)
      سی تی اسکن شکم و لگن بدون کنتراست انجام بشه تو واتس اپ 09101142080 بفرستید
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر احمد شنبه ۳۱ شهریور ۳( 8 ماه پیش) تعداد بازدید: 88 مشاهده پرسش
    سلام عرض ادب خدمت آقای دکتر کرمی ...بنده روی کلیه خیلی وقته کیست دارم و جدیدا سنگ کلیه هم بهش اضافه شده قرص‌های فشار لوزارتان 50 ، آمولودپین 5 و پروترال 0.4 میندازم برای مشکل پروستات...الان هم به خاطر بالا رفتن کراتین خونم تا 8.5 بهم گفتن برم دیالیز ، میخواستم بدونم دیالیز مشکلی برام ایجاد می‌کنه یا بهتره انجامش بدم؟
    در مورد اینکه چه اقدامی کنم راهنمایی کنید لطفا
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۳۱ شهریور ۳( 8 ماه پیش)
      حتما دیالیز انجام بشه تحت نظر نفرولوژیست باشید
  • تصویر کاربر قاضی شنبه ۳۱ شهریور ۳( 8 ماه پیش) تعداد بازدید: 141 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام خدمت جناب دکتر
    حدود ۳۰ سال هست بنده پیوند کلیه شده‌ام و دو ساله کراتنین رو به افزایش هست و سه ماه اخیر روی ۵ فیکس شده و در ضمن دفع پروتئین هم دارم.
    بنده یزد هستم و در تلاشم به صورت حضوری خدمت برسم اما سپاس‌گزار خواهم بود اگر در حد چند جمله بنده را راهنمایی فرمایید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۳۱ شهریور ۳( 8 ماه پیش)
      دویت عزیز بنده کار پیوند انجام نمیدم تحت نظر نفرولوژیست باشید اگر کلیه پیوندی منجر به افزایش کراتینین و دفع پروتئین داره باید به صورت کامل بررسی بشه نمونه برداری هم روش خوبیه
  • تصویر کاربر رویا جمعه ۳۰ شهریور ۳( 8 ماه پیش) تعداد بازدید: 86 مشاهده پرسش
    سلام و عزض ادب جناب اقای دکتر پدرم مریض شماست ایشون چند سال پیش پیش شما امدم داروهای شمارو مصرف کردن راحت شنگ دفع میکردن الان دوباره با حالت تهوع و درد شدید همراه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۳۰ شهریور ۳( 8 ماه پیش)
      باید سنگ شکنی انجام بشه براشون
  • تصویر کاربر مریم شنبه ۳۱ شهریور ۳( 8 ماه پیش) تعداد بازدید: 107 مشاهده پرسش
    سلام .میخواستم ب سونوگرافی مادرم ی نگاهی بندازین تا وقت بگیرم بیام خدمتتون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۹ شهریور ۳( 8 ماه پیش)
      با سلام مجددا عکس هارو آپلود کنید
    2. تصویر کاربر مریم پنجشنبه ۲۹ شهریور ۳( 8 ماه پیش)
      سلام فرستادم ممنونم
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۳۰ شهریور ۳( 8 ماه پیش)
      سونوگرافی رو بفرستید
    4. تصویر کاربر مریم جمعه ۳۰ شهریور ۳( 8 ماه پیش)
      سلام وقت بخیر فرستادم
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۳۰ شهریور ۳( 8 ماه پیش)
      باید آزمایش کراتینین انجام بشه
    6. تصویر کاربر مریم جمعه ۳۰ شهریور ۳( 8 ماه پیش)
      آزمایش کراتینش 2.1
    7. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۳۱ شهریور ۳( 8 ماه پیش)
      باید تحت نظر نفرولوژیست باشید نیاز به عمل نداره
    8. نمایش سایر 6 پاسخ
  • تصویر کاربر مریم پنجشنبه ۲۹ شهریور ۳( 8 ماه پیش) تعداد بازدید: 92 مشاهده پرسش
    سلام وقت به خیر
    آقای دکتر مادر من 67 سالشه و به علت داشتن سنگ کلیه دکتر دستور دادن عمل لیزر انجام بدن و استنت داخل کلیه گذاشتن به مدت یک هفته . بعد از یک هفته استنت برداشته شد- هر دوعمل هم بیهوشی کامل داشتن - و گفتن سه ماه بعد دوباره مادرم برای چکاپ مراجعه کنه . ولی الان با گذشت یک هفته درد شدیدی داشت که به پاش میزد . دوباره رفتن دکتر و بهشون گفتن که این درد کمره و درد کلیه نیست چون سنگ ها رو با لیزر خرد کردیم و کلیه پاک شده و در نهایت و سونو نوشتن . دکتر سونوگرافی گفتن داخل کلیه چپ هم چنان سنگ هست . مادرم خیلی اذیت شده . ممنون میشم جواب سونوگرافی رو بررسی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۹ شهریور ۳( 8 ماه پیش)
      دردی که به پا میزنه هیچ ربطی به کلیه نداره شن ریزه ۳ میلی متری داخل کلیه هم نمیتونه منجر به دردهای شدید بشه
  • تصویر کاربر علی چهارشنبه ۲۸ شهریور ۳( 8 ماه پیش) تعداد بازدید: 83 مشاهده پرسش
    آقای دکتر ممنون
    ولی تا یک ذره مصرف آب خوردنم کم میشه
    کلیه هام شروع میکنه به درد کردن
    از اونور هم آب بخورم سریع هی باید برم دستشویی که حالا شما قرص نوشتین برام
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۸ شهریور ۳( 8 ماه پیش)
      دارو رو مصرف کنید به امید خدا بهتر خواهید شد
  • تصویر کاربر فریبا چهارشنبه ۲۸ شهریور ۳( 8 ماه پیش) تعداد بازدید: 80 مشاهده پرسش
    سلام
    مامان من خیلی سال هست که دیابت داره الان به خاطر قلبش باید انژیو کنه اما اوره و کراتین بدنش نرمال نبست
    کراتین ۱.۶و اوره ۶۰ هست
    دکتر کلیه گفته به خاطر دیابت که داشتی کم گم روی بافت کلیه اثر گذاشته
    می خواستم بدونم باید چکار کنه ایا درمان دارویی داره خطرناک هست
    ایا می تونه با این وضعیت کلیه انژیو کنه
    ممنون میشم راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۲۸ شهریور ۳( 8 ماه پیش)
      باید تحت نظر نفرولوژیست و با اجازه ی نفرولوژیست انجام بشه دارو برای جلوگیری از بد تر شدنش هست
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 473 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب