رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.7/5 - (154 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر رهی پنجشنبه ۱۵ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 438 مشاهده پرسش
    سلام وقتتون بخیر.این سونوگرافی شوهرم هست.30ساله.
    تا به حال سونوگرافی زیاد انجام دادن و هیچ مشکلی نداشتن(حتی تا 1 ماه پیش)..فقط دوبلکس بود کلیه چپ مشخص بوده .اما دیروز این سونو رو انجام دادن ک نتیجه رو براتون فرستادم.
    ایا مشکلی وجود داره و نیاز به سی تی اسکن یا سونوگرافی مجدد هست؟؟
    خیلی نگران توده و تومور هستم.....ممنون میشم راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۵ مهر ۰( 3 سال پیش)
      بهتره برای بررسی بهتر CTscan شکم و لگن بشن
  • تصویر کاربر بابک پنجشنبه ۱۵ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 507 مشاهده پرسش
    باسلام، بنده سنگ های زیادی با سایزهای مختلف در هر دو کلیه ام دارم چون نقرس دارم و سنگ ها نیز از نوع اوریکی هستند، از آنجایی که تعدادشان بسیار زیاد شده بجای درمان با دارو تصمیم گرفتم سنگ شکن کنم چون هرچند وقت یکبار با درد شدید مواجه شده و یک سنگ دفع میکنم، اما سوال اینجاست که یک کیست درون کلیه ام هست که البته دکتر گفتن بی خطر و مشکلی نیست اما آیا با این شرایط میشه سنگ شکن کنم یا ممکنه خطرناک باشه از این جهت که بترکه و دردسر سازشه
    ممنون میشم راهنمایی بفرمایین
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۵ مهر ۰( 3 سال پیش)
      بستگی به محل سنگ و سایز سنگ ها داره
  • تصویر کاربر نرگس پنجشنبه ۱۵ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 441 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من نور هستم سنگ حالب در ۶ سانتی متری کلیه داشتم با عمل tul ودبل جی دوباره فرستادن توی کلیه ولی بعد از دو هفته سنگی دفع نشد و دکترم گفته برم سنگ شکن بیرون اندامی ،آیا جواب میده ،و با وجود دبل جی مشگلی پیش نمیاد ،ممنون میشم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۵ مهر ۰( 3 سال پیش)
      بله درست تشخیص دادن و ESWL انجام بدید
  • تصویر کاربر مريم پنجشنبه ۱۵ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 258 مشاهده پرسش
    سلام جناب دكتر وقتتون بخير
    دكتر من چندين بار دجار عفونت ادراري شدم و بعد از ان كه در ادرارم خون ديدم به پزشك اورلورژي دكتر ناصر شخص سليم مراجعه كردم و با دادن آزمايش و سيتولوژي ادرار و سي تي اسكن تشخيص سنگ كليه 5 ميليمتري در قطب بالاي كليه راست دادن. اما هيچ داروي ندادن. فقط گفتن مايعات زياد بخورم. الان يك ماه ميگذره و هيچ خبري از دفع سنگ نيست

    ممكنه سنگ بدون درد و خون يزي دفع شده باشه؟
    من الان بايد چيكار كنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۵ مهر ۰( 3 سال پیش)
      این سنگ با این سایز نیاز به جراحی نداره و فقط باید پیشگیری کنید از بزرگتر شدنش
  • تصویر کاربر باران پنجشنبه ۱۵ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 386 مشاهده پرسش
    با سلام و درود خدمت شما . ۳۷ سالمه و الان متوجه شدم که عملکرد کلیه چپ‌ام ۳۰ درصد و کلیه راست ام ۷۰ درصد
    داخل سونوگرافی کلیه چپ را دارای ابعاد کوچکتر از نرمال و اکوژنیسیته افزایش یافته است( هایپوپلازی) و کلیه راست را دارای ابعاد بزرگتر (هیپرتروفی جبرانی)
    و به شدت تکرر ادرار دارم و درصورتیکه بموقع تخلیه ادرار نداشته باشم سردرد شدیدی میگیرم.شاید هر یکساعت یه بار و این خیلی برام سخته.یه گردش نیمروزی هم که بخایم بریم واقعا برام سخته و مدام باید از سرویس بهداشتی استفاده کنم و اگر یکم‌هم پشت گوش بندازم سردرد شدیدی میگیرم.
    ممنون میشم راهنماییم کنین که ببینم مشگل خاصی دارم و باید پیگیری کنم یا مشگلی نیست
    چون متخصص اورولوژی گفتن مشگل خاصی نیست که بخاین پیگیری کنین.

    با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۵ مهر ۰( 3 سال پیش)
      باید آزمایش ادرار جهت بررس عفونت ادراری انجام بدید
  • تصویر کاربر ستایش پنجشنبه ۱۵ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 282 مشاهده پرسش
    دو سنگریزه ب قطر 3و2میلی متر در کالیسهای فوقانی و میانی کلیه چپ
    آقای دکتر راه درمانش چیه و علل این سنگریزه ها چیه خیلی نگرااانم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۵ مهر ۰( 3 سال پیش)
      نیاز به جراحی نداره،فقط مایعات زیاد بخورید که بزرگتر نشه
  • تصویر کاربر فریبا پنجشنبه ۱۵ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 240 مشاهده پرسش
    من جهل روز کرونا گرفتم ودجار سوزش ادرار وتکرار ادرا ودرد کلیه شدم البته قبلا کرونا این حالت ها داشتم ولی فقط الان بیشتر شده ولی سمت چب هم درد میکنه قبلا دکتر هم رفتم برای این مشکل آزمایش دادم گفتن کمی میکروب است ولی احتیاج به آنتی‌بیوتیک نیست وتکرار درآر خالی نشدن مثانه شاید بخاطر افتادگی مثانه باشد بعد که کرونا گرفتم که در بیمارستان بستری بودم آزمایش ادرار دارم میکروسکوپی خون دید شده بعد سونوگرافی شکم واگن دادم همه چیز خوب بودولی سایز طولی دو کلیه زیاد بود کلیه راست 119 ولی چپ 98 بوده ودارم قرصهای عفونت میخورم تک ر وسورش کمتر شده ولی هنوز درد دارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۵ مهر ۰( 3 سال پیش)
      آزمایش آنالیز و کشت ادراری انجام بدید
  • تصویر کاربر عصمت پنجشنبه ۱۵ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 235 مشاهده پرسش
    با سلام خانمی ۸۵ ساله با مشاهده ادرار در خون عکس سی تی اسکن داده و فایل عکس و عکس گزارش سی تی اسکن ارسال شده دکتر تشخیص شما چیست؟برای درمان چه کند؟بی زحمت نگاهی به عکس ها بیندازید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۵ مهر ۰( 3 سال پیش)
      باید جهت بررسی توده مثانه سیستوسکوپی بشن
  • تصویر کاربر علی سه شنبه ۱۳ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 254 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من 1 ساله سوزش ادرار دارم خودمم دیابت نوع 1 دارم گفته بودین آزمایش ادرار بفرستم براتون حالا فرستادم ....؟
    1. تصویر کاربر علی پنجشنبه ۸ مهر ۰( 3 سال پیش)
      سلام آقای دکتر چرا جواب نمیدین؟؟
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۰ مهر ۰( 3 سال پیش)
      عکس ارسال نشده،مجدد بفرستید
    3. تصویر کاربر علی شنبه ۱۰ مهر ۰( 3 سال پیش)
      فرستادم
    4. تصویر کاربر علی شنبه ۱۰ مهر ۰( 3 سال پیش)
      فرستادم
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۳ مهر ۰( 3 سال پیش)
      عفونت ادراری ندارید
    6. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۳ مهر ۰( 3 سال پیش)
      قرص فنازوپیریدین هر 8 ساعت در زمان حس سوزش ادرار مصرف کنید
    7. نمایش سایر 5 پاسخ
  • تصویر کاربر مهین شنبه ۱۰ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 285 مشاهده پرسش
    با سلام
    مادرم ۶۳ ساله، دو سال قبل با درد ناشی از سنگ کلیه برای استفاده از فنر به اتاق عمل رفت و طی عمل به دلیل تنگی حالب، حالب پاره شد و جراحی باز شد، طی این مدت زیر نظر بوده، اسکن هسته ای سال قبل عملکرد مناسبی را نشان داد اما اسکن امسال تورم زیاد و وجود یک رشته سنگ ریزه در کلیه را نشان می دهد، دکتر برای مدت یک ماه استفاده از سفکسیم ۱۰۰ روزانه، آلیتورال و سیستون را تجویز کردند، دلیل این تورم وجود سنگ هاست؟ کیست های سینوسی در کلیه دیگر نیاز به درمان ندارند؟ آیا افزایش قابل توجه کلسترول خون به بیماریهای کلیوی مرتبط است؟ آیا شما بیمار جدید قبول می کنید؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۰ مهر ۰( 3 سال پیش)
      بهتره TUL انجام بدید
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 473 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب