رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.7/5 - (154 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر هاتف جمعه ۱۴ خرداد ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 2234 مشاهده پرسش
    با سلام دکتر درمان پروستاتیت عصبی چیست
    استرس و اضطراب به شدت قبلا داشتم و دارم برای چند ماه و حمله های پانیک نیز داشتم
    آسنترا 100 مصرف میکنم با الپارازولام که قطعش کردم
    آزمایش عفونت ادرار منفی شده
    درد کمر و درد بیضه و تاخیر در ادرار کردن
    وسواسی بسیار در رابطه با ادرار کردن دارم
    خواهشا کمکم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۴ خرداد ۰( 3 سال پیش)
      ابتدا سونوگرافی انجام شود و pvr تعیین شود
  • تصویر کاربر علی پنجشنبه ۱۳ خرداد ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 319 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر بنده پنجم ماه جاری نمونه برداری از پروستات انجام دادم نتیجشو براتون میفرستم دکتر گفتن که پرتو درمانی یا عمل به نظرتون کدوم بهتره آیا هردو را باهم انجام بدم لطفا منو راهنمایی بفرمایید بنده بازم سوال کرده بودم ولی کد رهگیریمو نداشتم ممنون میشم پاسخ دهید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۳ خرداد ۰( 3 سال پیش)
      گزارش ناقصه
  • تصویر کاربر علی پنجشنبه ۱۳ خرداد ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 355 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر بنده پنجم ماه جاری نمونه برداری از پروستات انجام دادم نتیجشو براتون میفرستم لطفا راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۳ خرداد ۰( 3 سال پیش)
      گزارش ناقص هست
  • تصویر کاربر صالح پنجشنبه ۱۳ خرداد ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 398 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام
    جناب آقای دکتر، پدر من ۶۰ سال سن داره و ساکن مازندران.
    برای چکاپ سالیانه سال گذشته آزمایش کلی انجام داد که در آن PSA=4.3 شد که با مراجعه به دکتر متخصص آزمایش رو تکرار کرد که تقریبا همین عدد تکرار شد. سپس دکتر در سال گذشته اقدام به نمونه برداری بیوپسی کرد که خوشبختانه جواب پاتولوژی نشان داد که مشکلی وجود ندارد. و با این تفاسیر دکتر گفت که نیازی به دارو وجود ندارن.
    امسال مجددا برای آزمایش کلی و چکاپ اقدام کرد که جواب آزمایش PSA=8.2 رو نشان داد. دوباره به دکتر متخصص مراجعه کردیم که دستور انجام MRI رو داد. در جواب MRI در عکسبرداری T2W احتمال بدخیم بودن یک قیمت از پروستات رو تشخیص داد. با این حال دکتر دستور سونوگرافی بیوپسی با استفاده از MRI را داد که در بیمارستان هاشمی نژاد چند روز گذشته انجام دادیم که البته هنوز جواب پاتولوژی آماده نشده است.
    در ضمن ذکر این نکته هم ضروریه که هیچ علائمی نداره و اصلا مشکلی در دفع ادرار و یا سوزش ادرار و ... نداره.
    حالا سوال ابنجاست که چرا با وجود نمونه برداری قبلی و عدم مشکل عدد PSA در طول یک سال افزایش داشت؟ و چرا با وجود نداشتن هیچ مشکل در دفع ادرار و ... در MRI این احتمال داده شد؟ آقای دکتر تشخیص شما چیست؟ آیا احتمال داره جواب MRI تایید بشه؟ آیا میشه گفت تشخیص MRI یه احتماله و دلیلی بر تایید نیست؟
    در پیوست جواب نمونه برداری سال گذشته به همراه تشخیص MRI آمده است.
    با تشکر .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۳ خرداد ۰( 3 سال پیش)
      MRI دقتش بالاست. اگر نقطه ای مشکوک بوده و از همان نقطه مشکوک بیوپسی شده ، باید منتظر جوابش باشین . نگران نباشین اگر هم بدخیم باشه جوابش زمان رو از دست ندادین ، سرعت رشد بدخیمی های پروستات خیلی کند هست
  • تصویر کاربر حمید چهارشنبه ۱۲ خرداد ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 350 مشاهده پرسش
    دکتر جان سلام.پدرم پیش شما ویزیت شدن با توجه به نتایج آزمایش بهشون فرمودین MRI کنن که انجام دادن چون وقت برای هفته آینده سه شنبه داده شد من استرسو نگرانی زیادی داشتم میخواستم نتیجه رو ببینین.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی چهارشنبه ۱۲ خرداد ۰( 3 سال پیش)
      MRI به نفع حوش خیمی بوده
  • تصویر کاربر مجید سه شنبه ۱۱ خرداد ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 364 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر پدرم ۶۰ساله میباشد که مشکل پروستات دارد برای جراحی بستری کردیم که دکتر پس از ازمایشن و اقدامات پزشکی اعلام کرده که امکان عمل وجود ندارد و مادر زادی می باشد و فقط دارو تجویز نموده. الان ادرار برایش سخت میباشد . ایا راه درمانی هست میشود با عمل باز یا بسته درمان شود
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۱ خرداد ۰( 3 سال پیش)
      مراجعه کنید بررسی کنم
  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۱۱ خرداد ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 325 مشاهده پرسش
    با سلام 24 ساله هستم
    ادرارم با فشار کم خارج می‌شود به این صورت که ابتدا به صورت قطره قطره و سپس با آب گرم با جریان کم خارج می‌شود (ابتدای جریان 2 شاخه می‌شود و همچنین قطع و وصل می‌شود)
    اما درد و سوزشی موقع ادرار کردن ندارم
    بیضه هام به شدت درد می‌گیرد مخصوصا طرف چپ و طرف راست پهلو ام درد می‌کند (دردش کم و زیاد می‌شود)
    حالت تهوع بسیار شدید دارن، اشتهایم به شدت کم شده، خسته و بی حالم، دیروز اسهال بسیار شدید داشتم، کمرم نیز درد می‌کند و بعضی مواقع سوزش درد مقعد دارم
    سونوگرافی یک ماه پیش انجام دادم نرمال بود و باقی مانده ادرارم 23 بود ولی احساس میکنم از یک ماه پیش بد تر شدم
    عکس سونوگرافی و باقی مانده ادرار را برایتان فرستادم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۰ خرداد ۰( 3 سال پیش)
      ازمایش ادرار و عکس RUG انجام شه
    2. تصویر کاربر محمد دوشنبه ۱۰ خرداد ۰( 3 سال پیش)
      دکتر درد کمر و درد بیضه شدیدی دارم
      کیسه بیضم خیلی شل هست
      چیکار کنم
      برام قرص
      سیپروفلوکساسین500 تجویز کردن گفتن تا 10 روز بخورم اگر بهبودی حاصل نشد سیستوسکوپی کنم
      نظر شما چیست آیا التهاب پروستات دارم یا تنگی مجرا
      خواهشا جواب بدید
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۱ خرداد ۰( 3 سال پیش)
      اقداماتی که گفتم انجام شود !
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر مهرشاد دوشنبه ۱۰ خرداد ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 318 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    مردی ۳۴ ساله هستم . هر از چند وقت یک الی دو ماه چند روز دچار تکرر ادرار شدید می شم این تکرر شب ها آزار دهندس و همراه سوزش احساس پر بودن شدید مثانه است به طوری که کل قسمت آلت و پروستات و مثانه رو درگیر میکنه(احساس التهاب ) موقع دفع ادرار مقدار ادرار خیلی کم بین ۵ الی ۳۰ سی سی و همراه سوزش انتهای مجرا و شروع خوب و پایانی قطره قطره و نیاز به زور است .در نوجوانی به علت علاقه شدید در غرق شدن در کار تعمیرات بردهای الکترونیک به مدت چند سال پیوسته ادرارم رو نگه میداشتم تا آنجا که یه دفعه باید سریع میرفتم دستشویی .همچنین در سن ۲۰ سالگی به مدت ۶ ماه به علت ندانستن موقع جنب شدن در خواب جلو خروج مایع منی رو با حبس نفس میگرفتم تا برسم به دستشویی .
    تا سن ۲۸ سالگی به علت مصرف چای زیاد ماهی یک لیوان آب هم نمی خوردم .وزن ایده آل دارم .

    پدرم هم تکرر ادرارشدید رو شب ها در جوانی داشته و دارد .

    اکنون نیمه شبه و با احساس ادرار خیلی شدید بیدار شدم ولی فقط ۲۰ سی سی سوزش دار در انتها قطره قطره بیشتر نبود .البته دیروز دو لیوان آب بیشتر نخوردم و یک لیوان نسکافه آخر شب . با مصرف مایعات بیشتر رنگ ادرارم روشن می شه و حجم ادرارم نرمال و تکرر همیشه از ۲۵ سالگی بوده و هست ‌.

    چکار باید کنم

    ممنون که وقت ارزشمندتون رو میذارید .
    روح و جسمتون همیشه سالم .بلا ازتون بدور به حق علی و اولاد علی
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۰ خرداد ۰( 3 سال پیش)
      سونوگرافی و ازمایش ادرار انجام شه
  • تصویر کاربر نمازی دوشنبه ۱۰ خرداد ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 317 مشاهده پرسش
    سلام دکتر عزیز خسته نباشید محبت می کنید به سئوالات جواب می دهید.
    73 سال دارم به دلیل احتباس ادار عمل جراحی بسته پروستات شدم. به دلیل اینکه در ادار و خونم عفونت داشتم حدود 20 روز آنتی بیوتیک مصرف کردم. از پروستات آزمایش پاتولوژی گرفته شده است که نتیجه آزمایش را به پیوست خدمتون ارسال می کنم. با توجه به ازمایش پروستات مثل اینکه خوش خیم تشخیص داده شده است با توجه به اینکه دکتر معالج ام دوره و امکان مکاتبه ندارم. می تونید بنده را راهنمایی بفرمایید من لازم هست به دکتر ام مراجعه کنم یا نه.
    الان که حدود یک ماه ونیم هست عمل کرده ام مشکلی ندارم.
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۰ خرداد ۰( 3 سال پیش)
      جوابش خوش خیمه اگر مشکلی ندارید نیاز به اقدامی نیست
  • تصویر کاربر احمدی سه شنبه ۱۱ خرداد ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 378 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت آقای دکتر
    پدرم ۶۴ سالشه و بدون هیچ علامت و مشکلی در ادرار یا درد ، در چکاپ کامل سالانه شون اتفاقی متوجه رقم بالای psa شدیم ۹.۸ و fpsa هم عدد یک نشون داد . ۴۵ روز قرص خورد دوباره آزمایش داد یکم بالاتر رفته بود . دکتر معاینه مقعدی کرد اما چیزی مشکوک نبود . بعدم نوشت سونو و اونجام همه چیز نرمال دیده شد . پزشک دیگه ای بردیم که ایشون معاینه کرد و گفت نمونه برداری بشه تا قطعا مشخص شه علت زیاد بودن psa . تشخیص جواب پاتولوژی نوشته که :
    Lett lobe lower half back to back small glands with a single layer of epithelium and presence of prominent nucleoi are seen . Finding are compatible with adenocarcinoma in very small foci as gleason pattern 3 . و در بقیه ۳ تا قسمتهای lobe نوشته که stromal and glandular hyperplasia . لطفا راهنمایی میکنین نتیجه چیه چقدر خطرناکه و درمانش چی خواهد بود
    1. تصویر کاربر احمدی یکشنبه ۹ خرداد ۰( 3 سال پیش)
      نتیجه پاتولوژی
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱۰ خرداد ۰( 3 سال پیش)
      اسکن استخوان جهت بررسی متاستاز انجام شه و با جواب اون مراجعه کنید
    3. تصویر کاربر احمدی دوشنبه ۱۰ خرداد ۰( 3 سال پیش)
      آقای دکتر
      سلام و صبحتون بخیر
      لطفا میفرمایین تشخیص پاتولوژی در حال حاضر چه مرحله ایه؟ تا مراحلی که فرمودید طی کنیم .
    4. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۱۱ خرداد ۰( 3 سال پیش)
      به نظر پیشرفته نیست
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 473 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب