رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.7/5 - (154 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر مسعود سه شنبه ۴ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 433 مشاهده پرسش
    باسالم من یه پسره چهارساله دارم هروقت آزمایش میده خون تو ادارش هست و سونو انجام دادیم سنگ وشن نداشته فقط دیواره مجاری مثانه زخیم شده کلسیم ادارش هم مشکلی نداشته ما باید چه کنیم تا دلیلش بف
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۴ آبان ۰( 3 سال پیش)
      مشکل در ادرار کردن داره؟
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۴ آبان ۰( 3 سال پیش)
      عکس رنگی از مجرای ادراری جهت بررسی تنگی مجرای ادراری انجام بده VCUG
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر مازیار پنجشنبه ۶ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 634 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر کرمی.آقای دکتر من سنگ کلیه سیستینی دارم عمل pnl انجام دادم سنگ شاخ گوزنی از کلیه راستم بیرون آوردن و بعد از آزمایش کلی ادرار و سنگ جنس سنگم سیستینی بود و شروع به خوردن دارو شامل آلوپرینول۱۰۰ روزی۲عدد،دی پنیسیلامین۲۵۰روزی۱عدد وپتاسیم سیترات روزی۱۰گرم که تو سه لیوان آب حل میردم و روزی۳وعده میخوردم و مایعات هم زیاد میخو ردم،این روش تا۴سال خوب بود و تعدادسنگهایی که در هردو کلیه داشتم زیاد نشد(۶تاسمت راست و ۶تاسمت چپ از ۲تا۶ میلی)بعد که همیشه تست آنزیم کبد برای دی پنسیلامین به طور متناوب میدادم ناگهان آنزیمهای کبد از حد مجاز۴۴ به ۱۳۶ رسید و من نزدیک به ۱سال بانظر دکتر دی پنسیلامین مصرف نکردم و به جای پتاسیم سیترات(به خاطر ناراحتی دستگاه گوارش)قرص اوروسیترا۵ میلی گرم روزی۲عدد مصرف میکردم.بعد از یکسال که سونوگرافی رفتم سنگهای هردو کلیه خیلی زیاد شده وبه۲سانت هم میرسند که سمت چپم رو pnlکردم و بعد از بیرون درآوردنwjنزیدک به ۱ هفته بعد یک سنگ ۹میلی دفع کردم و ادرارم به سختی میاد که بعد ۲ماه سونوگرافی مجدد دادم سمت چپم تعداد سنگ تا۹میلی هنوز در کلیه وجود دارند.دکترم گفت مصرف نکردن دی پنسیلامین باعث افزایش شدید سنگهای کلیه ات شده و جایگزین ان هم در ایران نیست و الان بالجبار۲ روزی۱ دیپنسیلامین مصرف میکنم که هم آنزیم های کبدم بالا نرود هم جلوی سنگ سازی رو بگیره و حالا از شما بزرگوار درخواست دارم راهنمایی کنید ببینید قرصی به جای دی پنسلامین هست که مصرف کنم و عوارض کبدی نداشته باشه و یا کلا راه حل دارویی جدیدی برای من دارین خیلی از لطف شما ممنونم...سنگ کلیه۱۳ساله زندکی رو ازم گرفته لطفا کمکم کنین...با تشکر جناب دکتر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۴ آبان ۰( 3 سال پیش)
      قرص آلیتورال ۱۰ روزانه یک عدد
    2. تصویر کاربر مازیار سه شنبه ۴ آبان ۰( 3 سال پیش)
      مصرف دی پنی سیلامین رو چکار کنم
    3. تصویر کاربر مازیار سه شنبه ۴ آبان ۰( 3 سال پیش)
      اوروسیترا۵ میلی گرم روزی۲عدد مصرف میکنم،مصرفش را قطع کنم روزی۱عدد ۱۰ میلی گرم استفاده کنم،رژیم غذایی خاصی دستور میفرمایید،به جای دی پنیسیلامین قرص دیگری هست که مصرف کنم عوارض نداشته باشد یا دستور جدیدی برای مصرف دی پنیسیلامین هست که مصرف کنم و آنزیم های کبدم بالا نرود...باتشکر
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۵ آبان ۰( 3 سال پیش)
      دی پنی سیلامین مصرف نکنید
    5. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۵ آبان ۰( 3 سال پیش)
      اورورسیترات یا آلیتورال،یکیشون رو روزانه مصرف کنید
    6. تصویر کاربر مازیار چهارشنبه ۵ آبان ۰( 3 سال پیش)
      سلام،دی پنی سیلامین جایگزین دارد که مصرف نکنم،آخه مصرف نکردن دی پنی سیلامین سنگهای کلیه ام را خیلی زیاد کرد،رژیم غذایی را هم بی زحمت برایم تجویز کنید
    7. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۶ آبان ۰( 3 سال پیش)
      قرص آلیتورال
    8. نمایش سایر 6 پاسخ
  • تصویر کاربر سعید دوشنبه ۳ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 342 مشاهده پرسش
    باسلام
    همسر بنده مدت زیادی است که از درد پهلو رنج میبره بالاخص شبانه لطفا مرا راهنمائی کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۳ آبان ۰( 3 سال پیش)
      سونوگرافی شکم و لگن جهت بررسی سنگ کلیه انجام بدن
  • تصویر کاربر اشکان دوشنبه ۳ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 273 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر کرمی
    وقت بخیر
    بنده فتق اینگوینال دارم( طبق نتیجه سونوگرافی) و گویا تنها راهش عمل جراحی می باشد.
    احتراما نظر جناب عالی رو میخواستم در خصوص نتیجه سونوگرافی پیوستی مطلع بشم و همچنین هزینه عمل جراحی رو در صورت امکان.
    با تشکر
    کریمی
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۳ آبان ۰( 3 سال پیش)
      باید سی تی اسکن شکم و لگن جهت بررسی آنژیومیولیپوم رویت شده در سونوگرافی انجام بدید
  • تصویر کاربر اشکان دوشنبه ۳ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 226 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر کرمی
    وقت بخیر
    بنده فتق اینگوینال دارم( طبق نتیجه سونوگرافی) و گویا تنها راهش عمل جراحی می باشد.
    احتراما نظر جناب عالی رو میخواستم در خصوص نتیجه سونوگرافی پیوستی مطلع بشم و همچنین هزینه عمل جراحی رو در صورت امکان
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۳ آبان ۰( 3 سال پیش)
      باید سی تی اسکن شکم و لگن انجام بدید
  • تصویر کاربر آیت دوشنبه ۳ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 541 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشین بنده چند روز قبل یک سنگ دفع کردم و بعد رفتم سونوگرافی متوجه شدم ۲ سنگ به دیامتر ۷ و ۶ میلی متر در کالیس میانی و دو سنگ به دیامتر ۵ و ۶ میلی متر در کالیس تحتانی کلیه راست دارم و یک سنگ به دیامتر ۶ میلیمتر در کلیه سمت چپ در کالیس فوقانی دارم الانم مایعات روزی ۳۰ لیوان استفاده میکنم و قرص رواتینکس و قطره سنکل استفاده میکنم و تحرک پیاده روی تنابم میزنم میخواستم بدونم امکان دفع سنگ میلی وجود داره جنس سنگهای کلیم اگزالات هست
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۳ آبان ۰( 3 سال پیش)
      این سنگ ها نیاز به سنگ شکنی نداره
  • تصویر کاربر بهار دوشنبه ۳ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 266 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکترخسته نباشید چندروزپیش عمل هیسترکتومی داشتم بعدازچندساعت که به هوش آمدم بادردشدید پهلو ورادیوگرافی دوبار به اتاق عمل بردن وعمل روی حالب انجام دادن ودرپهلو برای تخلیه ترشح چی بادکنکی گذاشتن دکتربهمون نمیگه چه اتفاقی افتاده امکان آسیب به حالب بوده توروخدا جواب بدین فیبرمی داشتم تورحم دبل جی هم گذاشتن
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۳ آبان ۰( 3 سال پیش)
      شرح عملتون رو باید بفرستید
  • تصویر کاربر معصومه یکشنبه ۲ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 495 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید خدمت شما.من خانم ۴۴ساله ای هستم که چند روزه که رنگ ادرار من قهوه‌ای شده من از این موضوع خیلی میترسم شما لطف کنید بگید چه چیزی می‌تونه علت این مشکل باشه ومن باید به دکتر متخصص چی برم وچکاری انجام بدم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲ آبان ۰( 3 سال پیش)
      متخصص اورولوژی و تست آنالیز و کشت ادراری جهت بررسی عفونت ادراری انجام بدید
  • تصویر کاربر علی یکشنبه ۲ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 302 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر وقتتون بخیر ، جوانی 23 ساله هستم با سابقه طولانی سنگ های کلیه که مطابق با دستورات اولیه پزشکم سالهاست که با این مشکل تا حدودی کنار آمدم . دو ماه پیش هم یک سنگ 3 میلیمتری دفع کردم . دیشب پس از یک درد در ناحیه زیر دنده سمت راست و پشت آن ، وقتی که ادرار کردم ادرارم بصورت مقطع آمد با فشار زیاد که درد و سوزش ایجاد شد اما ادرارم شفاف و بی رنگ بود . پس از اتمام ادرار ، سوزش و احساس تیزی شدید در لوله مجرای تناسلی داشتم همراه با قطراتی از ادرار خونی ... امروز سونوگرافی دادم هیچ اثری از سنگ و شن ریزه ای در کلیه ها و مثانه و حالب دیده نشد .نگران هستم که آسیبی وارد ناحیه تناسلیم شده باشد .
    ممنون میشم راهنمایی بفرمایید با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲ آبان ۰( 3 سال پیش)
      اگر با مصرف مایعات برطرف نشد باید آزمایش آنالیز و کشت ادراری انجام بدید
  • تصویر کاربر سعید یکشنبه ۲ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 288 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر کرمی بنده زودانزالی دارم دکترا گفتند بیضه ات کوچک هس اسپرمم هم صفرهست واریگوسل خفیف هم در سمت چپ بیضه دارم راه درمان داره یانه ممنون میشم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۲ آبان ۰( 3 سال پیش)
      باید نمونه برداری از بیضه انجام بدید
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 473 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب