رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.7/5 - (154 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر اکرم دوشنبه ۸ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 405 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خسته نباشد میخواستم ببینم برای ورم کلیه به دلیل سنگ کلیه برای درمانش باید چکارکنم؟؟(تازگی با رفتن سونوگرافی متوحه شدم ورم کلبه دارم)
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بررسی بیشتر ضروری است
  • تصویر کاربر اکبر دوشنبه ۸ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 331 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر با تشکر و خسته نباشید .
    من 25 سال سن دارم تو ادارم مقدار کمی خون دیده میشد و سونوگرافی نشان داد که حدود 40 میلیمتر سنگ شاخ گوزنی در کلیه سمت چپم دارم از حالب درد زیادی میکشم ولی کلیه ام آنچنان دردی ندارد و بعضی وقتها درد میگیرد به سونوگرافی هم رفتم گفت چیزی در حالب نیست و احتمالا سنگ دفع میکنی ولی من در ادرار چیزی مبنی بر دفعه سنگ ندیدم خواستم مطمعن شم که آیا دردم مربوط به دفعه سنگ است ویا مشکل چیز دیگری است..با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      فیلم عمل سنگ کلیه من را ببینید
  • تصویر کاربر علی دوشنبه ۸ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 654 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت آقای دکتر کرمی، پسر 27 ساله ای هستم دچار تنگی UPJO، می خواستم بپرسم با عمل جراحی این مشکل من برای همیشه حل می شود یا خیر؟ با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بله جهت عمل09351142080 تماس بگیرید
  • تصویر کاربر پوریا شنبه ۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 335 مشاهده پرسش
    سلام دکتر
    من اخیرا چون مشکل حملات آرتریتی دارشتم برام مجدد آزمایش خون و سونوگرافی نوشتند من الان نتیجه رو دارم چند تا نکته وجود داره خوب چون من کبد چرب گربد 1 دارم آنزیم های کبدیم بهم ریخته و بالاست ضمنا قند ندارم و میزان اسید اوریکم از 9.5 به 8.5 رسیده ولی بازم بالاست کلسترولم از 240 به 228 رسیده که همچنان بالاست اما یه نکته تویه این آزمایش هست که قابل توجه و اون کراتینین من 1.5 هست علتشم نمیدون من 31 سالم هست و مجردم علت اینکه مزاحم شما شدم در درجه اول کراتینین هست که نشانه نارسایی کلیه هست و دوم مدتی هست حس نا خوشایندی در بیضه چپم دارم که گاهی دردش خیلی محسوس زیر دلم هم احساس میشه تویه سونوگرافی که انجام دادم وضعیت کبد را چرب گرید 1 و کلیه نرمال و همچنین پروستات هم نرمال نشون داده ولی چون در مورد بیضه روم نشده از کسی سوال بپرسم خوشبختانه سایت شما رو دیدم و از اینکه شما پاسخگو هستید خوشحالم من سایت شما رو کاملا مطالعه کردم الان مشکل اصلیم بیضه هست به همون روشی که گفته شده من تو حمام بیضه ها رو بررسی کردم ولی چیز برجسته بدون درد پیدا نکردم دکتر جان ببخشید سرتونو درد آوردم
    الان در طول روز بیضه هام باد میکنه و آذیت میکنه ولی در حمام پفش میخوابه در ضمن در حالت پف کرده چراغ قوه انداختم ولی نوری از بیضه رد نمیشه با توجه به اطلاعات خودم میخواستم بپرسم نشانه کاملا مشخص هیدروسل و واریکوسل و تومورهای بیضه چیست؟؟؟
    در ضمن روم نمیشه سونوگرافی بیضه کنم !!!
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۶ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      مشكلي نيست براي كراتينين نفرولوژيست مراجعه شود
  • تصویر کاربر نادر پنجشنبه ۴ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 387 مشاهده پرسش
    با سلام و خدا قوت طی ازمایش ادرار ، ادرار اسیدی گزارش شده است. بقیه قسمت ها مشکلی ندارد . ضنا کیست کلیه هم دارم؟ درمان چیه ؟ بسیار ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۴ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      مايعات زياد و پس گيري
  • تصویر کاربر ناشناس پنجشنبه ۴ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 318 مشاهده پرسش
    با سلام وخسته نباشید<br>من دختری 31 هستم که هنوز ازدواج نکرده ام<br>از سال 82 خونریزی داشتم در ادرار داشتم تا اینکه در سال 87 شدید شد به طور متوالی شش ماه و دستور بستری صادر شد برای نمونه برداری از کلیه که جوابش نسبت به IGA بوده. <br> از اوایل خرداد امسال دوباره دفع خون به همراه ادرار دارم گاهی اوقات هم چیزی به جز خون نمیبینم.البته سال 87 کم خونی و کمبود وزن داشتم خوشبختانه الان این دو موردو ندارم.واقعااا برام جای سوال داره با این میران دفع خون.<br>به دکتر زیاد مراجعه کردم یکی از دکترا گفتند IGA نفروپاتی هستش<br>بعضی از دکترهاا این نظر و ندارن خیلی آزمایش و سونوگرافی انجام دادم ولی چیزی نشون نداد و نتیجه ای نداشت واقعا نمیدونم باید دیگه چیکار کنم چون هیچکدوم از دکترا نتونستن تشخیص بدن .بیشتر ترسم از اینه که سرطان باشه و یا چیز دیگه که خودشو نشون نداده باشه یا کلیه م صدمه ببینه . از لحاظ روحی هم دیگه وضعیت مناسبی ندارم در سر کار هم یه مقدار درگیری دارم. تا اونجا که یادم هست از زمانی که خبر فوت پدر بزرگمو شنیدم ، شوکه شدم این اتفاق برام افتاد .<br>علائم دیگه ایی هم مثل تنگی نفس ، افت فشار ، بیحالی ،سخت ادرار کردن ،پا دردو تعرق دارم .<br>دختر هستم ازدواج نکردم 31 سالمه تحصیلات دیپلم و شاغل<br>ممنون میشم راهنماییم کنید .دکترهای خوب زیاد رفتم و لی نتیجه ایی نگرفتم . و پاسخ درستی ازشون دریافت نکردم. یا میگن هیچی نیست <br>اخه مگه میشه این همه خون انسان دفع کنه و چیزی نباشه<br>با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۴ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      اين بيماري خطرناك نيست بايد با ان زندهگي كرد
  • تصویر کاربر سارا دوشنبه ۸ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 339 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید اقای دگتر پدرم حدود ۱سال در ادرارش خون می دید ولی چون می نرسید پشت گوش انداخت حالا که رفتیم دکتر بعد از سونو و سی تی اسکن گفتن باید نمونه برداری کنیم خیلی نگرانم دکترش به ما حرفی نزد ولی میگن کسایی که سرطان دارن نمونه بذداری میکنن ایا این واقعیت داره می خواستم بدونم با نمونه برداری بدتر نمی شه
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      حتما مراجعه حضوری با شماره09351142080
  • تصویر کاربر شقایق دوشنبه ۸ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 343 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید . من حدود ۲ ماه پیش این عمل رو انجام دادم. الان جای عمل به صورت تیره دراومده. یعنی پوستم تیره شده. ایا جای تیرگی از بین میره؟ یا باید جراحی پلاستیک انجام بدم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۸ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      با گذر زمان
  • تصویر کاربر نسرین دوشنبه ۱ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 360 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام خدمت آقای دکتر
    مادر من 63 ساله است با گروه خونی ب منفی، از 44سالگی دچار دیابت نوع2 شد،از سال 86 در 56سالگی شروع به تزریق انسولین کرد،از 58سالگی دچار کم کاری مغز استخوان شد،تا همین الان دایما پی دی پویتین تزریق می کرد، دوبار در 57 سالگی و 60سالگی آنژیو قلبی کرده،تا حدودا 60سالگی کراتنین خونش 1.7بود،بعد تا 62سالگی یکبار سرما خورد و انتی پیوتیک مصرف کرد،کراتنینش به 2.6رسید،تا الان که 63 ساله اش شد،حدودا 6ماه پیش که عفونت ادراری داشت با تزویج اشتباه یک دکتر ،انتی پیوتیک امی کاسین تزریق کرد کراتنینش رسید به 6،دو هفته در بیمارستان سرم ترزیق کرد،کراتنینش رسید به 3.5مرخصش کردند،الان باز کراتنینش رسیده به حدود5،من خودم(دختر29ساله ام)به بیماری استرس و افسردگی و ای بی اس و خونریزی گوارشی دچارم، و واقعا برای مادرم نگرانم،نمی دونم باید چی کارکنم،همه اعضا خانواده مون گروه او مثبت و ب مثبت داریم، ممنون میشم جوابم بدین آقای دکتر.....با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بايد به دكتر نفرولوگ مراجعه نماييد تخصص من نيست
  • تصویر کاربر جواد دوشنبه ۱ دی ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 383 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید
    من جوانی 28 ساله هستم که پهلوی سمت راستم فقط صبح ها به مدت 5 دقیقه کمی درد میکنه پس از عکس رنگی و سونوگرافی و آزمایش ها مشخص شده که در کلیه ادرار میمونه و دیر تخلیه میشه و علتشم تنگ بودن مجاری خروجی کلیه میباشد (مادر زاتی) به نظر شما فقط باید جراحی بشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
      بايد با مدارك مراجعه نماييد
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱ دی ۹۳( 1 دهه پیش)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 473 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب