رنج نرمال free psa و مقدار psa در سرطان پروستات

تصویر دکترحسین کرمی

دکترحسین کرمی

در این مقاله مطالعه می‌کنید:
سرطان پروستات دومین سرطان شایع منجر به مرگ در مردان بعد از سرطان ریه می باشد. مقدار psa در واقع چراغ هشدار دهنده ی سرطان پروستات است. در این مقاله به شما می گوییم نسبت free psa به total psa چقدر باید باشد. 

زمانی که سرطان پروستات خود را با کم خونی، درد منتشر استخوان ها، شکستگی خودبخود استخوان ها و یا سوراخ های حالب و از کار افتادن کلیه ها نشان می دهد که کار از کار گذشته و دیگر هیچ کاری نمی توان کرد و لذا با توجه به اهمیت سرطان پروستات و تشخیص به موقع آن، سوال و جواب های رایج درباره PSA که نقش چشمک زن در شروع سرطان پروستات مردان را برعهده دارد، با هم مرور می کنیم.

سرطان پروستات مردان

psa چیست؟

PSA یک ماده پروتئینی است که از سلول های پروستات مردان ترشح و اغلب وارد مایع منی شده و در جهت سیال بودن مایع منی و نطفه های مرد و بالغ شدن نطفه ها عمل می کند و در حالت طبیعی مقدار کمی از آن وارد جریان خون می شود.

علت بالا بودن psa در آزمایش خون چیست؟

  • سرطان پروستات که شایع ترین علت بالا بودن psa است. مشخصه سرطان پروستات افزایش بالارونده ی PSA است یعنی به صورت مداوم در هر اندازه گیری، سطح آن بالا می رود.
  • بزرگی خوش خیم پروستات و التهاب پروستات نیز از عوامل بالارونده PSA می باشند ولی وقتی علت بالارونده PSA سرطان پروستات نباشد افزایش PSA در این موارد خیلی زیاد نیست و حالت صعودی با گذر زمان ندارد.

بزرگ شدن پروستات چه تاثیری بر روی ادرار کردن، توانایی جنسی و نعوظ مردان می گذارد؟ برای یافتن پاسخ برروی لینک زیر کلیک کنید.

بزرگ شدن پروستات

در چه سنی باید PSA خون را اندازه گرفت؟

اصولاً سرطان پروستات بیماری مردان بالای 50 سال است و لذا بهترین زمان شروع به چکاپ سرطان پروستات، بالای 50 سال می باشد. در مردانی که عمو، برادر و پدرشان به سرطان پروستات مبتلا شده اند بهتر است، سطح PSA خون در آنها بالای 40 سال اندازه گیری شود.

مقدار نرمال پی اس ای چقدر است؟

منظور از رنج نرمال آزمایش psa چیست؟ مقدار psa در سرطان پروستات چقدر است؟ باید گفت که اندازه PSA در خون با توجه به حجم، مقدار بزرگی پروستات و سن بیمار تفسیر می شود. مثلاً برای پروستاتی حجیم که اندازه آن 100 گرم است، PSA 4-6 اغلب طبیعی است و همین مقدار 6-4 اگر حجم پروستات 30 گرم و سن بیمار پایین باشد، می تواند نشان دنده سرطان پروستات در فرد مذکور باشد.

بطور تقریبی مقدار طبیعی PSA در هر سن به صورت زیر است. گرچه بطور کلی، مقدار طبیعی PSA را کمتر از ۴ نانو گرم بر میلی لیتر در نظر می گیرند.

  • مردان تا سن ۵۰ سال کمتر از 3ng/ml
  • مردان تا سن ۶۰سال کمتر از 4ng/ml
  • مردان تا سن ۷۰ سال و بیشترکمتر از 5ng/ml
سرطان آلت

نکته مهم در اندازه گیری PSA و تشخیص سرطان پروستات برحسب آن، سطح بالارونده مداوم PSA در خون است، یعنی اگر در آزمایش های سریالی و در پیگیری های هر سه ماه سطح PSA خون منحنی بالارونده تدریجی داشته باشد تحت عنوان PSA Rizing و با شک قوی به سرطان پروستات، بیمار حتماً باید تحت بررسی بیشتر قرار گیرد.

رنج نرمال free psa چقدر است؟

psa پروتئینی است که از غده پروستات ترشح می شود. psa در خون به صورت آزاد و کل وجود دارد. free psa چیست؟ free psa یعنی به صورت آزاد و بدون ترکیب با پروتئین وجود دارد.

در مواقعی که به سرطان پروستات مشکوک باشیم، علاوه بر psa total، مقدار free psa را نیز اندازه گیری می کنیم. مقدار نرمال آزمایش free psa چقدر است؟ رنج نرمال free psa حدود 0.25 است. هر چقدر این عدد کمتر شود، شانس ابتلا به سرطان پروستات بیشتر است.

تفاوت free psa با total psa چیست؟

PSA ترشح شده از پروستات به دو شکل آزاد و ترکیب با پروتئین در خون جریان دارد. هر چه مقدار PSA کل (TOTAL PSA) بالاتر و سطح PSA آزاد (Free PSA) کمتر باشد، شانس ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

اگر پی اس ای خون بالاتر از طبیعی و یا حالت صعودی داشته باشد تکلیف بیمار چیست؟

شما باید به دکتر کلیه و مجاری ادراری مراجعه نمایید. دومین قدم معاینه انگشتی پروستات شما توسط پزشک جراح کلیه و مجاری ادرار می باشد که اگر در معاینه انگشتی قوام پروستات سفت و سخت باشد شک به سرطان پروستات را بالا می برد ولی روش قطعی تشخیص سرطان پروستات نیست و حالت کمک کننده دارد.

قطعی ترین روش تشخیص سرطان پروستات چیست؟

در هر بیماری که سطح پی اس ای خون آن بالا باشد یا حالت افزاینده دائم داشته باشد و یا در معاینه مقعدی پروستات سفت شده باشد باید نمونه برداری پروستات انجام شود.

نمونه برداری پروستات به کمک سونوگرافی و از راه مقعد قطعی ترین و دقیق ترین روش تشخیص سرطان پروستات می باشد که در آن به کمک سونوگرافی پروستات را از مقعد مشخص کرده و تعداد 12 قطعه از نقاط مختلف و مشکوک پروستات نمونه برداری جهت فرستادن به آزمایشگاه پاتولوژی گرفته می شود و پس از اعلام جواب آزمایشگاه که حدود یک هفته طول می کشد تکلیف بیمار و پزشک در رابطه با سرطانی بودن و یا نبودن پروستات مشخص می گردد.

در فیلم زیر چگونگی انجام بیوپسی پروستات را با توضیحات دکتر کرمی مشاهده می فرمایید.

در صورت نیاز، جهت اخذ نوبت با شماره تلفن 22642744 تماس بگیرید.

 دکتر حسین کرمی متخصص جراحی کلیه، مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص درمان آندوسکوپی و لاپاراسکوپی

3.7/5 - (152 امتیاز)

مشاوره پزشکی

در پایان هر مقاله برای راحتی شما عزیزان، نرم افزار پرسش و پاسخ قرار داده شده است تا به راحتی سوالات خود را با ما در میان بگذارید. از طریق این نرم افزار می توانید پرسش ها و مدارک پزشکی خود را ارسال کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود.

  • تصویر کاربر مجید سه شنبه ۲ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 327 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من مرداد سال ۹۸ بدلیل بدخیمی پروستات عمل رادیکال پروستات را انجام دادم
    مشکلات ادراری ام برطرف شد بطور مرتب هر سه ماه یا ۶ ماه psa را چک میکنم .نتایج دو نوبت آزمایشات قبلی بشرح زیر است:
    خرداد ۱۴۰۰ psa=۰.۰۵۵ و free psa =0.01 بوده freepsa/psa= 18.2
    مرداد ۱۴۰۰ psa=0.1 و freepsa=0.03 و freepsa/psa= 30 شده است .
    میخواستم راهنمایی بفرمائید آیا مشکلی هست و باید درمان خاصی را شروع کنم. یا نه ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      خیر،سیر psaنرمال هست
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      هر ۳ ماه چک spa داشته باشید
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر یوسف سه شنبه ۲ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 430 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر بنده 6ماه پیش آزمایش ادرار دادم در آن زمان استرس خیلی شدیدی داشتم که نوشته بودخون در ادرار وجود دارد به متخصص مراجعه کردم ایشون سونو نوشتن در سونو التهاب خفیف پروستات
    بود دکتر هیچ دارویی تجویز نکرد
    استرس بنده به افسردگی انجامید
    پیش روانپزشک رفتم والان سرترالین 100 دو نوبت وکلونازپام1 شب نصف مصرف میکنم
    مشکل من الان دیر وکم اومدن ادار هست وبعضی از وقتها انزال ایجاد نمیشه اگه لطف کنید راهنمایی بفرمایید ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      از عوارض داروهای ضد افسردگی هست،باید در صورت امکان دوز دارو کم بشه
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی سه شنبه ۲ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      برای دیر اومدن ادرار هم سونوگرافی کلیه ها و مجاری ادراری و مثانه و پروستات انجام بدید
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر محمد دوشنبه ۱ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 341 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر مردی ۳۳ساله هستم متاهل چند چقت پیش مزتحمتون شدم واریکوسل داشتم فرمودین جراحی نیاز نیست درد بیضه ام با مسکن تا حدودی رفع شد اما حدود چند هفته هست دقیقا از غروب به بعد تا اخر شب وقتی روی صندلی مینشینم به بیصه هام فشار میاد و یه دردی تو مثانه ام بوجود میاد که وقتی جلوتر میشینم و فشار از بیضه هام برداشته میشه خوب میشه دستشویی که میرم ادرارم اهسته میاد و انگار کامل مثانه ام خالی نمیشه مخصوصا وقتی برای مدتی ادرارم رو نگه میدارم وقتی میرم دستشویی خیلی کم کم میاد و خالی نمیشه یک ستعت بعد دوباره احساس ادرار دارم.البته اینم بگم من پدرم و پدربزرگم سابقه پروستات بزرگ و جراحی دارن
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      سونوگرافی جهت بررسی سایز پروستات انجام بدید
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      این داروها رو هم یک ماه مصرف کنید
    3. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی دوشنبه ۱ شهریور ۰( 3 سال پیش)
      کپسول تامسولوسین هر شب قرص ملوکسیکام ۷.۵ هر ۱۲ ساعت قرص سیپروفلوکساسین ۵۰۰ هر ۱۲ ساعت
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر علی یکشنبه ۳۱ مرداد ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 345 مشاهده پرسش
    سلام
    دکتر من در کودکی یکبار عمل تنگی مجرا داشتم یمدت کوتاهی خوب بودم ولی دوباره سوزش ادرار داشتم ولی پیگیر نشدم نزدیک ۷و۸ سال تا اینکه سوزشم خیلی زیاد شد و آخر ادرارم یک قطره خون میامد
    رفتم دکتر سونوگرافی و آزمایش نوشتن گفتن عفونت پروستات دارم نزدیک یکمااه دارو مصرف کردم ولی خوب نشدم.بعدش عمل سیستوسکوپی انجام دادم گفتن تنگی مجرای خیلی شدید داشتم بعد عمل همون قرصارو خوردم و نزدیک ۲ ماه سوند نلاتون استفاده میکردم.الان درحالت عادی خوبم ولی وقتی ک منی ازم خارج میشه بعدش ک میخوام ادرار کنم سوزش خیلی شدیدی دارم و تا دوسه بار که بعدش ادرار میکنم یک قطره خون آخر ادرارم میاد ولی درحالت عادی خوبم خواستم ببینم مشکل چی هست ممنون؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۳۱ مرداد ۰( 3 سال پیش)
      عکس RUG و VCUG انجام بدید و بیاید درمانگاه
  • تصویر کاربر Naser یکشنبه ۳۱ مرداد ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 308 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر کرمی خسته نباشید
    من 20 سالمه و یه چند روزه قسمت راست بالای بیضه قسمت کشاله رونم درد میکنه ....دردی نیست که زیاد باشع ولی بعضی وقت ها به شدت میگیره ول میکنه....من چند سال پیش هم واریکسول سمت چپ رو پیش خودتون عمل کردم ....واینکه 2.3روز پیش هم بار سنگین حمل و نقل کردم ....و یه مشکل دیگم که هست زمانی که ادرارم تموم میشه پا میشم بازم خود به خود یکم از ادرارم میاد.....ممنون از شما
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۳۱ مرداد ۰( 3 سال پیش)
      سونوگرافی بررسی بیضه ها و اسکروتوم انجام بدید
    2. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۳۱ مرداد ۰( 3 سال پیش)
      خروج ادرار در حد چند قطره طبیعی هست
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر شمس شنبه ۳۰ مرداد ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 446 مشاهده پرسش
    با سلام جناب دکتر ؛من ۴۷ ساله ام و تکرر ادرار فقط شب برام پیش میاد و در طول روز مشکلی ندارم ؛ قرص پروترال ۴/ برام تجویز کردن بهمراه قرص پروستاتان، که البته خیلی هم مفید نبوده ؛ مطلبی از شما مطالعه میکردم تو سایت که افراد زیر ۵۰ سال قرص پروترال استفاده نکنند در کل این قرص و استفاده کنم یا خیر ؟ قرص جایگزین عوارض کمتر چی پیشنهاد میدین
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۳۰ مرداد ۰( 3 سال پیش)
      با مصرف قرص اگر مشکل تکرر ادرار رفع میشه استفاده کنید و مشکلی نداره
  • تصویر کاربر طیبه شنبه ۳۰ مرداد ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 338 مشاهده پرسش
    پدرم سرطان پروستات دارن و‌متاستاز به استخوان ایشان زده آیا راه رمانی هست؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۳۰ مرداد ۰( 3 سال پیش)
      اگر ‌متاستاز به استخوان زده بهتره شیمی درمانی و رادیوتراپی شروع کنند
  • تصویر کاربر وحید شنبه ۳۰ مرداد ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 310 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام به پیوست ازمایش و سونو گرافی پدرم را تقدیم می کنم لطفا راهنمایی بفرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۳۰ مرداد ۰( 3 سال پیش)
      اگر مشکل در ادرار کردن دارن قرص تامسولوسین هر شب یک عدد مصرف کنند
  • تصویر کاربر F شنبه ۳۰ مرداد ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 323 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام، آیا جراحی پروستات ، باعث ناتوانی جنسی می گردد؟
    و آیا میشود جراحی نکرد و با دارو زندگی کرد؟
    قبلا از زحمات شما سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی شنبه ۳۰ مرداد ۰( 3 سال پیش)
      جراحی باز میتونه کمی ناتوانی در نعوظ بده
  • تصویر کاربر فتانه پنجشنبه ۲۸ مرداد ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 322 مشاهده پرسش
    سلام آقای پرفسور
    خسته نباشید
    پدرم حدود یک ماه پیش جراحی رادیکال پروستاتکتومی شدن و دوروزه ک سوند رو درآوردن
    اما بعداز درآوردن سوند دچار بی اختیاری کامل ادراری شدن و اصلا متوجه نمیشن و ادرار زیادی هرلحظه خارج میشه
    لطفا بگین ک آیا این حالت طبیعیه؟
    و آیا درمان داره؟
    و آیا امکانش هست یک نوبت اورژانسی برای مطبتون بگیریم؟
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی پنجشنبه ۲۸ مرداد ۰( 3 سال پیش)
      طبیعی هست و به تدریج طی یک هفته بهبود پیدا میکنه
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر امیر یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 473 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    امیر هستم از آبادان قبل از عید هم آمدم مطب شما
    مشکل من از وجود یک توده عفونی در زیر بیضه سمت چپم بود که بعد از خوردن آنتی بیوتیکی که شما تجویز کردید برطرف شد
    بعد بخاطر دو شاخه شدنه ادرارم در آبادان آزمایش psa دادم که 7 بود که شما گفتید اشتباس که همون موقعه به آزمایشگاه مسعود مراجعه کردم که ازمایش psa من شد 3.54 مشکل اصلی من وجود خون در منی من هست که وقتی برج 12 به شما مراجعه کردم شما گفتیدجای نگرانی نیست و قرص tavanex تجویز کردید ولی مصرف کردم مشکلم حل نشده من خیلی نگرانم آقای دکتر چند ماه که من خون زیاد در آخره منیم در موقع مراقبت میبینم آیا درده پاهای من ربطی به پروستات داره چند درصد احتمال سرطان پروستات رو میدید بعضی وقتها این خون کم میشود ولی اکثرا زیاده با توجه به طولانی شدن خون من نگران بدخیمی باشم اگر مشکلی نیست چرا دو شاخه شدنه ادرارم خوب نمیشود چرا این خون بند نمیاید من 34 سالمه آقای دکتر کرمی میترسم کار از کار بگذره ماهاس درگیره این مرضیم لطفا من رو راهنمایی کنید .
    1. تصویر کاربر دکتر حسین کرمی یکشنبه ۷ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      نگران نباش بعد از 2 ماه دوباره ازمایش psa بگیر و نتیجه را به من بفرمائید
درحال دریافت اطلاعات

مطالب بیشتری بخوانید

روزای هفته

ساعت مطب

شنبه (مطب نیکان)

14:00 - 19:00

دوشنبه

تعطیل است

سه شنبه (مطب نیکان)

13:00 - 19:00

جستجو

حالب

+54 مطلب