رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.7/5 - (154 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر Marjan یکشنبه ۱۳ مهر ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 281 مشاهده پرسش
    بفرمائید میکرولیتازیس 2 تا 3 به قطرmm 2-3 در کلیه اس
    چه باید کرد همچنین پروستات با حجم 31cc در سونو اعلام شده
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۳ مهر ۹۹( 4 سال پیش)
      قطره سیستون هر ۱۲ ساعت ۳۰ قطره و قرص الیتورال ۱۰ هر ۸ ساعت ۲ ماه
  • تصویر کاربر Hm شنبه ۱۲ مهر ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 464 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید چند روزه که کلیه سمت چپم درد داره و دردش به شکم کشیده میشه و سوزش و تب و علائم دیگه ایی ندارم فقط چند ماه پیش تو سونوگرافی ورم خفیف کلیه چپ دیده شده بود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۲ مهر ۹۹( 4 سال پیش)
      اگر سونوگرافیتون ورم گزارش کرده ، حتما سی تی اسکن بدون تزریق شکم و لگن باید انجام شه
  • تصویر کاربر ایراندوست شنبه ۱۲ مهر ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 296 مشاهده پرسش
    با سلام و تشکر از لطف شما خواستم سوال کنم آیا آشامیدن آب مقطر به مدت طولانی و همزمان انجام فعالیت بدنی و ورزش خصوصا در اشخاصی که بصورت طبیعی فشار خونشان پایین است امکان دارد که منجر به آسیب دیدگی کلیه ها شده و تعادل الکترولیتی را مختل کند؟ بنده بطور ندانسته از دستگاه تصفیه ای که تقریبا آب مقطر تولید میکرد نوشیده و همزمان فعالیت بدنی و ورزش می کردم و ذاتا فشار خونم پایین است . تدریجا توانایی بدنیم کاهش یافته و در مراجعه به دکتر قلب و انجام تست ورزش فقط برای افزایش فشار خوردن نمک بیشتر توصیه شد.که باعث شد آب را آزمایش کرده و متوجه شوم نصاب دستگاه را طوری تنظیم کرده که تمام املاح را حذف می کند اما متاسفانه پس از تغییر رویه اوضاع بهتر نشده و در حال حاضر اصلا قادر به فعالیتهای بدنی نیستم و در ساعات اولیه صبح احساس لرزش خفیف در عضلات و گرفتگی عضله در رختخواب دارم.فشار خون پایین و نبض ضعیف.سن 60سال تشکر مجدد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۲ مهر ۹۹( 4 سال پیش)
      سلام نخ مشکلی نیست. الکترولیت ها اگر در آزمایش چک شده و بررسی شده مشکلی نیست
  • تصویر کاربر نوذري شنبه ۱۲ مهر ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 387 مشاهده پرسش
    با سلام
    آقاي دكتر من حدود سه سال هست كه در نمونه ادرارم خون هست آن زمان باردار بودم و به زايمان زودرس دچار شدم.سي تي اسكن و سونوگرافي و آزمايشهاي خون متعدد و همينطور سيتولوژي ادرار را انجام دادم كه در هيچكدام مشكلي نبوده.نظر دكترم اين هست كه كليه مشكلي داره كه فعلاً نشانه اي از آن بروز پيدا نكرده.ضمناً در قسمت كليه چپ درد نيز دارم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۲ مهر ۹۹( 4 سال پیش)
      میتواند بیماری خون در ادرار خوش خیم فامیلی باشد. اگر بررسی های کامل انجام شده مشکلی نیست.
  • تصویر کاربر علی شنبه ۱۲ مهر ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 2014 مشاهده پرسش
    باسلام خدمت شما آقای د کتر؛بنده آقایی43ساله هستم یه هفته پیش سونو دادم ومتوجه شدم یه سنگ به طول5م م درکالیس فوقانی کلیه سمت چپم وجود داره .پزشک متخصص برای من قرص سیستون نوشت روزی یک عدد بخورم.خواستم بپرسم آیا این دارو کافیست و منجر به د فع سنگ خواهدشد یا باید دارو رو عوض کنم ویا سنگ شکن شوم . باتشکر منتظر پاسخ شما بزرگوار هستم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۲ مهر ۹۹( 4 سال پیش)
      ان را مصرف کنید. قطره ی سنکول هر ۱۲ ساعت ۳۰ قطره مصرف شود
  • تصویر کاربر محسن شنبه ۱۲ مهر ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 348 مشاهده پرسش
    سلام من روزشنبه یعنی ۵ روز پیش برای اولین بار بادرد شدید پهلو وشکم ازخواب بیدارشدم وبعدازمراجعه به پزشک وسونوگرافی وسی تی اسکن متوجه سنگ ۵ میلیمتری درحالب و۳ میلیمتری درکلیه سمت راست شدم آیا خود ب خود دفع میشوند یا نیاز ب عمل؟خواهشا بفرمایید چقد وقت دارم برای دفع؟چکارکنم ک دفع بشه ونیاز ب عمل نباشه؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۱ مهر ۹۹( 4 سال پیش)
      سلام ، سنگ های زیر ۶ میلیمتر حالب احتمال دفع خودبخودیشون زیاده ولی بالای ۶ میلیمتر معمولا خود بخود دفع نمیشود. برای سنگ های زیر ه میلیمتر تامسولوسین شبی ۱ عدد و نصف قرص هیدروکلروتیازید صبح ها مصرف شود. اگر دفع نشد باید tul شود. سنگ های بالای ۶ میلیمتر باید tul شوند.
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۱ مهر ۹۹( 4 سال پیش)
      در داخل ظرف ادرار کنید اگر پس از ۳،۴ روز با داروها دفع نشد جهت tul مراجعه کنید
    3. تصویر کاربر محسن جمعه ۱۱ مهر ۹۹( 4 سال پیش)
      ماکسیموم ۳-۴ روز وقت دارم تا دفع بشه؟اخه کلا ۵ روزه دردش گرفته ومتوجه سنگ شدم
    4. تصویر کاربر محسن جمعه ۱۱ مهر ۹۹( 4 سال پیش)
      ممکنه سنگ دفع بشه ودیده نشه؟باتوجه ب سوزش ادار وتکرر ادرار( یعنی خورد بشه دیده نشه؟)
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۲ مهر ۹۹( 4 سال پیش)
      ممکنه دفع بشه دیده نشه ولی اگه دفع بشه درد ساکت میشه
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر سارا جمعه ۱۱ مهر ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 503 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت شما،دردهای شدید پهلوی راست که به شکم و کمر هم میکشه،وقتی درد میگیرم با هیچ مسکنی آروم نمیشم زمان درد کشیدن از چند ساعت تا دو سه روز متغیره ،و در این بین من هیچ غذایی نمیتونم بخورم چون سریعا درد میگیرم و استفراغ ،در سونوگرافی کل کلیه و شکم که دادم ، تشخیص سنگ کلیه 3میل در کالیس تحتانی کلیه راست دادن (همان سمت پهلو که درد میگیره)،رفتم دکتر کلیه میگن سنگ 3میل اینقدر درد ایجاد نمیکنه،تو رو خدا کمکم کنید از شدت درد و غذا نخوردن به خاطر این مشکل شدیدا لاغر شدم..
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۱ مهر ۹۹( 4 سال پیش)
      سلام سی تی اسکن انجام دهید احتمالا در حالب سنگ دارید که در سونوگرافی دیده نشده
  • تصویر کاربر vahabpirani شنبه ۱۲ مهر ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 266 مشاهده پرسش
    کمی ناراحتی در ناحیه مثانه و حالب چپ و تکرار ادرار دارم
    حجم ادرار و فشار یا پرتابش خوبه
    ولی تکرر دارم یعنی زود به زود دستشویی میرم یا بعبارتی احساس میکنم مثانه ام زود پر میشود
    حجم پروستاتم 62 سی سی است
    البته به خاطر سنگ کلیه مایعات زیاد مصرف میکنم
    مخصوصا چای
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۲ مهر ۹۹( 4 سال پیش)
      ازمایش ادرار بدین. Psa چک شود. شبی یک عدد کپسول تامسولوسین استفاده کنید
  • تصویر کاربر نازنین شنبه ۱۲ مهر ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 292 مشاهده پرسش
    سلام .
    من بخاطر عفونت واژینال مدتی هست که مصرف آنتی بیوتیکم زیاد شده . خیلی نگران هستم این قرصا صدمه بزنه به کلیه هام . آیا راهی داره برای صدمه کمتر ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۲ مهر ۹۹( 4 سال پیش)
      مصرف مایعات فراوان
  • تصویر کاربر نیما یکشنبه ۱۳ مهر ۹۹( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 857 مشاهده پرسش
    سلام، برای بار سوم در 6 ماه قبل متوجه سنگ شدم و سنگ دوم 1 ماه قبل در چندروز دفع شد. هر 3 سنگ که کلا برای اولین داشته ام حدود 5 تا 5.5 میل و در کلیه راست بودند که با رواتینکس و داروهای دیگر و اب زیاد و فعالیت دفع شد. مشاوره جهت اینکه چرا در فاصله زمانی کوتاه سنگ تشکیل شده لطفا میخواستم و راه درمان یا حداقل تاخیر در تشکیل سنگ چیست. خارج از ایران هستم و تصاویر نیز ضمیمه گردید. ممنون.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۲ مهر ۹۹( 4 سال پیش)
      سنگ جهت انالیز داده شود تا رژیم غذایی تعیین شود
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۲ مهر ۹۹( 4 سال پیش)
      قرص پتاسیم سیترات هر ۱۲ ساعت مصرف شود
    3. تصویر کاربر نیما شنبه ۱۲ مهر ۹۹( 4 سال پیش)
      جناب دکتر چون قرص های رواتینکس، کانفرون، هیدروکلروتیازید، قطره سنکل، روغن زیتون و منیزیم(البته همگی همزمان نبودن و تجویز شدن)مصرف میکردم عملا سنگ ها تجزیه و حل شدن و همچنین چون سنگ ۵ میل بود و بزرگ نبود اصلا موقع دفع متوجه نشدم که نمونه رو نگه دارم. از چه طریق میتونم متوجه شم که نگهداری کنم با توجه به شرایط فوق؟ ضمنا دکتر اینجا بهم گفت هیدرونفروز گرید ۱ کلیه راست هم دارم. گفتن کلیه هات سالمه و فقط سنگ کوچک و شن داره که با اب و دارو دفع میشه. ایا احتیاج به سی تی اسکن هست یا همون سونوگرافی کافیه؟
    4. تصویر کاربر نیما شنبه ۱۲ مهر ۹۹( 4 سال پیش)
      قرص پتاسیم سیترات تا چند نوبت مصرف شود یا همیشگی باشد؟ با روغن منیزیم تداخل ندارد که دوره ۱۰ روزه دارد و تا ۵ روز دیگر پایان می یابد.
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۳ مهر ۹۹( 4 سال پیش)
      ۲ ماه مصرف شود
    6. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۳ مهر ۹۹( 4 سال پیش)
      اگر هنوز هیدرونفروز دارید سی تی اسکن انجام شود
    7. نمایش سایر 5 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 473 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

سنگ‌های کلیه توده‌های جامدی هستند که در داخل کلیه تشکیل می‌شوند و ممکن است حاوی موادی مانند…
زندگی با یک بیضه، که به نام مونورکیسم (monorchism) نیز شناخته می‌شود، وضعیتی است که در آن…
اختلال نعوظ یا  به اصطلاح عامیانه بلند نشدن آلت تناسلی، یکی از مشکلات شایع در سلامت جنسی…

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب