رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.7/5 - (154 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر عاطفه شنبه ۱۲ تیر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 344 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت جناب آقای دکتر عزیز، من همسرم41 ساله هست، سال 96 با علائم سوزش ادرار و تب و لرز و سردرد و درد کمر توی بیمارستان به علت عفونت شدید پروستات بستری شدن، تا یک ماه پیش بدون هیچ علائمی آزمایش چکاپ دادن و psa4. 8 بود دوهفته بعد 3.4 شد دکتر سه ورق قرص سیپرو تجویز کردن و استفاده کرد بعد از مصرف قرص psa3.90 شد و الان چهار روز پیش PSA 3.37 شده در سونو اندازه پروستات نرمال هست، از شما استاد عزیزم نیاز به انجام بیوپسی هست؟ آیا ممکنه سرطان پروستات باشد؟ چکار باید کنیم آقای دکتر خیلی نگرانم خواهش میکنم جواب منو بدید به کمکتون خیلی نیاز دارم، آزمایش ها و سونو رو خدمتتون ارسال میکنم، ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۲ تیر ۰( 3 سال پیش)
      خیر نیاز به بیوپسی نیست ۳ ماه بعد تست PSA تکرار کنند
  • تصویر کاربر علی شنبه ۱۲ تیر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 350 مشاهده پرسش
    با سلام.جناب آقای دکتر.من ۳۹ سالمه .۴ماه شده که دچار تکرر ادرار و کمی سوزش شدم.به دکتر مراجعه کردم الان چهار ماهه همش تاونکس و امنیک مدام مصرف میکنم ولی هنوز تکرر دارم.تشخیص ایشان التهاب بوده.وسونو نفرستادن.ازمایش کشت آوار فقط گرفتن.راهنمایی بفرمائید.ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۱۲ تیر ۰( 3 سال پیش)
      متاهل هستید؟ دارو ها رو مرتب مصرف کردید؟چه مدت به طور مداوم مصرف کردید؟
  • تصویر کاربر محمد یکشنبه ۱۳ تیر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 354 مشاهده پرسش
    عرض ادب
    آقای دکتر من ۲۶ سالم هست و چند سالی هست که مشکل سوزش و دوشاخه بودن ادرار دارم
    ۲-۳ سال پیش خدمت شما آمدم بعد از آزمایش فرمودید کمی التهاب پرستات دارم و مشکلی نیست
    در این یک سال و نیم مشکل من بیش تر شده
    فشار ادارام کم هست و سوزش در تک آلت و ناحیه مقعد هنگام ادرار و انزال واقعا اذیت میکنه
    و انگار باید با زور ادار کنم(صبح ها بد تر هست )
    دو یا سه بارم بعد از ادرار با زور آخر برای تخلیه کمی خون ازم خارج شده
    لازم به ذکر هست که من در ۴۵ روزگی عمل فتق انجام دادم و همینطور از ۱۲-۱۳ سالگی مشکل یبوست و شقاق دارم که الان مدت ۲ سال هست شربت شیر منیزیم مصرف میکنم.
    هنگامی که مشکل یبوست بیشتر می‌شود فشار ادرار و علائم تکرر بیشتر می‌شود
    آقای دکتر من قرص تامسولوسین هم مصرف کردم ولی تفاوت انچنانی حاصل نشده برام
    سال گذشته حالت احتباس ادراری برایم پیش آمد که خود به خود بعد ۲ ساعت حل شد به پزشک مراجعه کردم سونو انجام دادن و گفتن پرستات آنچنان بزرگ نیست
    مقدار خیلی کم شن‌ ریزه در مثانه هست
    آقای دکتر لطفا منو راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۱ تیر ۰( 3 سال پیش)
      سلام علایم شما به التهاب پروستات شباهت دارد ، از داروهای سیپروفلوکساسین و تامسولوسین و ملوکسیکام استفاده کنین و از قهوه و نوشابه و ادویه جات و پیاز و سیر پرهیز کنین
    2. تصویر کاربر محمد جمعه ۱۱ تیر ۰( 3 سال پیش)
      متشکرم آقای دکتر
      فقط چه مدت و چطور استفاده کنم؟
      و آقای دکتر فعالیت جنسی تاثیری داره یا خیر؟
      و اینکه مشکل کم فشاری و به زور آمدن ادرار خیلی زیاد شده
      مطب خدمت نرسم
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۱۳ تیر ۰( 3 سال پیش)
      تا یک ماه استفاده کنید فعالیت جنسی خیلی زیاد تشدیدش میکنه علایمتونم مربوط به التهاب پروستاته
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر احسان جمعه ۱۱ تیر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 321 مشاهده پرسش
    سونو پروستات حجم 28 سی سی و کمی بزرگتر از نرمال بوده و اکوی پارانشیم هتروژن دارد سن بیمار 31 سال و ادرار دوشاخه دارد آیا مشکل دارد
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی جمعه ۱۱ تیر ۰( 3 سال پیش)
      مشکلی نیست
  • تصویر کاربر هادی پنجشنبه ۱۰ تیر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 372 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر .
    من در ۱/۵ سال پیش با علائم تکرر ادرار سونوگرافی نمودم . حجم پروستات ۴۲ سی سی و همزمان فولنس کلیه سمت چپ گزارش شد ، که فولنس در سونوگرافی سالهای قبل بنده نبود . پزشک اینجانب فیناستراید ۵ و پرازوسین و در بعضی مواقع ترازوسین تجویز نمودند . بعد از ۸ ماه حجم پروستات به ۳۰ سی سی کاهش پیدا کرد ولی فولنس کلیه سمت چپ وجود داشت و علایم تکرر ادرار باقی بود که به تازگی با اضافه شدن قرص باکلوفن علائم تکرر ادرار بسیار کاهش پیدا کرد .
    ۱- آیا باکلوفن را در طولانی مدت می توانم استفاده کنم .
    ۲- با توجه به تاثیر مثبت فینستراید ۵ و مشاهده نشدن هیچگونه عوارضی و داشتن psa ۱/۹ در زمان مصرف فیناستراید ۵ آیا می توانم قرص فیناستراید ۵ را دائم مصرف کنم . ممنون .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۰ تیر ۰( 3 سال پیش)
      فیناستراید رو ادامه بدین ، شبی یک عدد کپسول تامسولوسین خورده شود
  • تصویر کاربر ماهان پنجشنبه ۱۰ تیر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 304 مشاهده پرسش
    سلام ،اقای دکتر پدرم ۷۶ سال دارن آزمایش پروستات دادن و چند ساله که یه مقدار پروستاتشون بزرگ شده در آزمایش جدید
    Psa 2.61
    Free Psa 1.33
    F psa/T psa 0.51
    بود ممنون میشم جواب بدید و منو از نگرانی دربیارید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۰ تیر ۰( 3 سال پیش)
      ازمایش طبیعیه مشکلی نیست . کپسول تامسولوسین شبی یک عدد و قرص فیناستراید روزی یک عدد مصرف شود
  • تصویر کاربر محسن پنجشنبه ۱۰ تیر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 699 مشاهده پرسش
    آقاي دكتر عزيز.. با سلام و عرض ادب و احترام
    از اردبيل خدمتتون مزاحم ميشم .. براي پدرم با سن ٧٣ سال عمل پروستاتكتومي انجام داديد مقدار psa قبل از عمل ٤ و بعد از عمل ٠.٠١ بود ولي بعد از ٦ سال مقدار psa 3.2 شده ... همكاران انكولوژيست تون پت اسكن نوشتن كه هيچ ناحيه درگير رو نشون نداد و آمپول ديفرلين سه ماه تجويز كردن..
    پدرم بعد از تزريق بشدت احساس گر گرفتگي و گرما دارن مخصوصا تو روز هاي گرم همچنين درد استخوان مخصوصا ناحيه لگن بصورت خفيف دارن با توجه به اينكه الكل خيلي زياد مصرف ميكنند ممكنه عوارض ديفرلين تشديد بشه؟ يا براي تعريق و احساس گرماشون ممكنه خواهش كنم راهكاري پيشنهاد بدين (باتوجه به اينكه الكل براشون قابل ترك نيست )
    پيشاپيش سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۰ تیر ۰( 3 سال پیش)
      دیفرلین رو حتما ادامه بدین ، برای درمان عوارض داروها بهتره با دکتر انکولوژی مشورت شود
  • تصویر کاربر مصطفی پنجشنبه ۱۰ تیر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 389 مشاهده پرسش
    سلام خدمت اقای دکتر
    مدتها بود بدلیل تکرر ادرار و 2 دفعه خونریزی در ادرار سونوگرافی دادم و جواب مبنی بر بزرگی 32 سی سی پروستات و اکوی هتروژن دارد، و همچنین سنگ کلیه و گرید1 کبد.
    آقای دکتر 32 سی سی بزرگ بودن پروستات و اکوی هتروژن دارد با وجود P.S.A=0.578 آیا خطر دارد و اکوی هتروژن به چه معنی هست.
    بنده با این وضعیت چه باید بکنم و نظر حضرتعالی چیست؟
    فایل سونوگرافی و آزمایش خون و ادرار ارسال نمودم
    با تشکر فراوان از جناب دکتر کرمی
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۰ تیر ۰( 3 سال پیش)
      کار خاصی نمیخواد ، قطره سنکول هر ۱۲ ساعت ۳۰ قطره
  • تصویر کاربر مهدی پنجشنبه ۱۰ تیر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 345 مشاهده پرسش
    سلام خدمت دکتر کرمی
    بنده قبلا مزاحم شدم و سنم 67 ساله و سوزش و درد درموقع ادرار و همچنین تکرر ادرا دارم . به دکتر مراجعه کردم و دستور سونوگرافی و psa دادند . psa 6.5 , free psa 1.2 بوده و اندازه پروستات 49/42/52 بود . داروهای ناوانکس ، مداکسن و پروترال اوپاس تجویز فرمودند و بعد از 20 روز psa اندازه گیری شد که psa -6.8 و free psa 2 . در حال حاضر در زمان دفع ادرار سوزش شدید و درد دارم و همچنین تکرر ادرار
    ممکن است اعلام فرمایید چه باید بکنم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۰ تیر ۰( 3 سال پیش)
      باید از پروستات شما نمونه برداری انجام شود
  • تصویر کاربر Razi پنجشنبه ۱۰ تیر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 310 مشاهده پرسش
    آقای دکتر در رابطه با قطع ادرار پس از tul که فرمودین بدلیل بی حسی نخاعی است باید بگم بیهوشی کامل گرفتن حین عمل.و از طرفی از قبل بزرگی پروستات خوش خیم دارند که با پروترال و پروستاتان کنترل شده است.با توجه به این شرایط ممنون میشم راهنمایی کنید و بفرمایید سوند تا چند روز باید باشه.و اینکه همچنان معتقد هستید مشکل جدی نیست ؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۱۰ تیر ۰( 3 سال پیش)
      اگر پس از ۳ روز سوند خارج شد و بازم احتباس داشت باید بررسی بیشتر شه
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 473 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

سنگ‌های کلیه توده‌های جامدی هستند که در داخل کلیه تشکیل می‌شوند و ممکن است حاوی موادی مانند…
زندگی با یک بیضه، که به نام مونورکیسم (monorchism) نیز شناخته می‌شود، وضعیتی است که در آن…
اختلال نعوظ یا  به اصطلاح عامیانه بلند نشدن آلت تناسلی، یکی از مشکلات شایع در سلامت جنسی…

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب